Руска пролет през зимата... или американска провокация

Политическият елит в Москва получи предупреждение
10 дек 2011 09:00,
318
Руска пролет през зимата... или американска провокация
Снимка: Reuters

Събитията в Русия след парламентарните избори едва ли ще доведат до революции като тези в арабския свят, но е сигурно, че безпрецедентните за последните години антиправителствени протести ще подействат като сигнална лампа.

Демонстрациите в Москва и Санкт Петербург не са с мащаба на народните вълнения, каквито тези два града видяха в началото на 90-те. Гласът на няколкото хиляди срещу политическия елит в страната обаче определено се чу, подчертава BBC.

Силният човек в страната Владимир Путин побърза да хвърли вината върху подривна дейност от страна на Съединените щати. Но препратките към Студената война не са това, което бяха – ефектът върху мисленето определено не е същият.

Според BBC при всички положения парламентарните избори и последвалите ги събития са много сериозно предупреждение от страна на народа към управляващите.

Да, „Единна Русия“ спечели безпроблемно с почти 50 на сто от гласовете. Статутът й на неприкосновена политическа сила обаче беше разклатен из основи заради загубата на над 70 депутатските места в сравнение с предишния мандат.

Така или иначе за всички е ясно, че вотът за Думата беше де факто референдум за народната обич към Владимир Путин с оглед предстоящите през март президентски избори. Ако всичко беше минало гладко, то завръщането на Путин в Кремъл щеше да е на бял кон.

Сега бъдещият трети мандат (който продължава да изглежда все така сигурен) се очертава като истинско изпитание за кадъра на КГБ. Путин трудно може да си позволи бунтове и през март. Подобно явно противопоставяне на законността на преизбирането му ще е може би първият реален и много силен удар по авторитета на настоящия премиер.  

Пред Владимир Путин има опция да промени политическото си поведение и да отвори вратата за реална конкуренция, да се случи пълно либерализиране на политическия живот в Русия. Но когато става въпрос за Путин, това изглежда малко вероятно, категорични са от BBC.

Към момента дилемата пред него е по-скоро да смаже протестите или да се изправи пред нарастващи гражданско недоволство и негативни вълнения в управляващата класа от неспособността му да овладее ситуацията.

Друг аспект на парламентарните избори – това е последният вот за Държавната дума, в който държавната телевизия има решаваща роля. Проникването на интернет в Русия дава гаранции, че до 2016 година (когато е следващият изборен цикъл) над 80 на сто от избирателите ще имат онлайн достъп.

Което значи, че хората ще имат възможността свободно да участват в политически дебати. И ще имат възможността да се организират.

Както се видя и в арабския свят, разкриването на злоупотребите с власт и организирането на даващи резултат протести би било невъзможно без смартфони, без Facebook и Twitter.

В тази връзка има вероятност една от основните цели на правителството на „Единна Русия“ да е налагането на онлайн цензура. По примера на Китай. Но това на този етап, разбира се, е само догадка.

Настоящите избори са и първите, в които участие взе нововъзникващата руска средна класа – млади, образовани и добре осигурени. Това е генерацията, която обра плодовете на „петролния бум“ по време на президентството на Путин в периода 2000-2008 година.

Но дойдоха криза, политическа стагнация и ширещата се корупция. Така средната класа постепенно взе да се обръща срещу режима на управление.

Тези хора са малцинство, но се особено влиятелни в големите градове, в центровете на политическия живот. Тези хора са бъдещето на Русия, а Кремъл загуби доверието им. 

И докато за „руска пролет“ може би е рано да се говори, е видно, че политическият елит е поставен под огромен натиск. Дали ще издържи, само времето ще покаже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
5
 
38
 
! Отговори
Ай сиктер бе преди 12 години
БиБиСи, като горяха коли и къщи в Манчестер и Лондон що викахте вандали, вандали и вкарвахте младежите в затвора. Що не нарекохте тогава ситуацията БРИТАНСКА ПРОЛЕТ? А когато протестират хора на моста Бруклин защо не наричате нещата АМЕРИКАНСКА ПРОЛЕТ? Вие от БиБиСи сте едни нещастници и манипулатори, а спес службите ви са едни от най-жестоките към собствените си народи
266
3
 
0
 
! Отговори
Благотворителност преди 12 години
Приятели помагат на болните от муковисцидозаАсоцияция "Муковисцидоза" Българияе-mail :bam_cf***abv Интернет сайт:lifewithcf.org Банкова сметка Банка ОББ ;BIC : UBBS BGSFIBAN :BG20UBBS80021055424015
265
10
 
5
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
Феновете на алкохолизираната Велика Сила на глинени крака, да не се засягат толкова много, но фактите са си факти. Купчина неизлетяло желязо не прави самолет 5-то поколение, космическа мисия която вместо към Марс само 2 месеца след изстрелването си поема обратно към Земята,не говори добре за състоянието технологиите на мужиците,да не говорим за това че седмици наред не можаха да открият собственият си апарат, и за сателитите които отидоха на вятъра заради некадърност.Водката не прощава
264
1
 
