Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер

Историята на мрежа от тайни заводи, която спасила Острова
Обновена: 16 юни 2011 10:05 | 16 юни 2011 09:45,
219
Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За работниците по времето на Втората световна война това е просто „Заводът”. Той е свръхсекретен и скрит от нацисткото Луфтвафе (бойната авиация) в сърцето на Централен Уелс, в градчето Нютаун.

Британското правителство нарича подобни оръжейни фабрики „заводи в сянка” и създава мрежа от тях в цялото кралство, разказва ВВС. В Нютаун се произвеждат хиляди компоненти за самолети и дула за автомати. Сега този завод се нарича Lion Works и е дом на множество различни фирми. Но малцина в града знаят подробности за неговото тайно минало.

Преструктурирането на прикритата фабрика на военновъздушните сили стартира през юли 1940 година и местните общински служители са задължени да подпишат клетва, че ще пазят тайна.

Това е ключов период. Великобритания току-що е преживяла тежка загуба от немската армия край Дюнкерк, Северна Франция. Само след няколко седмици на страната предстои нова схватка на живот и смърт в Битката за Британия. В тази връзка редица градове, където се произвеждат муниции, оръжия и самолети, се превръщат в мишена за бомбите на Адолф Хитлер.

Така се взима решението за създаване на заводи под прикритие.

Нютаун е избран по две причини – не е реална цел на нацистките бомбардировачи и има излишък на женска работна ръка.

Производителите на цеви за огнестрелни оръжия „Accles and Pollock” например са сред първите преместили бизнеса си от Англия в Уелс.

Цеви за армията започват да излизат от тайния завод в Нютаун през януари 1942 година. Работниците са близо 800 и работят на две смени. През 1944 година броят им нараства до 1000, а смените са три – фабриката работи денонощно.

Тя е разположена в близост до път за камиони и влакова линия. Така транспортирането на цилиндрични стоманени тръби от фабриката към заводите за бойни самолети става много по-бързо и лесно. Произвеждат се тези и други части за машини като Barracuda, Spitfire и Hurricane. С нови дула се сдобиват автоматите Sten.

Бригадирите в Нютаунския завод са от Олдбъри, но основната работна сила са жени. Идвали много дами от съседни градове и села, които били настанявани в намираща се наблизо текстилна фабрика, преобразувана на пансион.

Първоначално набирали жени на възраст до 30 години, но без тези с деца под 10 години.

Постепенно нуждата от увеличаване на производителността довела до нови изисквания и повече работници. Затова била изградена детска ясла, а на работа се взимали жени до 50 години.

Някои жени били много добре обучени, но само в строго определено умение, като да речем заваряване. Било им забранено да обсъждат какво правят в завода и често дори не разбирали какво се случва в другите зони на фабриката.

След войната „Заводът” се радва на нов живот, след като е нает от производител на велосипеди. През 60-те пък е превърнат във фабрика за авточасти.

В наши дни под името Lion Works е дом за редица фирми, сред които за търговия с въглища, продажби на коли и производство на музикални инструменти.

Из Обединеното кралство има много фабрики под прикритие на британската военна индустрия като тази в Нютаун. Само в Уелс са известни поне три – в Ейбъргевъни, Суонзи и Бюмарис. Във всяка са се извършвали различни дейности, чиято крайна цел е била една и съща – незабелязано от нацисткото военно командване въоръжаване на британската армия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
7
 
! Отговори
666 преди 12 години
Само пробвах дали ще ме пуснат този път.Че два дена бях с отказан достъп до форума.
117
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, еврейчето, утре идвам с винкела у вас да ти докажа закона за еволюцията, конкуренцията и по-силния. Вие можете с банките, ние с винкелите. А? Ко ша каиш?
116
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Узиел, не знам кое е вярно за теб, *** и необразован ли си, т.е. не разбираш изобщо как работи системата или просто, като много от братята ти ***, защитаваш грабители, щото сте един дол дренки и си знаете криливите ризи и що за стока сте.Като начало те съветвам да прочетеш малко книжки като "Modern money mechanics" и "Fractional reserve system". Току виж се оказало, че си просто един *** беден евреин, който също е излъган от върхушката ***, но не го знае и ги защитава сляпо.
115
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 12 години
Дтнннн
114
17
 
2
 
! Отговори
Узиел Гал преди 12 години
Трябва да осъзнаете, че не еврейството ви е виновно за жалкото ви финансово положение. В природата конкуренцията е най-естественото нещо, и ако евреите управляват банки и фондове, трябва да се замислите защо са те, а не вие. Жокер - не е защото крадат. Това е извинение на слабия, мързеливия и мрънкащия.
113
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През периода 1900-1942, Българите от 2.7 милиона стават 7 милиона, като през тези бурни времена на бойните полета загиват повече от половин милион Български войници. След идването на комунистите естествения прираст на населението пада със стабилни темпове за да стигнем до наши дни когато е отрицателен.
112
0
 
