В България мечтите за просперитет са вгорчени

Световни агенции пишат за самозапалванията и корупцията у нас
Обновена: 15 мар 2013 09:06 | 14 мар 2013 21:45,
390
В България мечтите за просперитет са вгорчени
Снимка: архив, Reuters

Драматичните самозапалвания в България - три от които с фатален край - имат поразяващо сходство със събития от преди половин век в Източна Европа, когато предимно млади интелектуалци протестираха срещу съветското комунистическо управление, като се самозапалваха с искания за свобода и демокрация, отбелязват световните агенции Асошиейтед прес и Ройтерес.

Четвърт век след падането на комунизма в България мечтите за просперитет бяха вгорчени в тази балканска страна, най-бедната в Европейския съюз. Всеки пети българин живее под прага на бедност, безработицата е на рекордно високо равнище, доходите са наполовина от средноевропейските, а вземането на подкупи, измами и печално неадекватната съдебна система са част от ежедневието.

Макар самозапалванията да не са типични за България, според експерти възможно е те да оформят тип поведение, което да има последователи. "Самозапалването е акт, който призовава обществото да реагира", цитира Асошиейтед прес мнението на психоложката Маргарита Бакрачева. Това не е следствие от лична драма, а по-скоро е решение, породено от безнадежността.

"Чашата на гнева на хората преля. Няма какво да чакаме и ще започнем нови протести", заявява лидерът на едно от протестните движения Янаки Ганчев, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че протестиращите не вярват на служебното правителство, защото премиерът Райков и трима други негови членове са заемали постове в предишни десни кабинети.

Други министри от кабинета пък имат връзки с управлението на партия ГЕРБ, казват те. Недоволството от високите цени на тока прерасна в по-общо безпокойство заради ниския жизнен стандарт и политическия елит,
обвиняван, че поддържа корумпирана система от падането на комунизма през 1989 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Президентът Росен Плевнелиев назначи Марин Райков начело на екип от технократи с надеждата, че експертният им опит ще бъде знак за започване начисто и ще успокои обществения гняв, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: самозапалване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО ИСКАТЕ ПРОСПЕРИТЕТ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА АТАКА
217
1
 
4
 
! Отговори
ДО 274 преди 11 години
Жив и здрав да си, да си харчиш заплатата, но не забравяй, че сме милиони не с 3500, а с 350 лева заплати, с по две прекрасни дечица и мизерстващи родители с по 150-200 лева пенсия.
216
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Момко, една детска учителка със заплатата си не може да си покрие тока и парното и да нахрани две деца, камо ли да им осигури безметежно детство, добро образование и възможности за кариера. Или нещо скриваш, или си роден под много рядка и щастлива звезда - в такъв случай благодари на съдбата си и не я предизвиквай със самонадеяни изказвания.
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Успешната кариера на поне 2/3 от реализираните млади хора в родината може да бъде проследена до крадените/ кредитните пари на татковците и дядовците им. Факт.
214
1
 
4
 
! Отговори
dp преди 11 години
Хората се надяват на изборите (до които вече се съгласиха да почакат).А на тях отново ще им бъде предложено да изберат от коя от няколкотопредложени им разноцветни кофи с *** да се нахранят....Голямо избиране ще падне.
213
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората имат нужда да общуват и къде по-евтино да прекарат? В кръчмите или в кафенетата, НА ПО ЕДНО КАФЕ И ЦИГАРА. И на улицата да протестират!
212
6
 
0
 
! Отговори
ДО 274 преди 11 години
Браво за това което си направил .Но ,Аз съм Пенсионер които взима 700 лева пенсия . Имам документ от НОИ за изчислена Пенсия в размер на 1200 лева , не я получавам .Това е заради такива като теб , аз съм плащал за тази пенсия 35 години, а ти плащаш върху 2000 лева,до 3500 разликата не се облага с Осигуровки .Такива като теб ми крадат всеки месец 500 лева .
211
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разкажи и за майка си и баща си, както и за тъста и тъщата - за тях не си ни казал как се развиват, т.е. в коя администрация. Аман от кебапчии и нафуканите им отрочета!
210
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С парите за водките и цигарите да си купят едно пиле,ще го ядат четири дена ако трябва!Дойде време да се избира между храна и ток и удоволствията!
209
8
 
