Защо така страстно не искаме Турция в ЕС?

Отдалечава ли се южната ни съседка от заветите на Ататюрк?
Обновена: 14 окт 2010 10:17 | 13 окт 2010 14:15,
595
Защо така страстно не искаме Турция в ЕС?
Ахмед Давутоглу. Снимка: БГНЕС

Да си го кажем – защото ни е страх. При цялото ми уважение към каузата на патриоти, националисти (и Яне Янев дори) преводът на аргументите „против”: възраждане на Османската империя, асимилацията на българите, ислямизация, завладяване на икономиката и милото ни Отечество от турски капитали и пр., и пр. е еднозначен – страх ни е от силна и нереформирана Турция в ЕС. 

Защото тя е 16-ата икономика в света, населението й наближава 100 милиона и Турция би имала огромна тежест при вземането на решения в Съюза. А имиграционната тежест върху европейските икономики е предвидима и тя не радва никого.

И както се казва – не е от „семейството” – мюсюлмани са, а това в последното десетилетие не се възприема като плюс и вероятно политическата коректност и/или политическото лицемерие възпира бюрократите в Брюксел да го кажат в прав текст: страх ни е от последиците. 

Сбор от правила

Защото извън икономическите и политическите последствия има един фактор, който не може да бъде пренебрегнат. Когато говорим за християнска цивилизация, не става дума за религия, а за сбор от правила, върху които са построени европейският бит, всекидневният начин на живот и поведение. Политическите критерии за членство в ЕС, без да са обявени по този начин, изразяват точно тези правила. И Турция драматично не ги приема и прилага. Политически, ако щете и културно, и битово, Турция не е готова за членство. И вероятно в рамките на едно поколение няма да бъде.

Защото „Ще ви удавим в собствената ви кръв” е изречение на турския премиер по повод акция на кюрдски терористи. Но все пак в Турция има съд и дори Путин не си е позволявал подобен израз (той само заплаши да издави терористите в клозета). Представяте ли си Джордж Буш да обявява войната срещу Саддам Хюсеин с тези думи.

Този месец в Турция пуснаха от затвора деца терористи (я пак прочетете това изречение). Съветникът на премиера има три жени и скоро ще бъде отново щастлив многоженец. Миналата година Германия беше разтърсена от убийството на девойка, която имала приятел немец, а баща й и братята й извършили екзекуцията, защото имала сексуални отношения. 

Далеч от заветите на Ататюрк?

Самите управляващи в Анкара са под подозрение, и то не от Брюксел, София или Париж, а от проевропейския елит на Турция, за който Реджеп Ердоган не е светски политик, следващ, ако не друго, то заветите на Мустафа Кемал Ататюрк, който е виждал Турция като част от Европа.

Основните страхове са, че управляващата Партия на спасението и развитието се опитва да подкопае турската светска система. Колкото и ПСР да се представя като мюсюлманската версия на европейските консервативни християндемократически формации (дори депозира кандидатурата си за членство в ЕНП), тя е партия с ислямистки корени.

На практика цяло едно поколение от турския елит, който вярваше в прозападната ориентация на страната, демократизирането на политическата и обществената система, от 2002 година, откакто управлява партията на Реджеп Ердоган, е маргинализирано. 

Амбициите, както и самоувереността на Турция безспорно са подхранени от стратегическата позиция между Запада и Близкия изток, членството в НАТО и специалните отношения със САЩ, дипломатическата им роля спрямо Иран и Ирак, и най-вече милиардите инвестиции, идващи от Персийския залив.  Оттук и самочувствието за доктрината „Давутоглу”, формулирана в едно изречение: „Ще направим Балканите, Кавказ, Близкия изток заедно с Турция средище на световната политическа сцена. Това е целта на външната ни политика в бъдеще и ще я постигнем”. 

Оттук и самочувствието на управляващите да заявяват: „Ако вие не ни приемете, ние отиваме там, където са големите пари, а не правилата и отговорностите”. Впрочем един от най-светските политици на Турция, Месут Йълмъз го намекна и в София миналата седмица.

Какво да правим ние?

Дотук за Турция и да видим какво ще правим ние? Ще гласуваме ли на референдум за членството на Турция в ЕС? И ако „да” – защо? И какво ще постигнем?  

Ориенталистът Валери Чуков казва в интервю: „Нито един български министър-председател няма да каже: Ние сме против членството на Турция в ЕС. Но всички си го мислят”. Така си е. 

Помните ли, че в първата кампания за Европейски парламент ДСБ имаше едно голямо НЕ: „Не на неподготвена Турция в ЕС”. Тогава даже им се чудехме защо не си гледат „българските работи”. 

Само четири години по-късно ВМРО успя да намери точно 322 526 души, които подкрепиха подписката против членството на Турция. Ако добавим там електората на „Атака”, на РЗС – само дотук стават непренебрежимо много. Ако се съди по настроенията в цяла Европа, резултатът от това допитване май никак не е (не)предвидим.

