Руска пролет през зимата... или американска провокация

Политическият елит в Москва получи предупреждение
10 дек 2011 09:00,
318
Руска пролет през зимата... или американска провокация
Снимка: Reuters

Събитията в Русия след парламентарните избори едва ли ще доведат до революции като тези в арабския свят, но е сигурно, че безпрецедентните за последните години антиправителствени протести ще подействат като сигнална лампа.

Демонстрациите в Москва и Санкт Петербург не са с мащаба на народните вълнения, каквито тези два града видяха в началото на 90-те. Гласът на няколкото хиляди срещу политическия елит в страната обаче определено се чу, подчертава BBC.

Силният човек в страната Владимир Путин побърза да хвърли вината върху подривна дейност от страна на Съединените щати. Но препратките към Студената война не са това, което бяха – ефектът върху мисленето определено не е същият.

Според BBC при всички положения парламентарните избори и последвалите ги събития са много сериозно предупреждение от страна на народа към управляващите.

Да, „Единна Русия“ спечели безпроблемно с почти 50 на сто от гласовете. Статутът й на неприкосновена политическа сила обаче беше разклатен из основи заради загубата на над 70 депутатските места в сравнение с предишния мандат.

Така или иначе за всички е ясно, че вотът за Думата беше де факто референдум за народната обич към Владимир Путин с оглед предстоящите през март президентски избори. Ако всичко беше минало гладко, то завръщането на Путин в Кремъл щеше да е на бял кон.

Сега бъдещият трети мандат (който продължава да изглежда все така сигурен) се очертава като истинско изпитание за кадъра на КГБ. Путин трудно може да си позволи бунтове и през март. Подобно явно противопоставяне на законността на преизбирането му ще е може би първият реален и много силен удар по авторитета на настоящия премиер.  

Пред Владимир Путин има опция да промени политическото си поведение и да отвори вратата за реална конкуренция, да се случи пълно либерализиране на политическия живот в Русия. Но когато става въпрос за Путин, това изглежда малко вероятно, категорични са от BBC.

Към момента дилемата пред него е по-скоро да смаже протестите или да се изправи пред нарастващи гражданско недоволство и негативни вълнения в управляващата класа от неспособността му да овладее ситуацията.

Друг аспект на парламентарните избори – това е последният вот за Държавната дума, в който държавната телевизия има решаваща роля. Проникването на интернет в Русия дава гаранции, че до 2016 година (когато е следващият изборен цикъл) над 80 на сто от избирателите ще имат онлайн достъп.

Което значи, че хората ще имат възможността свободно да участват в политически дебати. И ще имат възможността да се организират.

Както се видя и в арабския свят, разкриването на злоупотребите с власт и организирането на даващи резултат протести би било невъзможно без смартфони, без Facebook и Twitter.

В тази връзка има вероятност една от основните цели на правителството на „Единна Русия“ да е налагането на онлайн цензура. По примера на Китай. Но това на този етап, разбира се, е само догадка.

Настоящите избори са и първите, в които участие взе нововъзникващата руска средна класа – млади, образовани и добре осигурени. Това е генерацията, която обра плодовете на „петролния бум“ по време на президентството на Путин в периода 2000-2008 година.

Но дойдоха криза, политическа стагнация и ширещата се корупция. Така средната класа постепенно взе да се обръща срещу режима на управление.

Тези хора са малцинство, но се особено влиятелни в големите градове, в центровете на политическия живот. Тези хора са бъдещето на Русия, а Кремъл загуби доверието им. 

И докато за „руска пролет“ може би е рано да се говори, е видно, че политическият елит е поставен под огромен натиск. Дали ще издържи, само времето ще покаже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
2
 
24
 
! Отговори
стандарт преди 12 години
Споменах ,че познатата ми живее скромно по нейни преценки ...и не е от тези 5% богаташи .По друг повод знам ,че заплатата на една продавачка там е 1500 Евро ,в Кипър 500 Евро .Хората със сериозни познания и професии печелят много добре в Русия ,пенсиите са по-големи от пенсиите в България ......да не изброявам.
286
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
демокрация няма никъде по света!!!просто е разрешено на хората да дрънкат каквото си искат-ако това дрънкане,често пъти просто мрънкане,можеше да прекатури икономическата система,наложена от запада,изобщо нямаше да е разрешено да си плещиш каквото ти падне.няма свобода,няма демокрация,няма равенство-всички сме роби на парите и на тъпата сстема,която го позволява!не да протестират срещу Путин,които успява да запази някакъв суверенитет,а да подкрепят "окупирай уолстрит"
285
0
 
18
 
! Отговори
BBB преди 12 години
Пълни глупости! След време трябва да се проверят сметките на организаторите на протестите, както и на тези в България.
284
8
 
5
 
! Отговори
ОЛИГАРСИТЕ В РУСИЯ.. преди 12 години
..НИЩО НЕ СА ПРОМЕНИЛИ ОТ ВРЕМЕТО НА "СОЦА"-----ПРОСТО "ГОЛЕМИТЕ ДЪРЖАВНИ" ПРЕДПРИЯТИЯ---СТАНАХА "ЧАСТНИ" , НА ХОРА ОТ КГБ И КПСС!ТАЯ ВРЪТКА , ЦЕЛЯХА БКП/бсп И У НАС ....НО,...НЕ УСПЯХА НАПЪЛНО...!ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ ОТ "***" И СТАЧКАТА В БДЖ ,.....ЦЕЛЯТ ТОЧНО ТОВА.....!!!!!!!!!!!!!!!
283
12
 
