Председателят на Еврогрупата: България може да приеме еврото през 2025 г.

Важно е да бъде овладяна инфлацията през тази година
15 мар 2024 15:00, Елка Василева
60
Председателят на Еврогрупата: България може да приеме еврото през 2025 г.
Снимка: архив, БГНЕС

България може да приеме еврото през 2025 г. и работата е насочена към овладяване на инфлацията, което е изключително важно да се свърши през тази година. Правителството на България може да реши дали да поиска допълнителна оценка. Това заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донахю на брифинг в Министерския съвет след среща с министър-председателя в оставка Николай Денков, вицепремиера в оставка Мария Габриел и министъра на финансите в оставка Асен Василев.

Още по темата
Според договорите на ЕС правителството на България ще реши дали ще поиска допълнителна оценка на икономическите показатели, що се отнася до приемането на еврото, каза Донахю.

Той отбеляза, че за момента цялата енергия трябва да бъде ангажирана и концентрирана върху това България да мине тестовете и това е част от редовната оценка, която ще бъде направена по-късно тази година.

Председателят на Еврогрупата подчерта, че за него въпросът е кога България ще се присъедини, а не дали ще се присъедини към еврозоната.

Работата на България в момента се засилва, що се отнася до овладяването на инфлацията, очевидно това е най-добрият интерес на хората в страната, подчерта Донахю. По думите му чрез усилията да се намали инфлацията ще дойде моментът за приемане на България в еврозоната. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя иска да ни открадне златото ,а. не се знае колко че еврото към лева вероятно че дигнат еврото над 2 лв да оберат ПП парите на хората ,който помне 97 г.мошемици
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още един гъзолизец се изказа.
55
0
 
0
 
! Отговори
Алов преди 1 месец
Рекдитите по 2.38% няма как да стане така
54
3
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 месец
Миналата седмица се връщахме от кратко пътуване в Италия. В Словения, на аутобана, магазин на бензиностанция, гледам цени - литър мляко - едно Евро, сиреч, почти двойно по-евтино отколкото в България. Разговарях с хора и в Словения и в Хърватия сега и при предишно пътуване през Януари. Ами нямат никакви проблеми с Евро-то. На всичкото отгоре са в Шенген. Две съвсем нормални Европейски държави. Отиваш в Италия - същото. Много е хубаво, че България също ще бъде нормална Европа, с Евро и Шенген.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да приеме, може и да не приеме. По-скоро второто (дай Боже!)
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е такива като тоя искат да ни откраднат златото и да влезем в голяма инфлация ,а професор Хенке каза че България не е готова за еврото ,но тия от ПП са големи професири )като са големи мераклии да направят тогава 550 лв пенсия 550евро 1500 лв заплата 1500 евро ,така сме съгласни )
51
4
 
3
 
! Отговори
T преди 1 месец
Проклети лъжци
50
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде няма нужда
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напишете за искането за трансексуалните, за искането за свобода на избор на пол от ранна детска възраст, гласувано от Европейскта комисия!!!!
48
2
 
7
 
! Отговори
Ама разбира се преди 1 месец
Давайте го още от понеделник, какво ще чакаме 2025
47
4
 
8
 
! Отговори
до 44, Вечни неща преди 1 месец
няма. ЕС също няма да е изключение от това правило. А с днешните му лидери... мисля, че датата на разпад се приближава с ускорена крачка.
46
2
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 1 месец
До 20. Като ти е скъп хляба, яж пасти! При нас хляба поевтиня!
45
7
 
13
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Народа не иска ,може би към 2035 може. Стига сте ни казвали какво да правим !
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 40 - То и капитализъмът/както казваше бай Тошо/ щеше да изчезне преди 40 години, но това, което изчезна беше социализъма/пак израз на бай Тошо/ и СССР-то. Също Варшавския договор и СИВ.
43
3
 
4
 
! Отговори
Пффф преди 1 месец
До 40. Тази конспиративна опорка от Раша ли ти я спуснаха да я тиражораш тук?! Аман от рашка пропаганда!
42
8
 
4
 
! Отговори
Напротив! преди 1 месец
Еврото не го искат хорота с пари в кеш с нерегламенгиран произход, които няма как да ги озаконят, защото в банката трябва да съобщят произхода на парите! Който има чисти и доказани доходи не се страхува от еврото!
41
5
 
5
 
! Отговори
Само професия преди 1 месец
Политик и дупетати иска евро, защото сега обръща откраднатото и ние на очи?Това е проблема на тази професия-ОБИРДЖИЯ,пердон,депутат.
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цените са нагоре, апартаментите и те, мобилните индексират с ръста на инфлацията.Чудя се изобщо откъде се докоарват под 5 процента инфлация?
39
7
 
9
 
! Отговори
До тогава ЕС преди 1 месец
Няма да съществува.
38
1
 
5
 
! Отговори
До 36, Е точно сега преди 1 месец
погледнах пшеничено брашно 0,85лв. на единия сайт, а в брошурата на лидъла 0,99лв. Може да е 15 стотинки но не са еднакви. Като преди съм виждал още по-големи разлики, пак казвам с намалението дори.