Европо, свиквай с колебанията на САЩ

Докато ракети поразяват Либия, Обама е при Дилма
Обновена: 21 мар 2011 17:27 | 21 мар 2011 15:18,
127
Европо, свиквай с колебанията на САЩ
Снимка: Ройтерс

Президентът Барак Обама не беше във Вашингтон, когато първите ракети поразиха цели в Либия. Докато САЩ тръгваха на война –  той отпътува за Бразилия, за да разговаря за търговия. Пътуването можеше да бъде отменено, но Белият дом реши да го оползотвори, пише в анализ в. "Файненшъл таймс".

Отсъствието на президента потвърди позицията на правителството – САЩ подкрепят ударите срещу полковник Муамар Кадафи, но не поемат водачеството в настояването за тях и не ръководят операциите.

Това не е лидерският стил, с който светът е свикнал. От друга страна, това е позицията, което голяма част от света (онази, която бе очарована от избирането на Обама) твърди, че споделя. Е, сега вече я имаме, ще видим колко дълго ще трае и колко добре ще работи.

Сега съюзниците може би ще трябва да поддържат реда в част от страната, тъй като Кадафи все още е на власт, пише изданието.

Неотдавна Европа се жалваше, че САЩ се държат агресивно, дръзко и властно. Неотдавна Европа бе в екстаз от избирането на Обама, понеже той е различен.

Европейците твърдят, че при по-добро американско ръководство съюзниците биха пристъпили към действие по-бързо. Как? Америка имаше добра причина да изостава след Великобритания и Франция. Права беше да се притеснява от допълнително разпалване на неприязънта към САЩ в ислямския свят.

Ако операцията се възприемеше като оглавена от САЩ, това би могло да помогне на либийския режим да предизвика съпротива в страна и чужбина. А и американските военни ресурси вече са изтощени.

Пентагонът се отнесе подозрително към тази мисия и публично изрази резерви.

Накратко, скептицизмът на подхода за едностранни политически решения е добре обоснован.

В Либия съюзниците правят каквото трябва и, да се надяваме, печелят приятели - докато размахът на съюза, пълномощията на ООН и американската позиция на "трети измежду равни" оборват обвиненията, че Америка е разкрила нов фронт срещу исляма, твърди авторът на статията Клайв Крук.

Дори либийският режим да бъде сразен, ще дойде време съюзниците да съжаляват, че владеят последиците. И все пак, ако всичко върви както трябва, Кадафи ще си иде, мирът и спокойствието ще бъдат възстановени и Либия ще започне колебливо да напредва към демокрацията.

Ако начинанието се проточи или пропадне - особено ако се сметне, че причина за това е многонационалния му характер - международните отношения ще бъдат тласнати в другата посока, завършва "Файненшъл таймс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много малко си чел.Не си чувал за новите руски танкове и самолети?------------ НЯМА ТАКИВА.
100
5
 
26
 
! Отговори
+++ преди 13 години
Трябва НАТО да се разпадне и да се създадът въоръжени сили на ЕС за да си защитаваме нашите интереси
99
27
 
2
 
! Отговори
82638 преди 13 години
С-а-р-к-о-з-и!С-а-р-к-о-з-и!С-а-р-к-о-з-и! Долу страхливите немци!
98
0
 
32
 
! Отговори
НФБ преди 13 години
войната най вероятно ще се проточи защото кадафито макар и луд и тиранин е военен и разбра че няма нужда да праща танкове и блиндирани коли т,к, са видими цели на самолетитена НАТО и въэприе позицията на партизанска война..внедрява хората си в Бенгази и води гражданска война в този случай авиац;ията е безполезна!Ще трябва да се атакуват и унищожават граждански обекти и по никакъв начин неможе да се различи кой е бунтовник кой е кадафист!Болните мозъци понякога раждат гениални ходове!
97
14
 
2
 
! Отговори
do 92 преди 13 години
Tolkova si glupav che chak ne namiram dumi...Zaradi takiva hora kato teb Bylgaria nikoga niama da se opravi. Glupavo naselenie i tova si e.
96
8
 
4
 
! Отговори
bg преди 13 години
Evropo,svikvai s masono-eshkinazkija Nov Svetoven Kozelski Red.
95
2
 
8
 
! Отговори
Деси преди 13 години
Въобще, никой не знае защо и за какво точно е войната- дали 'щото той е *** и гад ***, или ние му искаме главата заради петрола и неудобната му позиция... Абе- средно селска ситуация...P.S. Без да се заяждам, ама... Хора, "Европо" е звателен падеж на името, пък не се изкавайте неподготвени, никой не е казал, че в българския вече няма ВЪОБЩЕ падежи... Грубо е, но е граматически правилно и позволено, а не "селско", както четох.
94
1
 
16
 
! Отговори
Деси преди 13 години
Май наистина не ясна тази стратегия... Мился, че само хората, живеещи там, могат да кажат- поддържаме го- не го поддържаме. Ама винаги има дезинформация и винаги има хора- например като нас, дето не знаят точно как нещата, пък се изказват. Някой от вас знае ли, ама наистина, колко поддъжници и колко противници има Кадафи? И кой е съгласен и кой не, от хората живеещи там, с ударите? Някак отстрани е лесно да си говориш, ама ако си там.. Луд е, знам, ама и да пускат бомби ей така... Въобще...
93
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
........Европо,.....ИЗХВЪРЛИ САЩ И ЕВРЕИТЕ ОТ ЕВРОПА И НАТО И ГИ ДАИ ПОД СЪД,ЗА ГЕНОЦИД НАД 4ОВЕ4ЕСТВОТО.
92
3
 
