Борисов – опасната атракция

Медийният експерт Николета Даскалова пред Dnes.bg
Обновена: 20 яну 2011 09:06 | 20 яну 2011 07:00,
141
Борисов – опасната атракция
Николета Даскалова. Снимка: fmd.bg

Николета Даскалова е експерт към Лабораторията за медиен мониторинг на фондация „Медийна демокрация”. Изследователските й интереси са в областта на съпоставителното медиазнание, новите медии и популярната култура. 

Според Картата на медийните зависимости, изготвена от агенция "Маркет Линкс" по поръчка на Фондация "Медийна демокрация", през изминалата година отношението на българските всекидневници към премиера е било по-скоро положително, а критичните материали за ГЕРБ и правителството са били повече, отколкото позитивните. Как оцелява митът "Борисов" в медиите?

Да, наистина Борисов успешно оцелява в медиите, което всъщност е и една от причините да оцелява в политиката. Ако погледнем в ретроспекция политическата кариера на министър-председателя, няма да е пресилено да кажем, че стъпките, които той измина, за да стигне до сегашната позиция на премиер, са стъпки през медиите. 

Борисов е силна атракция за средствата за информация още от момента, когато зае длъжността главен секретар на МВР. Спомняте ли си по-популярен главен секретар от него? Като кмет пък той беше с пъти повече в новинарските емисии, отколкото е сега неговата наследничка г-жа Фандъкова. 

Данните от медийния мониторинг показват също така, че настоящият министър-председател има по-висок медиен рейтинг, отколкото имаше Сергей Станишев, когато заемаше този пост. Всичко това е категоричен знак, че в медийния интерес към Бойко Борисов има нещо повече от интерес към институционалните роли, които той заема. И това нещо „в повече” трябва да търсим както в личните качества на Борисов, така и в характера на медийната среда.

Безспорно Борисов е колоритна фигура и силен магнит за медийно отразяване – цветущ език, дръзко поведение, самочувствие като на екшън герой, вплитане на персонално вживяване и биографични препратки, иронизиране на противниците си, представяне на проблеми и ситуации по един опростен и лесно смилаем маниер. Този е лош, онзи е виновен, нашите успехи са тези и тези. Тази формула на публично поведение се оказва двойно успешна – както за политическата фигура, така и за медиите, които печелят аудитория дори само от показването на подобен стил на публично присъствие. Стил, който можем да наречем жълт, забавен, при всички случаи пораждащ отношение. Изобщо, Борисов успешно се вписа в комерсиалния медиен тон. 

Митът "Борисов", както казвате, е всъщност най-осезаемата политическа реалност – лидерът на изпълнителната власт. И когато медийното отношение към тази важна реалност е преобладаващо безкритично, тогава е налице голяма опасност. Още повече, че медийното отношение е така нездраво, както виждаме от Картата на медийните зависимости – позитивно към Борисов и негативно към институциите, които същият този Борисов оглавява. В крайна сметка това е един и същ мета политически субект. Подобна раздвоеност в медийния тон най-малкото показва вътрешна нестабилност и отказ от разпознаване на причинно-следствени зависимости между лидер и институция. Всичко това е в полза на лидера.

Къде са по-ефективни политическите послания - в "сериозните" български всекидневници или в "жълтата" преса?

Безспорно в жълтите медийни канали посланията звучат по-ефектно, по-скандално и по-пикантно. Една от принципните особености на жълтата преса е това, че тя винаги работи в морално-оценъчен режим. Казва или силно подсказва кое е правилно и кое грешно и така поражда отношение към героите, които са на страниците й. Неслучайно подобен род издания работят с щампи като „срамота”, „ужас”, „позор” и други в този дух. Това автоматично се пренася и върху политическите герои, които стават обект на жълт интерес. Жълтото политическо много по-лесно събужда отношение, отколкото сериозното политическо. Най-вече емоционално отношение. 

Адекватна ли беше медийната реакция след разпространените от вестник "Галерия" и РЗС записи на телефонни разговори на висши представители на властта?

Медиите попаднаха в много трудна ситуация. Първо, защото трябваше да реагират на информация със скрит произход. И второ, защото трябваше да реагират на атака не срещу кого да е, а срещу медийно харизматичния премиер. В такава сложна, почти патова ситуация, най-правилният ход, струва ми се, е търсенето на колкото се може повече и колкото се може по-чиста информация. Направи впечатление – позитивно, че в този стресов момент медиите станаха по-отворени, по-гостоприемни за гласовете и гледните точки на различни политически субекти, включително от опозицията. 

От друга страна, най-широко представената интерпретация на случващото се бе именно на властта. Отново най-търсени бяха думите на Бойко Борисов. Разбира се, това е обяснимо – все пак Борисов е видимата страна в този скандал. Необяснено обаче остава коя точно е невидимата страна, какви са причините за подобна атака, какви са преките и косвените последици за политическия процес от така случващите се „разкрития”, независимо от тяхната автентичност. Именно тук проличава слабостта на журналистиката – нейното безсилие да осветява и да разследва дълбоките политически зависимости, т.е. да отиде отвъд регистрирането на ефектите. В този смисъл политиците изпреварват медиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
8
 
