Белгийски град наказва банкери

Гент изтегля парите си от 2 банки заради бонуси на шефовете
27 апр 2011 20:41,
63
Белгийски град наказва банкери
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Гент, четвъртият по големина град в Белгия, реши да изтегли парите от сметките си в две банки в знак на протест срещу бонусите, които си раздават техните шефове. Градската управа обяви, че ще изтегли около 30 милиона евро краткосрочни депозити от КВС (собственик на нашата СИБанк) и от френско-белгийската „Дексия”.

„Щом само от пари разбират, и ние така ще действаме”, закани се финансистът на Гент Кристоф Петерс.

Управата на Гент, чието население е над 594 хил. души, реши да даде пример, след като се оказа, че двете банки продължават да раздават щедри премии, въпреки че още дължат пари на държавата.

През 2009 г. правителството подпомогна няколко финансови и застрахователни институции, за да ги спаси от проблемите се ликвидността. „Дексия” например е получила 6,4 млрд. евро.

Сега институциите са се стабилизирали и са подновили раздаването на бонуси. Шефът на „Дексия” Пиер Мариани ще получи общо 800 000 евро в добавка към заплатата си. Финансовият му пакет се равнява на 1,95 млн. евро.

Премията на управителя на КВС Ян Ванхевел е половин милион евро. КВС не даде премии през 2008 и 2009 г.

„Като градска управа не подкрепяме необоснованите бонуси във финансовата област и искаме да дадем знак на банките”, каза финансистът на Гент.

„Когато те имаха проблеми, правителството се намеси, използвайки пари на данъкоплатците, а сега, когато нещата се стабилизираха, се връщаме отново към бонусите. Не само, че смятаме, че това е неетично, но и ще направим нещо по въпроса”, закани се той. 

Градският съвет е заръчал на юристи да проверят дали е възможно в договорите с банките да се добави етична кауза.

Обмисля се и прехвърляне на дългосрочните инвестиции на Гент в ING банк, която замрази щедрите премии и увеличенията на заплатите на топ банкерите в резултат на силното обществено недоволство. Банката е получила 5 млрд. евро заем от държавата и още не е върнала половина от него.

Парламентът на областта Фландрия, където се намира Гент, прие с единодушие закон, ограничаващ размера на банкерските премии. Той забранява на директорите да си раздават бонуси, ако банката има дълг към регионалните финанси или към държавния бюджет.
Тазгодишните премии обаче бяха изплатени седмица преди депутатския вот.

Подобно законодателство се гледа и в националния парламент. Според финансовия ежедневник „Де тийд” петима белгийски мениджъри получават повече от 3 млн. евро годишно. Средният финансов пакет (заплата и бонуси) в големите компании е около 2,07 млн. евро годишно, 4% по-малко от 2010 г.

Европейската комисия издаде още преди две години препоръки към страните членки за регулиране на заплащането на банкерите. Смята се, че бонусите често подтикват директорите на банки да поемат неоправдано високи рискове.

Предлага се страните членки да променят националното си законодателство така, че бонусите и борсовите опции да бъдат свързани с финансовите резултати в продължение на няколко години.

Еврокомисията препоръча също да се забранят обезщетенията при прекратяване на договора на провалили се мениджъри и намаляване на обезщетението дори за тези, които се справят успешно. Ограничаването на възнагражденията във финансовия сектор е предмет и на пакета за икономическо управление на ЕС, чието приемане е във финална фаза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
rtyui преди 12 години
ot nqkolko meseca sibank e izcqlo 100% sobstvenost na belgiiskata KBC
62
0
 