11
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Мани го, няма да ти отговори. Ще си плямпа едно и също. С *** с приказки не можеш да се оправиш - накарай го да носи камъни в събота и тогава ще напълни гащите. А ако накараш 5 евреина да носят камъни в събота, двама ще се гътнат и останалите ще те обвинят, че и нов холокост си спретнал :D
111
12
 
1
 
! Отговори
Узиел Гал преди 12 години
СЕО-то на Голдман Сакс е евреин. И ? Бил откраднал 700 милиарда - и къде точно е сложил 5% от брутния вътрешен продукт на САЩ, в левия джоб на сакото си ли ? От смешни ставате жалки...
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Узиел, чакам да ми отговориш. Кое е пропагнада и не е факт.
109
7
 
1
 
! Отговори
Узиел Гал преди 12 години
Направо съм изумен с каква лекота огромни маси хора вярват, че светът се управлява от евреи и че всичко е еврейска конспирация. Като сте големи германофили, прочетете трудовете на Ерих Фром - той говори за folie à millions, или лудост на милионите, способността на цял един народ да е психично болен. Май с много българи точно това е случая...
108
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И каква точно е пропагандата Узиел Гал? Кое не е факт? ФЕД не е частен? ФЕД не е на евреи? ФЕД не печата пари от въздуха, за сметка на задлъжняването на народите? Голдман и Саш не са еврейски банки? Не отркаднаха 700 млрд от данъкоплатеца в САЩ? МВФ и СБ не са еврейски финансови централи? Кое точно е пропаганда и не е факт?
107
4
 
5
 
! Отговори
Истината преди 12 години
Друга истина е че СССР е еврейски проект! Това е изкуствено създадена държава,чрез която евреите да контролират една част от света.Другата част се контролира от другото еврейско творение САЩ! ссср е проектиран в Ню Йорк от еврейска клика и същата тази клика прекрати съществуването му и създаде централизиран свят оглавен от също еврейския проект САЩ!
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айдеее, цензурата почна. Половината ми пост изтрит. Написах - ЧИФУТИНО! Никой не оплаква хитлер, хората по-скоро съжаляват, че не се е разправил с новия ви световен ред.... другото не е пипано.
105
7
 
0
 
! Отговори
Узиел Гал преди 12 години
Ахахаха, той милия още вярва на пропагандата за световния евреин отпреди 100 години...к'ъв капитал, к'ви банки, к'ви 5 лева бе момче, пий си лекарствата и играй тетрис...
104
1
 
4
 
! Отговори
До 100 преди 12 години
На същото това бунище на историята е и ссср!
103
2
 
15
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Узиел Гал - става - чрез наглост, престъпления и и античовешки идеи (комунизъм, лихва...) Вие не сте хора, вие сте ***. Затова сте богати. Няма да давам примери, просто не искам да си хабя думите да говоря с напаст.
102
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
никой не оплаква Хитлер...видов ден идва. Банките скоро ще се сгромолясят, дивия ви либерален капитализъм също и с тях ще си отиде силата ви, но едва ли вече ще намерите място където да отидете, няма нови континетни, никой вече не ви иска и всички ви разбраха що за стока сте. Чака ви по 1 столетие мизерия за всяка злина, която сте сторили на света в името на златния телец...
101
0
 
8
 
! Отговори
Иво преди 12 години
БОТЕВ ПЛОВДИВ, Британия започва втората световна война, макар и не с преки военни действия. Не англичаните, а тези, които я управляват отгоре. А Енигма я разкодират полски математици :)
100
21
 
4
 
! Отговори
Узиел Гал преди 12 години
Евреите са богати, именно защото са били изгонвани от всички държави, заради *** като вас. Почти 2000 години без държава, и пак са най-богатият народ - как става тая работа ?! Но не говорим за тях, говорим за средновековното ви мислене. Колкото и да оплаквате Хитлер - няма го, загуби, погребаха го на бунището на историята, защото беше аграрен *** и психар. Кога най-сетне ще приемете истината ?!
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И немската пропаганда е имала тайно оръжив. Разработили са стотици хиляди зли малко човечета по 50 сантиметра високи които са стояли с опрян пистолет в гърба зад стотиците хиляди австрийци и са ги принудили да приветвтват немците когато Хитлер вероломно напада и превзема Австрия: youtube/watch?v=t75ldUNc2Xw - нито едно човече не се вижда на видеото защото са били по 50 сантиметра високи.