В България мечтите за просперитет са вгорчени

Световни агенции пишат за самозапалванията и корупцията у нас
Обновена: 15 мар 2013 09:06 | 14 мар 2013 21:45,
390
В България мечтите за просперитет са вгорчени
Снимка: архив, Reuters

Драматичните самозапалвания в България - три от които с фатален край - имат поразяващо сходство със събития от преди половин век в Източна Европа, когато предимно млади интелектуалци протестираха срещу съветското комунистическо управление, като се самозапалваха с искания за свобода и демокрация, отбелязват световните агенции Асошиейтед прес и Ройтерес.

Четвърт век след падането на комунизма в България мечтите за просперитет бяха вгорчени в тази балканска страна, най-бедната в Европейския съюз. Всеки пети българин живее под прага на бедност, безработицата е на рекордно високо равнище, доходите са наполовина от средноевропейските, а вземането на подкупи, измами и печално неадекватната съдебна система са част от ежедневието.

Макар самозапалванията да не са типични за България, според експерти възможно е те да оформят тип поведение, което да има последователи. "Самозапалването е акт, който призовава обществото да реагира", цитира Асошиейтед прес мнението на психоложката Маргарита Бакрачева. Това не е следствие от лична драма, а по-скоро е решение, породено от безнадежността.

"Чашата на гнева на хората преля. Няма какво да чакаме и ще започнем нови протести", заявява лидерът на едно от протестните движения Янаки Ганчев, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че протестиращите не вярват на служебното правителство, защото премиерът Райков и трима други негови членове са заемали постове в предишни десни кабинети.

Други министри от кабинета пък имат връзки с управлението на партия ГЕРБ, казват те. Недоволството от високите цени на тока прерасна в по-общо безпокойство заради ниския жизнен стандарт и политическия елит,
обвиняван, че поддържа корумпирана система от падането на комунизма през 1989 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Президентът Росен Плевнелиев назначи Марин Райков начело на екип от технократи с надеждата, че експертният им опит ще бъде знак за започване начисто и ще успокои обществения гняв, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: самозапалване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
1
 
3
 
! Отговори
до ??? преди 11 години
Такива мои познати,дето ти ги хвалиш има доста.Обаче,като се разболеят се чудят защо нямат пари за лекарства!Каквото и да е,поне пари за лекарства като няма,защо живее тогава?
237
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е много често срещана форма на протест, в Тибет често има такива инциденти като протест против централното правителство.
236
1
 
4
 
! Отговори
кагот преди 11 години
За съжаление всички говорят за "повишаване на доходите", все едно държавата може да повишава доходи - тя само може да разпределя от тези които имат към тези които нямат, но не може да създава работни места - тя може да създава само "заетост" (в стил, стой тука на работа в общината, вземай едни 300 лв). Никой не говори за реформи, за облечаване на регулациите, за електронното правителство, за енергийна ефективност, за либерализация на енергийния пазар, а това ще разкрие истински работни места.
235
3
 
1
 
! Отговори
кагот преди 11 години
Проблемът навсякъде по света е нежеланието на хората да се променят с времената. Светът се променя, урбанизира се, модернизира се, ако си бил учител в малък град а деца вече няма...ако си бил военен а армията е вече намалена (от безумните 100,000 през 1989), трябва навреме да се преквалифицираш, да се преместиш в друг град, ако трябва - да емигрираш.И колкото повече чакаш нещо да се подобри, без да правиш нищо, без да поемеш отговорност и промениш живота си, се закопаваш.А светът лети напред.
234
1
 
3
 
! Отговори
Orof преди 11 години
Що е социализъм и има ли той почва у нас.?
233
1
 
3
 
! Отговори
кагот преди 11 години
До 284:Безметежното детство и доброто образование не са евтини никъде, и не мисля че една учителка където и да е по света може да го осигури това спокойно. Израснал съм през 90те - нямахме пари да се топлим на ток, и сме се топлили на дърва (които съм рязал, цепил, редил и аз), като само една стая се отопляваше. Но излезохме от това, учих и се реализирах.Затова - като е скъпо, правиш икономии и си търсиш друга работа овреме. Ако чакаш твърде дълго, нямаш вече избор, и си си виновен сам.
232
3
 
1
 
! Отговори
Депесарчев преди 11 години
аз ши глъсуам за деписетотам са пичувепосле мога да ударя един умрук на лютвито след изборите
231
1
 