2
 
! Отговори
МАРКС преди 13 години
Спомнете си, че освен съветската петолъча звезда, над цяла Европа сияе друга петолъча звезда, която се състои от петте братя - Ротшилдови, заедно с многочислените им банки, които са акумулирали най крупния в историята Капитал. Интересно е, че този колосален икономически факт, минава покрай Карл Маркс, напълно незабелязан. Странно? Не е ли така? Може би на тази странна марксова слепота, произходът е същия, както и на другите социални революции? Да, така е и е очевидно, че когато масите овладяват града или страната, те громят всичко, но защо имат свърхестествен страх от банките и банкерите? Те убиват всички: крале, генерали, епископи, полицаи, свещеници и други представители на привилегированата класа. Те грабят и палят дворци, църкви, вили и даже научни центрове, но на живота на банкерите, никой и никога не е посягал, и крепосттите на банките остават винаги незасегнати
61
0
 
1
 
! Отговори
До 52 преди 13 години
БЕЗКРАЙНО СИ ПРАВ. Докато по форумите се делят на "фоби" и "фили", на "за" и "против", банкерите и големите монополи си пълнят гушите. Те имат интерес да настройват хората един срещу друг, а те да си въртят далаверите. Само чрез интернет може да се обединят инакомислещите, напук на всички партии и прочие дребнии едри хитреци.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВСИЧКИ ЗЛИНИ НА ТОЗИ СВЯТ СА ОТ БАНКЕРИТЕ, ТЕ НЯМАТ РОДИНА.
59
0
 
1
 
! Отговори
Скалата преди 13 години
истината е че да се изтеглят 30 млн. от банка си е проблем преди години в бг-банките за суми над 10 хил. се подаваше заявка 2-3 деня по рано предполагам и сега го има
58
0
 
1
 
! Отговори
Скалата преди 13 години
другари , изместваме темата----ВЪПРОСЪТ който стой пред обикновенния гражданин е КЪДЕ СА ПРИБРАЛИ 30-те млн. и истината е че
57
0
 
1
 
! Отговори
Подкрепям преди 13 години
Подкрепям 52! Видя се как докато СИЛА протестират на улицата Златев пак повиши цената. Защото управляващите са лицемери, а пък нали идват избори и сега може всичко да обещаят - как бензина ще поевтинее, как заплатите и пенсиите ще се повишат!!! Дрън - Дрън, не ги ли ощипеш нищо не става!
56
0
 
4
 
! Отговори
но комент преди 13 години
така за 20-30 години само от мен като клиент ще загубят доста. А това , че ги намразиха милиони -ще им струва в дългосрочен план значително повече , отколкото сегашните спекулативни печалби.така подобни на Златев мениджъри нанасят големи загуби и на акционерите на компенията.ако искаш да унищожиш някое предприятие-унищожаваш марката, правиш я неприятна за хората.Оттам нататък за това предприятие няма спасение.
55
0
 
4
 
! Отговори
но комент преди 13 години
А това, че обществото може да въздейства и на най-голямата банка или корпорация е вярно.И те много добре го знаят-иначе няма да издържат пи ар отдели,да се грижат за бранд, имидж и подобни.Без доверие в обществото който и да е икономически субект е загубен-просто защото хората ще спрат да купуват от него или неговите продукти.но чак до такава дълбочина на мисълта нашите мутри едва ли ще стигнат някога.След последните изцепки с цените аз наистина няма да купя гориво от бензиностанция на Лукойл-
54
0
 
5
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Значи ако като банкер поемеш риск и спечелиш-с чиста съвест си прибираш печалбата.Ако загубиш-плаща някой друг.че това е по-хубаво от най-дащното казино бе!Приватизираш печалбите и националзираш загубите-това е новия модел капитализъм.Тия са по лоши и то нашите мутри-на нашите не им стига мозъка за чак такива далавери.
53
0
 
3
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Не е важен мащабът-важен е примерът.в българия управляващите даже не си правят труда да кажат-къде са държавните и общинските пари и защо са точно в тези банки или в тази банка.трябваше американския посланик да ни каже, че парите на държавата правителството на бат Бойко ги слага в банката на Доган-Корпоративна банка. И какво последва-бат Бойко си го премести в другия крачол.
52
0
 
