Край на консултациите при Радев, кой ще е служебен премиер?

Вижте какво се случи през последните два дни
29 мар 2024 18:30, Александър Попов
46
Край на консултациите при Радев, кой ще е служебен премиер?
Снимка: БГНЕС

Приключиха консултациите на президента Румен Радев по процедурата за назначаване на служебен министър-председател.

Вчера държавният глава започна срещите в изпълнение на процедурата за назначаване на служебен премиер. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Вчера президентът Румен Радев проведе срещи с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев, припомниха от президентската институция. Поредицата от срещи започна, след като конституционната процедура за съставяне на редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание бе изчерпана след връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат.

Днес президентът Радев продължи със срещите и първо разговаря с националния омбудсман Диана Ковачева. По думите ѝ Радев е наясно, че тя заминава за Страсбург, тъй като е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека и има срок, в който трябва да встъпи в длъжност. Клетвата ми е съвсем скоро, така че не мога да стана служебен премиер, допълни Ковачева.  

Последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров.

Чобанов определи разговора с президента Румен Радев като съдържателен и полезен и за двете страни и каза, че държавният глава трябва да намери решение в тази ситуация. Чобанов каза, че във всяка ситуация е постъпвал отговорно, в името на публичния интерес.

Радослав Миленков заяви пред журналисти след разговорите с президента, че трябва да има здрава дистанция между Българската народна банка и политическия живот. „Целият ми професионален път е като банкер, не като политик“, каза още Миленков.

Включването на управителя и подуправителите на БНБ в процедурата за избор на служебен премиер е решение на законодателя. Аз съм тук да изпълним конституционната процедура, заяви заяви Андрей Гюров след срещата си с президента Румен Радев на "Дондуков 2". Двамата са обсъдили ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната, както и всички процеси, нормативни и други, свързани с еврозоната, отговорността на централната банка и задачите, които предстоят.

Процедурата при президента днес завърши с разговори с заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. Пред медиите темата коментира Тошко Тодоров, който каза, че има много хора, които заслужават да са на тази позиция и, че е недоразумение изборът да се свежда до 10 човека. Според него, той и Грънчарова не са най-подходящите за позицията служебен премиер. Двамата в момента сме подложени на невероятно напрежение, коментира Тодоров.

Докато президентът Румен Радев провеждаше срещите с претендентите за служебен министър-председател на "Дондуков 2", както е регламентирано в конституционната процедура, парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за БНБ, за Сметната палата и за омбудсмана. Поправките в Закона за БНБ са внесени днес от народните представители Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Анна Александрова и Хамид Хамид. Комисията се събра по време на почивка на пленарното заседание./БТА, София Господинова, Марин Колев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
5
 
! Отговори
Коприваров преди 1 месец
В очакване сме на нова СГЛОБКА.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е не знаете ли кой ще е мин. председателят зад паравана?? Доган.
20
2
 
23
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Списъка кратък, а всички лица в списъка имат извинение защо да не са служебни премиери. И сега какво? Тоя не може защото ще изтърве сладка служба, ония не може защото не иска, третия не му се занимава и накрая когато всички откажат? Май мозъците които писаха тези промени не си мислеха,че ще са живи когато трябва да се прилагат на практика тези промени.
19
20
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 месец
Служебен премиер трябва да стане Андрей Гюров! Той единствен е от ПП-ДБ и ще продължи промяната започната от Айадемик Денков и неговия кабинет!
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Списъкът за служебен премиер и идеята за този списък дойде от ГЕРБ
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва народът да се консултира, на кои "политици, магистрати и бизнесмени" да организира граждански арест след 30 години възраждане на роми и геноцид над гражданите за европейското развитие на България.
16
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така става, като променяте Конституцията според исканията на прочелия само Винету.
15
2
 
14
 
! Отговори
Говедовъд преди 1 месец
Мозъците от ППДЕБЪ са забравили да впишат в Конституцията и управителя на служба "Чистота"!
14
3
 
16
 
! Отговори
Юуп преди 1 месец
Май никой няма голямо белание. Ристьо ква конституция написа бре? Туй ли ви са промените? Туй ли беше най-важно? Що да не правим оценка с референдуми всяка година на НС?
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вносителите на промените в конституцията от ГЕРБ, СДС, ДПС, ПП и ДБ можеха да решат въпроса със служебния премиер и да запишат в конституцията, че за служебен премиер президента може да избира между Борисов и Пеевски.
12
2
 
12
 
! Отговори
555 преди 1 месец
Нашата конституция заприличва на вид контрибуция (вземания наложени от завоевателя на окупирано население). Знаем кои са завоевателите, от къде дойдоха и кой ни ги тропоса в политиката. Дълго ще плащаме !
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ицо лодкарят или Киро или Атанасов или Лорер все жадни за власт
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата не е парламент, не е централна банка, не е сметна палата, не е и омбудсман. Защо ГЕРБ, СДС, ДПС, ПП и ДБ внесоха и гласуваха тази дивашка поправка в Конституцията?!
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е интересно ако Тръмп стане президент ,ПП на кой че се кланят в сащ посолството )
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто Гюро ше става служебен премиер за 2 месеца като Гълъб Донев :)))
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ще е служебния премиер бе? Що трябва да четем шиииибаната ви цяла статия? Вие нормални ли сте?
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пп измислиха тия цирк с новата им конституция )шефове на банки и сметната палата и други подобни банкети са бъдат министри председатели ,цирка е пълен ,държавата не е банка бря )
5
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
..и кога ще се издигне пушек над президентството?
4
6
 
15
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Няма значение кой ще е премиер. Една и съща шайка управлява, но си сменя само дрехите. Тазши сайка е ГЕРБ. Опитаха се да се скрият с ПП, но лъснаха такива каквито са си.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми се чете цялата сатия, ама не са го писали в заглвието ... Та кой е?