5
 
! Отговори
до 268 преди 11 години
Не съм богат а безработен!Но не мога да разбера,оплакват се,а пушат и питието си пият,а нямали пари за тока!
208
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕДНИ НАПУСКАТ,ДРУГИ ГОРЯТ,ТРЕТИ СКАЧАТ ОТ ВИСОКО.В ГЕТОТО BG ЩЕ ОСТАНАТ САМО ***,УПРАВЛЯВАНИ ОТ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМИ *** А ЛА ПОМИЯРА ***.ЩЕ ОСТАНЕ ТОЙ АЙШЕТО И РЕЗИДЕНШЪЛ НЕЗНАМ КАКВО СИ.ТОЯ *** ЗА 10 МЕСЕЦА Е ПОХАРЧИЛ 608 ХИЛЯДИ ЛЕВА ЗА ЗАДГРАНИЧНИТЕ СИ ВОАЯЖИ.***.
207
1
 
4
 
! Отговори
бив преди 11 години
да се премахнат партийте всички въпроси да се решават с референдум който да се състои по график на всеки 6 месеца и да има само експертни правителства
206
1
 
8
 
! Отговори
димо преди 11 години
до 247 решението е много просто премахване на двойното гражданство, гласуват само бълг граждани, които са плащали осигуровки в последните две години който не е плащал осигуровки в българия няма да гласува синът ми живее в чужбина това ще засегне и него но съм съгласен защото той не знае какви са проблемите тука и няма да има правилна преценка, сащо така да гласуват само хора които имат поне основно образование нямаш ли основно образование отпадаш от списъка на избирателите
205
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такъв беден народ,с толкова много ресторанти и кръчми и във всички има хора!
204
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В БЪЛГАРИЯ ЗАКОННО СЕ ИЗТОЧВА БЮДЖЕТА СЪБИРАН ОТ ВСИЧКИ НИ ЗА БЕЗУМНО ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ НА ВИСШИТЕ ЕШАЛОНИ ОТ АДМИНИСТРАЦИЯ,ПАРТИЙНИ ЦЕНТРАЛИ,СУБСИДИИ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ОСТАТЪЦИТЕ МЕЖДУ БЕДНИТЕ.ТАЗИ ПРОПАСТ ВЪВ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА И СЛЕД ТОВА ОСРЕДНЯВАНЕ И ПОКАЗВАНЕ НА ВИСОКИ СРЕДНИ ДОХОДИ Е НЕМОРАЛНО И ОБРИЧА НА ЖИВОТ В РАЯ НА МАЛЦИНА И БЕЗМЕРНА БЕДНОСТ ЗА МНОЗИНСТВОТО. КРИЗАТА НЕ СЕ ПОЕ ЕДНАКВО ОТ БОГАТИ И БЕДНИ А ОТНОВО ОТ БЕДНИТЕ.И НИКОГА НЯМА ДА ГИ СТИГНЕМ АМИРИКАНЦИТЕ....
203
1
 
3
 
! Отговори
NQKOI преди 11 години
До стефановаPRAVA SI NO BALGARINA E MAZOHIST
202
4
 
11
 
! Отговори
mkati преди 11 години
Наистина положението в България е безнадеждно.Корупция ,огромна корупция по всички етажи на властта.Пладнешки грабежи и обирджийство.Народа тъне в мизерия и глад.Хиляди хора вече ровят по кофите за ***.Това ли е България,това ли искаме.
201
1
 
14
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
ИСТИНСКАТА ФОРМА НА ПРОТЕСТ Е ДА СПРЕМ ДА ПЛАЩАМЕ СМЕТКИТЕ С ТЕЗИ НЕРЕАЛНО НИСКИ ЗАПЛАТИ! НЕ Е НОРМАЛНО ДА НЕ СИ КУПИШ ХЛЯБ, ЗА ДА СИ ПЛАТИШ НАДУТИ ДО БЕЗУМИЕ СМЕТКИ!
200
1
 
12
 
! Отговори
ран-ът преди 11 години
До 247 - да ги накараме да гласуват ли??? ДА СЕ МОЛИМ НА ХОРА, КОИТО ЖИВЕЯТ НА НАШ ГРЪБ???*** НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАТ, ЗАЩОТО СА НЕГРАМОТНИ!!!Между другото, как ще се правят номинациите за депутати по Общините? НЯКОЙ ЩЕ СЕ ЗАИНТЕРЕСУВА ЛИ ОТ МНЕНИЕТО НА ХОРАТА, ИЛИ ЩЕ НИ ПРЕДЛОЖАТ ГОТОВИ КАНДИДАТУРИ - НИКОМУ НЕИЗВЕСТНИ ***!!!?????
199
1
 
5
 
! Отговори
до 238 преди 11 години
Ееее, байно, явно си успял за сега в живота,дали със знания или късмет ти си знаеш .Но ти не си опитал безработицата , да няма какво да ядеш , но имаш ежемесични сметки , плащане на здр. осиг. и пр. Е ,не ти пожелавам ,но нищо не е сигурно.Бъди здрав.