Като нямат хляб, да ядат пасти!?... Не съм казвала това!

Разбитите митове за последната кралица на Франция
Обновена: 27 авг 2011 08:01 | 27 авг 2011 08:00,
67
 Като нямат хляб, да ядат пасти!?... Не съм казвала това!
Възстановка във Филаделфия на отвеждането на Мария Антоанета към гилотината по случай Деня на Бастилията. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мария Антоанета е известна с много неща, но повечето от тях въобще не са верни, пише huffingtonpost.com. Кралицата е най-мразеният враг на Френската революция, лицето на злото. 

 
И тъй като историята се пише от победителите, голяма част от информацията за нея, оставена за поколенията, лежи някъде между силно преувеличеното и откровената лъжа. Така за много хора кралицата е просто един небрежен прахосник, разпалил с безразсъдните си действия народен бунт. Но къде е истината зад чистата пропаганда?
 
Една от емблематичните фрази, приписвани на Мария Антоанета, е свързана с масовата бедност в Париж през 18 век на фона на охолния кралски живот. „Нека ядат пасти!” била казала кралицата, когато й предали, че народът няма дори хляб. 
 
В действителност въпросната реплика е „Нека ядат бриоши” (френски козуначени кифли - от френски „Qu'ils mangent de la brioche”), а неин най-вероятен автор близо век по-рано е кралица Мария Тереза – родената в Испания съпруга на Краля-слънце Луи XIV. 
 
В интерес на истината Мария Антоанета е била изключително щедра към гладуващото население и правила множество дарения хора в нужда.
 
Друг мит за съпругата на Луи XVI е, че е била блондинка. Така е изобразявана във всички филми и книги за живота й. Но в действителност тя е с червена коса. Това става ясно от прякора „малката червенокоска”, който й бил лепнат от най-голямата й съперница в кралския двор – метресата на покойния Луи XV (дядо на съпруга на Мария Антоанета) мадам Дьо Бари. 
 
Мнозина вярват, че Мария Антоанета е французойка, но това не е така. Тя е 15-ото от общо 16 деца на императрицата на Австрия Мария Тереза. Бракът на Мария Антоанета (на 14 години) и престолонаследника Луи Август (15 години) през 1770 година е изцяло политически, като целта е помирение между династиите на Бурбоните и Хабсбургите, враждуващи близо 1000 години. 
 
За нещастие на бъдещата кралица, като чужденец тя лесно се превръща в изкупителна жертва за всички проблеми на страната.
 
Разточителният живот и страстта към модата на кралицата често са сочени като една от основните причина за банкрута на Франция. Но и това е силно преувеличено. Мария Антоанета получава прозвището „Мадам Дефицит” в средата на 80-те години на 18 век, приковавайки внимание с охолството, на което се наслаждава. 
 
Истината е, че френската хазна е празна много преди тя да заеме мястото си в кралския двор. А тежкото задлъжняване идва след съгласието на Луи XVI да подпомогне американската революция. „Без френската военна помощ тогава химнът ни още можеше да е „Бог да пази кралицата””, коментират от huffingtonpost.com.
 
Връщайки се към митовете за Мария Антоанета, един от най-разпространените е за нейния безразборен сексуален живот и множеството й любовници и от двата пола. Сигурно е обаче, че тя е била девствена в първите 7 години от брака си, който е консумиран едва когато кралицата е на 21 години. И след това поведението й е по-скоро благоприлично, отколкото обратното.
 
Най-голямата заблуда по отношение на последната кралица на Франция е, че тя е оказвала влияние върху съпруга си при взимането на политически решения. Реално Мария Антоанета често е била подлагана на жестоки критики от страна на майка си (императрицата на Австрия), заради неспособността да контролира действията на краля. Самата Мария Антоанета съвсем открито си признавала, че няма опит и желание да се намесва в политиката, а освен това твърдяла, че Луи XVI не позволявал никаква външна намеса и влияние. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а нашите политици казват за народа си : като нямат хляб,да ни ядат ............. !
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като чета статията... май авторът иска да се похвали, че е прочел поредицата "Мария Антоанета" на Александър Дюма.
58
6
 
12
 
! Отговори
Иршу преди 12 години
Радост пълни сърцето ми, когато чета за Френската и другите подобни революции, без майтап! КОга ли и тук ще стане така та на гилотината да застанат изедниците и потисниците на народа...еми май никога с това робско мислене :(
57
0
 
