Храната като лукс

Човечеството потегля с пълна газ към глада
Обновена: 12 мар 2011 13:40 | 12 мар 2011 08:00, Елка Василева
216
Храната като лукс
Рабат, Мароко. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Половината човечество умира от глад, другата половина пази диета - тези думи на Стефан Цанев, написани през 1991 г., отразяват много точно положението ни днес. Гладът продължава да бушува, а храната се превръща в лукс.

През септември 2010 година Организация по прехраната и земеделието към ООН отбеляза малък успех: броят на гладуващите по света беше намалял под един милиард души. Генералният директор на организацията Жак Диуф същевременно предупреди за опасността от поскъпване на хранителните стоки. Колебанията в цените на международните борси са сериозен предупредителен сигнал, заяви той.

Никой обаче не очакваше, че още в началото на 2011 година ситуацията на пазара на хранителните стоки ще се влоши, а цените им ще надхвърлят нивото от 2008 година, когато поскъпването беше наистина голямо.

Под ударите на катаклизмите

Признаци за повишаване на цените имаше още през миналата година, пише Дойче веле. Сушата в Русия, която предизвика унищожителни пожари, накара премиера Путин още в началото на август да забрани износа на пшеница. Това се почувства в цял свят, тъй като Русия е един от най-големите износители на пшеница. В Пакистан наводненията унищожиха огромни селскостопански площи. Само няколко дни след катастрофата цените на хранителните стоки скочиха почти четворно. Площите, унищожени от наводненията, са колкото територията на цяла Италия.

Лакомия и безпощадност

Експертите все още спорят дали двете катастрофи имат нещо общо с глобалните климатични промени. Но няма спор по въпроса кой е най-силно засегнат от тях: най-бедните, които нямат никакви средства, застраховки и резерви. Независимо дали в Индия, Пакистан, Китай или в африканските държави, повишаването на цените на хранителните стоки засяга най-вече тези, които отделят до 80 процента от доходите си за храна. Защото международните борси са сурови и не щадят никого. Само когато инвестициите в хранителни стоки обещават печалба, само тогава се влагат пари в този сектор.

"Всъщност ние имахме достатъчно пшеница в силозите. Няма причина за повишаване на цените. Но естествено търговците предпочитат да изчакат, за да видят дали цените няма да се увеличат още. Това оскъпява пшеницата и то за сметка на бедните", заявява Ралф Зюндхоф от Организация по прехраната към ООН.
Кошмарни прогнози

По ирония на съдбата точно там, където се произвеждат хранителните продукти, гладуват най-много хора. Става дума за селските райони - те запустяват навсякъде, не само в България. Последиците: разрастващи се градове, гета и висок риск от социално напрежение.

Ако преселването на хората в големите градове продължи, след няколко години ще има още по-големи трудности с прехраната, предупреждава Ирис Шьонингер от германския филиал на Международната организация по прехраната: "Мнозина напускат селата, защото не съзират бъдеще в тях. Това са предимно млади хора, които виждат, че земята става все по-малко, когато много поколения трябва да я делят. И тогава те се преселват в големия град. А веднъж заминали, не се връщат никога обратно."

Кошмарна визия за бъдещето - изоставени села и гладуващи градове. А това означава, че социалните размирици са програмирани. И то не само в т. нар. трети свят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: гладООН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей ИЗУМЕНИЯ. Ще ти кажа как. Пенсионерка съм и ям предимно хляб: с чорбица, манджица, чубричка с маргарин. Не ям филета, риба и хубави сирена; млякото е много скъпо; диетичният хляб също. Та така.----------------------- А какво праиш в нета, *** дърто?
187
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имаме огромно количество пустееща земя - необработвана по няколко причини:1. крадливи цигани2. държавната политика по-скоро пречи на хората да се занимават със земеделие/животновъдство (като дребни собственици)--------------- Забравяш най-важната - глупав и мързелив народ.
186
2
 
27
 
! Отговори
РПГ-7 преди 13 години
Абе няма какво ние да измисляме колелото, то е измислено .. в Германия на пример държавата така е подредила нещата, че един бачкатор от автомоб. завод получава 30 хил. евро/годишно, един фермер получава 40 хил., за да има стимул да произвежда, не да зареже животните и да отиде в града .... Тук всичко е наопаки, селянина мизерства и получ. жълти стотинки за разлика от работника в града. Как да се произвеждат плодове, зеленчуци, месо и т.н.?
185
10
 
0
 
! Отговори
na maikati putkata преди 13 години
abe ctiga cte lagali xorata be nikade nichto ne e pockapnalo izednizi gadni
184
0
 
