Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер

Историята на мрежа от тайни заводи, която спасила Острова
Обновена: 16 юни 2011 10:05 | 16 юни 2011 09:45,
219
Секретното "оръжие" на британците срещу Хитлер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За работниците по времето на Втората световна война това е просто „Заводът”. Той е свръхсекретен и скрит от нацисткото Луфтвафе (бойната авиация) в сърцето на Централен Уелс, в градчето Нютаун.

Британското правителство нарича подобни оръжейни фабрики „заводи в сянка” и създава мрежа от тях в цялото кралство, разказва ВВС. В Нютаун се произвеждат хиляди компоненти за самолети и дула за автомати. Сега този завод се нарича Lion Works и е дом на множество различни фирми. Но малцина в града знаят подробности за неговото тайно минало.

Преструктурирането на прикритата фабрика на военновъздушните сили стартира през юли 1940 година и местните общински служители са задължени да подпишат клетва, че ще пазят тайна.

Това е ключов период. Великобритания току-що е преживяла тежка загуба от немската армия край Дюнкерк, Северна Франция. Само след няколко седмици на страната предстои нова схватка на живот и смърт в Битката за Британия. В тази връзка редица градове, където се произвеждат муниции, оръжия и самолети, се превръщат в мишена за бомбите на Адолф Хитлер.

Така се взима решението за създаване на заводи под прикритие.

Нютаун е избран по две причини – не е реална цел на нацистките бомбардировачи и има излишък на женска работна ръка.

Производителите на цеви за огнестрелни оръжия „Accles and Pollock” например са сред първите преместили бизнеса си от Англия в Уелс.

Цеви за армията започват да излизат от тайния завод в Нютаун през януари 1942 година. Работниците са близо 800 и работят на две смени. През 1944 година броят им нараства до 1000, а смените са три – фабриката работи денонощно.

Тя е разположена в близост до път за камиони и влакова линия. Така транспортирането на цилиндрични стоманени тръби от фабриката към заводите за бойни самолети става много по-бързо и лесно. Произвеждат се тези и други части за машини като Barracuda, Spitfire и Hurricane. С нови дула се сдобиват автоматите Sten.

Бригадирите в Нютаунския завод са от Олдбъри, но основната работна сила са жени. Идвали много дами от съседни градове и села, които били настанявани в намираща се наблизо текстилна фабрика, преобразувана на пансион.

Първоначално набирали жени на възраст до 30 години, но без тези с деца под 10 години.

Постепенно нуждата от увеличаване на производителността довела до нови изисквания и повече работници. Затова била изградена детска ясла, а на работа се взимали жени до 50 години.

Някои жени били много добре обучени, но само в строго определено умение, като да речем заваряване. Било им забранено да обсъждат какво правят в завода и често дори не разбирали какво се случва в другите зони на фабриката.

След войната „Заводът” се радва на нов живот, след като е нает от производител на велосипеди. През 60-те пък е превърнат във фабрика за авточасти.

В наши дни под името Lion Works е дом за редица фирми, сред които за търговия с въглища, продажби на коли и производство на музикални инструменти.

Из Обединеното кралство има много фабрики под прикритие на британската военна индустрия като тази в Нютаун. Само в Уелс са известни поне три – в Ейбъргевъни, Суонзи и Бюмарис. Във всяка са се извършвали различни дейности, чиято крайна цел е била една и съща – незабелязано от нацисткото военно командване въоръжаване на британската армия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заради наглата реклама, намразих ситорена си.
17
2
 
21
 
! Отговори
WARM преди 12 години
до 7 KALTАко Вермахта можеше да унищожи руснаците за един месец нямаше да бъхти залудо три години из необятната руска пустош.
16
7
 
54
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
Какви заводи бе бритиши умрели ако не бяха братушките и тавариш Сталин сега щяхте на немски да говорите мама ви проста!
15
4
 
