Храната като лукс

Човечеството потегля с пълна газ към глада
Обновена: 12 мар 2011 13:40 | 12 мар 2011 08:00, Елка Василева
216
Храната като лукс
Рабат, Мароко. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Половината човечество умира от глад, другата половина пази диета - тези думи на Стефан Цанев, написани през 1991 г., отразяват много точно положението ни днес. Гладът продължава да бушува, а храната се превръща в лукс.

През септември 2010 година Организация по прехраната и земеделието към ООН отбеляза малък успех: броят на гладуващите по света беше намалял под един милиард души. Генералният директор на организацията Жак Диуф същевременно предупреди за опасността от поскъпване на хранителните стоки. Колебанията в цените на международните борси са сериозен предупредителен сигнал, заяви той.

Никой обаче не очакваше, че още в началото на 2011 година ситуацията на пазара на хранителните стоки ще се влоши, а цените им ще надхвърлят нивото от 2008 година, когато поскъпването беше наистина голямо.

Под ударите на катаклизмите

Признаци за повишаване на цените имаше още през миналата година, пише Дойче веле. Сушата в Русия, която предизвика унищожителни пожари, накара премиера Путин още в началото на август да забрани износа на пшеница. Това се почувства в цял свят, тъй като Русия е един от най-големите износители на пшеница. В Пакистан наводненията унищожиха огромни селскостопански площи. Само няколко дни след катастрофата цените на хранителните стоки скочиха почти четворно. Площите, унищожени от наводненията, са колкото територията на цяла Италия.

Лакомия и безпощадност

Експертите все още спорят дали двете катастрофи имат нещо общо с глобалните климатични промени. Но няма спор по въпроса кой е най-силно засегнат от тях: най-бедните, които нямат никакви средства, застраховки и резерви. Независимо дали в Индия, Пакистан, Китай или в африканските държави, повишаването на цените на хранителните стоки засяга най-вече тези, които отделят до 80 процента от доходите си за храна. Защото международните борси са сурови и не щадят никого. Само когато инвестициите в хранителни стоки обещават печалба, само тогава се влагат пари в този сектор.

"Всъщност ние имахме достатъчно пшеница в силозите. Няма причина за повишаване на цените. Но естествено търговците предпочитат да изчакат, за да видят дали цените няма да се увеличат още. Това оскъпява пшеницата и то за сметка на бедните", заявява Ралф Зюндхоф от Организация по прехраната към ООН.
Кошмарни прогнози

По ирония на съдбата точно там, където се произвеждат хранителните продукти, гладуват най-много хора. Става дума за селските райони - те запустяват навсякъде, не само в България. Последиците: разрастващи се градове, гета и висок риск от социално напрежение.

Ако преселването на хората в големите градове продължи, след няколко години ще има още по-големи трудности с прехраната, предупреждава Ирис Шьонингер от германския филиал на Международната организация по прехраната: "Мнозина напускат селата, защото не съзират бъдеще в тях. Това са предимно млади хора, които виждат, че земята става все по-малко, когато много поколения трябва да я делят. И тогава те се преселват в големия град. А веднъж заминали, не се връщат никога обратно."

Кошмарна визия за бъдещето - изоставени села и гладуващи градове. А това означава, че социалните размирици са програмирани. И то не само в т. нар. трети свят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: гладООН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
24
 
3
 
! Отговори
ЙОСКО МУТРАТА преди 13 години
ПОМОЩ И АЗ УМИРАМ ОТ ГЛАД ЛУКАНКАТА И ПАСТЪРМАТА СЕ НАЛАГА ДА Я ЯМ БЕЗ ХЛЯБ НЯКОЙ ЩЕ МИ ПОМОГНЕ ЛИ СКОРО ЩЕ УМРА ОТ ГЛАД ЧЕРНИЯТ ХАЙВЕР НЯМА НА КАКВО ДА СИ ГО НАМАЖА ПОМООООООЩЩЩЩЩЩЩ
167
5
 
