Зърнопроизводителите на протест утре

Те започват безсрочни действия
5 фев 2024 23:15, Стела Стоянова
50
Зърнопроизводителите на протест утре
Снимка БГНЕС, архив

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) започват безсрочни протестни действия от 10 часа на 6 февруари, вторник, предаде БГНЕС.

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взеха решение, че предложението на държавата е незадоволително и неприемливо. В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години.

НАЗ настоява да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора. Протестът предвижда блокирането на възлови пътища в цялата страна от 10.00 до 12.00 часа.

Премиерът Николай Денков заяви, че протестите нямат основание, а исканата оставка на земеделския министър Кирил Вътев е политически мотивирана. Според премиера не е случайно, че протестите се правят преди ротацията. Всеки ден на протести забавя възможността да подпомогнем земеделците, каза още премиерът. Акад. Денков подчерта, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през 2023 г. нито с държавни, нито с европейски средства.

Земеделските производители ще бъдат на улицата, като времето на протестни действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети следните искания:

1) Включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

2) Изпълнение на законодателни инициативи, свързани с подобряване на възможностите за извършване на земеделска дейност, а именно:

– Промени в чл. 37в от Закон за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ), касаещи улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи;

– Промени в Закона за арендата, целящи регламентиране на сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя;

– Приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания в страната, основан на добив и продажни цени;

– Създаване и приемане на Закон за браншовите организации в земеделието, Закон за аграрната камара и Закон за селскостопанските кооперативи;

– Определяне на напояването като стратегически национален приоритет – мерки и действия за подобряване на поливното земеделие в страната: държавна подкрепа за цената на водата; облекчаване на нормативните режими за инвестиционни проекти, свързани с водоспестяващи технологии.

3) Отстояването на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури, чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини.

4) По отношение на екологичните изисквания спрямо селското стопанство, произтичащи от Зелената сделка, българската страна да отстоява и изисква на европейско ниво облекчаване на зелените правила в Стратегическите планове за развитие на земеделието и селските райони, в това число и за прилагане за 2024 г. на дерогация от задължителните условия по ДЗЕС 7 Ротация на културите или други практики, целящи за запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите и ДЗЕС 8 Минимален дял от обработваемата земя, отделена за непроизводствени площи и характеристики.

5) Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво ми протестират бре? Нямат данък, на какво протестират? Нагушиха се с пари.
33
0
 
2
 
! Отговори
руското посолство преди 3 месеца
На протестиращите ще се плаща в рубли!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Отстояване на европейско ниво на позицията за реално изравняване на субсидиите и подпомагането за европейските производители." Интересно искане... Субсидиите да са колкото в други европейски държави, обаче интересно защо не дават заплати като в другите европейски държави?
31
1
 
8
 
! Отговори
Azz преди 3 месеца
Къде бяхте близките три седмици,когато колегите ви от цяла Европа протестираха?Сега ми се сетили да протестират и да затварят пътища...Отидете при политиците и ги затрупайте с л******,какво са ви виновни обикновенните хора,та да им пречите...???
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Я на тия трактори им запишете номерата които са на протеста, после НАП, Агенция по труда, проверки от ДФЗ, БАБХ, КНОПКИ... Спукайте ги от проверки да видите какви неща ще излязат! Бюджета има нужда да си върне откраднатите пари. Ще ми диктуват закони в тяхна полза за договори, рента... До кога тия долни комунистически шизофреници ще дерибействат! Кой бизнес държавата е подпомагала до сега, да си реинвестират милионите, и да се адаптират с международните пазари които Путин им открадна.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демек зърнарите искат да ползват земята цяла година и накрая да кажат на собственика "На загуба сме, няма да ти плащаме рента". Така разбрах исканията.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия пък,цяла Европа стачкува и отново подариха 50 милиарда на Украйна,стачкувате на Киев или Брюксел
27
1
 
13
 
! Отговори
Истина преди 3 месеца
Рекетьори те излязоха на блокада .... Да се стопират всички помощи и субсидии за зърнари РЕКЕТЬОРИ
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не рабирам, защо скачат срещу ротацията на култури и почивката на земята, та нали идеята в тях е да може да се произвежда по-чиста и здравословна храна с по-малко торове.
25
1
 
14
 
! Отговори
Спасов преди 3 месеца
Колко на брой работни места са създали тези ''зърнари'' миналата година? Нула. Е защо тогава искат повече пари?
24
2
 
17
 
! Отговори
Пена преди 3 месеца
50 зърнари си мислят че са държавата. Ами никои не са.
23
1
 
10
 
! Отговори
Джо преди 3 месеца
Всичко се организира от Пеевски и основната цел е кражба на държавни пари
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това значи че за тези субсидии зърнарите крадат от всеки (от баба до бебе) по 1.50 лв на ден - всеки ден! годишно това са 550 лв на човек!
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
държавата се сети да погледне кой какво печели. 3 милиарда субсидии! По добре да затрием всички зърнари, за 3 милиарда ще има безплатен хляб за всички! Наистина ! Вижте: 5 000,000 души по 365 дни по 1.50 за хляб = 2,737,500,000 LV което е почти 3 милиарда! почвата ще остане чиста и без пестициди!
20
1
 
1
 
! Отговори
СНИМКАТА преди 3 месеца
АЗПБ - Аз Взимам Пари от Боко
19
1
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 3 месеца
Ащколсун! *** битов народ с робско мислене
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Откога бул-гари-стан е обидно? Това е реалността, дивашко азиатско племе...
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Излезе Шиши на микрофона, излезе Шиши на микрофона, оп са, оп са. Зърнари, излезте и денката стреснете, оп са, оп са, до Америка не стигна, оп са, оп са, излезе Шиши на микрофона, излезе Шиши на микрофона, оп са, оп са, с трактори тагаренко мощно уплашете, оп са, оп са, война на блатните обявете, оп са, оп са, тиквата ще плаща и про100тото ще плаща, оп са, оп са, на тая държава мама еб**те, оп са, оп са ... Химн на Шишко паричко и клета украiнска республика ***.
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На мен протестите на тези ми изглеждат като искане европейския пазар да се затвори за всякакъв конкурентен внос. Трябва да купуваме само от тях, на цени, които те кажат. Плюс да им плащаме субсидии. Що за рекет е това!? Все едно Фолксваген да заварди Германия и да иска да се забрани вноса и продажбата на всякакви други коли, освен техните, на тройни цении държавата да събира данък, който да им изплаща като субсидия. WTF!?
15
4
 
12
 
! Отговори
ЗАЩО ПРОТЕСТИРАТЕ? преди 3 месеца
"БОКО ТАКА НИ КАЗА!" <--- протеста с 2 думи