Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер

Историята на мрежа от тайни заводи, която спасила Острова
Обновена: 16 юни 2011 10:05 | 16 юни 2011 09:45,
219
Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За работниците по времето на Втората световна война това е просто „Заводът”. Той е свръхсекретен и скрит от нацисткото Луфтвафе (бойната авиация) в сърцето на Централен Уелс, в градчето Нютаун.

Британското правителство нарича подобни оръжейни фабрики „заводи в сянка” и създава мрежа от тях в цялото кралство, разказва ВВС. В Нютаун се произвеждат хиляди компоненти за самолети и дула за автомати. Сега този завод се нарича Lion Works и е дом на множество различни фирми. Но малцина в града знаят подробности за неговото тайно минало.

Преструктурирането на прикритата фабрика на военновъздушните сили стартира през юли 1940 година и местните общински служители са задължени да подпишат клетва, че ще пазят тайна.

Това е ключов период. Великобритания току-що е преживяла тежка загуба от немската армия край Дюнкерк, Северна Франция. Само след няколко седмици на страната предстои нова схватка на живот и смърт в Битката за Британия. В тази връзка редица градове, където се произвеждат муниции, оръжия и самолети, се превръщат в мишена за бомбите на Адолф Хитлер.

Така се взима решението за създаване на заводи под прикритие.

Нютаун е избран по две причини – не е реална цел на нацистките бомбардировачи и има излишък на женска работна ръка.

Производителите на цеви за огнестрелни оръжия „Accles and Pollock” например са сред първите преместили бизнеса си от Англия в Уелс.

Цеви за армията започват да излизат от тайния завод в Нютаун през януари 1942 година. Работниците са близо 800 и работят на две смени. През 1944 година броят им нараства до 1000, а смените са три – фабриката работи денонощно.

Тя е разположена в близост до път за камиони и влакова линия. Така транспортирането на цилиндрични стоманени тръби от фабриката към заводите за бойни самолети става много по-бързо и лесно. Произвеждат се тези и други части за машини като Barracuda, Spitfire и Hurricane. С нови дула се сдобиват автоматите Sten.

Бригадирите в Нютаунския завод са от Олдбъри, но основната работна сила са жени. Идвали много дами от съседни градове и села, които били настанявани в намираща се наблизо текстилна фабрика, преобразувана на пансион.

Първоначално набирали жени на възраст до 30 години, но без тези с деца под 10 години.

Постепенно нуждата от увеличаване на производителността довела до нови изисквания и повече работници. Затова била изградена детска ясла, а на работа се взимали жени до 50 години.

Някои жени били много добре обучени, но само в строго определено умение, като да речем заваряване. Било им забранено да обсъждат какво правят в завода и често дори не разбирали какво се случва в другите зони на фабриката.

След войната „Заводът” се радва на нов живот, след като е нает от производител на велосипеди. През 60-те пък е превърнат във фабрика за авточасти.

В наши дни под името Lion Works е дом за редица фирми, сред които за търговия с въглища, продажби на коли и производство на музикални инструменти.

Из Обединеното кралство има много фабрики под прикритие на британската военна индустрия като тази в Нютаун. Само в Уелс са известни поне три – в Ейбъргевъни, Суонзи и Бюмарис. Във всяка са се извършвали различни дейности, чиято крайна цел е била една и съща – незабелязано от нацисткото военно командване въоръжаване на британската армия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
14
 
! Отговори
БОТЕВ ПЛОВДИВ преди 12 години
Англичаните откриват радара,разкодират ,,Енигма'' използват уловки заблуждаващи нациститите.И с помощ от останалият свят печелят битката за Британия.След войната губят империята си,но стават вечната *** на САЩ.
97
0
 
5
 
! Отговори
KALT преди 12 години
На бас се хващам, че първия отцепил се щат ще е Тексас.
96
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не искам да подценявам жертвите дадени от народите живеещи в СССР, но не бива всичко да се слага в един кюп:- милиони са загинали в съветските концентрационни лагери за което е виновно сталинската диктатура;- милиони са загинали в завоевателните кампании на червената армия до 22 юни 1941;- милиони са загинали в Украйна и Чечения от глад след настъплението на Червената армия, защото Сталин е искал да даде урок на украинците и чеченците за тяхното приятелство с немците.
95
8
 
17
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Друга истина е че СССР е еврейски проект! Това е изкуствено създадена държава,чрез която евреите да контролират една част от света.Другата част се контролира от другото еврейско творение САЩ! ссср е проектиран в Ню Йорк от еврейска клика и същата тази клика прекрати съществуването му и създаде централизиран свят оглавен от също еврейския проект САЩ!
94
2
 
