Малцинствата, правата и лицемерието

Имаме потребност от неразкрасената истина
Обновена: 20 окт 2010 14:25 | 20 окт 2010 14:13,
338
Малцинствата, правата и лицемерието
Снимка: Булфото

Наистина ли някой мисли, че Никола Саркози не беше прав, когато нарече циганските лагери във Франция „развъдник на проституция, трафик на хора и експлоатация на деца”. И наистина ли някой вярва, че Саркози е расист, фашист и ксенофоб? 

Канцлерът Ангела Меркел пък обяви мултикултурализма за „напълно провален модел” и  се противопостави на идеята, отричаща необходимостта от съществуването на доминираща култура в полза на интеграцията – тоест на адаптирането (още не са я нарекли никак, но и това ще стане).

Това е изключително сериозна промяна в мисленето и поведението на европейските лидери спрямо имигрантите, малцинствените общности и политиките към тях. И частичен отказ от политическото лицемерие. 

У нас обаче президентът Първанов силно се възмути от френската държава и особено от посланика й, който ни каза да си интегрираме ромите, вместо те да имигрират*. 

Ахмед Доган и депутатите му дори внесоха в НС нарочна декларация. “Изразяваме дълбоката си загриженост относно принудителните мерки, предприети от органите на някои държави, насочени към роми и предвиждащи тяхното връщане в съответните страни, и ги призоваваме да прекратят този процес”, пише в нея ДПС. Нали не се заблуждаваме за какво става дума? 

Публична тайна са два факта. Ромите са електорален резервоар за всяка партия или политик, който може да си ги позволи – морално и финансово. И всеки политик, който си позволи да назове нещата с истинските им имена, бива атакуван, както стана с Цветан Цветанов, който ни „посрамил” в Брюксел, като признал, че циганските гета са инкубатор на престъпност. 

Мой приятел, талантлив и вглъбен човек, който не забелязва подробностите около себе си (дори земетресенията влизат в тази категория), пътувал из Родопите и описвайки живота и хората, изведнъж изрече думата „екстериториалност”. Звучи ви пресилено? Кажете кога сте влизали в циганска махала? За замръкване да не говорим. И имате ли куража за това? А така нареченото мешере? Кои са тези съдии, за какво правораздаване става дума? Къде в конституцията е записано, че може да има две правораздавателни системи? 

Какво са според вас информациите по медиите за 12-годишни родилки? За циганско момиче, два пъти продавано от родителите си за булка, пък то бягало, те го връщали. Всяка година телевизиите се надпреварват да снимат в Бачково „пазара” на цигански момичета (деца) – веселичко и шаренко изглежда някак си. Какво си казваме, ако изобщо обърнем внимание? Че са цигански работи?! А става дума за пазар (покупко-продажба) на хора! А упоените бебета по кръстовищата, осакатените, за да изкарват повече от просия, деца? А проституиращите, болнави, необразовани, лишени от шанс деца? Те нямат ли човешки права, за тях няма ли правозащитниците да скочат на крака и да ги защитят от родителите им?

Общност, която съществува изолирано и не се съобразява нито с писаните, нито с неписаните норми на една държава.

И нека да се разберем – НЕ мразя циганите (и не смятам думата за оскърбителна), НЕ мразя никого по предусловие, но се разтрепервам от безпомощност, когато мисля, говоря и пиша за това публично лицемерие.

Какви ли специализирани програми за „интеграция” е ползвал Никола Саркози, син на емигранти, че стана даже президент на Френската република. Да не би на едно „немалцинствено” дете, просто завършило средното си образование, да му е по-лесно да се интегрира и да се справя с трудностите. 

„Не децата продуцират бедност, а получаващите държавни помощи продуцират деца. Статистиката доказва това, защото тези, които живеят от социални помощи, имат значително повече деца от останалата част от населението. Така в нашата образователна система непрекъснато се покачва процентът на децата, които са от т.нар. прослойка на отдалечени от образованието семейства. След завършване на училище, което е успешно в много малко от случаите, повечето нискоквалифицирани младежи поемат по пътя на своите родители.