10
 
! Отговори
2спейс шатъл преди 12 години
Още в самото начало,Антоанета е приета враждебно,съпругът,който би трябвало да ѝ окаже подкрепа и заедно да ръководят държавата,се оказва един ***.Следят дори писмата ѝ,които тя изпраща до майка си и брат си,като пропастта продължава да нараства,докато в даден момент се стига до там,че всичко рухва,а тя е принудена да търси помощ от брат си и бяга от държавата,но е заловена и убита. Става изкупителна жертва и плаща за греховете на френските управляващи.
56
2
 
4
 
! Отговори
1спейс ш. преди 12 години
Кой е имал заблуди,говори от свое име.Антоанета е била твърде неспособна да ръководи каквото и да било,отдавала се е на дрънкулки,мода и живота.А на бедните и нуждаещите се е раздавала,с цел да спечели симпатизанти сред населението,от което е била недолюбвана,като чужденка. Любовници е имала,поради факта,че съпругът ѝ също е бил един ***,непособен дори да я нае.бе,нито да ръководи добре държавата.Именно заради това,тя се отдава на живот и охолсво.
55
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички юдо-масонски "велики" революции, започват по един и същи начин - НЯМА ХЛЯБ ( или заедно с липсата, рязко поскъпване на храните)Така е започнала Холандската, Английската "великите" Френска и Руска революции. Гладно око лошо гледа ...В частност във Франция еврейските търговци са скрили брашното, за да предизвикат кризата. След това пускат слуха за паститеСпомнете си, как през 1989 г. храните в соц. лагера изведнъж изчезнаха и ние дълго време се редихме на огромни опашки. За да свалим социализмаПо същия начин сега, арабските революции, започнаха когато евреите около Ротшилдови изсипаха милиарди току що напечатани долари, на световните хранителни борси. В резултат в арабския свят храните поскъпнаха 2 пъти, което направи невъзможно изхранването на стотици милиони ... Оттук нататък е нужна само искраВсички тези "велики" юдо-масонски революции имат и друга обща черта. Разярени, гладни и въоръжени тълпи от бедняци избиват и ограбват всичко наредНооооо БАНКИТЕ НЕ ПИПАТ !!!!
54
7
 
13
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 12 години
Вие ни хляб ше видите, ни пасти, щото се праите на много отворени!
53
5
 
11
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Истината е,че и ти 50-ти,имаш възможността да пишеш и да четеш по темата за френската революция само и единствено благодарение на онези революционери идеалисти,които са отпушили пътя на масите към образованието.Ако народите в Европа продължаваха да се управляват по принципа на абсолютизма,сега нямаше да си способен да напишеш и ред,по която и да е тема.Повечето от правата,на които сега се радваш и ги смяташ за естествена част от пейзажа са постигнати благодарение на "позорните кръвопролития" на революциите!Величието на всички тези революции - и буржоазни и комунистически, е че започнаха да въвличат масите в правенето на собствената им история и да ги приближат към състоянието, при което те да бъдат истинските творци на своята съдба! Разбира се това е много дълъг път, който сега започва...път осеян с много колебания, лъкатушения и проблеми, но път, чиято посока е ясна и е немислимо човечеството да бъде извадено от нея.... колкото и някои хора да размахват плашилото на кръвопролитията, масонството, еврейството, илюминатите и всякакви други дивотии:)
52
5
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
51, как точно Мария-Антоанета е помагала на народа? Отваряла е училища? Осигурявала е достъп на презряното трето съсловие до тях?Осигурила е създаването на по-справедлива данъчна система, която да снеме част от огромните данъчни тежести, лежащи върху третото съсловие, докато в същото време другите две съсловия не са давали и стотинка на хазната?Или пък е отворила пътя на третото съсловие към обществените служби,които дотогава са привилегия само на аристократите? Кажи какво е направила за народа?
51
5
 
30
 
! Отговори
До 50 преди 12 години
Френската революция е нещо като Октомврийската революция в Русия през 1917 год. ! Френската революция е позор и кръвополитие, четете повече, не се оставяйте да ви промиват мозъка ! Мария- Антоанета наистина е била добродетелна жена и е помагала на народа ! Истината е скрита и изкривена !
50
12
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Превземането на Бастилията олицетворява желанието за отхвърляне на тиранията. Бастилията е символ на деспотизма от предходните векове и това, че към онзи конкретен момент от 1789 тази сграда не се е ползвала за затвор, поради нейната нефункционалност, не означава, че френските затвори не са били претъпкани с политически затворници. Вартоломеевата нощ мисля, че е грях на същата тази анахронична монархическа институция ( в една друга епоха), която някои хора се хвърлят на амбразурата да защитават.
49
2
 