36
 
! Отговори
123 преди 12 години
като ги пишете простотиите не забравяйте на чия страна е била България.. Да не говорим, че германските учени стоят зад почти всички разработки - от самолети до атомната бомба. Ей, и да не мислите, че подкрепям нацизма - не! просто се възхищавам на постиженията на този народ! И днес са водеща сила в Европа, въпреки, че ги изравняват с земята и разцепват на 2!
93
1
 
12
 
! Отговори
шофьора преди 12 години
До тоя Узи... Узи.. последният ми обект в Германия беше в Дахау. Тебе там ти е мястото
92
2
 
11
 
! Отговори
аз_скелета преди 12 години
ако са я направили американците атомната бомба що не са я използвали срещу германия бе *** (87). А колкото до ЕВРЕИТЕ, .................. Ще си задържа мнението 4е ще ми изрият поста
91
1
 
9
 
! Отговори
Василев преди 12 години
До Иво , Шофьора и KALT!Sieg Heil !!!
90
2
 
8
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Руснаците платиха твърде скъпа цена за да детронират Хитлер и накрая какво се случи?? ссср се разпадна,Германия се обедини НАТО и САЩ превзеха някогашните руски зони на влияние...И после какъв ти 9-ти Май,каква ти победа???
89
0
 
24
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Узиел Гал, винаги са ви гонили отвсякъде. Сега се задържахте много и се навъдихте навсякъде, но на света пак ще му писна от вас и не ми се мисли тогава какво ще става. Затова млъкни, *** еврейска!
88
5
 
8
 
! Отговори
ако не бяха преди 12 години
съюзниците ,Русия щеше да победи Германия само на сън ! И ако не бяха задържани в Русия пленените германски учени след войната, Русия щеше да види космоса през крив макарон ! Добре ,че всичките им научни разработки след войната бяха правени от пленените германски учени !
87
27
 
5
 
! Отговори
Узиел Гал преди 12 години
Много ми е забавно как пронацистките *** демонстрират невежеството и психичните си заболявания. "Германия направила това, Германия направила онова". Германия е била кръгла нула. САЩ създават атомната бомба много преди да "откраднат" германски разработки, и то с ЕВРЕЙСКИ учени, които леля ви Хитлер изгонва. Съветският съюз пък я смазва във военно отношение - за всеки един немски танк руските заводи бълват 1000. Смешни сте да развявате свастики 70 години по-късно.
86
4
 
9
 
! Отговори
до 84 преди 12 години
Те руснаците са си победени от 1917 г, приятелю, ако Сталин беше загубил щеше да е по-добре за Русия
85
1
 
7
 
! Отговори
Иво преди 12 години
До д-р Хаус: и СССР и банкерско-лихварския "капитализъм", който управлява САЩ, а вече и целия свят го създават едни и същи ***. Имаш две огромни ядрени сили, които държат целия свят в страх - какво по-удобно от това да управляваш всичко :)
84
13
 
6
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Истиските победители от втората световна война са САЩ и Англия! На тяхна територия така и не стъпи нацистки ботуш,сражения на тяхна територия не са се водили. Това е да си велика сила.Да водиш война на хиляди километри от собствената територия! Докато СССР е приличал на лунен пеизаж 1945г. и даде 26 милона жертви...Какъв победител можеш да се наречеш след като си дал 26 милиона жертви! Към днешна дата и с оглед на политическата карта на Европа руснаците са се превърнали в победени!
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-срамното за "съровете" с голямо самочувствие и топки е че виждат германска земя чак през Юни 44!!!
82
0
 
4
 
! Отговори
Шофьора преди 12 години
До Иво и KALT наздраве..
81
1
 
3
 
! Отговори
д-р Хаус преди 12 години
до 62Американците са се намесили за да вземат и те от тлъстия пай, и то в момент, когато е станало ясно, че и без да се намесят руснаците ще победят и ще "изнесат" комунизма в цяла Европа, каквато е била целта на Сталин, още когато застава начело на КПСС. И тогава всички германски учени щяха да бъдат прибрани в Дубно, а СССР да стане свръхсила. Заслугата това да не стане е най-вече на Чърчил, който успява да убеди първо Рузвелт, а после Труман за истинските намерения на Чичо Джо Сталин.
80
2
 
8
 
! Отговори
аз_скелета преди 12 години
до 33сладур, Хамериканците са завършили атомната бомба благодарение на немските разработки, заграбени след капитулацията на германия. Не са имали шанс да бомбардират германия с такива бомби. По вероятно е било германия да им ги изсипе!!!
79
1
 
11
 
! Отговори
Айзенхауер-идиот преди 12 години
Добре щеше да е САЩ да бяха се съюзили с германия след отстраняването на нацистите, та братушките да не видят нищо по на запад от урал. Всъщност имало е такива настроения - ген. Джордж Петън например. Умира 1945 в катастрофа, странна работа В мемоарите си казва, че не е виждал по-грабителска и варварска пасмина от руснаците окупирали берлин....