"Възмутените" по цял свят се мобилизират

От Мадрид до Ню Йорк протести са свикани в 719 града в 71 страни
Обновена: 14 окт 2011 15:00 | 14 окт 2011 12:42, Елка Василева
135
"Възмутените" по цял свят се мобилизират
Протест на площад Пуерта дел Сол в Мадрид, юли 2011 г. Снимка: Архив Reuters

Утре движението на възмутените, бунтуващи се срещу породената от кризата несигурност и срещу могъществото на финансите, ще протестират по цял свят с надежда да придадат международно измерение на тази небивала форма на недоволство, възникнала през пролетта в Испания.

От Мадрид до Ню Йорк протести са свикани в 719 града в 71 страни, съобщава сайтът 15october.net , разчитайки на широко разпространения чрез социалните мрежи свой лозунг "Единни за световна промяна".

Пет месеца след появата на движението на 15 май в Испания "възмутените" и други свързани с тях групи искат да превърнат 15 октомври в ден символ, прицелвайки се във важни финансови центрове като Уолстрийт, финансовото сърце на британската столица - лондонското Сити, седалището на Европейската централна банка във Франкфурт.

В Мадрид, стичайки се от периферните квартали и предградията, те ще извървят пътя до "Пуерта дел Сол" - емблематичния площад, който окупираха за месец през пролетта и където смятат да прекарат нощта срещу неделя.

"Ще накараме политиците и финансовата върхушка, която ги обслужва, да разберат, че отсега нататък ние хората ще решаваме бъдещето си ", се заявява в манифест, призоваващ за протести из цяла Испания.

Разпростирането на движението чак до Съединените щати "показва, че става въпрос за проблем, който засяга не само Испания, но и целия свят, тъй като кризата е глобална, пазарите действат в световен мащаб", обяснява Хон Агире Суч, говорител на движението в Испания.

След големите демонстрации през пролетта в Испания движението обхвана множество страни, но с твърде разнообразно участие, като мобилизацията във Франция, например остана доста слаба.

Липсата на конкретен водач, отхвърлянето на всякаква форма на политическа структура, крайната "демократичност на участието" поставиха под съмнение жизнеспособността му.

"Терминът „възмутен“ е нещо като етикет, връзките все още са доста хлабави. Няма общи искания, в това е слабостта на движението", подчертава Арно Закари, бивш председател на антиглобалистката организация АТТАК в Белгия.

В Испания обаче, където безработицата достига рекордните 20,89%, гласът на "възмутените", ползващи се с широка народна подкрепа, успя да се чуе.

Това е едно изключително обещаващо явление, което цели да обнови дълбоко една форма на участие на гражданите в политиката, защото гражданите вече не искат да разчитат на политици или партии, а искат всеки сам да тежи на мястото си. Може да се каже, че това е завръщане към изворите на демокрация, анализира случващото се френският икономист Тома Кутро, съпредседател на АТТАК.

"Мобилизацията е най-голяма в страните, засегнати най-силно от кризата", отбелязва Арно Закари, цитирайки Испания. "САЩ са държавата, откъдето тръгна кризата и където последиците й са много тежки, което обяснява и мобилизацията там", допълва той.

Движението "Окупирай Уолстрийт", което в САЩ бе подхранено от безработицата сред младите хора и от нарастващото неравенство, призовава за протест на нюйоркския площад "Таймс скуеър" утре.

В Европа "възмутените" ще излязат на улицата по малко навсякъде - като в Лисабон, например, където движение "Нестабилно поколение" е представено като предвестник на мобилизацията, пише БТА.