И въпреки всичко написано дотук, и въпреки каузата на ВМРО си позволявам да мисля, че става дума за съживяване на един политически проект, а не за истинско намерение да спрем Турция по пътя й на европейска интеграция. Но демокрацията е в процедурите и представителството на народа в парламента ще трябва да реши какво ще правим.

Ясно е какво ще кажат и направят Атака, РЗС и ДПС. Вероятно БСП ще се възползва от възможността да обвини ГЕРБ и десните в популизъм, фашизъм, ксенофобия и още поне десетина неща. Истински важен е въпросът какво решение ще предложат ГЕРБ и десните партии? Трябва си кураж да се противопоставиш на толкова силен натиск и да действаш днес в името на дългосрочните последствия. 

Защото кой печели от този сюжет, взет направо от „Под игото”? Върхушката на ДПС. Да, със сигурност и ВМРО, и Атака, защото, нали, идват избори. 

Но, от друга страна – и това ми се струва по-важно – какво става със съживеенето ни с близо 1 милион етнически турци, ако започне страстна пропаганда в стила „турските изроди обесиха Васил Левски” и „изклаха дедите ни” (цитати от Волен Сидеров). 

Какво е по-добро за България – ислямизираща се Турция, загърбваща западните ценности? Турция, която открито би подкрепяла „Мюсюлманските братя”, Хамас и „свещената война срещу неверниците”? 

Убедена съм, референдум за членството на Турция ще донесе ползи на определени политически лидери и в този смисъл разбирам тяхното усилие. 

В крайна сметка всичко е в дозата – да, България НЕ трябва да подкрепя членството на нереформирана Турция в ЕС. Да, България, както и ЕС трябва да подкрепя европейската ориентация на Турция само и дотогава, докато Турция върви по пътя на реформите. Това е натискът, който страната ни е длъжна да прокарва като член на Евросъюза, защото това е и нашият, български интерес.

И, това, ако щете, е начинът да се спре възраждането на империята, експанзията на Давутоглу и ислямизирането на Балканите. И това може и трябва да бъде заявено от политическото ни представителство, не само в рамките на този мандат. Но ако може – нека не палим юргана заради бълхите в него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


595
Още по темата: референдум
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
487
2
 
13
 
! Отговори
неутрално преди 13 години
Да се молим богатите да задържат положението и да не ги приемат, защото според мен се казва Европейски съюз, а не Евроазиатски съюз. Турция са азиатска държава 97 % са в Азия, затова според мен да не претендират. Истината е че и американците имат голяма намеса в тези дела, те по принцип са против ЕС и затова подкрепят Турция за членство.
486
5
 
8
 
! Отговори
неутрално преди 13 години
Абе те отдавна са си в ЕС. Те когато са работили по Германия, Холандия, Франция и другите държави ние въобще не сме си и помисляли за запада. Освен това най големите световни фирми и компании имат заводи в Турция. Кажете какво не се прави там, май не се сещаме - прави се всичко. Икономиката е 16 в света и 10 в Европа, а ние сме 60 в свта и 30 в Европа, от нас най малко зависи дали ще са официално в ЕС или не, ще го решат богатите страни.
485
0
 
0
 
! Отговори
Васко от Подуене преди 13 години
До Фенаси Керим Извинявай ти бил ли си във индиански резерват във САЩ. Знаеш ли че това е държава във държавата и полицията на щата може да влезе вътре само след разрешение на вожда на племето(образно казано)Знаеш ли че са освободени от данъци и ползват редица преференции ако решат да учат примерно.Можем само да мечтаем за правата които имат.Мисля че процента алкохолици сред *** е много по голям от примера който даваш Така че преди да пишеш провери как действително стоят нещата
484
6
 
8
 
! Отговори
Фенаси Керим преди 13 години
Как да обясняваме на хора които 500 години не са се научили да ползват ***, каво е допринесла Турция за развитието на Европа през вековете.
483
2
 
6
 
! Отговори
Petar преди 13 години
Кое му е европейското на Турция?Ккаво е допринесла за развитието на Европа през вековете, пък и днес?Само ислямски фундаментализъм, чалга и копиране на европейски ценности, а несъздаването на свои.
482
3
 
2
 
! Отговори
Make преди 13 години
Prez 60'te godini germancite posreshtaha vlakovete ot TR s orkestri.Opraviha si ikonomikata i sega turcite stanaha nemili nedragi. Ako stane naprejenie shte postradat vsichki chernokosi i drugi koito ne prilichat na nemcite. Malko istoria: 1944.Edin nemec si izgubil nametaloto v Mekedoniya. Glashatayat vika: Ovoy shvaba si izgubil gunya. Koy ya nayde da ya nosi kato svoya a ovoy shvaba da mu yebem makyata :)
481
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Историята показва, че влизането в съюз на християни и мисюлмани винаги е последвано от проливане на много кръв от двете страни.
480
1
 