23
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
Прах в очите.Със силен аромат на петродолари.Явно рискът е по-голям и затова хързулнаха френския комплексар да води агресията,та в случай на неуспех да си измият с него ръцете.Ако операцията бъде успешна-ето,ние(САЩ)подкрепихме усилията на демократичната общност в борбата и срещу диктатора Кадафи.Дано войната не прескочи границите на Либия.А и Арабската лига се изказа срещу агресията....
91
4
 
24
 
! Отговори
KGB преди 13 години
ле-ле, ле-ле , видите ли вече Америка не била агресивна а толкова добра и миловидна , алоооо на-кой замазвате очите бе , нема как да стане тая , агресора и убиеца си е такъв за винаги
90
3
 
7
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
mai veche ne e iasno che novia red nee amerika , a rusia kitai india ,taka che v blizkite godini taia darjava e pishem begala, v posledstvie balgarite pak shte iadat kyiruka,
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
92, казва се "ОБЕДИНЕНИЕТО прави силата", не "съединението"! Иначе си прав. Съединение е като съединяваш гайка и болт, а обединение е, когато всеки от народа осъзнава, че е част от този народ и е нужно да взема малко участие в обществения живот, не да си мисли, че е най-великия индивидуалист-тарикат на света.
88
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
amerika ke padne!...a 4erniot ke go nabiat na kol
87
16
 
71
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
А в България обичаме САЩ за демокрацията, защото ни донесоха:1. заплати под минимума на оцеляване2. за всяко новородено 200лв., за второ и трето само за циганета3. за ново семейство апартамент от робски кредит от американски банки, да го плащат цял живот4. съсипване на производството в България- земеделие, промишленост, енергетика- ЦЕЛ заграбване на създаденото от цяло поколение България, сега бедни пенсионери5.големи данъци и налози- разреши да се вдигат6.обучение- съсипано / на мода са чалгарите и мутрите /7. здравеопазване съсипано8. Образование и стажове в чужбина ОПРАВЯЙ СЕ САМ и после пращай пари насам.9. Верига магазини бой за банани и съсипване на българското производснво, хранене с сирийски домати и египетски лук с нитрати. Да ви е сладко10. За продажбата на продукти с изтекъл срок на годност - ТРАДИЦИЯ11. Част от аптеките ПЕЧАЛБАРСТО12. По отношение на фалшификациите ДОХОДОНОСНА ПРОФЕСИЯ13. Начин на плащане за електроенергия- увеливачаща се / национално предателство да се продават предприятия с 100 процента печалба.14. Продажба и употреба на алкохол разрешена и за лица под 14 години. Огледайте се малките пият под път и над път.15. Кредити за покупка на кола и апартамент без проблем, но проблем после16. Сделки с недвижимо имущество- плащане на робски кредит.17. Закупуването на автомобил за повечето втора ръка18. Петрол скъп, а водата за страна с най-богати извори след Исландия- купуваме за цена, по- скъпа от бензина в Либия. АКО ИСКАМЕ ДА СЕ ОПРАВИМ ДА БЪДЕМ СПЛОТЕНИ ВСИЧКИ БЪЛГАРИСЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА- ПРЕДЦИТЕ НИ СА ГО КАЗАЛИ С НЯКОЛКО ДУМИ САМО
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това което е написано от 87 не е фантастика.Който знае малко повече за Либия ще се съгласи с мнението на 87.Разбира е ,че на Либия се "помага" заради нефта.За 40 год.направиха качествени пътища,постриха много и големи болници,храна,бензин-няма нужда да коментираме цените,едни от най-ниските в света.Но диктатурата си е диктатура,рано или късно се издънва(Пиночет-но и той също възстанови Чили.Е,тоава изводите остават за всеки един от вас....
85
2
 
10
 
! Отговори
zarganДо"82&quo преди 13 години
Много малко си чел.Не си чувал за новите руски танкове и самолети?Разрови се малко може пък да се образоваш.
84
4
 
12
 
! Отговори
лъвица преди 13 години
Европа има нужда от свое НАТО...
83
13
 
4
 
! Отговори
Цялата плаанета иска преди 13 години
Всички ние обичаме да четем фантастика, тя описва бъдещето на човечеството, писателите фантасти винаги са напред с времето, браво на постинг 87.
82
11
 
53
 
! Отговори
ммм преди 13 години
КАДАФИ ВЕРОЯТНО Е МРАЗЕН ЗА ТОВА :19.03.2011 19:17 (UTC)Помощи за безработица - 730 $.* Заплата на мед. сестра - $ 1000.* За всяко новородено се плаща $ 7,000.* за всяко ново семейство- $ 64 хиляди да си купят апартамент.* В началото на частния бизнес еднократна финансова помощ - 20 000 $.* Големи данъци и налози забранено.* Образование и медицината са безплатни.* Образование и стажове в чужбина - най-правителството сметка.* Верига магазини за големи семейства със символични цени на основните хранителни продукти.* За продажбата на продукти с изтекъл срок на годност - затвор.* Част от аптеките - с безплатен дозиране.* По отношение на фалшификациите - на смъртното наказание.* Наем - липсват.* Начин на плащане за електроенергия за населението е безплатно.* Продажба и употреба на алкохол е забранена - "забрана".* Кредити за покупка на кола и апартамент - безпроблем.* Сделки с недвижимо имущество, са забранени.* Закупуването на автомобил до 50% се заплаща от държавата ,а за милицията - 65%.* Петрол "е по-евтино от водата. 1 литър бензин - $ 0.14