28
 
! Отговори
пияния чичо преди 13 години
вместо да ядете ,само по пийте ,алкохола съдържа достаъчно калориии ,но това в кръга на майтапа,глад е имало и ще има,не че няма храна ,а поради липса на справедливост,тъй като едни работят а други се облагодетелстват
183
0
 
41
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Вчера на гости на Ути Бъчваров бяха едни баби / група за автентичен фолклор/, повечето от които бяха над 60 години ---- Имаше и над 70, че и една баба на 81 година ---- Месиха баници, сладкиши, пяха --- Бяха в носии - хубавици ---- Разказаха за живота на село, за читалищната дейност и бяха много ЖИЗНЕНИ и доволни ---- Думата ми беше за киселото мляко, което бяха донесли на Ути ---- Мисля, че дойде време да завиждаме на хората, живеещи на село / в благородния смисъл/
182
1
 
7
 
! Отговори
гурбетчия до 184 преди 13 години
Ами защото Германия плаща в брой ,а Сомалия ще трябва да плати с банани,а в Бг . банани на всяка крачка!
181
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Износ на мляко за Германия? Там ли са гладните? Износ за Сомалия защо никой не предлага?
180
3
 
4
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
до 176.За преди време си прав!В сравнение със сега,през комунизма в Бг.нямаше глад!Но защо мислиш,че сега в Бг.никой не иска да произвежда? В Бг. може да има и земеделие и др.производство,но лошото е,че конкуренцията е много голяма!Да не си мислиш,че напр.българските производители на кисело мляко не са предложили на Германия износ на мляко!Но аз тук не съм видял такова,явно германците купуват от друго място с не по-лошо качество и на по-изгодна цена!Затова никой в Бг. не се наема да произвежда!!
179
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да се спре нета в болниците за душевноболни, които са най-активни в този сайт.
178
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Психиатрите не си гледат работата. Приберете ги, не им давайте компутри на пациентите!
177
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
психоболните са много активни в коментарите.
176
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
яжте асфалт
175
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мислите на гладните хора все около храната се въртят! Който има храна, владее мисленето на хората! България има климатът, възможностите и капацитетът да изхранва Дания и Холандия взети заедо,но жалкото е, че тези страни с не особено добри климатични дадености , поради незнам какви интереси се наложиха като основен селскостопански производител и износител в Европа и диктуващи на другите страни условията и тяхни критерийте каква и колко селскостопаска продукция и парникови зеленчуци да отглеждат
174
7
 
20
 
! Отговори
додо преди 13 години
Земя има достатъчно и не се оправдавайте,це държавата ви е виновна,че пустее.Преди години всичко се обработваше,не за печалба а за собствено производство и храната беше качествена,после извднъж решихме,че няма смисъл да я обработваме като можем да си купуваме,а се мяукаме колко бил труден живота .Не сме бедни мързеливи сме и ГЕРБ не е виновна за това.Не ГЕРБ разрушиха стопанствата,не ГЕРБ унищожиха образованието и здравеопазването.20 години къде бяхме да не би да беше добре?
173
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В селските кооперации е истината.Каквото и да се говори за времето на социализма в БГ- имахме земеделие ,което работеше.Изнасяше се продукция и на изток и на запад.В селското стопанство въпроса не е до идеологията.
172
2
 
2
 
! Отговори
:-))))))) преди 13 години
nhe se qdosvaite,kaka vi qnka,serj i kostov veski den vi zahranvat s prostotii.te 6te opravqt i svetovnata kriza ako varnat vsi4ko deto otkradnaha.
171
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
национализиране на земята и премахване на всички картели.в бг. имаше силно развито земеделие , което западняците не могат да постигнат с още 100г капитализъм.
170
5
 
4
 
! Отговори
До 169 преди 13 години
Да така е и какво ще се окаже, че Хитлер е бил прав!Само дето го насмотаха Галиано, дето каза че обичал Хитлер!Всъщност ако глада се дължи на пренаселеност няма никакво съмнение , че в един момен някой ще натисне копчетата и няколко милиарда ще изчезнат!
169
23
 
2
 
! Отговори
ЙОСКО МУТРАТА преди 13 години
СКОРО ИЗЛИЗАМ ОТ БОЛНИЦАТА И ЧЕ ВИДИТЕ КВО СТАВА МАМА СИ *** ИТАЛИАНСКА,ЗИМАМ СИ НОВ БРОНИРАН ДЖИП И ЧЕ ВИ РАЗКАЖЕМ ИГРАТА МАМА СИ *** ***