13
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Калин, нормално е водачите на едно революционно движение да произхождат от родове с потекло - нали те са имали достъп до образование, до просвета, до култура и е логично от средите на висшите класи за съответната епоха, да се появят хората, които да осъзнаят нелепостите на системата и после да формулират обществения идеал, трасирайки пътя за неговото постигане. Няма как напъващият мищци по 14 на ден ковач или земеделец да разсъждава върху причините за провала на общ. устройство
48
0
 
19
 
! Отговори
454 преди 12 години
Факт е, че когато Бастилията е била превзета в нея е имало само един затворник, който е бил благородник. Цялата "велика" френска революция е едно безобразно клане. Вартоломеева нощ е била за упражнение. После "великата" революция е активното мероприятие.
47
4
 
5
 
! Отговори
Калин преди 12 години
КОГАТО ГОВОРИТЕ ЗА ФРЕНСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ Т.НАР НАРЕЧ1ЕНА ВЗЕМЕТЕ СЕ ОГРАМОТЕТЕ, ТЯ НЕ Е НАСОЧЕНА СРЕЩУ МОНАРХИЯТА И аристокрацията ..БОГАТИТЕ И ПРОЧИЕ .. ВЗЕМЕТЕ СЕ ОГРАМОТЕТЕ КОЙ СА ВОДАЧИТЕ НА Т.НАР РЕВОЛЮЦИЯ .. КАТО ИЗЛЮЧИМ МАРАТ КОЙТО СЕ ПОЕВЯВА МАЛКО ПО КЪСНО .. ПСИХИЧНО БОЛЕН ЧОВЕК, ПРИ ТОВА И ТОЙ НЕ Е НЯКАЪВ БЕДНЯК.. ПОТУРНАК.. ВЗЕМЕТЕ СЕ ОГРАМОТЕТЕ ПРЕДИ ДА ЛАШКАТЕ ПРОСТОТИИЯТА СИ, КЪМ ДРУГИТЕ!
46
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Европа най-добре се живее в монархиите.Няма бедна монархия.
45
3
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Да не си гледал скоро теория на конспирацията
44
3
 
13
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Иван, примерът ти с монархиите на Швеция или Дания е свръхнеуместен. Бързият растеж на тези държави започва, тогава когато властта на монарха бива грубо ограничена до най-представителни функции. Това, което сега представляват тези държави, не е благодарение на техните династии, а въпреки тях!
43
5
 
9
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
37, когато квалифицираш някого като "***" , би трябвало да си способен да дадеш аргументи, които да са на нивото на твоята неглупащина. А не да бомбардираш отсрещния с кухи фрази, демаскиращи те като неспособен на анализ върху очевидни обществени процеси. Казваш, че сега има много повече гладни "за изкуство, за Истина, за човечност, за любов" - ами нали това е най-голямото постижение на съвременноста. Наличие на хора, неспоксойни, търсещи, жадуващи, стремящи се към тези състояния. А не хора - безропотна, инертна маса, приемаща с увиснала долна челюст всяка "благословия" на своя крал/феодал. Говориш и за глада като физическо състояние - само, че ако беше се запознал с малко повече ист. източници щеше да знаеш какъв е нашият критерий за глад и какъв е примерно средновековният и късносредновековния. Защото това ти си го написал на сит стомах в съботния ден (в който "робе", най-вероятно си почиваш пред компа), но може би трябва да знаеш как хората някога са излизали на талази в горите да ровят корени, когато се изчерпят остатъците от и без това оскъдната реколта, обрана от феодали, крал, църква...Управляващата клика винаги е неморална - само истински "***" може да сравнява морала на управляващите от една или друга епоха и да благоговее пред "добрия цар", който винаги мисли за народа си като за свои деца. Не, властта по принцип развращава с многобройните си изкушения и това, което искаха да направят хората, водещи революциите е да създадат общество, което да озаптява самозабравящите се управленци. И поне една стъпчица в тази посока е направена - само човек, заровил си главата в пясъка, може да твърди обратното. А плачът за постоянно менящата се власт, закони, че и "всичко" се нарича диалектика - това е природен и обществен закон, на който почива развитието. Еволюция и развитие чрез сблъсък между противоположностите - и това е най-сигурният белег, че нещата се случват по правилния начин. Онези, които искат да капсулират живота в една система, която да съществува извечно, извършват първороден грях пред природата и обществото и затова техните напъни са обречени на звучен провал.
42
5
 
5
 
! Отговори
Учен преди 12 години
Даааааааааааа и сега в моя вестник "Пред блока" ще напиша ,че не е казала бриоши,а баница с боза...аман от псевдоучени....как след 300 години разбраха кво е казала
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Комунистите са виновни за всичко, казали капиталистите :) Това просто ми напомня във връзка със статията!