Бог е любов, но служителите му го "цензурират"

Църквата говори властно, когато иска имоти, пари, власт
Обновена: 29 ное 2010 07:10 | 26 ное 2010 16:40,
306
Бог е любов, но служителите му го "цензурират"
Снимка: Булфото

Не смятам за редно да се правят лични съобщения в публичен текст, но този път има специална причина да кажа, че пиша от позицията на вярваща, православна християнка, приета с кръщение в лоното на Православната църква.

Вярвам, че Бог е всемилостив, но не и служителите му, макар в Библията и поученията на апостолите да има достатъчно текстове, възпиращи ги от поругаването на вярата. Какво освен поругание на вярата е да прогониш дете инвалид от Божия дом, защото, според епископ Теодосий, инвалидите са „грешници” и прокълнати”, които нямат място в храма.

В Библията е казано: На владиците дваж по-голям грехът, защото те знаят. Знаят, че Иисус Христос е приемал със състрадание и е помагал на грешници, болни и обзети от зли бесове. Знаят, че в правилата на Светите Апостоли пише: Клирик, който се присмива на куц, глух, сляп или на сакат в краката, да се отлъчи. Също така и мирянин.

Какво друго освен поругание на вярата е твърдението на митрополит Николай, че Бог е наказал 15 души с удавяне и чрез тях – българския народ, защото в София едни други хора слушали и гледали „грешницата” Мадона. Какво освен поругание на вярата е един Божи служител (каквито твърдят, че са) да не намери една дума за съчувствие и утешение, да не намери малко милост към близките им. Явно те не са „заслужили” никаква благост и скръбта им е нищожна пред гнева на владиката.

Да питам тогава: Къде бяхте, когато се удавиха децата в Лим? Кого утешихте, намерихте ли родителите, за да им помогнете да преживеят? Кой от вас, Божите служители, се появи публично, за да каже на сащисания българин, че може да потърси и намери упование във вярата, във взаимопомощта?

Още по темата
7 яну 2010 14:13
153

Къде бяхте, Божи служители, когато един пиян англичанин насред София уби детето на психолога Христо Монов, същия, който живя месеци в Свищов, за да помогне на оживелите деца и почернените родители да оцелеят?

Къде сте, когато деца умират от свръхдози по улиците, когато жени ослепяват от побоите на съпрузите си, къде сте, когато хората живеят тежко, не намират работа, не могат да хранят семействата си, не могат да се справят сами с грижите и трудностите си?

През 90-те, когато в България масово разцъфтяваха така наречените нетрадиционни църкви, попитах защо Православната църква стои безучастна и ми беше отговорено: "Не ние трябва да излезем извън храма(тоест сред хората), а миряните трябва да дойдат в храма, за да чуят нашите поучения".

И пак тогава, в Жан-Виденовата зима, моя приятелка атеистка не можа да плати на свещеника да опее майка й, отказал й въпреки нейното обещание да му се разплати по-късно. Сега тази жена е вярваща християнка, но в една от евангелистките църкви. И никога и никой няма да може да я убеди, че Православната църква представлява Божията воля.

Слава Богу, има и други хора в расо – отец Николай, който въпреки, а не благодарение на Синода години наред служеше в Централния затвор, без да се гнуси от хората там, а там наистина са грешниците, поне от човешка гледна точка. Той беше приютил в църквата „Свети Димитър” бивш затворник, когото издържаше от своята свещеническа заплата. Той създаде неделно училище за деца и техните родители в една от стаичките при църквата и не търсеше държавна субсидия.

Има го и отец Иван, който, слава Богу, не се „гнуси” от всякакви „грешници” и всеки ден храни, облича, приютява и помага за оцеляването на всеки потърсил приют при него.

Сигурна съм, че има много такива Божи души, и трябва да сме благодарни, че ги има. Но ако епископ Теодосий получи, макар и символично, но порицание от светската власт, какво мисли Светият синод? Така както нямаше позиция и порицание за жестокостта на владиката Николай, така ще замълчи и сега.

