Ветото на Радев върху Закона за инвестициите мина в НС

Против гласуваха ГЕРБ-СДС и ДПС
30 апр 2024 20:23, Александър Попов
9
Ветото на Радев върху Закона за инвестициите мина в НС
Снимка: БГНЕС, архив

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите, като против гласуваха ГЕРБ-СДС и ДПС.

Според Румен Радев промените застрашават опазването на околната среда и са в ущърб на обществения интерес.

За ново обсъждане бяха върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение. Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Промените, внесени от ГЕРБ и ДПС между първото и второто четене на измененията в закона, предвиждаха приоритетни инвестиционни проекти да се оценяват в двойно по-кратки срокове.

Промените увеличаваха и от 5 на 10 години срокът, в който решенията по ОВОС, респективно решението да не се извършва ОВОС, губят правно действие, поради това, че не е започнало осъществяването на инвестиционното предложение. Едновременно с това по друг параграф от същото предложение за изменения на Закона за насърчаване на инвестициите, правното действие на решенията по тези текстове, приети до влизане в сила на закона, се удължава с до 10 години от датата на издаването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ветоРумен Радев
Още от Политика
Добавката за репресирани лица у нас става пенсия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ТУК ИМА ЕДНИ ДРАСКАЧИ НАЕТИ ДРАСКАТ ЕДНИ И СЪЩИ ПРОСТОТИИ ПЛАТЕНИ ТОЛКОВА И Е КАПАЦИТЕТА НУЛЕВ
7
3
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ и ДПС преди 3 седмици
са глас и съвест на Мафията.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чекмеджан и Пра силян не харесват това.
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е добре. Браво на Парламента и на Президента. Попречиха на ГЕРБ-ДПС мафията да открадне отново милиарди. Трябва всички да се обединим срещу ГЕРБ-ДПС.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви са истинските мотиви на ГЕРБ и ДПС за внасяне на приетата забрана е трудно да се каже, но те лесно може да се видят през ефектите от нея. Промените показват на хазартните оператори кой владее положението в държавата; Борисов и Пеевски могат да дават, но могат и да взимат
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 2 изобщо не си наясно за какво вето става въпрос 2 не пиши глупости
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Естествено че Тиквата и Пра сето ще са против. Радев ще им попречи да откраднат милиарди от бюджета. Те си мислеха, че като сложат Главанавчев ще тъпчат Чекмеджетата пак.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да им върне предизборното за хазарта!