Социалните помощи обаче имат противоположно въздействие върху готовността за интеграция: това ги освобождава от необходимостта да променят традиционния си начин на живот, да положат усилия да научат езика и да си намерят работа. Така правият път на социалните помощи води към паралелните общества. Ако не искаме това да се случи, трябва да сменим посоката на движение – към пазара на труда, към образованието, към семейната политика и към воденето на диалог”.

Това е откъс от „Германия се самоликвидира” на немския икономист и политик Тило Сарацин** и съм сигурна, че сте го „прочели” като отнасящо се за България. И ако там става дума за имигранти, то тук си говорим за хора, които принадлежат към българската нация. 

Какво тогава „възпламенява” сърцата на пазителите на политически коректните действия и говорене в България? 

„Ние сме под влиянието на странно противоречие: от една страна, доминира влечението към развлеченията и скандалните разкрития, а от друга, властват евфемизмите на политическата коректност. Но пък в обществото е налице много силна потребност към неразкрасената истина. Онзи политик обаче, който реши да поеме този голям политически риск, лесно става жертва на медийната власт, която упражняват политически коректните”. (И това е цитат от Сарацин.)

Хайде тогава да спрем да си говорим хубавичко, гладко и лицемерно, нещата имат своите имена и не думите ги правят грозни и отблъскващи. 

*През 2009 година от Франция са екстрадирани 10 000 роми от Източна Европа, а от януари до юли 2010 – още 5000. През юли френският президент разпореди 200 души от Румъния и България, без право да пребивават на територията на Франция да я напуснат. Да сте чули нещо от медиите тогава? 

**Тило Сарацин също беше обвинен в нацизъм, расизъм и ксенофобия. Защото директно назова проблемите с имигрантите, които напълно съзнателно, по различни причини, отказват да се интегрират, тоест, отказват да спазват законите на страната, в която доброволно са отишли да живеят. Сарацин беше „изгорен” на клада от политици, медии и различни правозащитни организации. Макар че близо 50% от немците са съгласни с тезите, изложени в книгата му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
0
 
7
 
! Отговори
samo 4asten slu4aj преди 13 години
М да! Те си знат правата....... НО когато НИЕ си потърсим правата срещу техните .... *** номера тогава сме меко казано ..... НЕТОЛЕРАНТНИ. Пример. Едно *** си позволявало да изрича разни гадости по адрес на майките на всчки свои съученици. За нещастие си позволило подобна волност пред МОЕТО дете, което ИЗТРЕЩЯЛО и го нарекло ....... "*** МАЗЕН, ТИ ЩЕ МЕ ПСУВАШ БЕ ***?! Можете ли да познаете кой беше заведен при директора и чия майка беше извикана?
315
1
 
4
 
! Отговори
немо преди 13 години
Стигнах до едно заключение днес. Моля помислете по него ...- Не всички *** се вписват като такива при "преброяванията на населението", което им дава привилегията да се ползват от доста малцинствени облаги. Мисля си днес - а ако част от българите се пишем "роми" ?Така след преброяването ромският етнос ще стане мнозинство и вече няма да са привилигировани. Ние пък българите ще сме малцинство и би трябвало да се ползваме от същите облаги каквито ползват ромите днес. Шегувам се бе братчед ...
314
2
 
7
 
! Отговори
талибан преди 13 години
сичкото малцинсвто на сапунец... или у печкото на кримиковци... асан каза!
313
0
 
6
 
! Отговори
Pinball Junkie преди 13 години
Поздравления Анелия, много точен анализ на ромската картинка. На мен продължава да не ми е ясно как може някои които не може да чете (и не иска да се научи) да има право на вот. Че нали в кабинката трябва да прочете каква бюлетина е хванал хахаха. И въобще как може неук неандерталец да има собствено мнение за нещо толкова сложно и важно като управлението на държавата...
312
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Томов ти луд ли си ?
311
2
 
5
 
! Отговори
Томов преди 13 години
Твърдо ЗА съм, за споделянето на проблемите. Не трябва да се премълчават под маската на толерантността. Дано след време, бъдещите поколения роми се интегрират в държавата ни като пълноценни граждани.
310
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ***!
309
0
 
