Храната като лукс

Човечеството потегля с пълна газ към глада
Обновена: 12 мар 2011 13:40 | 12 мар 2011 08:00, Елка Василева
216
Храната като лукс
Рабат, Мароко. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Половината човечество умира от глад, другата половина пази диета - тези думи на Стефан Цанев, написани през 1991 г., отразяват много точно положението ни днес. Гладът продължава да бушува, а храната се превръща в лукс.

През септември 2010 година Организация по прехраната и земеделието към ООН отбеляза малък успех: броят на гладуващите по света беше намалял под един милиард души. Генералният директор на организацията Жак Диуф същевременно предупреди за опасността от поскъпване на хранителните стоки. Колебанията в цените на международните борси са сериозен предупредителен сигнал, заяви той.

Никой обаче не очакваше, че още в началото на 2011 година ситуацията на пазара на хранителните стоки ще се влоши, а цените им ще надхвърлят нивото от 2008 година, когато поскъпването беше наистина голямо.

Под ударите на катаклизмите

Признаци за повишаване на цените имаше още през миналата година, пише Дойче веле. Сушата в Русия, която предизвика унищожителни пожари, накара премиера Путин още в началото на август да забрани износа на пшеница. Това се почувства в цял свят, тъй като Русия е един от най-големите износители на пшеница. В Пакистан наводненията унищожиха огромни селскостопански площи. Само няколко дни след катастрофата цените на хранителните стоки скочиха почти четворно. Площите, унищожени от наводненията, са колкото територията на цяла Италия.

Лакомия и безпощадност

Експертите все още спорят дали двете катастрофи имат нещо общо с глобалните климатични промени. Но няма спор по въпроса кой е най-силно засегнат от тях: най-бедните, които нямат никакви средства, застраховки и резерви. Независимо дали в Индия, Пакистан, Китай или в африканските държави, повишаването на цените на хранителните стоки засяга най-вече тези, които отделят до 80 процента от доходите си за храна. Защото международните борси са сурови и не щадят никого. Само когато инвестициите в хранителни стоки обещават печалба, само тогава се влагат пари в този сектор.

"Всъщност ние имахме достатъчно пшеница в силозите. Няма причина за повишаване на цените. Но естествено търговците предпочитат да изчакат, за да видят дали цените няма да се увеличат още. Това оскъпява пшеницата и то за сметка на бедните", заявява Ралф Зюндхоф от Организация по прехраната към ООН.
Кошмарни прогнози

По ирония на съдбата точно там, където се произвеждат хранителните продукти, гладуват най-много хора. Става дума за селските райони - те запустяват навсякъде, не само в България. Последиците: разрастващи се градове, гета и висок риск от социално напрежение.

Ако преселването на хората в големите градове продължи, след няколко години ще има още по-големи трудности с прехраната, предупреждава Ирис Шьонингер от германския филиал на Международната организация по прехраната: "Мнозина напускат селата, защото не съзират бъдеще в тях. Това са предимно млади хора, които виждат, че земята става все по-малко, когато много поколения трябва да я делят. И тогава те се преселват в големия град. А веднъж заминали, не се връщат никога обратно."

Кошмарна визия за бъдещето - изоставени села и гладуващи градове. А това означава, че социалните размирици са програмирани. И то не само в т. нар. трети свят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: гладООН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
6
 
! Отговори
До изумен!!! преди 13 години
Не бъди толкова изумен, ами си признай каква част от доходите ти отива за храна, може да се изумиш от себе си тогава.
147
3
 
3
 
! Отговори
ИЗУМЕН!!! преди 13 години
не разбирам как така, от години слушам как хората гладни, пък по улиците и по телевизора все по-дебели дават и само за диети говорятИзумително!!!
146
1
 
6
 
! Отговори
до 140 преди 13 години
Абе как пък ти щукна, че твоите познати зареждали три супермаркета били монополисти? Ама че глу...пост.
145
0
 
5
 
! Отговори
до Бай Симо преди 13 години
на мързеливия все някой му виновен, политиката му виновна, условията му виновни, партиите му виновнивсеки иска да работи на бюро, да не си цапа ръцете, да не се моринякой друг да ходи да сее и гледа реколта, после този друг виновен че не насял достатъчно, че земята пустеела, че цените се вдигалище се вдигат още цените на храната, докато ви уврат *** тиквистанете от бюрото и хванете мотикатаинак стойте гладни или си яжте умните дисертации"Учи чадо да не работиш" вече не е актуално
144
1
 
2
 
! Отговори
До 141 преди 13 години
Чакай малко - първо казваш, че си си осигурил финансиране за 3 млн. евро, а после казваш, че си кандидатствал за субсидия по САПАРД? Нещо в историята ти не се връзва. В край на сметка кагато започваш някакъв бизнес е редно да прецениш дали той е рентабилен, а не само да разчиташ на субсидии!
143
1
 
2
 
! Отговори
до 140 преди 13 години
и затова лесно са манипулирани, иначе как ще оцелеят властоимащите с егоистични и корумпирани намерения.
142
2
 
