Руска пролет през зимата... или американска провокация

Политическият елит в Москва получи предупреждение
10 дек 2011 09:00,
318
Руска пролет през зимата... или американска провокация
Снимка: Reuters

Събитията в Русия след парламентарните избори едва ли ще доведат до революции като тези в арабския свят, но е сигурно, че безпрецедентните за последните години антиправителствени протести ще подействат като сигнална лампа.

Демонстрациите в Москва и Санкт Петербург не са с мащаба на народните вълнения, каквито тези два града видяха в началото на 90-те. Гласът на няколкото хиляди срещу политическия елит в страната обаче определено се чу, подчертава BBC.

Силният човек в страната Владимир Путин побърза да хвърли вината върху подривна дейност от страна на Съединените щати. Но препратките към Студената война не са това, което бяха – ефектът върху мисленето определено не е същият.

Според BBC при всички положения парламентарните избори и последвалите ги събития са много сериозно предупреждение от страна на народа към управляващите.

Да, „Единна Русия“ спечели безпроблемно с почти 50 на сто от гласовете. Статутът й на неприкосновена политическа сила обаче беше разклатен из основи заради загубата на над 70 депутатските места в сравнение с предишния мандат.

Така или иначе за всички е ясно, че вотът за Думата беше де факто референдум за народната обич към Владимир Путин с оглед предстоящите през март президентски избори. Ако всичко беше минало гладко, то завръщането на Путин в Кремъл щеше да е на бял кон.

Сега бъдещият трети мандат (който продължава да изглежда все така сигурен) се очертава като истинско изпитание за кадъра на КГБ. Путин трудно може да си позволи бунтове и през март. Подобно явно противопоставяне на законността на преизбирането му ще е може би първият реален и много силен удар по авторитета на настоящия премиер.  

Пред Владимир Путин има опция да промени политическото си поведение и да отвори вратата за реална конкуренция, да се случи пълно либерализиране на политическия живот в Русия. Но когато става въпрос за Путин, това изглежда малко вероятно, категорични са от BBC.

Към момента дилемата пред него е по-скоро да смаже протестите или да се изправи пред нарастващи гражданско недоволство и негативни вълнения в управляващата класа от неспособността му да овладее ситуацията.

Друг аспект на парламентарните избори – това е последният вот за Държавната дума, в който държавната телевизия има решаваща роля. Проникването на интернет в Русия дава гаранции, че до 2016 година (когато е следващият изборен цикъл) над 80 на сто от избирателите ще имат онлайн достъп.

Което значи, че хората ще имат възможността свободно да участват в политически дебати. И ще имат възможността да се организират.

Както се видя и в арабския свят, разкриването на злоупотребите с власт и организирането на даващи резултат протести би било невъзможно без смартфони, без Facebook и Twitter.

В тази връзка има вероятност една от основните цели на правителството на „Единна Русия“ да е налагането на онлайн цензура. По примера на Китай. Но това на този етап, разбира се, е само догадка.

Настоящите избори са и първите, в които участие взе нововъзникващата руска средна класа – млади, образовани и добре осигурени. Това е генерацията, която обра плодовете на „петролния бум“ по време на президентството на Путин в периода 2000-2008 година.

Но дойдоха криза, политическа стагнация и ширещата се корупция. Така средната класа постепенно взе да се обръща срещу режима на управление.

Тези хора са малцинство, но се особено влиятелни в големите градове, в центровете на политическия живот. Тези хора са бъдещето на Русия, а Кремъл загуби доверието им. 

И докато за „руска пролет“ може би е рано да се говори, е видно, че политическият елит е поставен под огромен натиск. Дали ще издържи, само времето ще покаже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
2
 
2
 
! Отговори
до 251 преди 12 години
За Иранската армия:Някой спомня ли си , че преди 20 и повече години имаше една война между Ирак и Ирана, която продължи 8 г.Като имаме впредвид, че Иракската армия се скри като плъхове само като стъпи първия американски морски пехотиниц на брега, можем да си представим какво можем да очакваме от иракската армия, дето "геройски" 8г. се е бъхтала с иракчаните!!Ххахахахах
246
6
 
0
 
! Отговори
до 251 преди 12 години
По време на "Пустинна буря" в Ирак гледах видеоматериал , който показваше ракета изстреляне от американски самолетоносач как влиза в прозорец на Военното министерство на Иран!Ковентаръг беше , че това е кабинетът на Началник щаба!Не вярвам да е бил вътре, но като демонстрация на технолотия и мощ беше впечатляващо!Така че оня неизбръснатия и неумития Ахмади Неджат, може да получи същата "Коледна картичка"!
245
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя материал за пленения безпилотен самолет на САЩ е доста интересен.А до преди няколко дена САЩ твърдяха че самолета сам паднал поради повреда.Ха ха май няма да има нападение над Иран при това положение.Явно велика сила е и нямат сила и ресурс САЩ и Израел да нападнат при това положение.Почти сигорно е мисля това.Те нападат само най слабите.
244
1
 