5
 
! Отговори
до 265 преди 12 години
Ти си болен!!Точно Елцин смаза преврата!
263
5
 
2
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
267-ти,руснаците имат наистина много добри междуконтинентални ракети, които в интерес на истината не са поддържани както трябва, но са толкова много че една да успеят да изстрелят като хората и света отива на кино.Но аз имах в предвид купчината желязо , която се разпадна и не можа да полети, когато руснаците гордо гордо искаха да демонстрират, единственият според тях,на света самолет 5-то поколение. Май забравиха за Хищника, но това е друга тема. Същото се получи и с мисията и до Фобос.Мужици.
262
0
 
3
 
! Отговори
До 257 преди 12 години
***,толкова си учил руския,щом не можеш да четеш!!!
261
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Русия има СРЕДНА КЛАСА!Затова ще се оправят!Ние-......НИКОГА!
260
2
 
12
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Думата демокрация не е ли вече много изтъркано клише ?Преди години инструктора ми по шофиране казваше така: "Единственото хубаво на демокрацията е че всеки може да приказва каквото си иска, нищо друго не и харесвам." Сега си мисля че е имал право.
259
1
 
6
 
! Отговори
до 264 преди 12 години
Съгласен съм с теб до "купчината желязо" Да не им се налага на янките да опитат някое от съветските железа! Факт е ,че дори след 20 години хамериканците не смеят да се репчат на руснаците именно заради тази купчина раждиви железа. Да казвам го с ясното съзнание ,че военопромишления им комплекс не е мръднал 20 години докато хамериканците се разцепиха да разработват какво ли не. Та по-спокойно с крайните и категорични оценки! Колкото до демокрацията да тя просто липсва в Русия!
258
1
 
14
 
! Отговори
rumniki преди 12 години
"Руската пролет през зимата" или "Американската провокация" може да превърне светът в вечна Атомарна зима, това на са посраните Араби с тяхната продажна "Арабска пролет".
257
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Възможно е Путин да управлява с ЖЕЛЯЗНА РЪКА, и да е малко шантав, НО да не забравяме, че БОРИС ЕЛЦИН, дойде на ВЛАСТ 1993 година именно чрез ВОЕНЕН ПРЕВРАТ, като зад него стояха именно Американците....
256
9
 
7
 
! Отговори
Schweizer преди 12 години
Запада няма интерес от падането на Путин. Ако мужиците и пияндурниците не бъдат държани под контрол от твърда ръка(като Путин) не се знае у кого ще се озове някое руско ядрено куфарче. Само *** може да твърди че САЩ или някоя друга Западна Държава е зад тия протести.В Русия истинските руснаци са малцинство, повечето работят и живеят на Запад.Там останалите си мислят, под влияние на алкохола, че са Велика Сила, че купчина велязо е самолет от 5-то поколение, или че все някога ще стигнат Марс.
255
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 257- ех ти неграмотнико
254
0
 
7
 
! Отговори
outsider преди 12 години
Ето обяснението, което BBC дава за протестите: "Но дойдоха криза, политическа стагнация и ширещата се корупция. Така средната класа постепенно взе да се обръща срещу режима на управление." Това същото "криза, политическа стагнация и ширещата се корупция" може да се каже и за България, а и за доста от европейските страни. Защо тогава BBC не поставя под съмнение нашите избори? Обяснението е просто: ние отдавна сме се навели достатъчно и правим каквото ни кажат,а силна Русия просто не им изнася
253
6
 
1
 
! Отговори
силвиядимитрова преди 12 години
абе, руснаците, що не си вършите мирно и тихо работите, ми ходите да правите цирк на цял свят?
252
1
 
9
 
! Отговори
до 257 преди 12 години
учи руски полуграмотен *** , руския е международен език !
251
1
 
4
 
! Отговори
abv преди 12 години
до 254 да там има мн истини за *** американци и еврей
250
1
 
15
 
! Отговори
Спомня ли си някой преди 12 години
Ай сега войната с ирак зачешихте. А спомня ли си някой пустинна буря? как пейтриът имали системна грешка в софтуера и след 150 часова непрекъсната работа, комплекса натрупал грешка в часовниците и отказал да стартира при което една руска ракета убива 82 американски военни? 10 години по-късно след изтощително ембарго, пред прага на новите приятелски отношения между Германия Франция и Ирак и договори за търговия на петрол срещу Евро. Американците нападнаха и убиха един изтощен и полуумрял Ирак/
249
3
 
8
 
! Отговори
Руски профан преди 12 години
Людям, ..., хочется стабильности. В конце 80-х и в 90-е мы хлебнули лиха полной ложкой, страна стояла на краю гибели и в это время из-за океана раздавались вопли восторга, какая Россия хорошая страна и какая демократия замечательная. А сейчас кидают в нас какашками, как обезьяны в зоопарке и ...... Это значит, что Россия становится сильнееи и самостоятельнее. А те христопродавци, которые в американское посольство, как на работу ходят, банальные пре..."Пишете на български простаци!
248
2
 
7
 
! Отговори
Turkey преди 12 години
Maika vi Amerikanska navsqkade moje da mine vashta demokraciq ama v Rusiq Indiq ili Kitai dori Iran zabravete qjte im *** zaedno s evreite izmislena darjava !