Колко ниска топка е елитът ни

Експериментът на bTV и "168 часа" показва част от него, има и още...
Обновена: 2 дек 2010 19:21 | 2 дек 2010 18:28,
197
Колко ниска топка е елитът ни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Попадение точно в десетката. Няма друг начин, по който да се окачестви експериментът на колегите от bTV и „168 часа” с „лекото изкушение”, на което подложиха българските депутати.

Колкото и да се правят на интересни народните представители, отговори от сорта "ама не бях само аз" или "работата на депутата не е само в залата" звучат нелепо.

Факт – бягат от час за един телефон на далавера. Какво да си мислим за изкушенията, които предлагат големите проекти например?

Е, те сигурно не са за 16-те от постановката на колегите. На тях им стига по-малко.

Още по-сериозното попадение от експеримента обаче е, че онагледи пределно конкретно начина на мислене на българина, че няма нищо лошо в това да се облажиш лекичко.

Комунистическата поговорка „който не краде от държавата, краде от семейството си” все още важи. За съжаление не само сред депутатите.

Защото често просто не ни се налага да правим избор дали да се изкушим или не. Проблемът е, че изобщо не виждаме нищо неморално в предложение като направеното към 38-те.

Най-важни обаче са изборите на стожерите, на тези, които задават нормите, и на тези, които задават въпросите.

Ако перифразираме латинската пословица „Кой ще пази пазачите?” с въпроса „Кой ще чете морал на моралистите”, е редно да попитаме: колко пъти журналисти са получавали награди от една или друга фирма само защото са посетили пресконференцията й. Не говорим само за химикал и тефтер.

И още нещо – посещенията на властта в чужди държави, често екзотични, винаги са съпроводени от сериозна журналистическа маса.

В същото време, когато преди години кметът на София Бойко Борисов предложи на американски репортер да му плати пътуването до България, за да даде отговор на разследването му срещу себе си – колегата беше категоричен и ясен – техният журналистически кодекс не го позволява.

А нашият етичен кодекс позволява ли пътувания в чужбина на държавни разноски? Не.

Хубаво е да внимаваме в детайлите, както ни показаха колегите от "168 часа" и bTV, защото дяволът е скрит в тях. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
3
 
! Отговори
МИТКО преди 13 години
ЕЛИТЪТ Е ТАКЪВ,КАКЪВТО Е САМИЯТ НАРОД..... НИ ПОВЕЧЕ,НИ ПО-МАЛКО! "КАКВОТО ОТГОРЕ - ТАКОВА И ОТДОЛУ,КАКВОТО ОТДОЛУ - ТАКОВА И ОТГОРЕ"...... ПОЗНАТО ЛИ ВИ Е?? НЕ Е МОЯ ИЗМИШЛЬОТИНА,А БИБЛЕЙСКИ,ВСЕЛЕНСКИ ПРИНЦИП!!
186
0
 
2
 
! Отговори
Криста преди 13 години
Какво "научихме" от тази инициатива на журналистите? Нищо ново- това си го знаехме.Само сами се излагаме,а и това е един доста непочтен начин сами да се орезилим пред света.Сред журналистите също има такива,които осмиваха и те самите.Жалка картинка,не да се смеем,а да плачем за нас самите си.
185
0
 
2
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Ако РП има амнезия на тема ' велики ' химици, то нека тогава се обърне към предшественика си / 2001 - 2005 г. / !
184
0
 
2
 
! Отговори
arhar преди 13 години
Във в - к ' Труд ' от 26.11.2010 г. имаше интересна статия, в която пишеше за ' великите ' химици и техния ' принос ' към синтеза на нови синтетични наркотици ...След като у нас са се синтезирали амфетамини и др. синтетични наркотици , то логично е ' велики ' химици да са се занимавали с внедряването на тези технологии и разработването на нови такива, нали ?Нека РП да каже дали е имало такива ' велики ' химици, които са се занимавали със създаването на нови синтетични наркотици / нови синтетични продукти / ! Или сега РП странно ще мълчи ?
183
1
 
5
 
! Отговори
Христо преди 13 години
Елит ли!?!....Та в парламента са събрани най-големите *** на държавата....Само бесило и разстрели за тях...
182
0
 
