Колко ниска топка е елитът ни

Експериментът на bTV и "168 часа" показва част от него, има и още...
Обновена: 2 дек 2010 19:21 | 2 дек 2010 18:28,
197
Колко ниска топка е елитът ни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Попадение точно в десетката. Няма друг начин, по който да се окачестви експериментът на колегите от bTV и „168 часа” с „лекото изкушение”, на което подложиха българските депутати.

Колкото и да се правят на интересни народните представители, отговори от сорта "ама не бях само аз" или "работата на депутата не е само в залата" звучат нелепо.

Факт – бягат от час за един телефон на далавера. Какво да си мислим за изкушенията, които предлагат големите проекти например?

Е, те сигурно не са за 16-те от постановката на колегите. На тях им стига по-малко.

Още по-сериозното попадение от експеримента обаче е, че онагледи пределно конкретно начина на мислене на българина, че няма нищо лошо в това да се облажиш лекичко.

Комунистическата поговорка „който не краде от държавата, краде от семейството си” все още важи. За съжаление не само сред депутатите.

Защото често просто не ни се налага да правим избор дали да се изкушим или не. Проблемът е, че изобщо не виждаме нищо неморално в предложение като направеното към 38-те.

Най-важни обаче са изборите на стожерите, на тези, които задават нормите, и на тези, които задават въпросите.

Ако перифразираме латинската пословица „Кой ще пази пазачите?” с въпроса „Кой ще чете морал на моралистите”, е редно да попитаме: колко пъти журналисти са получавали награди от една или друга фирма само защото са посетили пресконференцията й. Не говорим само за химикал и тефтер.

И още нещо – посещенията на властта в чужди държави, често екзотични, винаги са съпроводени от сериозна журналистическа маса.

В същото време, когато преди години кметът на София Бойко Борисов предложи на американски репортер да му плати пътуването до България, за да даде отговор на разследването му срещу себе си – колегата беше категоричен и ясен – техният журналистически кодекс не го позволява.

А нашият етичен кодекс позволява ли пътувания в чужбина на държавни разноски? Не.

Хубаво е да внимаваме в детайлите, както ни показаха колегите от "168 часа" и bTV, защото дяволът е скрит в тях. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Стига ревали само бе мишки. Направете нещо за тази държава и за себе си и за децата си. Вземете нещата в свои ръце или млъкнете завинаги. Включете се в НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ХАН АСПАРУХ. Потърсете в ГУГЪЛ. Не мога да ви упрекна ако не искате, но престанете да ревете по форумите само. Ако искате ПРОМЯНА, просто я предизвикайте. Ако ли не, продължете да живеете като мишки и не плачете.
166
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колко ниска топка е елитът ни - играе се само по тревата.Това са безбожници, които не се интересуват от страданието на другите. Егоисти от ВИСША ЛИГА. Крадци от Примера Дивизион. Трагедия. Как не им трепна сърцето за този народ на тези безбожници. Продадоха душите си за пари. Дано има господ.
165
0
 
11
 
! Отговори
МИТКО преди 13 години
ЕЛИТЪТ - НИСКА ТОПКА...ТЪЙ,ТЪЙ!... ПОЛИТИЦИТЕ - МНОГО НИСКА ТОПКА.... АМИ ЕСТЕСТВЕНО! - ВСИЧКИ ТЕ СА "ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА" ИЗВАДКА НА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД - КАК ДА БЪДЕ ДРУГОЯЧЕ?!?!?! "КАКВОТО Е ОТДОЛУ - ТАКОВА Е ОТГОРЕ,КАКВОТО ОТГОРЕ - ТАКОВА И ОТДОЛУ".... ПОЗНАТО ЛИ ВИ Е - ОСНОВЕН БИБЛЕЙСКИ,ИЛИ АКО ЩЕТЕ,ВСЕЛЕНСКИ ПРИНЦИП.....
164
0
 
3
 
! Отговори
КЛЮЧАРЪ преди 13 години
А ти, май френд, къде си тръгнал с правопис като "убижда"-О и "заключение"-Я? Ти в кой клас си?
163
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
158, ти да не си от депутатите, че се обиждаш от тая статия? Ама май и си отсъствал от часовете по български и английски език.
162
0
 
6
 
! Отговори
Gipsy преди 13 години
Свинята си е ***, вари я, печи я, все си е същата.
161
2
 
2
 
! Отговори
Neon Knight преди 13 години
До 168: "Който не приеме поканата ще се анатемоса комунист... " ...и ще бъде пратен в СПА-комплекс "Аушвиц-Биркенау" :-DDD
160
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И още: През 2001-2005 г., по време на четиригодишния си мандат във вътрешното министерство, Борисов е използвал своите правомощия да се бори с корупцията във властта с цел да помогне на съратниците си мафиоти да ликвидират конкуренти в подземния свят. "След като Бойко Борисов бе назначен за главен секретар на вътрешното министерство през 2001 г... имаше голям брой убийства и мафиотски разстрели на личности, свързани с престъпните групировки в България", посочва докладът. "По време на управлението на Борисов като най-високопоставен шеф на органите на реда само обикновени, незначителни мафиоти бяха изправени пред правосъдието, докато неговите бивши бизнес партньори процъфтяваха, а техните предполагаеми конкуренти бяха системно избивани", се твърдеше още в доклада.
159
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Винарна "Райнхард Хайдрих" или часовници "Рудолф Хес" е даже супер идея. Който не приеме поканата ще се анатемоса комунист... Всички ще отидат...
158
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-рано през 2007 г. авторитетното американско списание "Конгрешънъл Куотърли" публикува материал, в който се твърдеше, че тогавашният кмет на София Бойко Борисов е свързан с мафията. В статията, публикувана на 2 март във всекидневния електронен бюлетин "Вътрешна сигурност", се казваше още, че Борисов "е свързан с почти 30 неразкрити убийства" в страната. Авторът Джеф Стайн - редактор по въпросите на националната сигурност, се позова на "дебел 9 см поверителен доклад на швейцарска частна банка, възложен на екип с цел да оцени риска в България". В текста се казва буквално, че най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната война с терора, е близък съратник на прочути мафиоти и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република.
157
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е видехте ли сега?Разсърдихте КИРО ПОРА.Е сега как,че я караме?
156
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И въпреки всичко Бойко е единствената надежда на България!!!
155
0
 
8
 
! Отговори
az sum преди 13 години
" шамар да е, аванта да е " - това са днешните циркаджии
154
0
 
9
 
! Отговори
Neon Knight преди 13 години
До това води липсата на обща култура и нисък или никакъв морал - да станеш за смях! Справка: Васко Михайлов - Нубиеца. Ако някой им прати покани за поемане на вина (и евентуално - мезета) във винарна "Райнхард Хайдрих" или им предложи часовници "Рудолф Хес", пак ще се намерят такива, които да се хванат!
153
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе те журналята крадат от истината.
152
0
 
11
 
! Отговори
Славчо Тр. преди 13 години
Трябваше на всички депутати да раздадат,дали щеше да има кворум,а?
151
1
 
5
 
! Отговори
nikvat преди 13 години
Авантата си е чиста печалба!#158,като чета поста ти,имам усещането,че вместо ушна кал,от клепарите ти май мозък изтича!Кух си като градинска лейка.
150
0
 
4
 
! Отговори
до Киро пора от мен преди 13 години
много миришеш - ужас
149
12
 
7
 
! Отговори
very dis.... преди 13 години
И от цялата статия прозряхме, че написалия я , е първа година студент somewere! Такива елементарни заключение ме убиждат, решавайки да вляза в 23.30h да видя какво се е случило днес в днес.бг!
148
0
 
6
 
! Отговори
izmoren_mitnichar преди 13 години
iskate li da vi kaja kakvi shte sa posledstviqta sled tozi reportaj? Deputatite shte si go premestqt ot ediniq v drugiq krachol , a na deputatkite... vqtur im napravili ;)