3
 
! Отговори
Невероятно! преди 12 години
Сенатът на САЩ реши да узакони се*са с животни в американската армия!!! Линк:lenta.ru/news/2011/12/09/animals/
243
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е, то е ясно, че не само американците, а и някои европейски държави плащат тези протести. Русия е във възход и това ги плаши. Опитват се да повторят Ноемврийската революция от 1917 г., но адекватно на съвремието ни. Да видим дали руснаците ще се вържат отново. Доказано е, че историята НЕ Е учителка на народите. Само ние да внимаваме, че не ми се живее втори път вече живяното. По разпределението на Великите сили ние винаги сме давани на руснаците :-(
242
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Документът, прочетен пред събралите се на Блатния площад в Москва, съдържа пет искания: свобода за политическите затворници, отмяна на резултатите от парламентарните избори, оставка на председателя на ЦИК Владимир Чуров и разследване на дейността му, регистриране на всички политически партии и демократизация на законодателството в тази област.
241
3
 
5
 
! Отговори
иксман преди 12 години
Да ама руската Гранта е много по- убава и маневрена от американския Линкълн
240
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Руснаците да си видят проблемите, а не да прехвърлят всичко нс САЩ.
239
0
 
3
 
! Отговори
Новинка преди 12 години
Извинявам се за линка, знам че е против правилата ама като заговорихме за Иран та гледайте каква интересна новинка, та и преведена даже:dw-world.de/dw/article/0,,15589511,00.htmlщо не я пейстнете тука, ще е интересна дискусия, манете ги тея руснаци
238
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие не виждате ли , че тази руска опозиция се събира под червените знамена ? Какво искате в Русия отново да се върне комунизма? Домъчня ли ви за танковете на Червената Армия ? Най-голямата опозиционна партия в Русия са комунистите, ако не е Путин ще са те.
237
8
 
3
 
! Отговори
ПАК ОТ МИТКО преди 12 години
АКО ВЛАДИМИР ПУТИН ПО НЯКАКВА ПРИЩЯВКА НА СЪДБАТА БЕШЕ УПРАВЛЯВАЛ ПРЕЗ 70-ТЕ ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК, ТО ТРЕТАТА СВЕТОВНА (ПРИ ТОВА ЯДРЕНА!!!) ВОЙНА, Е ЩЯЛА ДА БЪДЕ В КЪРПА ВЪРЗАНА!!! БЕЗ НИКАКВО СЪМНЕНИЕ!!!
236
2
 
4
 
! Отговори
МИТКО преди 12 години
ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС: КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА РУСИЯ ДНЕС: ОПРЕДЕЛЕНИЯ БРОЙ ХОРА С МНОГО ПАРИ, ПОЛИТИКАТА, БИЗНЕСА, КОНТАКТИТЕ С ОСТАНАЛИЯ СВЯТ, ДОРИ РЕДКИТЕ ПРОТЕСТИ ИЛИ МИЖАВАТА ОПОЗИЦИЯ, ВИНАГИ ВСЪЩНОСТ ИДЕ РЕЧ САМО ЗА МОСКВА ИЛИ САНКТ ПЕТЕРБУРГ... И ТО ДАЛЕЧ НЕ ЗА ВСИЧКО И ВСИЧКИ В ТЕЗИ ДВА ГРАДА! А ОТТАМ НАТАТЪК?! КОЛЦИНА СЕ СЕЩАТ ЗА ДЕСЕТКИТЕ МИЛИОНИ ХОРА И НЕИЗБРОИМИТЕ КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРИ НАТАТЪК.... ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ КАКВО СЕ СЛУЧВА В ОСТАНАЛАТА ЧАСТ ОТ НАЙ-ГОЛЯМАТА ПО ПЛОЩ ДЪРЖАВА В СВЕТА?!?..
235
0
 
6
 
! Отговори
До 238 преди 12 години
Има руска атомна централа в Иран ..............
234
0
 
1
 
! Отговори
До 236 преди 12 години
Благодаря за отговора
233
2
 
7
 
! Отговори
Ква пречка преди 12 години
Ква пречка е Русия да се атакува Иран? Колкото беше пречка за Ирак. Пречка е самия Иран, защото това не е Либия. Иран разполага с високоточни ракети които могат да поразяват самолетоносачи. Даже днес показаха американски безпилотен самолет хахаха, направиха американците за смях. Ако САЩ поведат война с Иран това е краят на режима в Иран, но ако в тая война САЩ загубят самолетоносач и претърпят частични загуби това ще е краят на САЩ. Един самолетоносач има 2000 души персонал и струва .....
232
1
 
5
 
! Отговори
До 235 преди 12 години
Мисля ,че си прав,но само за в бизкото бъдище. Голямата цел винаги е била и ще бъде необятните територии и богатства на Русия.
231
0
 
2
 
! Отговори
До 234 преди 12 години
Ами прочети поне последната книга/Откровение на Йоан/ и ще видиш.
230
1
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 12 години
Сега да видим дали някой ще се съгласи с моя прочит на случващите се събития.Аз лично мисля,че Американците наистина искат да дестабилизират Русия,но всичко това се прави с цел,която цели да отслаби самата Русия,да и създаде много голям проблем ,но не и да сваля Путин .Някой ще попита защо ,ето тук идва моята теория малко налудничива и конспиративна,но така мисля,че ще стане.Всичко се прави за да се атакува Иран,да Иран защото тъпите руснаци и по точно Путин е голямата пречка за да се атакува.
229
0
 
2
 
! Отговори
До 232 преди 12 години
Какво е описано в Библията, че ми стана интересно?
228
2
 
14
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Няма балами вече като Горбачов и Елцин,няма и да има.къси са ръчичките на американските империалисти, и Русия е прекалено голяма хапка за тях.Това да не са Египет или либия.Ако се захванат с Русия, най много да си счупят зъбите.