Българските партии са лични проекти на хора, а посланията им са от 20 години

Проблем е, че голяма част от кампаниите са негативни
2 май 2024 10:52, Анисия Иванова
102
Българските партии са лични проекти на хора, а посланията им са от 20 години
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Няма как да се промени нещо в политиката, ако ние се откажем да гласуваме. Тогава ще отидем към нещо още по-лошо. Ако ние се откажем да гласуваме изцяло, ще отидем към някаква форма на авторитарен режим, което е винаги е по-лошо от демокрацията".

Това предупреди пред БНР Благослав Михайлов, създател на платформата "Стража", която ни позволява лесно да следим работата на депутатите, като обобщава и анализира огромен обем от информация.

Според него най-важното за младите е дали някой може да формулира политическо послание, което да резонира с тях и техните проблеми.

"Ако хората няма за какво да гласуват, ако няма кой да ги изкара да гласуват, какъв е смисълът - те просто трябва да си избират произволно. Като говорим за младите - мисля, че това е проблемът, че политическата класа говори едно и също от 20 години. Всички тези послания са остарели".

По думите му проблем е и, че голяма част от кампаниите са негативни:

"Не говорим за проблемите на хората, а говорим просто за другите - колко са зле. Този стил говорене е много деструктивен и това отказва хората да гласуват".

Благослав Михайлов изказа мнение, че нямаме партии, които да са истински сдружения от граждани. Според него нашите партии са "лични проекти на определени хора". Той смята, че вътрешната опозиция в партиите е тотално обезсилена и тези хора търсят алтернатива извън партията и напускат.

Според Михайлов на тези избори ПП-ДБ ще загубят най-много. А те са основният претендент и алтернатива на ГЕРБ, добави той. По думите му обаче вече сме в нов политически период и няма как някоя партия да управлява самостоятелно. Трябва да се правят компромиси, категоричен е той.

А днес в парковото пространство на НДК ще бъде открита международната изложба "Излез и гласувай". Илюстратори от всяка държава-членка на ЕС са създали плакати по темата за мобилизиране на гласоподавателите на предстоящите европейски избори на 9 юни. Идеята е да помним, че демокрацията не е даденост. ЕС е грандиозно упражнение за това как нациите и етносите могат да се отдръпнат от различията си и да се опитат да работят заедно в името на по-големи и глобални каузи.

"Политиките и ангажиментите на ниво почти цял континент засягат всички ни. Всеки глас е сила, която ние като индивиди можем да упражним, за да повлияем на посоката, в която се движим", казва Тео Георгиев - илюстратор и представител на България в тази кампания. Изложбата може да бъде видяна до 16 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от Политика
Калфин: Детската болница е лобистка история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като чета коментарите ми става ясно защо сме на това дередже.Всички сте завършили тротоарната академия и като така,дайте определение за Общество.Какво всъщност е общство?Как може да се определи,пък после ще коментираме за състоянието му.
95
1
 
1
 
! Отговори
Железният Феликс преди 2 седмици
Благослав Михайлов - за първи път научавам, че в Чалгаристан било имало...демокрация.Деменция може би - да, но демокрация никога не е имало, няма и няма да има!
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До (93) Зурльо, ти СКО си фалирал аз не съм!! И няма на кого да се сърдите освен на себе си. Вие си ги избирате, радвайте им се. 2005-2009 България цъфтеше икономически ама не, проЦт Гання вика, да гласувамИ за Тиквата та да вземе на богатите парите. Е, взе на някого по някой лев но вас ви ограби най-много. Ограби и бъдещето ви. Ограби и децата ви че внуците. Сърдете се на себе си че сте глОпави!!
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 92 .Като ви знам манталитета на такива като теб , един стиропор не може да налепите като хората , ама иначе боядисан в жълто .Луд на шарено се раздва .
92
2
 
1
 
! Отговори
иво преди 2 седмици
Единствения достоен за подкрепа е полковник Марков и партия Величие.Това е истината.
91
0
 
5
 
! Отговори
до 92 преди 2 седмици
Даааа, някой хора правят кинти на гърба на останалите с кражби, подкупи и измами, но за сметка на това затварят централи, заводи и рушат всичко, затова и българите се евакуираха и от почти 9 нямаме и 6 милиона.
90
2
 
5
 
! Отговори
до90 преди 2 седмици
Разбира се, че ще забравим 3 фалита за 45г, след като вече 35г сме във постоянен фалит и краят му се не види.
89
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Моля те ! Първо сега заделете 40 тона злато в резерва , постройте 3000 язовира , 1 АЕЦ и проект за още 1 . Направете едно Кремиковци , Няколко летища , пътища , безплатно образование и здравеопазване и мини пак да си поговорим за фалити на държава .
88
9
 
6
 
! Отговори
До 82 преди 2 седмици
До Анонимен Ха-ха, удобно "забравяте", че по време на тъй обичаните от вас 45 г. социализъм-комунизъм българската държава цели 3 пъти е във фалит, като по време на първия посягат на натрупаните пенсионни фондове от преди 9-ти септември 1944 г.
87
7
 
5
 
! Отговори
Защо не преди 2 седмици
Когато гласувате за ГЕРБ, ДПС, ППДБ, ИТН, трябва да се подписвате отделно, че ще заминете на война. Така се носи отговорност. П.С. За мен Възраждане на патерица на ГЕРБ/ДПС.
86
1
 
6
 
! Отговори
От всякъде ни се преди 2 седмици
втълпява, че това са последните избори в живота ни. Ако сега не гласуваме - няма бъдеще! Последната битка за България! И други такива... а всъщност, 6аpдакът си е един и същ, и мypвите и те са същите. Само тоягата ще оправи нещата.
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 81 Хаха. Поредният форумен Елон Мъск. Къде ще се мерим с тебе по банкови сметки.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 83 Може да гласуваш и за черното Ленче. И то не е по-лошо от крива тояга. Както казах по-долу демокрацията не е за проЦти народи като българите а ти си ярък екземпляр на това малУмно племе !!
83
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кажи бе лъжливо комунистче. Защитения със злато лев на бай тошо що не го взимаха в корекома? А? Аман от склерозирали текезесари. Нивото на соца ли? Да си бършеш д-то с вестник? Дано никога не го достигнем.
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Баце, Корнела, Пеевски, костадинов, Доган и ИТН и всичко свързано с тия да се откажат от политиката и тогава България ще се оправи. Изброените от мен хора парзитират върху България и спират развитието ни.
81
2
 
7
 
! Отговори
До 79 преди 2 седмици
Щом има да се връзват на Бойко, Кирчо, Слави, Костадинов, Пеевски, Нинова и др карикатури, защо пък да няма хора подкрепящи Марков и Ивелин Михайлов? С какво са по лоши от останалите? Ами ония който гласуваха за Бареков да би да са много умни? Или за оня Янето дето щеше да вкарва Бойко в затвора?
80
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дори вече не ми е интересно да споря дали соца е по-успешния строй .Демокрацията дойде с лъжа и кражби и до ден днешен приначава истината , защото никога няма да може да достигне нивото на соца .Това са фактите , 34 години от къде се краде , нали от соца ? Когато напишете на лева , че е защитен със злато и всички активи на банката , тогава пак ще говорим.
79
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен (80) Другото е като си провериш банковата сметка и разбереш че си ***. Сега по-ясно ли е другото?!
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 78 Другите са неграмотни. Ти форумния мишок си грамотен. Ясно. Друго?
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Верно ли има аххмаци, които да се връзват на тоя плондер полковник Марков?