25
 
! Отговори
ани преди 13 години
Не искаме да кажем че станишев или който и да било върши повече или по малко но реално погледнато :-инфлацията е двъцифрена заради сбърканата политика в икономически аспект и постоянните скандали вместо да се акцентира върху облекчаване на бизнес активността и да се създадат условия за растеж постоянно наблюдаваме некомпетентност :В данъчно отношение некомпетентност ,в административно също в управленски капацитети липсват Трайков ,калина вежди целият му екип е плачевен и некомпетентен
78
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това ли е критерий за можене и неможене? Ако някой говори на народен език значи не става? Искате да ми кажете, че Станишев върши повече работа от Бойко? Или позьора Първанов ще свърши повече работа? Я само се опитайте да си представите каква би била политиката на тези двамата плазмодии. Никога чист теоретик не може да ви свърши повече работа от чист практик, НИКОГА.Ако ще да е с 5 висши образования щом няма един ден работа като професионалист само ще произнася красиви фрази и нищо повече.
77
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ББ си има антураж от журналистчета, които го следват както балонка следва разгонена ***. Чакат го само да си отвори устата и са готови да налапат въдицата чак до дръжката. Така беше и Тошо Тошев когато имаше спречкване със съда, само че те висяха пред прокуратурата и чакаха някой неуспял прокурор да им подхвърли нещичко. На това ли ви учат в института по журналистика? И още за мен цялата журналистика е поръчкова и продажна и трудно някой ще докаже противното.
76
1
 
19
 
! Отговори
Нищо лично преди 13 години
Нещо много ми се вижда навързано това "Лаборатория за медиен мониторинг на Фондация "Медийна демокрация" , "Карта на медийните зависимости, "Мета политически субект" и т.н. Защо ли ми се привижда "зависимост" от някои чужбински идеи и институции? И целият шум /сигурно и доста пари за заплати!/, за да кажем защо Бойко е популярен? Всеки, и без лаборатория, ще ви отговори!
75
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се, че всеки,който е образован ,за разлика от масите - е комунист.Всъщност чак сега разбрах единствената причина поради която масите смятат Борисов и Цветанов за антикомунисти...
74
1
 
4
 
! Отговори
Bez преди 13 години
Pishe koia e. A stana ekspert dokato ti si pleskashe alabrosa s briliantin za porednata sreshta na sediankata.
73
4
 
23
 
! Отговори
Малко се стегнете :) преди 13 години
Пичове, щом мислите, че сте по-експерти от тази кака, пишете и вие. Интернет е свободен. Блог можете да си направите за 100 лева, със собствен домейн и т.н. Ама във форумчетата е едно, в живота друго :) Всички в БГ интернет пространството са с по 5 висши и притежават милиарди, но като изляза на улицата е парад на клошарите :) Защо ли?
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дааа, не е нужно да си експерт ,за да видиш това, трябват само малко акъл и образование. Много добър анализ,който даже е спестил не малко на тъй наречените ни медии. Медийната шизофрения е описана прекалено нежничко.
71
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Монтаж е едно а презапис друго. Обаче на такива като теб много трябва да се обяснява а няма време
70
1
 
28
 
! Отговори
към 58 преди 13 години
Не цели прослойки, а 90% от населението изпадна в колабс. И не ми вадете примери с това, че съседите свалили заплати и пенсии, а при нас само са ги замразили трета година. Свалили, защото има къде да свалят. При нас накъде повече!! Гърция при цени около два пъти по-високи от нашите минималната заплата е свалена от 650 на 570 евро / от 1271 на 1115лв./. Я ги сравнете с нашите едва 123 евро!! А къде са децата ни и ще се върнат ли в България при тези заплати? И ще имаме ли въобще пенсии? Едва ли!!
69
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе и тая е некоя мамина златна ненагледна парашутиска, казнала на завет да суче пари от поредната фондация през която се перат пари и се дават награди за антибългарска дейност!
68
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КОЯ Е ТАЗИ И КОГА УСПЯ ДА СТАНЕ "ЕКСПЕРТ"
67
1
 
4
 
! Отговори
до 76 преди 13 години
Разбира се,че не е каруцар!Тоя витае в кула от слонова кост,секне се в шепа,"щото така е на запад",и като пръдне пред компютъра се извинява сам на себе си!
66
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
вярно е, че "рибата се вмирисва от главата",но преди тази риба ние сме свидетели и на предишните риби,нещо ново за нас?-Нищо...Проблемът май е в обкръжението й и в "родните" ни инстанции-от съдебната, здравната, социалната и т.н.системи,защото там си пее един и същ ХОР...
65
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 70Речите на Станишев повече ли ти харесват, или на Гоце?! А може би най ти допада акцената на Доган?! Гнусен си.
64
1
 
14
 
! Отговори
козлето боцко преди 13 години
медийният експерт - как звучи само!!! В таз държава само експерти има, маймуните измряха!!!
63
0
 
3
 
! Отговори
koko преди 13 години
golemite igra4i sami se precakvat
62
1
 
4
 
! Отговори
неидиот преди 13 години
До 70Наистина не разбирам! Първо - как оцени нивото ми на грамотност; второ - нито съм го искал това правителство, нито съм гласувал за него; трето - като чета последния ред от предишното ти писание не мога да си те представя в друга роля освен на каруцар, защо тогава се правиш на ощипана мома; четвърто - ти по какво си експерт, че не ти харесва мнението на "крокодила".
61
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ех, кумонисчета... като чета какво е написала тази девойка и се сещам за - "ще кажа нещо, ама нищо май няма да кажа"...
60
0
 
6
 
! Отговори
Baba Rachka преди 13 години
Vsiaka flachka si ima opachka!