5
 
! Отговори
BG преди 13 години
уважавам турците, но Турция няма място в Европа.Ако Ткрция влезе в Европа ЕО ще се разпадне.В Германия съм повече от 20г. и знам какъв проблем са муслемите и турците тук.Едва сега, след като, Сарацин написа тази книга, на тези които искат да са в Германия, но тук де живеят като в Турция немците се събудиха и на фанатиците мюселмани започва да им става тясно.Има и напълно цивилизовани и интелигентни турци, тях никой не ги смята за чужди, но огрмната маса не стават за Европа.
479
2
 
0
 
! Отговори
Haris преди 13 години
Prikazka...kon..podkova..kovach..jaba :-)))))
478
1
 
8
 
! Отговори
Биляна от Охрид преди 13 години
Баба ми и дядо ми бяха родени през 1885 година, а ние сме се освободили през 1912! Много са ми разказвали и за гърците как са ни клали при потушаване на Илинденско-Преображенското въстание заедно с турците. Това не се учеше и сега не се учи. Няма 100 години, не е лесно да се забрави. Бея е убил прадядо ми, защото е победил неговия любимец на борба на някакъв панаир.
477
0
 
7
 
! Отговори
Биляна от Охрид преди 13 години
Основна част от елита на Турция е образован във Франция. Новото поколение предпочита САЩ при военните, но останалите продължават да учат там, Германия и Англия. Не се заблуждавай, Франция никога не е била срещу Турция. Традиционно подкрепя и в миналото, и сега Сърбия, Румъния и Турция.
476
0
 
6
 
! Отговори
Биляна от Охрид преди 13 години
Жалко е, че ние като народ не знаем какво искаме, имаме ли общи интереси, не само лични и ако имаме как да ги защитаваме. През това погубващо ни време, престъпноцоте ни си отгледаха и политици, и съдии и сега си имат и власт, и защита, а ние не можем елементарна защита да направим за настоящето и бъдещето на децата ни.Бог дано се смили!
475
0
 
9
 
! Отговори
Биляна от Охрид преди 13 години
Ислямизирането не само на Балканите, но и на Европа е вече започнало. Турците купуват земя в Европейските страни и при това съветвани от политически ангажираните им духовници. Какво ни очаква е трудно предвидимо, защото европейските политици не знаят в действителност с кого си играят. За тях все още в Турция има политици, с които през годините те са се договаряли и са имали полза. Сноро нещата ще се променят. Много турци са европейски граждани, гласуват и ще избират през зелените послушници.
474
4
 
5
 
! Отговори
ivan преди 13 години
Az sam ZA Turtsia v EUV Paris sam - niamam kirilitsa v momenta - samniavame Frantsia da sprat vlizaneto na Turkey v EUP.S. Az sam za izlizaneto na BG ot EU
473
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
докато Франция е в ЕС, Турция няма да намери място там.
472
0
 
3
 
! Отговори
Българкаски Граждани преди 13 години
С цялото ми уважение към съседите ни,но ЕС има правила,критерии и закони,така както има правила и закони в САЩ,Китай,Русия и т.н.Защо има такъв голям отпор сред много граждани на ЕС Турция да не бъде приета за член на ЕС?Защото държавата Турция води в момента политика,която буди много съмнения.Как може да се говори за Отоманска империя,след като ЕС е съюз не на империи,а на държави стремящи се към цивилизовано,равнопоставено гражданско общество.Трябва да работим заедно,а не да доминирате.
471
0
 
11
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 13 години
Проблемът на българите не е Турция , а самите българи , докато несе обединим и да се стремим да просперираме ,а несамо да се прецакваме ,няма да се оправим никога и всеки ще ни мачкат.
470
0
 
5
 
! Отговори
ДИМИТРОВА преди 13 години
Българите са силни и здравомислещи.Българите са успели да съхранят своята култура и своя бит и сега ще успеят.Трябва да има много богати българи,но нес експлоатация на труда на останалите и престъпления.От друга страна бързотозабогатяване не се постига с честен труд.С честен труд процеса е по-дълъг.Патриотизмът на българина в последно време е останал на задна позиция,коетое нездравословно и опасно в политически аспект.
469
0
 
6
 
! Отговори
1393 преди 13 години
Надпис от средновековна БЪЛГАРИЯ:Аз Драгомир писахАз севаст Огнян бях при цар Шишман кефалия и много зло патих, в това време турците воюваха. Аз се държах за ВЯРАТА на Шишмана царя!...........можеш с google да разбереш повече, и успех с четенето. И още - българите не искат лошото на турците. Но не бива да се забравя историята. Тя трябва да се помни за да не се допускат стари грешки.
468
1
 
4
 
! Отговори
ДИМИТРОВА преди 13 години
Как може да пишете убразование и да претендирате ,че сте европейци.България ехубава страна и гражданите и ще станат европейци,но след 20-30 години.Напоследък българския език е изместен от изучаване на чужди езици и много българи не говорят и пишат правилно.Познавам много турски граждани ,които са европейци,но Турция като цяло не може да стане членка на ЕС и небива.Не само заради миналото и.Тя е като Китай с голямо производство ,нов по-голямата му част некачествено.