Няколкостотин или няколко хиляди други се очакват в Брюксел (сборна точка на протестен поход, преминал през Испания и Франция), в Цюрих, Женева и Базел (където на прицел ще бъде могъществото на банките), на площада при борсата в Амстердам, а също във Виена, Варшава или Прага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,Човешкия прогрес, чрез своя връх - Великата Френска революция, наложи на целия свят основния принцип за човешко развитие: СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО!!!НОИндустриалните общества тръгнаха по три различни пътя:1. Абсолютизацията на БРАТСТВОТО, породи Комунизма, при който Всичко се взема от всички, а благата се ползват по равно, по братски - Днес знаем, че това е ПЪТ ЗА НИКЪДЕ!!!2. Абсолютизацията на СВОБОДАТА, породи Либерализма - в основата на който е заложена Анархията и Бездържавието, Дивата алчност, при която - По-силния силово, икономически или финансово винаги е по-прав и е характерен и с най-зловещата му страна Кризите Днес знаем, че И това е ПЪТ ЗА НИКЪДЕ!!!3. РАВЕНСТВОТО, допълнено балансирано от свобода и братство, породи Демокрацията - принципа за Единството на Права и Задължения - с регламентирани икономическа и политическа свободи и обществена солидарност.- Демократична Европа доказа, че това е Панацеята за постигане на МАТЕРИАЛНО И ДУХОВНО БЛАГОДЕНСТВИЕ НА ВСЯКА НАЦИЯ!!!България ли??? Ние сме си ние- Ще изядем солта, ще отнесем тоягите и накрая ще си платим - ТАКА И ПРАВИМ:- Пробвахме Комунизма, ама ревностно, сега пробваме Либерализма, ама още по-ревностно, а като поумнеем, ще тръгнем в правия път на Демокрацията!!!- За сега, обаче, ДАНО ДА Е ВРЕМЕННО, изпаднахме в интелектуална пауза и следваме пътя на МУТРОКРАЦИЯТА!!! Властва Мафията, чрез различните и политико-криминални проявления, легализирани като партии и дори Корпоративния данък, пенсионните, здравните и социалните задължения да са 0%, пак няма да имаме Демокрация, Свобода, и Братство, а икономиката и нацията ни ще продължават мъчително да загиват.
116
0
 
1
 
! Отговори
anonimna преди 12 години
gledah reportajite i sam v te4enie na dvijenieto i sam 6tastliva da uznaya kak horata po cyal svyat se izpravyat i v sa6toto vreme me boli 4e v BG" krizata e otminala" i horata prodaljavat da sa vse sa6tite ovce i da bleyat i da 4akat da doide nyakoi drug da im go organizira za da imat material za klyuki i obsujdane.Sramno e i jalko 4e mantaliteta na horata nyama da se promeni dori sled o6te 100 godini.
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
smart na kapitalizma i oligarhiata,bravo machkane im triabva po celia sviat na taia paplach i vajeto .
114
0
 
2
 
! Отговори
солидарен преди 12 години
avaaz.org/en/the_world_vs_wall_st/?cBdZhcb
113
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а какви са исканията на тези протести не разбрах ??"Ще накараме политиците и финансовата върхушка, която ги обслужва, да разберат, че отсега нататък ние хората ще решаваме бъдещето си ", - ами решавайте де, хайде това ми прилича на "Ще построим КомунизЪма и СоциализЪма" - ама как ше стане, никой не знае
112
1
 
2
 
! Отговори
до 114 преди 12 години
Може би има и други начини човек да се зарежда с енергия.Не само "кифтетата"...Тези,които останат на кифтета са обречени.Какво да правиш-Еволюция!
111
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мдааам .... долу горе повечето коментиращи са с тотално увредени мозъци.... Равенство или неравенство за тях се изразява само единствено от финансова гледна точка....Много сте зле. В развитието сте още около каменната ера до някъде желязната епоха...не повече.... Та въобще не сте и не можете да бъдете наясно що протестират тия хора. По тая същата причина и никога няма да излезете на протест. Тая приказка, че западняците били *** я забравете. Не е верна.
110
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
108, а ти кат ядеш кифтета ривеш ли, когат нема кифтета оро ли играеш
109
1
 