За съжаление нашата църква говори силно и властно, когато настоява за имоти, пари и власт, когато иска да бъде узаконена от държавата като единствената, представляваща вярващите, когато забранява филми, когато анатемосва Хари Потър и Мадона.

Затова българите не пожелаха точно тази църква да учи децата им на Божието слово, а не защото са масово грешници и неверници. Защото с интуицията, която им е дал точно Създателят, и дори да не четат сутрин, обед и вечер Библията, отделят зърното от плявата и не искат да допуснат до децата си хора, които ще ги научат, че Бог е зъл и отмъстителен тиранин, който ще ги накаже свирепо и жестоко, за нещо, което дори не са сторили.

Затова с гняв казвам – или се променете, докажете ни, че има основание да ви наричаме „отче”,така както се обръщаме към Бога в молитвите си, или си идете, ние имаме нужда от вяра, но не и от такива посредници.

А и Господ писмено ни е казал, че можем да се обръщаме към него, където и да сме, по всяко време и с всяка своя грешка или грях. Апостол Павел също може да ви подскаже идеи:

"И ако имам пророческа дарба и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам всичката вяра, така че и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
0
 
0
 
! Отговори
rottenroll преди 13 години
"Благословението на един народзависи от това пред какво се прекланя!" Мда, ако благословението го поема отзад, ние сме много добър пример.
284
2
 
2
 
! Отговори
Анна преди 13 години
чудя се този наш народ ,как е готов да ходи по-разни врачки,баячки и екстрасенси,а не чете Библията,защото Бог каквото може да ти даде човеците не могат!!!Благословението на един народзависи от това пред какво се прекланя !!!
283
2
 
2
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Вазов е казал:" Не знам на света, книга по- всеобхватна от Библията. Там където Библията се чете, злините са рядкост. Учудвам се , че у нас тази книга се познава твърде слабо не само от миряните, но и от духовниците". Все пак Християнството учи само на добри неща, а изворът на Християнството е Библията. Така, че моят апел е не вярвайте на никоя църковна деноминация, просто четете Библията,тогава сами ще разберете кой върши Божията волятова е единственият начин за положителна промяна в животът ви
282
3
 
0
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Съгласен със статията. Нужна е проста и чиста вяра, както дете вярва на родителите си. Наистина познавам православни свещенници искрено отдадени на вярата, но като цяло православният модел е както е описан в статията, без любов, завоалиран от ритуали и традиции, често противоречащи на Библията, но Българинът като цяло не обича да мисли и се води от стадният инстинкт т.е. изборът на масите,което не води до спасение. Всеки носи персонална отговорност за вярата си и решенията си.
281
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе догока ще я държите тая статия на първа страница? Ако народа е читав, ходи на Църква редовно, изисква от свещенослужителите, тогава качеството на поповете ще се повдигне, барабар с качеството на народа! Ама дай ви да плюете. "Добронамерено" и "благородно". Лицемерни критикари!
280
0
 
1
 
! Отговори
емил з. преди 13 години
много силен коментар, много силна позиция. ако отците успеят да се поучат не само от съдържанието, но най-вече от патоса, значи а.д. е успяла
279
4
 
2
 
! Отговори
Томов преди 13 години
До 293, до някъде съм съгласен с изключение на фактът че нито библията, нито корана са прекрасни книги. Те са морално банкрутирали. Призовавам всички, които не ми вярват, да ги отворят и прочетат и сами да преценят.
278
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Църквата говори властно, когато иска имоти, пари, власт, деца..."
277
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Струва ми се доста налудничево в 21 век хората да вярват в религии! Бог няма нищо общо с никоя от измислените религии! Библията и корана са прекрасни книги, с философско съдържание и чудна образност, но нищо повече! Свободния и буден ум се ръководи от човеколюбие, разум, рационалност и логика, все качества създаващи непреодолим антагонизъм с религията! За да бъде човека личност, той трябва да е човек преди всичко останало...
276
0
 
