Как детето да стане Човек

Насоки за развитието на интелекта при най-малките
Обновена: 31 окт 2011 11:16 | 9 сеп 2011 07:00,
31
Как детето да стане Човек
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В днешно време психолози, социолози и психиатри са категорични, че успехът (и съответстващото ниво на развитие) на личността се определя от два показателя. Първият -  интелектуалното развитие IQ (памет, внимание, мислене, креативност), който осигурява 15-20% до 40% от успешността на човека.

И вторият - високото ниво на развитие на емоционалния интелект EQ (умението да разбираш своите чувства и тези на другите, да приемаш себе си и останалите, адекватното възприемане на достойнствата и недостатъците), който формира от 60% до 80% от успеха.

Това донякъде обяснява защо отличникът от училище работи като подчинен на "тройкаджията" и съвестно изпълнява заповедите му, казва психологът Наталия Суворова пред meddaily.ru.

Началото

Детето се появява на този свят с чист разум. За да се "напълни" този разум, родителите трябва да помогнат на детето да усвои това, което човечеството е открило и съхранило за него. Това, което ще стане част от вътрешния свят на малчугана, някога е било външно. Процесът на "присвояване" на знания се нарича интериоризация. Затова ако искате детето ви да е лидер (или просто да сте щастлив на старини), вие задължително трябва да развивате емоционалната част, като му разказвате за чувствата и емоциите, за това как да се разпознават, как да се преодоляват и изразяват (с думи и дела).

Процесът на това "обучение" се състои от два етапа:

Първи етап – способността да се разберат и назоват чувствата, които изпитва детето. И вие, и детето имате право да изпитвате чувства и емоции. Всички имат право да ги проявяват, да говорят за тях, но без да унижават и оскърбяват другите.

Да се чувства е нормално (може да ти е тъжно, самотно, весело). Не е нормално, когато детето изпитва само отрицателни чувства и емоции. В такива случаи родителите трябва да учат детето да се радват на всеки повод: вали дъжд – чудесно е за цветята, слънце – страхотно време, радостта след интересен разговор, щастието от посещението при роднини...

Втори етап – разбирането на чувствата на останалите и съответната корекция на собственото поведение. Би било чудесно ако не само децата, но и възрастните се включат в процеса.

Може да започнете следната игра. Пътувайки към вкъщи, си изберете някой минувач и попитайте детето си: “Как мислиш, какво ли чувства този човек?", "Защо?", "Как бихме могли да му помогнем?", "А ти би ли искал да му помогнеш и защо?“

Може да пофилософствате заедно след някой филм: "Защо той каза така", "Как ли се е чувствал?", "А чудовището дали е лошо?“, "Какво трябва да се направи, за да стане добро?", "Знаеш ли какво значи да обичаш?".

Не се притеснявайте, ако детето съчувства на другите и дава играчките  и лакомствата си. Това само може да ви подскаже, че когато вие остареете, то ще сподели с вас мислите си, чувствата, топлината, любовта и парите си.

Притежавайки способността да съчувства, детето ще организира живота си така, че да получи удовлетворение, тъй като човешките действия се определят от разума, но и от чувствата.

Проявявайки умение да усеща и разбира другите, детето ще завърже приятелства, които ще съумее да  съхрани. На по-късен етап от живота му това умение ще се прехвърли в създаването на делови контакти, подчинените му няма да се страхуват от него.

Научете детето си да чувства, съчувства, съпреживява, да обича себе си и останалите и няма да съжалявате.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Mutro,az ne sym kato teb,no vinkela mi e po myarka za mutrenski glavichki v tymni ulici.Oglejday se che idvame za teb!
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е вярно.1. Трябва да му се пуск ЧАЛГА още от количката.2. Трябва да му се издиша пушек в устата.3. Точка 2 трябва да се практикува по члаготеките всяка вечер4. Когато навърши 5 трябва да се задължи да пуши5. На 3г. му се полага по бира на ден. На 5 по малка ракия. На 7 да носи 2 бири за училище и 2 големи ракии вечер.6. В трети клас му се дава трева7. В пети клас се праща на училище с амфетамин8. Шести клас се праща да краде и да проституира9. Вече имате средностатистически българин
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добър ген, добро семейство и добра среда ! И става човек.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно авторът на тая теза чел ли е някога нещо от възрастовата психология? И по-точно за етапите на развитие на детската психика? И още по-точно - кога и как детето започва да възприема себе си като част от околния свят, а не като нещо отделено от всички останали - казано съвсем точно, макар и цинично - знае ли авторът как и кога децата престават да бъдат най-обикновени егоисти и започват да съчувстват на околния свят? Защото това е основен въпрос в статията, а по него няма нито дума.
26
34
 
