Йончева: Крайнодесни правителства няма да са благосклонни към влизането ни в Шенген

Какво се случва през 2024 година?
14 яну 2024 19:03, Нели Христова
37
Йончева: Крайнодесни правителства няма да са благосклонни към влизането ни в Шенген
Снимка: БГНЕС

"Сделката за Шенген щеше да е добра, ако имаше конкретна дата за отпадането на сухопътните проверки".

Това коментира пред bTV Елена Йончева, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

"Бизнесът се интересува от сухопътните връзки, защото над 95% от търговския оборот с ЕС минава по сушата. Какво получихме – засилен контрол по границата с Румъния. Това е обратното на Шенген. Перспективите ни не са добри. Това, което се казва в споразумението с Австрия, е, че тази година ще започнат разговори за евентуално членство“, обясни тя.

"Какво се случва през 2024 година? Председателството първо е на Белгия, за която влизането на България в Шенген не е приоритет. След това е на Унгария, за която това също не е приоритет. След това идват европейски избори. След това идва нов Европейски съвет. Може да дойдат крайнодесни правителства, които няма да са благосклонни към пълноправното влизане на България и Румъния в Шенген", допълни Елена Йончева.

Новият пакт за мигрантите

"За да бъде приложен пактът за миграция са необходими допълнителни изисквания. Ще бъдат отпуснати 2 млрд. евро за всички държави, които са външна граница на Европейския съюз. ЕС не можеше да се справи с тази мигрантска вълна. Влизаха всякакви хора. С този нов пакт има цяла система, която ще позволи да се събира конкретна информация. Ще има правила как се събира тя, ще се взимат отпечатъци, ще се проверява истинността на документите им", обясни евродепутатът.

"Когато има мигрантски натиск, ЕС поставя минимална квота от 30 хиляди души, които държавите членски за длъжни да вземат от държавите на първа линия. Трябва да бъде предоставено финансиране. Част от него може да бъде използвано за връщане на мигрантите към страните от техен произход. По същия начин Брюксел ще сключва двустранни споразумения, за да бъдат връщани".

"С новия пакт държавите от вътрешността на ЕС няма да ни връщат мигранти, а ние ще им ги даваме", подчерта тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
прогрес И социалист? преди 3 месеца
НА МОРЕТО ДУПКА !!!
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
БСП ри като Йончева дърпате България на долу към Путин и Ердоган.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От десет години за първи път с единия крак сме вече в Шенген.
28
1
 
4
 
! Отговори
Фронта се мести преди 3 месеца
Докато не се минира границата няма да се оправи нищо. Пакта е само за преразпределяне на мигранти, не за спиране или връщане.
27
3
 
5
 
! Отговори
Ей, преди 3 месеца
Тая в Чечня, Станишевото в окраина, светът става с една степен по-човешки! И стига са яли европари! Нищо не направиха за България! Особено очилатия мазе н!
26
1
 
9
 
! Отговори
Йордан преди 3 месеца
Гражданката Йончева до сега е правила само едно в Евпорейския парламент: оплюва България, обяснява колко корумпирани са Българите, колко крадливи и подли са тия Българи, колко лоша е България...
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да живее БСП и Елена Йончева!
24
5
 
5
 
! Отговори
Тази преди 3 месеца
...лази по мрежата, да търси някакви дупки, а когато Радев и Бойко Рашков направиха от държавата разграден двор, никаква я няма ? Ясно е ,че крайно-десните партии са привърженици и на Путин, и последното което и пука на тая, е приемането ни в Шенген! Комунистическо лицемерие!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали това влизане в Шенген зоната по въздух,вода и сухоземен начин се отнася за българските граждани и стоки,понеже Р.България е пълноправен член на ЕС,а не за граждани и стоки на държавите извън пределите на ЕС,които не са членове на ЕС и са с визови режими за преминаване и пребиваване в всяка от страните на ЕС,както и стоките от тях са с изисквани документи съобразно изискванията общи и отделни,и нямат в сила условията на кандидатстващите страни за приемане как облекчени условия за пребиваване
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КАкво пречи на сухопътния. Нищо и сега може да префърли тира на жп и пак ще кара стоката. Това с тоя Шенген става вече банално.
21
8
 
10
 
! Отговори
ЕДИН БЪЛГАРИН преди 3 месеца
Заради такива руски агенти и доносници като теб , *** и всичките ти приятели червени комунисти , съсипали и окрали България !
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За Йончева кои са десни и кои леви ги бърка. Тя е Троянския кон България в ЕС. Парламента .
19
0
 
8
 
! Отговори
Сигурно незнаете преди 3 месеца
Полицията в България е виновна, занимават се с трафик!
18
5
 
9
 
! Отговори
анономен преди 3 месеца
Кога се махне тая от Брюксел, тогава ще имаме шанс да влезем в Шенген.
17
4
 
5
 
! Отговори
педофили преди 3 месеца
В ЕС може да легализират педофилията, иначе става грозно със списъка на Джефри Епщайн.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Последния десен в света, беше Пиночет!
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
EС бавно пълзи към гробищата.
14
5
 
10
 
! Отговори
Ми ...... преди 3 месеца
Йончева и Радан плюха , плюха против България .....сега олеле майко не ни приеха !!!!
13
4
 
9
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 3 месеца
НИЩО БЕ ЛЕНЧЕ , СЕГА НЯМА ДА ИМАМЕ "СУХОПЪТЕН" ШЕНГЕН , НО ПЪК ЩЕ СИ ИМАМЕ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ МИГРАНТИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА СГЛОБКАТА !
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
подписахме за връщане на мигрантите от Австрия,това ще се ползва от всички други ,за да ни ги връщат..от всички други страни