Честно ли е? Глоба, че не спазваш диета!

Янките с наднормено тегло може и да плащат по $50 на година
Обновена: 19 май 2011 07:12 | 19 май 2011 07:10,
75
Честно ли е? Глоба, че не спазваш диета!
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всички жители на щата Аризона с проблем със затлъстяването, които получават държавни субсидии за безплатно медицинско обслужване, могат да се окажат длъжници, пише BBC.

Всеки, който не спазва диетата, изготвена му от личния лекар, ще трябва да плаща по 50 долара всяка година. Глоба, която все още не е узаконена, но може да се окаже наложителна и същевременно дискриминационна. За тънката граница ще трябва да умуват щатските власти.

В САЩ, както в голяма част от Западния свят, разширяването на талиите води до разширяване на бюджета, който трябва да покрие съпътстващите разходи. Защото от всеки похарчен за здравеопазване долар 83 цента са за пациент с наднормено тегло. А годишните здравни разходи, свързани със затлъстяването, надхвърлят сумата от 168 милиарда долара.

Medicaid е програма, която осигурява финансирането на социалнослабите и струва на държавата 339 милиарда долара тази година. Ежегодно размерът й се увеличава с 8%.  Предвид този факт е ясно защо именно тази програма се превърна в тема на ожесточени противоречия в Конгреса.

Историческата здравна реформа на Барак Обама предвижда увеличаване на държавните субсидии за здравеопазване на бедните, което ще доведе до още разходи в размер на десетки милиарди долари.

В същото време републиканците настояват за таван на федералното финансиране, чрез който да се спестят 750 милиарда долара в рамките на следващите 10 години. По силата на този план щатските власти ще трябва да направят доста съкращения и да увеличат своя дял в покриването на програмата.

И в тази връзка от Аризона решиха да прибегнат до радикално решение. Щатът иска да наложи глоба на всеки, които се възползва от Medicaid, но не спазва предписанията на лекаря.

В това число и тези, които не следват диета за отслабване при установен проблем с наднормено тегло. Но и за пушачи и диабетици, които не слушат докторите и впоследствие се стига до повторно приемане в болници и скъпоструващи лечения.
 
Според Моника Коури, заместник-директор на Medicaid в Аризона, инициативата цели промяна на отношението на хората към проблема. Така както вдигането на акцизите за цигарите е намалило тютюнопушенето в страната.

„Неопровержим факт е, че има пряка връзка между затлъстяването и покачването на разходите за здравеопазване в Съединените щати. Така че няма защо да се притесняваме да обсъждаме този проблем”, заявява Куори пред BBC и посочва, че е време да се вземат решителни мерки.

В случая – да връщаш пари обратно в системата, ако не прилагаш предписаното от специалист лечение.

Детайлите по въпросната схема, подкрепена от губернатора Ян Брюър, все още не са доизчистени, но и това ще се случи, ако Конгресът даде зелена светлина на законопроекта.

Така за първи път в САЩ може да се стигне до налагане на глоби на хора, които водят доказано нездравословен начин на живот.

И неслучайно това ще се случи в Аризона – щатът, който пропорционално е на второ място по брой възползващи се от програмата Medicaid, като ¼ от населението му страда от затлъстяване. А сметката за безплатно здравеопазване е 10 милиарда долара.

Другите закъсали щати ще очакват с нетърпение развитието на събитията в Аризона и като нищо ще последват този пример за попълване на хазните си.

Разбира се, плановете на аризонските власти имат и доста критици. Един от най-видните е сенатор Кирстен Синема, която счита предлаганите глоби за несправедливи и насочени предимно към работещите бедни хора и възрастните.

Според Синема далеч по-добро решение е да се инвестира в създаването на нови работни места и така повече хора да могат да си позволят да плащат за здравеопазване.