10
 
! Отговори
отлъчко преди 13 години
кеф,кеф,кеф,мед ми капе на сърцето.А погледнете я само Цачева,тази Плевенска .................. получава заплата от моите данъци и ползва държавно жилище.Тези в парламента НЯМАТ никакво право да се наричат НАРОДНИ представители.Те са всичко друго,но не и НАРОДНИ.Погледнете ги как са се загладили.А В ЯМБОЛ ЕДНО СЕМЕЙСТВО С МАЛКО ДЕТЕ ЖИВЕЕ С 35 ЛЕВА НА МЕСЕЦ.Това семейство също е част от народа,който представляват онези с ВЕРТУ в парламента.Межд.Журн.Награда за БТВ и 168ч.Обичам ВИ.
181
2
 
3
 
! Отговори
arhar преди 13 години
От доста години САЩ водят политика за силен долар ...Защо му е на РП да ходи в САЩ ?За да отиде там, той трябва да си купи местна валута / щ. д. / ! Търсенето и купуването на щ. д. ще повиши неговия курс, от което ще спечелят американците, защото ще се повиши покупателната им способност, респ. и жизнения им стандарт и т. н. ...Защо РП не отиде в Северна Корея, напр . ?Откакто Северна Корея изстреля ракети по южната си съседка, доларът започна да поскъпва спрямо българския лев.Ако РП отиде в Северна Корея и проведе съответните преговори със своите тамошни партийни другари , е твърде вероятно да се стигне до намаляване на напрежението в световен мащаб, а доларът ще започне да поевтинява спряма лева ! Но най - важното е, че ако РП допринесе за запазване на световния мир, то той със сигурност ще е извършил поне едно добро дело и името му ще остане в историята !А защо Гоце досега не е изпратил РП посланик в Северна Корея ?И отново : Защо му е на РП да ходи в САЩ ?
180
0
 
6
 
! Отговори
вискас преди 13 години
Мнооого ниска топка-чалга,чалгаджийки и ***!
179
2
 
6
 
! Отговори
Andreshko преди 13 години
До 177.Влезнах в сайта на Нционалнот движение Хан Аспарух,но моят компютър показва,че този сайт е заразен с вирус.Радвам се,че някои се опитва да събуди заспалите ни сънародници.Програмата,която прочетох е написана много набързо или от някои дилетант.В тази тъй наречена "програма" има част от малтусианството за намаляване раждаемостта на някои етноси т.е. чист геноцид.Има и дискриминационни точки,като да има работа и бъдеще само за младите хора,а за останалите?Отнемането правото на глас,ако нямаш средно образование в една демократична страна си е чиста дискриминация.Отнемането на социалните помощи,ако нямаш средно образование е също пълна тъпотия,тъй като когато този човек е работил е правил осигурителни вноски,без значение на образованието.Въобще това не може да се нарече програма на една партия или движение.
178
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** си...долна,миризлива....
177
1
 
4
 
! Отговори
Лъчко Верту-то преди 13 години
Върта кавали за 200 кинта!!!Първо качество!!
176
1
 
3
 
! Отговори
от до преди 13 години
не съм от тия брааааат :П но и расист не искам да съм не това е начина
175
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тогава ти остава само да се оплакваш
174
1
 
4
 
! Отговори
от до преди 13 години
ако виждаш така нещата значи или си луд или много ***
173
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щом можеш да си позволиш да направиш 3 деца, значи нямаш нужда от помощи.
172
4
 
3
 
! Отговори
от до преди 13 години
точки 14 и 16 програма за семеино планиране с цел намаляване на раждаемоста и отнемане на социалните помощи на лица с повече от три деца - това е абсолютна простотия и ше ти кайа предварително че не сам *** щотото на *** като тебе веднага това лаино им излиза от устата
171
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
кое му е расисткото ? Кретена който не може да чете как разбира в урната за кой да гласува ?
170
1
 
4
 
! Отговори
от до преди 13 години
не е ли малко расистко това движение ХАН АСПАРУХ преди малко прегледах на бързо кво що
169
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За съжаление си прав. НО АЗ НЯМА ДА ТЪРПЯ ПОВЕЧЕ. Дори да не постигна нищо, поне съм се опитал. А ревльовците само плачат, че няма кой да ги поведе. Ето повеждам Ви, и не като вожд или месия, а като част от Вас. Страхливеца си умира като такъв. Аз няма да умра като страхливец, и ще се опълча на тая крадлива ***, която съсипа държавата. Колкото и до когато имам сили.
168
0
 
8
 
! Отговори
до 177 преди 13 години
да супер дразнещо е и за мен постоянното циврене тука а наи *** е че циврещите се мислят за голямата работа само дето не им стиска да направят нищо друго освен да циврат