2
 
! Отговори
.. преди 11 години
До 279:Защо трябва да сме успяли за сметка на някой? И ние сме плащали данъци всичките тези години, плащаме ги и сега.Незнам защо някой си мисли че заплатата трябва да се "заслужи"...Единственият човек който преценява дали заплатата на служител е "заслужена" е работодателя му, обикновено по това дали може да намери някой друг да свърши същата работа за по-малко пари.Стига демагогия - нима Бербатов е успял за сметка на някой, или не си заслужава парите?
230
1
 
1
 
! Отговори
Мария преди 11 години
ох да! Много е тежко вече ! :(((
229
4
 
2
 
! Отговори
Краси преди 11 години
silance, а Герб не са разновидност на БКП и не са проект на ДПС? След всички идиотизми, които направиха през 3 г. и 9-те месеца на власт, никога повече не искам да ме управляват подобни хора, които са увлечени единствено и само от собственото си его и ламтеж за пари, слава. Това не беше ли геноцид? Или пък искаш да ми кажеш, че при БСП си живял по-зле?
228
3
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!! преди 11 години
БКП(БСП) и неините производни си вършат(свършиха) работата перфектно.Може да си викате и протестирате колкото си искате.Чака ви глад.А ако си мислите че нещо ще се промени,пожелавам ви успех.Всичко върви по план,не се вълнувайте.
227
1
 
0
 
! Отговори
до 296 преди 11 години
Ами така да си свети със свещи и да се чуди как да се изкъпе и изпере,това какво е!Ама в завединието му сервирали сервитьорки с къси полички,а той нема ток да си зареди мобилния!
226
1
 
5
 
! Отговори
Добри преди 11 години
Ама Борисов и Дянков са много горди с политиката си, нали!? В България благоденстваме и процъфтяваме. Вместо с вода се къпем с пари. А напоследък се къпем в бензин и кибрит. След некадърните тикви това е равносметката - глад, отчаяние, мизерия, сълзи в очите, болка в душите, безизходица --> самоубийство. Съд и затвор за арогантните кратуни, който се подиграха и ограбиха българите!
225
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кое ти се вижда сбъркано? Ако си плати тока и водата и умре от глад, но свободен от тютюнев дим, всичко наред ли ще бъде? Защото очевидно това са двете алтернативи пред твоя познат.
224
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има нещо сбъркано!Познат със спрян ток и неплащана вода от 3 месеца,всеки ден пие ракии с шопска салата,а също и пуши!И се оплаква!
223
1
 
7
 
! Отговори
До ССС преди 11 години
***, на теб ако ти е тясна България, ходи, където щеш! Не можеш да искаш всеки да живее като скот в друга държава - без дом, без близки, без социална среда. Това ли ти роди болният мозък? Не е ли по-добре да изметем българските корумпирани управници и да въведем такъв контрол, че ако някой се реши да повтори досегашните им номера, да бъде закачен на позорния стълб и това да се повтаря, докато изчезнат крадливите им ръце ,докато престанат да се уреждат "ти на мене-аз на тебе" до 9-то коляно!
222
3
 
7
 
! Отговори
Краси преди 11 години
Просперитет ще има, когато започнем да мислим с главите си! Докато ни управляват тикви, на които целият народ подражава никога няма да излезем от кризата. Тя е интелектуална и морална на първо място. То хубаво да гласуваме за Атака, но този човек Сидеров също показва психическа нестабилност. Няма нужният брой депутати. Най-разумно ми се вижда отново да се гласува за БСП. Правят чистка и махат всички динозаври. Вече имат смислено изготвена програма. Едно е сигурно, никога повече за Герб!
221
8
 
0
 
! Отговори
ССС преди 11 години
Стига сте ревали, нещастници! Хващайте си самолета и се махайте от тук - щом сте толкова неразбрани и неоправдани, извън България със сигурност чакат само вас и ще преуспеете. Или си драснете клечката и отървете света от непрестанните си ревове, интернет-***... Сигурен съм, че всичките, които ги пишете тея неща, седнали пред компютрите си, сте голи и боси и умирате от глад...
220
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Другите с такива хубави заплати, като голяма част от тях по цял ден нищо не правят, са на местенца, където няма коя знае какви изисквания за самата работа, но ти трябват доста стабилни връзки, за да те назначат на такова.
219
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Програмистите, уеб дизайнерите и др. са приятно изключение, вземат много хубави заплати, те и фирмите, свързани с това работят основно за чужбина, но това съвсем не означава, че само те са хора, а останалите професии кучета ги яли. Не може всички да са програмисти и т.н, а и не е необходимо.