2
 
! Отговори
до 140 преди 13 години
Тези двама-трима, които познават плащат данъци и продават храната само в три супермаркети, така че не са монополисти, но нямат търговски вериги по цял свят. Нали знаеш, че монополистите обикновено при криза изяждат дребнире рибки, които ти познаваш. Не се засягай, но гледаш само един елемент от пъзела и правиш въз основа на това неверни изводи. Нищо, повечето хора са като теб.
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всичките гладни дето мрънкате тука, вместо да топлите стола пред компютъра, ако се хванете да насеете нещо - няма да сте гладнитолкова запустяла земя чакаама пусти мързел
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много жалко за вас *** само хленчите, че едно време имало само по 1 празен магазин, а сега са много и хапвате *** и гмо и пак мрънкате. Аз и преди и сега се храня здравословно защото го произвеждам сам. Мрънкайте си после се бийте на опашките в лидъл и други такива за ***, които ядете...
139
0
 
4
 
! Отговори
бай Симо преди 13 години
За България проблема е в глупавата политика на всички правителства след 1989 г. към селското стопанство. Никоя държава не си позволява да оставя пустеещи земи. Сега по магазините има всякакви хранителни стоки - но ВНОСНИ. За поскъпването на храните на нашия пазар сме си вивовни само ние. Няма правилна политика за земята, за инвестициите в обработката на земята и животновъдството.
138
1
 
4
 
! Отговори
шопът преди 13 години
Преди години исках да построя ферми за зайци и кланица.Обиколих Италия,срещнах се със страхотни производители на заешко,осигурих си финансиране до 3 млн. евро ,с което да строя ,да купя оборудване,генетичен мат,рял ,срещах се с немци,за да взема породата Цика,купих 16 дка. земя,направих проекти за накорко десетки хиляди евро.Накрая стигнах до едни консултанти от САПАРД ,като разбрах колко искат и то НАПРЕД плюх и зарязах всичко.Проектите мога да ги дам безплатно на желаещи.
137
1
 
2
 
! Отговори
До 136 преди 13 години
Стига с тези глупости за накакви въображаеми монополисти и глобални конспирации целящи да повишат цените на хранителните продукти. За твоя информация лично познавам 3-*** души които продават продукцията си директно на магазини и хипермаркети - чудя се това ли са въпросните монополисти? Ти какво мислиш?
136
0
 
3
 
! Отговори
шопът преди 13 години
За 127 Родата не ми е измряла,нито съм останал гладен,но гладните са много и това не ме прави щастлив,а учителката ми по руски ходи и проси.И не съм ти другар,защото с нещастници не другарувам.
135
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако нещо беше ефективно и качествено/конкурентно/ преди 89г., то съществува и днес. Селскостопанския сектор днес в България има огромен потенциал, но ние българите поради глупост и мързел не го използваме - това е истината. Какво чакате бе хора? Някой да започне да мисли и работи вместо вас ли? Днес трябва да проявиш инициативност за да живееш по добре, преди 89 всичко се спускаше централно и никой не си напъваше мозъка да расъждава - днес това е голям проблем.
134
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бегайте с тия глупости дето пишете бе , "репортери"!!
133
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Храната като лукс, но май по-точното заглавие еХраната в ръцете на малка върхушка монополисти. И когато баланса е нарушен се появяват напрежения, от това би следвало, че ще се стигне до борба за Нов световен ред, просто защото дисбаланса стана много голям. Елементарно. Затова никога не съм признавал обществените науки, защото са идеологизми, обслужващи властоимащи.
132
3
 
0
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Повервах!Кат повервах на симеончо крадливото!Ся вадя мотиката и отивам на дедовата нива да обръщам и засявам леба насущен.Па вий си туркайте гащите на компотите,опс компютрите!
131
1
 
7
 
! Отговори
шопът преди 13 години
За лъжците-ликвидационните комитети на СДС изкрадоха трактори,конбайни,редосеялки,двигатели за напоителните системи(България бе на едно от първите места по поливни земи),земята бе разпокъсана с един *** закон на Ж.Желев,леката индустрия спря.Но никога няма да забравя онея кадри по телевизията,които показваха как се колят бременни крави и биволици.Аз също помня,много сме,които помниме.И Б.Борисов не е комунист,а еманация на най-реакционното и социалнонечувствително дясно.
130
6
 
2
 
! Отговори
ЗА 127.... преди 13 години
ДА НЕ ТИ Е ИЗМРЕЛА РОДАТА ЗА ТИЯ 20 г., БЕ ДРУГАРЮ......ТА НЕМА КОЙ ДА ТЕ ХРАНИ С ЯБЪЛКИ ,КРУШИ,ПРАСКОВИ,ПЪПЕШИ И ДИНИ ...ЗА 2ст/кило...???!!!ЯВНО , ДРУГАРКАТА , ГЛ.СЧЕТОВОДИТЕЛКА НА АПК-то.....ДОБРЕ Е ПОРАБОТИЛА НАД СМЕТКИТЕ .....ЗА СВАТБАТА ТИ!ЗА ТЕБЕ Е ЛЪЖА----АМА ЗА ТАКИВА КАТО МЕНЕ --СИ Е ЖИВА ИСТИНА....ХА,ХА,ХА,ААА....ДРУГАРЮ....!!!!!!!
129
6
 
4
 
! Отговори
Старчок преди 13 години
Като си спомня колко много хора бяха ангажирани в уж неефктивното ни,технологично изостанало и човешко трудоемко селско стопанство преди 1989-та, а резутатите бяха празните магазини,неконкурентните и непревлекателни плодове и зеленчуци без хубав търговски вид и бедният асортимент от хранителни стоки,просто се чудя сега, как с унищожено селско стопанство и без толкова работещи хора в него , магазините ни изведнъж се препълниха с най различни видове храни.