Ще има ли глоби за неспазване на диети в Аризона обаче ще реши Американският конгрес. А сенатор Синема ще може да гласува против. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още по темата: САЩзатлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
2
 
! Отговори
Веселяк преди 12 години
Дадох ти плюс,но дадох и на този под теб,защото и двамата сте прави.Всичко зависи от прага на солидарност в обществото.
71
0
 
2
 
! Отговори
Ралица преди 12 години
Но все пак живееш в България и храниш не 10, ами много повече ***. Ситуацията тук е същата, само дето онези в САЩ са интегрирани по-добре и образовани в по-голямата си част!
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен.. АЛКОХОЛИК преди 12 години
Честно да ти кажа, предпочитам да си купя Смартфон, пред това да си дам парите за изхранване на 10 ***.. За кво са ги раждали??? Нямат пари да хранят и 1 гърло, а родили цели 8 деца ........
69
6
 
5
 
! Отговори
Аз преди 12 години
хаха леле тая как не я е гнус да се погледне в огледалото?!?! В България е пълно с такива прасета, обаче със самочувствие до ушите и хич не им пука, че са като желета (puke). Аман вече от такива свинки, изрусени, надути, дебели и със самочувствие. Няма по-гнусни жени от тия (puke)(puke).
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая от снимката кърти ! Ама кърти бетонова стена с рамо !
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
62:"консумеризъма" не е само яденето. Може да си слаб и пак да си консуматор. По същата логика, много по-ужасно е да знаеш, че някъде хората умират от глад, докато ти си подменяш смартфона, който си купил преди 5-6месеца с нов модел. Същото е и с модните дрехи и т.н. За покупки от категория "други" се харчат ужасно много пари, не трябва да се гледа само в преяждането.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Намеренията им са добри, но не и методите.
65
1
 
3
 
! Отговори
Д преди 12 години
Ми освен да ги избием ...
64
1
 
7
 
! Отговори
мен преди 12 години
То, че е дискриминация, дискриминация е. Ама това с храната мога да го сравня с наркоманията. Виждаш, че се тровиш и продължаваш. Не мога да си го обясня, то към здравето много хора са безхаберни, докато го имат(то по тая логика и пушачите да ни ощавят), но толкова наднормено тегло ти ограничава и движенията, да не говорим на какво заприличваш.
63
1
 
12
 
! Отговори
Тата преди 12 години
Елате тук...Диета - Бългорско правителство
62
0
 
5
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
Не знам дали "консумеризъма" води до това. Там дето умират от глад са си умирали и преди 100 години от глад...Но виж такива бонбончета като това на снимката наистина са продукт на съвременния твой така любим "консумеризъм" :)))
61
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама тая на снимката е е*аси свинарника...
60
4
 
20
 
! Отговори
чревоугоднички преди 12 години
Как пък не им е гадно да се тъпчат без мярка докато станат с отвратителни тела като бъчви ?! Абе когато видиш ,че имаш засилен апетит ,върви на лекар бе мама му стара ,все ще се намери някакво лечение докато още е рано ! Никой не е казал хората да са чируси , но си има мярка за нормално телосложение !
59
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До какво води консумеризъма. :)В едни страни умират от глад и се радват на коричка хляб.В други страни ядат до пръсване субекти, имащи повече общи черти с прасета, отколкото хората.
58
3
 
12
 
! Отговори
mind twist преди 12 години
$50 на месеш и пак ще е малко. Не може да се разплуеш като желе и да натоварваш обществото повече а да лпащаш същото.
57
5
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
za poreden pat se obezdavam 4e tiq v amerika sa palni nenormalnici
56
0
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 12 години
Умре ***, която те хвалеше...
55
1
 
27
 
! Отговори
левент преди 12 години
съвсем нормално. всеки има правото да прави квото си иска /в рамките на закона/, но ако не иска ПОМОЩИ. шом иска ПОМОЩИ, ще спазва правила. значи тия искат ПОМОЩИ за лечение - пише си. ами като искат, ОК, получават - но лекарат им предписва ПРАВИЛА. ако искат помощите, ще спазват правилата. ако не искат правила - да правят квото искат, но на собствени разноски. нищо дискриминационно няма тук.
54
4
 
13
 
! Отговори
pepo преди 12 години
Да си репресиран защото си различен, а не еднакъв... т.е. елитен. Да прибереш тайно след втората световна война всички нацистки мозъци развивали програмите по евгеника на Хитлер.Това е толкова типично за САЩ. Всъщност това е САЩ!
53
8
 
17
 
! Отговори
пием, пеем, пушим преди 12 години
И аз си плащам осигуровките и данъците, не ползвам такива услуги през здравната каса, а ходя в частни клиники, ако се налага. Нe разбирам какви са ви претенциите, че ми плащате лечението. И кой ви каза, че пушачите боледуват повече, като примери за противното - много.