4
 
! Отговори
шопът преди 13 години
РАЗЧЕТИТЕ ПОКАЗВАХА,ЧЕ БЕЗ ФИНАНСИРАНЕ ОТ САПАРД,ТРУДНО ЩЯХ ДА ИЗПЛАТЯ КРЕДИТА КЪМ ИТАЛИАНЦИТЕ В СРОК.ВТОРАТА ПРИЧИНА Е ,ЧЕ ТЕ САМИТЕ ГОТВЕХА СЕРИОЗНО ВЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПАЗАР.ВЪРТЯХА СЕ ПО НАШИТЕ ИНСТИТУЦИИ ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА,ПОСЛЕ СИ ВЗЕХА КУФАРЧЕТАТА И ОТИДОХА ДА ИНВЕСТИРАТ В РУМЪНИЯ. ЗАЩО ЛИ?КАК МИСЛИШ?
166
3
 
6
 
! Отговори
ДА СИ ПРИЗНАЕМ преди 13 години
Да си признаем.Хората станахме множко и оттам идват всички проблеми.
165
5
 
6
 
! Отговори
gtf преди 13 години
до 164 *** герберски - самия факт, че производителя не може да предлага стоката си свободно на пазара е пречка. Така той е зависим от мутрите комунисти завладели пазара, изкупните им цени. А ти си излез от дупката и виж как в страните от ЕС необрабтваема земя почти няма, как пасат свободни коне на ливада орадена с бели дървени летвички, как европейския производител (дори и дребен) безпроблемно получава субсидии и въсможност да се развива. предай много здраве на другаря- мутра Бъ Бъ
164
4
 
19
 
! Отговори
Гоце преди 13 години
в България бедни нямабедни има само при комунизма, например в Куба и северна Кореятам няма автомобили частни, няма ток, няма нет, дават по паничка ориз дневнозатова всички са слабички, здрави и жизнениУ нас българина тъпче манджа като за световно, вози си дебелия пърдел в кола да не ходи пеш да се умори, седи целодневно пред компа и ръси акъл колко е беден и нещастен
163
9
 
13
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ преди 13 години
Това са Платени Статии от Предизборния Щаб на ГЕРБ.Демек ще умрете от глад но виновен е света.След като Нарицателното комунист и комунистите са виновни се изчерпа,трябва да търсим нов враг пред портата.Най-добре за България ще е ГЕРБ да се оттеглят от власта и да изберем нови достойни хора да се грижат за България и Българския Народ.Отлагането на това с всеки изминал ден се плаща с цената на смъртта на много хора от глад,студ и Лекарска Помощ.
162
3
 
22
 
! Отговори
Наблюдател преди 13 години
Човек ако чете тука коментарите, ще си каже: "малиии много гладен народа"А като излезе на улицата и види дебелите лелки и чичковци с тлъсти коремчета, дебели дечица с маркови дрешки и 3-4 ГСМ-а , всеки българин с автомобили /някой с по 2/ ежедневно прави задръстване....ще си каже: "малиииии тея мноо лъжат!"
161
0
 
4
 
! Отговори
До 160 преди 13 години
Стига си писал глупости! Ти изобщо нямаш представа как стоят нещата. Има пречки и рискове в селскостопанския бизнес, но те са такива каквито са и във всеки един бизнес по света. Държавната политика спрямо земеделските производители има и тя стимулираща, въпреки че може и още според мен.
160
2
 
8
 
! Отговори
ХАЙДЕ ВСИЧКИ.... преди 13 години
...В ТКЗС-то,...ДРУГАРИ!!!!ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА--ПРИ ТАТО...ТАМ БЕШЕ ХУБАВО!НАЛИ , ДРУГАРИ...???!!ЗЕМЯ , ИМА ВЕЧЕ ...ЗА ВСИЧКИ!
159
4
 