4
 
! Отговори
Terminator 5 преди 12 години
Чувствата и емоциите са за жените и гейовете , мъжете не трябва да чувстват!
25
4
 
29
 
! Отговори
поля преди 12 години
Много умна статия. Стига да има кой да я прочете с необходимото внимание и разбиране. Още по актуална е във време, в което родителите нямат време и за шамар за децата си, парите за чипс са на телевизора, коппа разказва приказки за лека нощ, а ГСМ е за спешен случай
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Доброто в БГ се наказва.От лошият се страхуват и не го краде работника.В БЪЛГАРИЯ БОГАТИ СТАВАТ С ПАРТИИНА ПОДКРЕПА-БЕЗ ДЪРЖ.ПОРЪЧКА НЯМА ДОХОДИ!ГОЛЕМИТЕ МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИ,МЕСОПРОИЗВОДИТЕЛИ и т.н. са партиино назначените .Защо сега плачат някой" бизнесмени"-отрязаха им държ.поръчки !
23
19
 
5
 
! Отговори
KKK преди 12 години
От четене на подобни статии се завъдиха толкова *** по тази Земя
22
2
 
31
 
! Отговори
до 7 преди 12 години
Това,че родителите нямат време е болестта на десетилетието.Ама явно има по-важни неща-бизнес и т.н.А децата има кой да ги гледа-детегледачки,частни ясли още от годинката.И после тия хора се чудят защо нямат контрол и близост със собствените си деца.
21
0
 
6
 
! Отговори
До 21 преди 12 години
Човек, сигурен съм, че номер 5 ама идея си няма какво си му написал. На Пешо коментара ми хареса повече.
20
2
 
25
 
! Отговори
До 5 преди 12 години
Хората с пари и власт в България никога не са били така наречените "мутри". За да развиваш каквато и да е дейност, за да управляваш хора, трябва да притежаваш интелект и да имаш някакви познания. Смисала на израза "отличникът от УЧИЛИЩЕ работи като подчинен на "тройкаджията" е съвсем различен, а именно че отличника обикновенно е колеблив и страхлив в живота и препочита да работи за някой друг, докато по-слабите ученици са по-инпулсивни и смели и по голям процент от тях създават собствен бизнес.
19
1
 
50
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Г-н Мутра, пишех ти домашните от съжаление. Сега отново те съжалявам като те гледам как на всеки ъгъл се оглеждаш да не те гръмне някоя по-голяма мутра. Съжалявам те и затова, че с всичките пачки, които имаш, пак не можеш да се доредиш до жена, различна от евтините магистралки и мечтаеш да имаш моята:).Скоро и двамата ще отидем на по-хубаво място - ти в Отвъдното и на бунището на историята, аз на друго географско място, защото моите умения се ценят навсякъде в цивилизования свят;)
18
2
 
2
 
! Отговори
marin4o преди 12 години
znaete li 4e Kalin Kostov otnovo e uvolnen ot Akademijata v Svi6tov-tova e bezobrazie
17
6
 
6
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
От едната крайност в другата. Да развиваме чувствата, съчувствието, съпреживяването, а разумът да го духа. И после що се увеличавали самоубийствата.
16
2
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Ам ти какъв си бе зоб? *** с серсема!
15
4
 
22
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Силен човек е...този,който винаги може...сам,да прекъсне връзката между...чувстватаи...мисълта. - Наполеон
14
3
 
25
 
! Отговори
НЕЩО СМИСЛЕНО преди 12 години
Най-после нещо смислено в днес бг. Благодаря ви!
13
40
 
3
 
! Отговори
Ботьо преди 12 години
Децата нямат бъдеще. Всички ще горите в пеща.
12
3
 
7
 
! Отговори
ddd преди 12 години
вие сте много зле чесно,нема такива *** като вас/
11
5
 
27
 
! Отговори
Ди преди 12 години
Има много истина в написаното в тази статия. Погрешната представа на човек за себе си и света създават повечето от проблемите в живота му. Радвам се, че науката все повече се доближава до мистичните учения. Въпросът е кък да съумеем да приложим тези правила.