Колко ниска топка е елитът ни

Експериментът на bTV и "168 часа" показва част от него, има и още...
Обновена: 2 дек 2010 19:21 | 2 дек 2010 18:28,
197
Колко ниска топка е елитът ни
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Попадение точно в десетката. Няма друг начин, по който да се окачестви експериментът на колегите от bTV и „168 часа” с „лекото изкушение”, на което подложиха българските депутати.

Колкото и да се правят на интересни народните представители, отговори от сорта "ама не бях само аз" или "работата на депутата не е само в залата" звучат нелепо.

Факт – бягат от час за един телефон на далавера. Какво да си мислим за изкушенията, които предлагат големите проекти например?

Е, те сигурно не са за 16-те от постановката на колегите. На тях им стига по-малко.

Още по-сериозното попадение от експеримента обаче е, че онагледи пределно конкретно начина на мислене на българина, че няма нищо лошо в това да се облажиш лекичко.

Комунистическата поговорка „който не краде от държавата, краде от семейството си” все още важи. За съжаление не само сред депутатите.

Защото често просто не ни се налага да правим избор дали да се изкушим или не. Проблемът е, че изобщо не виждаме нищо неморално в предложение като направеното към 38-те.

Най-важни обаче са изборите на стожерите, на тези, които задават нормите, и на тези, които задават въпросите.

Ако перифразираме латинската пословица „Кой ще пази пазачите?” с въпроса „Кой ще чете морал на моралистите”, е редно да попитаме: колко пъти журналисти са получавали награди от една или друга фирма само защото са посетили пресконференцията й. Не говорим само за химикал и тефтер.

И още нещо – посещенията на властта в чужди държави, често екзотични, винаги са съпроводени от сериозна журналистическа маса.

В същото време, когато преди години кметът на София Бойко Борисов предложи на американски репортер да му плати пътуването до България, за да даде отговор на разследването му срещу себе си – колегата беше категоричен и ясен – техният журналистически кодекс не го позволява.

А нашият етичен кодекс позволява ли пътувания в чужбина на държавни разноски? Не.

Хубаво е да внимаваме в детайлите, както ни показаха колегите от "168 часа" и bTV, защото дяволът е скрит в тях. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
18
 
! Отговори
ВАРИАНТ.... преди 13 години
ДЕПУТАТ Е--ДУПЕ ДАВА ,ЗА МУФТИЧКА И ИЗГОДА,НО НЕ СВОЙТО ДУПЕ БРАТЯ-А *** ,НА НАРОДА!И ВСЕКИМУ--КАЛ СТРУВАСАМО ЗНАЙТЕ ,ЗА ПАРАТА.ИЗОБЩО НЕ Е ЧОВЕК, МИ СЕ СТРУВА,ЩОМ ПРОДАВА СИ И ДУШАТА!
146
3
 
13
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
ДЕПУТАТ е - душа даваза наука, за свобода;но не свойта душа, братя,а душата на народа!И секиму добро струва,само, знайте, за парата,като човек - що да прави?продава си и душата.
145
1
 
6
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Авторът иска да каже, че никой не го е водил никъде на държавни/фирмени разноски.
144
0
 
5
 
! Отговори
ОК преди 13 години
Ами не се занимавай, като не ти харесва - виж колко е просто и ясно. Не ти трябва да се нервиш за глупостите на другите, нали?
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти "наТ" тези неща ли си ? ...
142
0
 
2
 
! Отговори
захарчук преди 13 години
168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=695325
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
как само един бе, 145.Не бяха ли 8 - половината ?
140
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сините имат един представител.Лъчо беше техен кадър, но се издигна в ГЕРБ.Бойко пак се оказа прав, като ги нарече безделници, но хич тогава не се сети, че неговите са почти половината.
139
0
 
5
 
! Отговори
до 145 преди 13 години
А аз пък си мисля,че точно от тях е тръгнала идеята.....
138
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на това мероприятие е ходил само един гербер,бас държа,че ГЕРБ са били предопредени и затова не са ходили.останалите *** просто не са знаели
137
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Турците пак показаха, че като индивидуалности не са на висота, но като колектив - да.Един от тяхната група "ощастливени" попитал организаторите на "промоцията" няма ли за всички да има покани.При нашите тиквеници няма такива работи. Всеки гледа да се уреди, а другите да изстудяват супата."Търчат на ярма", казваха старите хора на село, когато добитъка се струпа при коритата с фуража.
136
0
 
13
 
! Отговори
справедлив преди 13 години
Не е ли вече време да обединят зоологическата градина с парламента.Може пък след време двукраките диваци да бъдат опитомени.Нека организацията за защита на животните ме извини.
135
0
 
4
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
vseki den da pokazvat po televiziata postanovkata "gospodin balkanski". samo da praviat montaj s fizionomiata na koito i da e deputat. da pochnat s "mozaka". vinagi mi e izglegdal kato selski komsomolski sekretar i aktivist.
134
0
 
8
 
! Отговори
Bt преди 13 години
Правилно! И това далеч не е първият случай за последните години, в който ясно се вижда, че в морално и професионално отношение, Синята коалиция са единствените читави сред тая плява, ама той народа няма да ти гледа кой работи я! На народа му дай да проследи кой кого е онодил и кой се репчи повече пред камерите. Жалко...
133
0
 
3
 
! Отговори
до 127 преди 13 години
Много са 100. 5 стигат ! Дори 3 !!!
132
1
 
10
 
! Отговори
ванката72 преди 13 години
За жалост България се "***" все повече и повече! Да лъжеш да крадеш и да взимаш рушвети е нещо нормално! Оставки за всички участици в мероприятието!
131
0
 
10
 
! Отговори
ИСТИНАТА ! преди 13 години
Истината - само депутати от Синята коалиция не са "откликнали" на промоцията на Клаус Барби ! Може би само те са достатъчно интелигентни да се сетят кой е Клаус Барби :) Каквото и да мучат разни *** и производните им :)
130
1
 
21
 
! Отговори
sako преди 13 години
Депутат от ГЕРБ по телефона към третата си малолетна любовница : "Ей *** малко, сега съм на една примоция.Едни баламури искат да ми дадат джисием за 6 бинки безплатно.Егати ***. Довечера ще ти го подаря, ама нали знайш кво ша ми прайш цяла вечер нал' тъй.Айде шъ затварям че почнаха да ги дават и да не мъ пропуснат, щот тоя Лъчо е нагъл и ще вземе не един а два. Аиде коте до довечера.Обичам я тая България.Ураа."
129
0
 
10
 
! Отговори
фен на дупките преди 13 години
Ех,страната на ЧАЛГАТА и обитаващите я чалгари!
128
2
 
18
 
! Отговори
qwe преди 13 години
Ако бяха живи Левски и Караджата щяха директно да извадят каракулаците и да ги заколят тия ***. Абе тоя Лъчо егати мръсния *** е бе, тоя няма срам от нищо пууууу *** ***. И най много от ГЕРБ. Нали нов морал бе Бойко. Що не вземеш да се оттеглиш вече с лакомата си партийка от ***.