0
 
! Отговори
mr_cec преди 13 години
нещо не излиза правилно адреса, това е правилният nobelisti/
275
5
 
4
 
! Отговори
яра преди 13 години
кръщене.... През всичките тези години църквата е направила много малко за спасението на душите ни и цели 2 поколения, а сега и още 2 растат без вяра и морални ценности. Църквата трябва да престане да е някаква архаична организация с недотам чисти цели, а да започне д-а прави това, което уж им е основната цел- да проповядва правата вяра. Ако са малко по-алчни, малко по-приветливи и ако малко повече искрено вярват може би ще им повярват и хората, макар и една заблуда, поне е заблуда в доброто
274
3
 
3
 
! Отговори
яра преди 13 години
на един цар и заради ината и недалновидността на един папа в момента сме православни, със същия този успех можехме да сме католици и вярвайте ми хода на историята ни щеше да е съвсем друг, но дори и католици пак вярата би била изопачавана и материализирана, всяко знание или опит за напредък на човека е било заплаха за властта на църквата. Вярно, на нас вярата ни е помогнала, но казвам първо вярата и после църквата, а 45години къде беше тази църква? Баща ми го е било страх да дойде на моето
273
3
 
4
 
! Отговори
яра преди 13 години
на един цар и заради ината и недалновидността на един папа в момента сме православни, със същия този успех можехме да сме католици и вярвайте ми хода на историята ни щеше да е съвсем друг, но дори и католици пак вярата би била изопачавана и материализирана, всяко знание или опит за напредък на човека е било заплаха за властта на църквата. Вярно, на нас вярата ни е помогнала, но казвам първо вярата и после църквата, а 45години къде беше тази църква? Баща ми го е било страх да дойде на моето
272
4
 
5
 
! Отговори
яра преди 13 години
Малко написано в стил 10ти клас, но има много верни неща. За тези, които още не са го осъзнали - църквата и религиите въобще са изкуствено създаден начин за подчинение на хората. Една много по-силна от държавната власт, власт над душата и съзнанието, която се основава на страха от непознатото и необяснимото и която всячески се е опитвала да пороби човека. Даже и сега думата РАБ се използва вместо човек от църквата. За тези, които са пропуснали часовете по история, само заради мъдростта
271
8
 
2
 
! Отговори
Unreal Dreams преди 13 години
Ако Бог беше толкова всесилен щеше да направи така, че служителите му на земята да са почтени хора. Ама явно не го може това. То той не може да спре войните и глада по света, а пък ние за какво говорим тук....
270
5
 
11
 
! Отговори
И аз мисля така, уви преди 13 години
Всяка дума тук е вярна! Благодаря ти, Анелия, че го каза!
269
4
 
20
 
! Отговори
АЗ преди 13 години
БЛАГОДРАЯ ЗА НАПИСАНОТО ! КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ НЯКОЙ ДА ГО КАЖЕ !
268
5
 
7
 
! Отговори
Николай преди 13 години
Настоящите свещенници са "арендатори" на храмовете ни. Гнусни са! Моля се да издържим и обикновенните хора да намерят сили пряко назначените "храмови служители" да се наслаждават на духовността и красотата на православието, увековечени в удивителните ни църкви и манастири с техните икони, иконостаси и притвор.
267
24
 
9
 
! Отговори
Krum преди 13 години
Ей тва "журналистките" ви бива в манипулациите. Защо бе Анелийче заради няколко частни случая веднага ги отъждестви със всички свещеници. Не ти прави чест госпожичке...
266
21
 
5
 
! Отговори
Загрижен преди 13 години
Автора моля да не прави повече жалки опити да пише статий на богословска тематика...По-грешно от това поругаване няма...Напук на всички, които се опитват да е спрат църквата днешно време е достатъчно активна и се опитва да помогне на хората, но идва време в което хората сами трябва да се сетят за нея!