7
 
! Отговори
БЯХ НА АЛПИТЕ.... преди 12 години
..ПЪЛНО Е С РУСКИ БОГАТИ-ОЛИГАРСИ , СЪС ПАРИ И ВЪЗМОЖНОСТИ!САМ ЧОВЕК --НАЕМА ЦЯЛ РЕСТОРАНТ ИЛИ ХОТЕЛ!САМО 5% ОТ РУСКОТО НАСЕЛЕНИЕУ ЖИВЕЕ ДОБРЕ---ДРУГИТЕ СА ОБИКНОВЕННИ ХОРА , ТЪНЕЩИ В МИЗЕРИЯ И НИЩЕТА!"ОЛИГАРСИТЕ" НА РУСИЯ -----ТОВА СА БИВШИТЕ КАДРИ , ОТ ЦК НА КПСС И КГБ КАТО *** И КОМПАНИЯ!ТОВА Е ИСТИНАТА ----НЕКА НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАМЕ!!!!!
282
10
 
4
 
! Отговори
до "стандарт&qu преди 12 години
Така е за 5%, останалото тъне в мизерия, границата за тях е непреодолима бариера.
281
4
 
16
 
! Отговори
стандарт преди 12 години
Пътувам по света и навсякъде Руснаци ....пари...,В Кипър разчитат на тяхната щедрост и покупателна възможност ,англичаните напуснаха острова .Моя позната от Москва живее скромно по нейна преценка ,в училището ,където учи детето и , организират коледна екскурзия до Америка ,от скромност назова само цената на самолетният билет ,останалото-гадайте .
280
15
 
7
 
! Отговори
читател преди 12 години
В Русия винаги виновен е външният враг. А врагът, който изтрепва собствения си народ е вътре, там, при тях - КГБ!!! 70г. геноцид срещу собствения си народ.
279
3
 
19
 
! Отговори
До 288 преди 12 години
За какво говориш, именно комунистите протестират в момента в Русия. Опозицията в Русия е ком.. партията на Зюганов. Нещо си се объркал. Ако Путин загуби, на власт идват истинските комунисти в Русия. Свободата в Русия е много повече от тази в САЩ. В САЩ в парламента има 2 партии в Русия 7. В САЩ хората избират между двама кандидат президенти, тоест демокрацията си го премества от единия крачол в другия. Да не говорим за спец службите и концлагера гвантанамо на демокрацията.
278
15
 
6
 
! Отговори
Протестите , в Русия преди 12 години
..тепърва ще се разрастват!Комунистическия елит с неговите идеи ...са напълно обречени!Няма вече желаещи и радостни от това ...да са "роби на труда"-при социализма.Тая песничка....свърши!ХОРАТА , СИ ИСКАТ СВОБОДАТА И СОБСТВЕННОСТТА, ВЪРХУ СРЕДСТВАТА ЗА ПРОИЗВОДСТВО!Който не го разбира ....просто си отива!
277
19
 
10
 
! Отговори
za 286 преди 12 години
*** гласуват за Путин........останали протестират. Умните винаги са били малцинство
276
6
 
16
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
*** има във всяка една държава, нека да си протестират.
275
1
 
1
 
! Отговори
sopol преди 12 години
kak se varje ravni prava s kapitalizam.
274
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственото което ме кефи в руснаците е просто : Melnitsa - Nochnaya Kobila ! Евалата ! Яка ***, жестока музика и много добър текст !
273
4
 
0
 
! Отговори
ббб преди 12 години
Аз съм осиновен и доколко знам Баща ми е бил германец а майками българка.А твоите как са или си заченат от ЗАСТРОК.Или си расъл в саксия.
272
5
 
1
 
! Отговори
АБЕ , 280.... преди 12 години
..ЩО СИ ТОЛКОВА *** ,БЕ...ХА,ХА,ХАААА.....???*** И БАЩА ТИ ...ДА НЕ СА БРАТ И СЕСТРА....????!!!!!
271
5
 
28
 
! Отговори
ббб преди 12 години
Англичаните за хора ли ги имаш бе чокундур 277.4 години работя със националности от цяла Европа,Руснаците като нация са най-чистата и са 300 по-умни,говоря за интелигентните .И са класи на квадрат пред Французи,Англичани,Испанци,Италианци.Тръгнал тоя да ми сравнява магаре и космос. Морков!! Англичанин Няма по-Гнусна твар от Англичанин.Ако почнат да разделят хората умни и ***.Англия е след Америка поред е България за съжаление,хората които са били навън го знаят най-добре.
270
4
 
0
 
! Отговори
до 275 преди 12 години
Оооо не разумни юроде (народе)!!!!! Ти си подобие на човек. Само това мога да кажа.
269
12
 
1
 
! Отговори
КАКАЯ ЗДЕСЬ ,.... преди 12 години
..ПРОВОКАЦИЯ ,....?ЛЮДЯМ НАДОЕЛО , БыТЬ ДУРАКОМ.....!ЭТО , ПОСЛЕДНыЕ ВДИХАНИЯ ...КРАСНОЙ МАФИИ...!!!!!!НАЧНЕТЬСЯ "ВЕЛИКУЮ ГРАЖДАНСКУЮ ", НАВСРЕЧУ КРАСНыХ БАНДИТОВ....!БОГ , НАМ ПОМОЖЕТ!!!
268
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
275Англичаните живеят поне 5 пъти по добре от скапаните подобия на хора - руснаците :)))