10
 
! Отговори
до 109 преди 12 години
Първата ми заплата беше като чистач в конюшни когато почнах на 14,поради факта че единят от родителите ми беше тежко болен,а другият работи от зарън до късно вечер също и парите не стигаха. Никога не съм ползвал врезъки и рушвети и МРАЗЯ такива хора, така че моля не ме бъркай с някое лигаво мамино детенце дето сега е завършило и се чуди в коя фирма да го нагласят. Едно време нямах време много да уча,затова сега непрекъснато си "доучвам". Айде със здраве. Не се изтъквам, просто трябва да се бачка
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Samo po komentarite na nqkoi nashenci da obijdat horata na zapad che bili prostiii i prochee .Znaete li vie ste tolkova neshtastni no ne go proumqvate ,hora ne izlizali na zapad i samo gledali po btv novinite i cheli 24 4asa mogat da govorqt taka na zapad se raboti i se postig at mnogo poveche neshta ot bulgariq ,horata si nqmat edikoi si mangala i nqkvi tartori v seloto ili v grada i ne rabotqt za 300 evro ne gi machkat i pro4eee i si otstoqvat pravata zatova gi imat tezi pridobivki
107
0
 
13
 
! Отговори
Viva преди 12 години
Краят вече се вижда!Да му мислят седесарите и всички "демократи"!
106
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пичове, истината е, че ние не знаем какво е да си беден.
105
0
 
9
 
! Отговори
? преди 12 години
пичове ако всички са шефчета кой ще работи? 104браво батка а ако си на 12 часов работен ден какво ще правиш? ако не си имал шанса да имаш родители да ти дадат нужното образование и връзки за да пробиеш какво ще правиш?лесно е да се говори когато първия ти работен ден е бил когато си на 25 и предварително осигурена работа
104
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А га ядаха кифтета ни риваха, а?
103
1
 
6
 
! Отговори
weedman преди 12 години
ся ко ша праим ше учиш ли ше бачкаш ли ...и ше учиш и ша бачкаш са научиш как са бачка.....хахахавсички бачкате за скапаната система ....зомбита скоро всички дето виждахте в тухлата кюлче ще виждате в кюлчето кебапче....нова къща не се гради върху стари основи...така че ще са ми интересни физиономиите ви като дойдат времената:)))))))
102
2
 
1
 
! Отговори
до 94 преди 12 години
много си прав и всички го знаят, ама не искат да го приемат и отказват да го осъзнаят, защото от истината им става гадно и ги приземява някои хора с претенции
101
11
 
7
 
! Отговори
До 101 преди 12 години
продължавам от 104. Аз съм на същия хал бар. Лишавам се от личното време за да осигуря добър стандарт на семейството, ако не бачкам частно гледам да се си повиша квалификацията, а колегите само се хвалят по какви заведения ходели и колко скъпо било.Накрая като си купих в кеш кола с найлоните, пуснаха слуха че свекъра бил богат и я подарил. Като ходихме до Куба на почивка викаха че си измислям, като показах снимки, казаха че съм бил за 2 дена. Просто искат да живеят като по филмите, без да бачкат
100
11
 
5
 
! Отговори
до 103 преди 12 години
Овце са тези като тебе дето им трабва стадо за да се оправят, а както знаеш стадата накрая овчаря ги "оправя". Аз сам се оправям и семейството ми живее много над средният стандарт. Просто трябва да се работи, и то не да се кисне в некой офис и да чакаш на заплата ама сам да търсиш възможности и да ги реализираш.Вместо да ходят да стачкуват да се хванат на втора работа. Аз ставам в 5 бачкам частно до 8 и тръгвам на работа. Прибирам се виждам се с жената и децата и пак малко частно. А не стачкувам
99
1
 
20
 
! Отговори
Правилно!!! преди 12 години
Ще изляза, само ако зад протестите не стои партия!!! Вече има такива организации у нас и смятам да ги подкрепя!!! Всички, които си седят по къщите и чакат да дойде някой да ги оправи са овце! Стадо, на което и хляба от ръцете да му вземеш ще седи тъпо и ще гледа!
98
2
 
6
 
! Отговори
до марк преди 12 години
Богати в какво отношение? Вие богатството само в мангизи ли го измервате? Знаеш ли какъв е коренът на думата ''богат''? Коренът е БОГ! Т.e. изпълнен със БОГ!