5
 
! Отговори
ТАКА Е 157.... преди 13 години
СОЦИАЛИЗЪМ ---И ДУШЕВЕН ОНАНИЗЪМ, ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!НАЙ-МНОГО ЗА ДРУГАРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!
158
0
 
2
 
! Отговори
До 152 преди 13 години
Добре де аз пак не разбирам какво те е спряло? Имаш осигурено финансиране, имаш осигурен клиент които да ти изкупува продукцията на добра за теб цена - какво те е спряло бе човек? Какво общо има тук програма САПАРД? Ако проекта ти е бил рентабилен, просто е трябвало да го осъществиш.
157
2
 
6
 
! Отговори
gtf преди 13 години
че то отдавна в България храна ядат само теа дето си я произвеждат. Имаме огромно количество пустееща земя - необработвана по няколко причини: 1. крадливи цигани2. държавната политика по-скоро пречи на хората да се занимават със земеделие/животновъдство (като дребни собственици)На другаря Бъ Бъ хич не му е ...и той е възпитан в строй, където "село" беше *** дума, та хич да не очакваме някви законодателни промени.
156
7
 
3
 
! Отговори
До 156 преди 13 години
Ех бабо пари за интернет /всеки месец/, компютър, монитор, мишка и клавиатура имаш, но за филе, риба и хубави сиренца нямаш! Хвала на такива пенсионери като теб.
155
3
 
5
 
! Отговори
antiES преди 13 години
за всичко са виновни евреите
154
6
 
5
 
! Отговори
СССР! преди 13 години
Социализъм! Световен СЪЮЗ НА СЪВЕТСКИТЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ РЕПУБЛИКИ !
153
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей ИЗУМЕНИЯ. Ще ти кажа как. Пенсионерка съм и ям предимно хляб: с чорбица, манджица, чубричка с маргарин. Не ям филета, риба и хубави сирена; млякото е много скъпо; диетичният хляб също. Та така.
152
0
 
4
 
! Отговори
до Бай Симо преди 13 години
Прав си, нокъм кое имат правилна политика -към селското стопанство е ясно, но дали към производството е правилна политиката, дали към пазарите, дали към научните изследвания. Към кое имат властоимащите правилна политика?Добре Бойко лови престъпници, ама той това най-добре гоможе, за другото се старае, но само със старание не се получава.
151
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПИША БАВНО, ЩОТО ЗНАМ ЧЕ НЕ УМЕЕТЕ ДА ЧЕТЕТЕ БЪРЗО
150
2
 
4
 
! Отговори
шопът преди 13 години
ПИША С ГОЛЕМИ БУКВИ,ЗАЩОТО СЪМ БЕЗ ОЧИЛА.
149
0
 
0
 
! Отговори
шопът преди 13 години
147 ОТГОВОРЪТ Е ***.ИТАЛИАНЦИТЕ ФИНАНСИРАТ ВСИЧКО,НО КАТО 10 ГОДИШЕН КРЕДИТ С ПОСТОЯННА ЛИХВА ЗА СРОКА 2.5%. САПАРД ПАРИ НЕ ДАВА НАПРЕД,А ТРЯБВА ПЪРВО ДА ПОСТРОИИШ И ОБОРУДВАШ И ПОСЛЕ ,АКО ИМАШ ДОГОВОР, ПОЛУЧАВАШ.С ПАРИТЕ ОТ САРАПАРД ТРЯБВАШЕ ДА ВЪРНА ЧАСТ ОТ КРЕДИТА НА ИТАЛИАНЦИТЕ. ДРУГАТА ЧАСТ СЕ ВРЪЩА КАТО ВНОСКИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ.ВПРОЧЕМ,ИТАЛИАНЦИТЕ ГАРАНТИРАХА 100% ИЗНОС НА МЕСНИТЕ ПРОДУКТИ НА ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ.