Йончева: Новият миграционен регламент на ЕС е благоприятен за нас

Вече няма да сме първата държава, която е отговорна изцяло
40
Йончева: Новият миграционен регламент на ЕС е благоприятен за нас
Снимка: БГНЕС

Новият миграционен регламент на ЕС е благоприятен за България. Това обясни пред БНР евродепутатът Елена Йончева.

"След десет години преговори, вероятно той ще бъде гласуван през април.През 2015-2016 година имаше наплив от мигранти, с който Европа не се справи. Основната тежест се падаше на държавите, които са на външната граница на ЕС. Брюксел помагаше, но това не  беше системна помощ. Нямаше политика, свързана с миграцията, така че Европа да бъде защитена.  Този регламент е изключително важен, особено  за България. Вече няма да сме първата държава, която е отговорна изцяло за тези, които влизат нерегламентирано на наша територия.  Тази отговорност ще се разпределя.  Новият регламент предвижда, ако няма сериозна криза, в ЕС да бъдат разпределяни 30 хиляди мигранти. Ние ще се задължим да приемаме 0.9%, което означава около 300 души. Борихме се това разпределение да бъде задължително. Основното е, че от нас ще вземат, ако пристигнат голям брой мигранти", каза тя.

Допълнителните механизми, които се предвиждат, са даване на средства и предоставяне на експертна помощ на държавите, които са под натиск, посочи Йончева.

Мигрантите, които представляват риск за сигурността, ще бъдат връщани по бърза процедура, отбеляза Йончева.
Йончева коментира скандала около групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов – Нотариуса.
"Публично научаваме факти, които се знаят в професионалните среди. Когато се превърне в скандал, и не може да бъде покрито, започва говорене, че са необходими промени, правят се парламентарни  комисии. Има една приказка: "Ако искаш да покриеш нещо, направи парламентарна комисия“. Надявам се, че този път няма да е така, но има такива съмнения. Говорим за един случай, но колко още такива личности има?“, каза тя.
Тя допусна, че е възможно слабостите в съдебната ни система да бъдат използвани като оправдание за стопиране на влизането в сухопътния Шенген.

Йончева посочи също, че се прави ново Шенгенско законодателство, което ще даде повече възможност на държавите членки да решават как да процедират със своите външни граници.

"Това би трябвало да отнеме страховете на Австрия, че могат от България да дойдат много мигранти", коментира Йончева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Елена Йончева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
реална преди 2 месеца
Този път е реалистка.Хвана Копейкин че лъже и дебне нощните самолети за мигранти!
27
0
 
1
 
! Отговори
Тая чума преди 2 месеца
Се докарва за евродепутатка.
26
0
 
2
 
! Отговори
Питър преди 2 месеца
Докога ще ни излагат в европарламента такива калинки?
25
2
 
7
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 2 месеца
Абе тази какви гъби пуши? Наясно ли е, че всеки човешки б-ок-л-ук, който западняците не искат ще го стоварват при нас? Както правят с таратайките втора ръка (които поне можем да ползваме за нещо).
24
2
 
11
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
До Йордан. Ревеше, че оградата е ска-пана, а сега е щастлива, че ще дойдат "само" 300. Лицемерка.
23
0
 
9
 
! Отговори
Оставка,продажнице! преди 2 месеца
Вземи си у вас всичките мигранти заедно със САтанишев и онова мазно турско евроGейче КючукБокЛук и да ви се народят много дечица от афганистанско семе! Национални предатели и пр0дажни слуги на БрюкСелските зелки!
22
0
 
8
 
! Отговори
ссср кадър преди 2 месеца
на тази не е ли плашаше мустака от ктб през офшорка да му лъска егото както и цял живот на държавна издръжка да си снима разни филмчета , а сега пак закряка че идат избори и май с онова мишле станишката май ше останат на улицата , а и оня малкия кънев и той се пробуди да врещи този хобит пак се нарежда на масата и пак ще рапира със хазарта
21
0
 
15
 
! Отговори
Мария преди 2 месеца
IDI OTKA! Страшно дразнеща с наглостта си
20
0
 
21
 
! Отговори
Йордан преди 2 месеца
Йончева, освен че скри за офшорката си, до сега в Европейския парламент само повтаяше колко много е корумпирана България. Сега какво се е разприказвала, поредната лъжа ли?
19
0
 
23
 
! Отговори
Изравняване преди 2 месеца
Искаме европейската депутатска заплата да се определи от Мин в съответната страна. Йончева си гушка тлъсти пачки а не прави нищо за справедливост в Европа.
18
1
 
20
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
300 въобще, или 300 на година или на месец? След година колко ще станат, а след 2? Ще ги издържа ли Ленчето? Как ще ги връщат, ще правят хайки по улиците като едно време? ес ще даде стотинки уж за помощ, а всъщност цялата тежест ще се падне на принудените да са солидарни с тези, които ги докараха. Нека меркел и германия ги обгрижва, единствените виновни.
17
3
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Какви зо хил., та те са многократно повече само тази година? Що за брътвежи, наистина никой не ни бръсне за нищо, единствено сме фигуранти в европарламента.
16
1
 
16
 
! Отговори
Кангасейро преди 2 месеца
Citat "ЕС да бъдат разпределяни 30 хиляди мигранти."А останалите 250 -500 хиляди незаконни как ще ги разпределяте?30х са капка в моретоИ ак ще определите кой е пбществено опасен, стоящ в стоящи клетки?
15
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
От нашите нищо не зависи. Каквото им кажат, това. Преди се кланяхме на един поне, сега на двача господари. Всякак ще свършим зле, както и досега впрочем. Ненавиждам и западняци, и източни. Първите развъждат непригодни, вторите с превит гръб от векове - то царе, то бащици, то олигарси ...
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Главна Прокуратура убива хора с Сателити, убиват който си искат навсякъде!
13
2
 
20
 
! Отговори
---- преди 2 месеца
Живот си живеят тия в ЕС.Идват избори и се активират досега си бъркаха из дупките сега ще ми хвърля тинтири минтири.Един кани кърлежите друг ги отглежда .ДА се връщат ,откъдето са ,това е благоприятно другото е прах в очите.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БАЙ ГАНИО, ЕТАЛОН НА БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Новият регламент предвижда, АКО НЯМА СЕРИОЗНА КРИЗА, в ЕС да бъдат разпределяни 30 хиляди мигранти". Да, ама може би ще бъде гласуван през април. Обаче, имате наръчник от глобални кризи, с които ЕС се е нагърбил да решава по цял свят. Да му мислят следващите в ЕП коя криза да изпуснат от обръщение, нали?
10
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Йончева, нещо за смъртта на Навални ще кажеш ли, ей така поне от кумова срама? Знаем ви каква голяма правозащитница сте...
9
0
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 месеца
След края на мандата другарката ще стане журналистка, пиша го без кавички, защото само като журналист в медиите може да плюе без перде дори повече от бай ***... за тази професия не са необходими нито акъл, нито образование въпреки че се изискват.