17
 
! Отговори
другомислещ преди 13 години
Поздравления за Анелия Димитрова,която много обстойно е отразила проблемите около"ромския"въпрос.Проблемът е повсеместен за цяла Европа,за съжаление трудно решим при нежеланието на властимащите/Г.Първ./,които си осигуряват по този начин електорат.
308
1
 
3
 
! Отговори
Гергана преди 13 години
Сарацин със сигурност казва и истини в книгата си, но в нея има и твърдения от сорта на: понеже интлигентнотта е от 50 до 80 % наследена от двама *** родители, по законите на генетиката, се получава още по тъпо дете. Още идеи от Сарацин може да се прочетат на: de.wikipedia.org/wiki/Deutschland_schafft_sich_ab
307
1
 
5
 
! Отговори
Г преди 13 години
@генщаб > Докато се научат да живеят според нашите закони.Има доста да чакаме.
306
1
 
4
 
! Отговори
vehtiq преди 13 години
Наскоро се снимах на табелката на едно малко градче на Австро-Германската граница Brannau aam Inn,които знае за кво иде реч би ме разбрал ЗА СА ТЕЗИ ДОЛНИ *** ЗА БЪЛГАРИЯ ЗА ЕВРОПА ЗА СВЕТА???ТОТАЛНА АНИХИЛАЦИЯ...........
305
0
 
4
 
! Отговори
Pin преди 13 години
Напълно подкрепям написаното от Анелия Димитрова !
304
1
 
18
 
! Отговори
Леле мале преди 13 години
Криворазбраната толерантност и безочието на политиците да си затварят очите само защото *** гласуват по команда и който даде повече, ще ни доведе до гражданска война. Тази безнаказаност на мързеливото и крадливо племе продължава да ги поощрява. Накрая ще има наказателни отряди за раздаване на правосъдие. Кой обаче ще плаща цената на това? Трябва спешна промяна на избирателния закон - да се прецени кое да е необходимото образование за право на глас. Иначе неграмотните ще определят съдбата ни
303
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 13 години
do 296;ne mi kradi nika!
302
0
 
10
 
! Отговори
Васко преди 13 години
Елементарно "Дежа" - 300 - 400 000 гласа са това на изборите , или около 1/5 та от всички. Иначе казано , малцинството може да "вмъкне" 50 депутата в НС. Та борбата е за това. Нали никой не се заблуждава , че някой се е загрижил за проблемите , или за интеграцията на ромите , еле пък в българийка.
301
0
 
44
 
! Отговори
Deja преди 13 години
Евала, честно, за пръв път виждам подобна статия! До сега всички пошат само хубости за *** и как да ходели на училище и да им даваме още повече помощи ако може, защото те били онеправдани. Тази стаия е много точна - пита се защо има политически чадър за проблемите, които и сега съществуват и които в най-скоро време ще взривят държавата? До кога ще търпим, ние, хората, тази закрила на *** и до кога ще им плащаме помощите, тока водата и ще страдаме от кражни на жици, нападения и убийства?
300
0
 
5
 
! Отговори
ПЕРО преди 13 години
А ти как се казваше преди смяната на имената?
299
0
 
16
 
! Отговори
Митко Пайнъра преди 13 години
Братя българи,Гледайте и слушайте наш"та чалгаджийница!Ние ще решим проблема ви с интеграцията на *** в България!След време всички наши фенове ще полупоциганеят.След това сами ще станат ***.И така няма да има нужда да интегрираме ***, щото няма да има към какво да ги интегрираме.Просто този проблем ще изчезне!Слушайте ни, гледайте ни! Ние работим за решаването на проблема.Не забравяйте възпитанието и на децата си.Минимум 4 часа дневно чалга!Минимум един турски сериал дневно!
298
0
 
10
 
! Отговори
До 123 преди 13 години
Не е въпроса в алтернативата. Въпроса е в това, че единствената причина да ги глезят и да си ги къткат е, че после онези гласуват за който им е платил. Ако нямат право да гласуват, кой ще им обръща внимание? Ако не гласуват ще станат съвсем безполезни и няма да има смисъл да ги манипулират с пари и беззаконие.
297
2
 
26
 
! Отговори
нож преди 13 години
Саркози си е напълно прав тези *** *** трябва да ги заселват на някой остров ,какато някога англичаните заселваха которжниците си в австралия