1
 
! Отговори
ku4ki преди 12 години
ku4ki daitee infoooo!!!
14
4
 
45
 
! Отговори
Стареца преди 12 години
СССР практически се справя сам с Германия след Сталинград и Курск - най-голямата танкова битка. Въпреки ужасните беди, който е донесъл на свойте Йосиф Висарионович. Битките в Западна Европа и Африка са нищо като техника и бойци в сравнение с тези на източния фронт. За това и от срещите на тримата големи решаващ е гласа на Сталин. Оценката още тогава е дадена от Чърчил, Рузвелт. Сега няма нужда да се прииначават нещата от хора, който не са преживели и формирали нещата във Втората световна война.
13
1
 
11
 
! Отговори
М преди 12 години
14/88
12
4
 
51
 
! Отговори
Бахур преди 12 години
Тони, ти си поредния промит мозък, спри с Дискавърито момче, ще изпуши. а ти кажа ли какво са правели руснаците с танковете, дето УСА-ците са им пращали през аляска? Претопявали са ги, щото не са ставали за *** за зеле и са правили Т34-ки от тях. А Биртанците, ако не са били руснаците, да разбият Хитлер, само една година забавяне и са щели да гледат ядрена гъба в Лондон. Точно на 1 година от разработването на бомбата е била Германия, а рекатно оръжие вече са имали. Спри с холивудските филми.
11
4
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те Британците са били най големите мишки през войната - за какви тайни оръжия ми говорите..
10
1
 
6
 
! Отговори
amigosan преди 12 години
Da ne zabravim 4e sa izmislili RADAR ustrojstvoto koeto bilo golqm + za voynata s Luftvafe i podvonicite!!
9
49
 
5
 
! Отговори
TonyM преди 12 години
Този Бахур не е в час. Не е и в училище. Не му стига пипето за ученик. Британците скриха топката на фанатизираните германци. Германците останаха както винаги праволинейни и ***. Всичките им умни хора избягаха на време в Обединеното Кралство и в САЩ. След 1944 ги попиляха. Руснаците получаваха Студбейкър камиони, оръжие от Америка. Простите германци направиха СССР герои. Много трябва Бахур да четеш и да работиш с акъла си, ако можеш
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
При внимателно изследване на "фотото" не се вижда никъф ***!!??
7
8
 
56
 
! Отговори
KALT преди 12 години
Вермахта е можел да унищожи за 1 месец цялото проклето стадо пияници. Свещ да палят на Руснаците.
6
5
 
73
 
! Отговори
Бахур преди 12 години
Като вземат да се изкарват едва ли не основен фактор за разгрома на Хитлер с техния умрял от скърб десант в края на войната, направен само от страх Сталин да не завземе цяла Европа, не знам кой *** им се връзва...Квито и да са, комунисти, сталинисти или други исти, руснаците са изнесли войната.
5
9
 
89
 
! Отговори
Бахур преди 12 години
Хахаха, няма по-жалки и смешни палячовци от тия британци, УСА-ци и подобни, начело с каналчетата им Дискавъри, като стане дума за ВСВ. Секретното оръжие било завод за цеви...ахахахаха. Абе клоуни, секретното оръжие се е наричало СССР. Ако не са били пияндетата сега всички щяхме да говорим на немски и да караме БМВ-та (особено ние, като съюзници на "висшата" каста). 3 милионна немска армия и 80% от техниката им се е занимавала с руснаците, за кви бритнаци смешни ми говорите???
4
3
 
15
 
! Отговори
до Анонимен преди 12 години
"сЕкретно ли е...сКретно ли е..."Абе едни му викат така, други така ;-)
3
8
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крили са се като плъхове поданиците на нейно височество
2
5
 
19
 
! Отговори
da vi se 4udi 4ovek преди 12 години
i cevi i rezervni 4asti za samoleti li sa super sekretnite orujia na Britancite sre6tu *** be Dnes.BG ?!?!?!?!?!?! piite si hap4etata po redovno !
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сЕкретно ли е...сКретно ли е...