Росен Христов: В енергетиката настава мрак

Абсолютно нищо не се обявява, коментира бившият служебен министър
31 яну 2024 21:35, Красимир Ангелов
16
Росен Христов: В енергетиката настава мрак

"В цялата енергетика настана мрак, абсолютно нищо не се обявява. Пазарният дял на "Булгаргаз" се свива, тъй като фирмите, които внасят руски газ, предлагат по-конкурентни цени. "Булгаргаз" купува изцяло неруски газ. Големи гръцки фирми продължават да търгуват с гръцки газ. "Булгаргаз" губи позиции за сметка на посредници. Такъв голям играч да бъде избутан от по-малки е срамота. Имаше сериозни финансови проблеми още отпреди служебното правителство", коментира бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

"Започнахме да внасяме евтин ток. В енергетиката всички суровини трябва да отговарят на няколко основни компонента - да са достъпни, да бъдат качествени и да са на конкурентни цени. Докато не започнем мащабно реструктуриране на енергетиката, това ще бъде тенденцията. Не може да очакваме да бъдем конкурентни, когато около нас строят не само възобновяеми енергийни източници, но и газови електроцентрали, ядрени електроцентрали. Светът се движи напред - или се движиш с него, или изоставаш", каза още Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му финансирането по ПВУ трябва да се даде на фирми, които ще развиват нещо ново и мащабно. Бившият служебен министър на енергетиката подчерта, че държавата трябва да върви към нови мощности и инвестиции в модерни технологии.

"В енергетиката без дългосрочно виждане десетилетия напред не може нищо ефективно да се случи. Реструктурирането на енергетиката и инвестирането в нови мощности в България е крайно належащо", посочи Христов.

Според него ядрената енергетика трябва да е приоритет за България, следвана от възобновяеми енергийни източници.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Крънж преди 2 месеца
От яхтата директно начело на българската енергетика... разбира ги човека, спицялист. Румен Радев и тоя загробиха България за над 10 години напред с договора с Боташ ама вика, че така трябвало, в последния месец от работатат си да подписват договори за милиарди...
12
0
 
5
 
! Отговори
Никос преди 2 месеца
Да ама енергийната мафия си остава все така жизнена и пълна с пари.Я проверете кой има огромни пространства с Фотоволтаици например
11
3
 
4
 
! Отговори
Светилник преди 2 месеца
Товариш катамаранчик беше истински светъл лъч към джобовете на резидентна Радев от БГ енергетиката. Благодарение на договора му с Боташ плащаме за газ с 15% над борсовата цена.
10
1
 
7
 
! Отговори
Европа преди 2 месеца
Цената на тока в момента за битовите потребители е нормална. Не я бутайте да не стане каквото не искате. Същото е със цената на хляба. Сега всеки си прави хляб и цената е ниска .
9
3
 
3
 
! Отговори
Селянин преди 2 месеца
Когато ни управляват моите съселяни и комунистите всичко " потъва в мрака " , включително и убийствата .
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не малко от тия са си все пак специалисти, когато не са на власт не говорят глупости, доберат ли се до кацата с меда обаче....
7
0
 
9
 
! Отговори
Газ преди 2 месеца
Какво ще кажеш за договора с турците
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Яхтаджията с бабките, дами и господа. Имаме толкова информативни новини! Само скандали и прокоба.
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Закривай има внос не ни трябва нищо наше нали това беше целта
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оф, махай се, пенсер глупав. От теб не зависи нищо, слава богу. Дойдоха хора с малко повече разум.
3
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това беше единственият добър енергиен министър когото сме имали. Жалко, че се случи гълъбче на кРадев.
2
1
 
9
 
! Отговори
Търговище преди 2 месеца
Сегашната цена на тока за битовите потребители е добре. Въпросът е да не я надувате повече защото няма да спечелите от по висока цена.
1
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Cлaвa Aлa-бaлe! Cлaвa Гaлe из nocoлe!