Край на консултациите при Радев, кой ще е служебен премиер?

Вижте какво се случи през последните два дни
29 мар 2024 18:30, Александър Попов
46
Край на консултациите при Радев, кой ще е служебен премиер?
Снимка: БГНЕС

Приключиха консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначаване на служебен министър-председател.

Вчера държавният глава започна срещите в изпълнение на процедурата за назначаване на служебен премиер. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Вчера президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев, припомниха от президентската институция. Поредицата от срещи започна, след като конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат.

Днес президентът Радев продължи със срещите и първо разговаря с националния омбудсман Диана Ковачева. По думите ѝ Радев е наясно, че тя заминава за Страсбург, тъй като е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека и има срок, в който трябва да встъпи в длъжност. Клетвата ми е съвсем скоро, така че не мога да стана служебен премиер, допълни Ковачева.  

Последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров.

Чобанов определи разговора с президента Румен Радев като съдържателен и полезен и за двете страни и каза, че държавният глава трябва да намери решение в тази ситуация. Чобанов каза, че във всяка ситуация е постъпвал отговорно, в името на публичния интерес.

Радослав Миленков заяви пред журналисти след разговорите с президента, че трябва да има здрава дистанция между Българската народна банка и политическия живот. „Целият ми професионален път е като банкер, не като политик“, каза още Миленков.

Включването на управителя и подуправителите на БНБ в процедурата за избор на служебен премиер е решение на законодателя. Аз съм тук да изпълним конституционната процедура, заяви заяви Андрей Гюров след срещата си с президента Румен Радев на "Дондуков 2". Двамата са обсъдили ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната, както и всички процеси, нормативни и други, свързани с еврозоната, отговорността на централната банка и задачите, които предстоят.

Процедурата при президента днес завърши с разговори с заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. Пред медиите темата коментира Тошко Тодоров, който каза, че има много хора, които заслужават да са на тази позиция и, че е недоразумение изборът да се свежда до 10 човека. Според него, той и Грънчарова не са най-подходящите за позицията служебен премиер. Двамата в момента сме подложени на невероятно напрежение, коментира Тодоров.

Докато президентът Румен Радев провеждаше срещите с претендентите за служебен министър-председател на "Дондуков 2", както е регламентирано в конституционната процедура, парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за БНБ, за Сметната палата и за омбудсмана. Поправките в Закона за БНБ са внесени днес от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид. Комисията се събра по време на почивка на пленарното заседание./БТА, София Господинова, Марин Колев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от Политика
Германски медии: ПП-ДБ загуби подкрепата и на западните дипломати в София
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
2
 
! Отговори
Мислите ли въобще преди 4 седмици
Главчев го изгониха от Парламента, явно имаше защо - зависимости, Главчев няма как да бъде Премиер защото това ще бъде позор за България !
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Конституционния съд е завел дело срещу избора на Димитър Главчев. При тези обстоятелства как този човек ще формира правителство? Приличаме на африканска република.
40
1
 
3
 
! Отговори
Гg преди 4 седмици
Тиквата е резултат на спукан презерватив
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Г-жа Кожарова е единствената непартийна фигура от всички! Радев защо се прави на неразбрал?
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Божков е новият премиер
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Новият премиер ще е цар Велизар
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 35 Май отново ГЕРБ и ПП ще се прегърнат. И резултатите от изборите още от сега са ясни.Нали К. Петков каза как се правят и печелят избори. Тогава защо да се гласува?
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
То на снимката се вижда кой ще е премиер. Само той не е е отказал
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
КАК КОЙ, АСЕН ВАСИЛЕВ ГО КАЗА- АНДРЕЙ ГЮРОВ. ВСИЧКИ СА СЕ ОТКАЗАЛИ, САМО ТОЙ НЕ. ЯСНО Е ПП-ДБ ЩЕ ИЗМРЪТ, НО ВЛАСТТА НЯМА ДА Я ДАДАТ. ТЕЖКО НА БЪЛГАРИЯ. ОТ БОРИСОВ СЕ ОТЪРВАХМЕ, АМА ТЕЗИ ЩЕ НИ ЗАРОБЯТ И ЗАКОПАЯТМЮ, ЗА НАЙ-ГОЛЯМО СЪЖАЛЕНИЕ. ПАК ПП-ДН ЩЕ СИ НАГОДЯТ ПРОЦЕНТИТЕ, КАКТО СА ГО ПРАВИЛИ И ДО СЕГА
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И които и да е от двамата, не е на добре. За мин. председател трябва особенно в текъв момент силно волеви човек, добре подготвен и безпристрастен към политически партии и такъв от .... домовата книга няма. И кво праим тогава? нова възстановка на статуквото.
32
1
 
7
 
! Отговори
Бай Кольо преди 4 седмици
Впрочем ,Радев лично лансира тези "титани"на мисълта от ДБ и ПП,които правят глупост след глупост в законодателството.
31
1
 
0
 
! Отговори
Той ще е! преди 4 седмици
Червения Пират!
30
0
 
11
 
! Отговори
Бай Кольо преди 4 седмици
Така е ,когато вкарваме в парламента некадърни "политици",които като ДБ и ПП създават некадърни закони
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Трябва да ви управлява само Интелигенцията, само хора на Изкуството и Културата, които задължително трябва да притежават артистични псевдоними - като Слави Чалгара, Тошо Свинара, Боко Пъдара, Ицо Комара и разбера се, новият ви служебен премиер Мишо Шамара!Чалгария Култур Култур!
28
0
 
1
 
! Отговори
Не е ясно преди 4 седмици
Защо висшите магистрати не са вписани в домовата книга.
27
3
 
2
 
! Отговори
РОМЧЕТО ГЮРОВ преди 4 седмици
ЩЕ ДА Е
26
3
 
4
 
! Отговори
Тенгри кан преди 4 седмици
Радев, пропуснал си един човек;))) Гаро от "Столипиново";))) А, затва, кой е Гаро, питай Бойко и Доган;))) Той е един от най-добрите организатори на избори в България;))) И така.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоест след срещите е останал избор между двама - Чобанина от дъпъсъ и тиквената Главъ. Определено са политически независими... Ай честито на всички.
24
1
 
7
 
! Отговори
До евроатлантик преди 4 седмици
Ако Гюров стане премиер тъкмо ще е първия с ме ка китка на тази позиция.
23
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Радев трябва да е и президент, и премиер, и любовник. Само съпруг, баща и български държавник не може да бъде след толкова години изследване на личността му. И какво тръгнал да се консултира, ако е мъж на място, а не мистър кеш, неговият данс да арестува шиша и буда и няма да има никакви кризи и рецидиви