21
 
! Отговори
CA преди 13 години
Браво, браво на белгийците - големите корпораций не може да ги накаже нито държавата нито регулаторните органи, обаче ние потребителите можем. Скоро получих един спам той се отнася за Щатите и Канада, ама аз мисля,че перфектно може да се приложи в БГ. Става дума как да се борим срещу високите цени на бензина. Пробвали са различни варианти, примерно 1 ден да не зареждаш - няма ефект защото на другия ще заредиш двойно по вече. Предложението беше следното: нарочваш най-голямата компания в страната Лук Ойл да речем и спираш да зареждаш на техни бензиностанций. Ако 500 хиляди коли, които на ден да речем зареждат за 10 лева се пренасочат към други бензиностанций кво става на Лук Ойл им пада оборота с 5 милиона дневно, 150 милиона на месец което е пък 1.8 милиарда на година. Кво ще направи тази верига бензиностанций ако това се случи вариантите са 2 или фалира, или намаля цените. Слагаме си една граница да речем 2.10 за литър и докато съответната верига не почне да продава на тази цена не зареждате нито капка от тях. Ако тя свали цените за да оцелее, другите щат не щат ще трябва да ги последват.
51
0
 
3
 
! Отговори
Mirko преди 13 години
"inside job" има го в Замунда и Арена. Гладайте, за да знаете.
50
1
 
2
 
! Отговори
androsbg преди 13 години
V kraina smetka kakvo napravi Gent - iztegliha mnogo malka chast ot finansite si - zashtoto tova e populistki hod. Vsichki tuk sa mnogo naiasno che v ING polojenieto e syshtoto - te prosto imat po-visoki fiksirani zaplati.Taka che tova e buria v chasha voda.
49
1
 
3
 
! Отговори
androsbg преди 13 години
Pomoshta za KBC beshe otpusnata ne sreshtu obeshtanie da se sprat bonusite a sreshtu plan za prestukturirane. Eto zashto nie v momenta sledvame tozi plan - prodavame Centea, kakto i bankite v Serbia, Absolut bank v Rusia i dr. Asiatski predstavitelstva. T.e. KBC si sledvat poetite angajimenti i ne mislia che e rabota na koito i da bilo da se byrka v bonusnata shema. V kraina smetka izleznahme na pechalba tochno poradi umeniata na tezi hora koito poluchavat bonusi.
48
0
 
13
 
! Отговори
Справедлив преди 13 години
Гражданско общество!!!!! Ще ги стигнем ли някога?????
47
1
 
5
 
! Отговори
VUTE преди 13 години
TE TUKA6NITE SA PO-LO6I - ONJA TAM - HAMPARCUMJAN LI BE6E - ZAPLATATA MU BILA OGROMNA, IZPIHA NI KRAV4ICATA TIJA BANKI, *** IM - AJDE VSI4KI NA BURKANBANK - TRADE MARK......
46
0
 
45
 
! Отговори
Минал оттам преди 13 години
"Щом само от пари разбират и ние така ще действаме!" Ето това ми харесва най-много. Де да имахме и ние такива отговорни хора в управлението на градовете , пък и на държавата! Между другото, Гент е прекрасен град, град-приказка. Явно и живеещите там са на ниво.
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ало сащ разбирачите--1.в сащ се гарантират влогове до определен праг.2там фалираха и фалират само малки банки,големите бяха определени като"твърде големи за да бъдат оставени да фалират".държавата им изля стотици милиарди ,лъвския паи от т.н. пакети за стимул.и излизане от кризата.с други думи ,този които предизвика кризата за наказание получи още..
44
0
 
1
 
! Отговори
underscore преди 13 години
@pundioInside Job е доста добър филм, да :) а гледал(а) ли си De dag dat de dollar valt? От 2005г. е и доста добре описва събитията от последните години...Иначе - Даниел Термонд доста добре се аргументира, но 'загуби' в такъв минимален мащаб трудно биха имали желания по-глобален ефект...