Юлия Тимошенко - желязната дама на украинската политика

Тя доказа през цялата си кариера, че не й е в стила да се подчинява
Обновена: 9 авг 2011 11:34 | 9 авг 2011 11:33, Елка Василева
15
Юлия Тимошенко - желязната дама на украинската политика
Снимка: Reuters

Арестувана в петък за втори път през живота си, вдъхновителката на прозападната революция в Украйна през 2004 г., елегантната опозиционерка и бивш министър-председател Юлия Тимошенко е харизматичен политически борец в битка, изпълнена със сенчести моменти.

Жената, разпознаваема с традиционната си украинска плитка, е разследвана за злоупотреба с власт при сключването на договори за доставка на газ през 2009 г. Според нея това е политически процес, замислен от президента Виктор Янукович.

Но "желязната дама" на украинската политика доказа през цялата си кариера, че не й е в стила да се подчинява, дори когато е с белезници.

Със здрави нерви и усет към имиджа и символиката, тя не загуби самообладание, когато през май й бе наложен домашен арест, а след това бе разпитвана седем часа в прокуратурата в Киев.

От трибуните на Оранжевата революция до срещите с бившия агент на КГБ Владимир Путин в Москва и през президентските избори от февруари 2010 г., които тя загуби от Янукович – едър мъжага, съден в миналото за нападение с телесни повреди, дребничката дама е свикнала да се изявява в свят, доминиран от мъжете.

През 2001 г. тя натрупа опит в затвора, където прекара един месец заради афера, свързана с плащанията на руския газ.

"Не съм чудовище, лишено от емоции. Страхът не ми е непознато чувство, както е за всеки нормален човек. Но той може да бъде обуздан", каза Юлия Тимошенко в интервю за Франс прес неотдавна.

В луксозния й кабинет в Киев статуетката на Жана д'Арк, мемоарите на бившия британски министър-председател Маргарет Тачър и книга за бившия американски държавен секретар Мадлин Олбрайт изразяват по-добре от всякакви речи политическите възгледи и високите й амбиции.

Политическите й противници я смятат за чиста опортюнистка и обичат да подчертават сенчестите зони в нейния възход.

Родена на 27 ноември 1960 г., инженер и икономист в бившия СССР, Тимошенко оглавява влиятелна енергийна компания, която получава монопол върху вноса на руски газ в Украйна след обявяването на независимостта през 1991 г.

Заради този пост, получен благодарение на Павло Лазаренко - бивш украински премиер, сега излежаващ присъда в САЩ за измама и пране на пари, Тимошенко бе разследвана в Украйна и Русия за предполагаеми подкупи на служители от министерството на отбраната на Русия.

Делата приключиха през 2005 г. при неясни обстоятелства след Оранжевата революция в края на 2004 г., която я издигна на министър-председателския пост.

През 1997 г. Юлия Тимошенко започва своята политическа кариера, след като е избрана в парламента. През 1999 г. става вицепремиер в правителството на Виктор Юшченко, неин бъдещ съюзник в Оранжевата революция, тогава министър-председател при президента Леонид Кучма.

След като е уволнена и хвърлена в затвора през 2001 г., тя се присъединява към опозицията. Заедно с Виктор Юшченко през 2004 г. застава начело на мирния бунт, довел до анулирането на изборната победа на Виктор Янукович заради изборни измами.

След като обаче вземат властта, двамата лидери се нахвърлят един срещу друг, обвинявайки се взаимно в корупция.

Тимошенко е омъжена и има дъщеря, която през 2005 г. сключи брак с британския музикант Шон Кар, фронтмен на хард рок групата Death Valley Screamers.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Ясен преди 12 години
*** който защитава интересите на страната си и казва не на Русия!Що нямаме и ние тук повече такива ***!!!
12
1
 
3
 
! Отговори
Газовата принцеса преди 12 години
Т.н. "Газова принцеса", Тимошенко, имаше 26 (с думи, двадесет и шест) висящи дела, преди да завземе властта! Какво като са я опандизили? Пожарникарят също ще бъде опандизен, ако загуби изборите! И затова трепери от страх!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Офчари... тъй потъва Украйна, че ни поддържа туристичския бизнес. Сигурно 80 % от туристите са украинци. Та толкоз за потъването.... Заврели сме се в г-ната до шия и фъргаме по другите
10
0
 
1
 
! Отговори
Кличко до Гагарин преди 12 години
Неселението не е 60млн, а 46 млн.
9
3
 
7
 
! Отговори
Найденов преди 12 години
Оооооо Боже я вижте този комплексар,този промит мозък НОВА УКРАЙНА какви глупости драска! Човек да го съжали!
8
3
 
8
 
! Отговори
украинец до 4 преди 12 години
аз съм украинец и не виждам причина да мразя тази страна , не разбирам само какъв си ти че да се изкасваш по този случай ?! по добре се прибирай в мангалското си гето и си трай , форума не е за злобни фоби като теб !
7
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде да влиза в панделата и тази крадла бре! Кво още я мъдрят! Затворници загорели има!
6
15
 
5
 
! Отговори
Гагарин до Нова Укра преди 12 години
Споделям написаното!Дано наистина Украйна успее да се освободи от руската опека!Това е страна с 60 млн. население източноправославна преобладаващо!Наш потенциален съюзник!
5
15
 
10
 
! Отговори
Pfff преди 12 години
Пффф каква революционерка я бягайте бе - заради тоя *** преди няколко години ни спряха газа от Русия зимата ...
4
30
 
12
 
! Отговори
Нова Украйна преди 12 години
Украйна за съжаление потъва отново в руското блато. Виновни за това са изцяло ЕС и САЩ,като признаха за законно избран президент Янукович! На всички беше ясно че манипулацията е тотална! КГБ е плъзнало, като чума в бившите соц. страни.Истинските украинци ненавиждат русия и никога не биха подкрепили про руски президент(Янукович).Дано Украйна по-скоро се освободи от новата хватка на мечката!
3
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
юле кефиш ***! искам ТА !
2
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Украйна има един проблем и това е Русия. Навсякъде където има руски мекерета народа тъне в мизерия - Беларус, Украйна, България
1
19
 
12
 
! Отговори
СЛАЛОМИСТ преди 12 години
НЕ ЧОВЕК ,А КОМУНИСТ!!!! ТАЗИ И ТЯ Е ЗАТЪНАЛА КАТО НАШИТЕ -ДО УШИТЕВ Л... НАТА