Социалистическата мечта на Чавес умира бързо

Всичко за Венецуела може да се сведе само до думата "петрол"
16 апр 2013 21:37, Елка Василева
111
Социалистическата мечта на Чавес умира бързо
Мадуро се изправя пред трудно управление като президент. Снимка: Reuters

Само шест седмици след погребението му социалистическата мечта на Уго Чавес залиня. В неделната вечер посочения лично от него за наследник Николас Мадуро спечели президентските избори, но на косъм, пише "Файненшъл таймс".

Мадуро - самопровъзгласилият се "син на Чавес", спечели 50,7 процента от гласовете срещу 49,1 процента за опозиционния лидер Енрике Каприлес, което представлява разлика от едва 250 000 гласа. За сравнение - на президентските избори през октомври Чавес спечели с 11-процентова преднина. Каприлес отказа да признае резултата, докато не бъде извършено повторно преброяване на гласовете. Мадуро се съгласи.

Да приемем, че резултатите са действителни и няма доказателства за манипулации. Това все още не дава мандат на Мадуро или на възприетия от него радикален социализъм. Венецуела се е превърнала в страна, разделена на две - изглежда по непримирим начин.

Този близък резултат също така ще подкопае позициите на Мадуро в собствената му управляваща Единна социалистическа партия на Венецуела (ЕСПВ).

Петдесетгодишният бивш министър на външните работи и синдикален лидер ще срещне сериозни трудности в помиряването на най-различните чавистки фракции, много от които смятат, че биха се справили по-добре от него. Най-големият му съперник Диосдадо Кабельо управлява както националното събрание на страната, така и партията (Кабельо е зам.-председател на ЕСПВ - бел. ред.) и има могъщи съюзници в армията. Той вече заяви, че изборните резултати изискват дълбока самокритика, което може да означава признание за очебийната неефективност на държавата във Венецуела и за корупцията – или пък е първото предизвикателство към Мадуро. Така или иначе, в страната цари бъркотия, без значение кой ще дойде да я управлява.

Въпреки всичките спорове около Венецуела и цялата й сложност всичко за нея може да се сведе само до думата "петрол". През последното десетилетие благодарение на шесткратното увеличение на цената на петрола страната се радваше на безпрецедентни приходи - почти в размер на един трилион долара. Именно това богатство изстреля Чавес и чековата му книжка на световната сцена. И тъкмо петролните приходи плюс уникалната му харизма спомогнаха за поддържането на революцията у дома. Всички дупки в Боливарския проект се запълваха от личността на Чавес - и се дозапушваха с още петродолари.

Но президентът почина на 5 март, приходите на Венецуела от нефта намаляват и цените на енергийните източници вече не се покачват. Икономиката е в безизходица. Може би Чавес щеше да съумее да държи сплотени чавистките фракции и при такива обстоятелства. Но Мадуро е неизпробван и нехаризматичен. Нито пък може да хвърля петролни долари за многото проблеми на Венецуела, така, както правеше Чавес. Наследството от 14-годишното му управление е страна с нова прослойка бедняци и с нов "болигархически" елит, но без средства за задоволяването им.

За опозицията - не всички от която са богати – чавистката мечта е кошмар. Към края на 10-дневната предизборна кампания те набраха мощ. Преднината на Мадуро започна да се топи много по-бързо, отколкото си мислеха повечето хора.

Това ще стимулира опозицията и ще й даде надежда – смъртта на Чавес промени много сериозно ситуацията. Но тя също така поставя Каприлес в трудно положение. Макар и да иска да покаже преимуществото си, той не може да се превърне в "обидения губещ". Спорните президентски избори в Мексико от 2006 г. могат да му послужат като предупреждение. След като тогава загуби на косъм, Андрес Мануел Лопес Обрадор отказа да признае резултатите и организира масови протести и гражданско неподчинение. В крайна сметка те се оказаха непопулярни и подкопаха подкрепата за него.

Венецуела сега се събужда за болезнената действителност. Каракас е с едно от най-високите равнища на убийства в света. Инфлацията се движи около 30 процента, бюджетният дефицит е около 15 процента от брутния вътрешен продукт, а обменният курс на черния пазар достигна до 25 боливара за долар - три пъти повече от официалния. Действието на болкоуспокоителното, което представляваха огромните приходи от петрола, вече изчезва, а с това и чавистките мечти. Сегашната политика на пренасочване на средства, нужни за петролни инвестиции, към скъпи социални програми, не може да продължава - но не може и да бъде спряна без риск от социален катаклизъм и политически хаос.

Дипломати, които познават Мадуро, казват, че той е прагматик, човек, който може да изведе венецуелската икономика към по-добро бъдеще. Наследникът на Чавес може например да насърчи повече чужди инвестиции в петролния сектор, което ще увеличи приходите на държавата. Но тази тънка преднина на изборите означава също, че Мадуро трябва да изглежда силен, антикапиталистически и революционно настроен, за да оцелее.

Такова балансиране може да се окаже невъзможно. Спечелил може би едни трудни избори, Мадуро се изправя пред едно още по-трудно управление като президент.

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
6
 
18
 
! Отговори
сектор Кабул преди 11 години
Съгласен съм с преждеговорившия. Инвестор бг целенасочено и невменяемо преповтаря клишетата на американската пропаганда, като замърсява интернет пространството с евтина словесна помия.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DOKATO CIGANINA GLASUVA ZA TOZI KOITO MU OBE6TAVA BEZPLATEN TOK , ZDRAVEOPAZVANE , SOCIALNI POMO6TI , DETSKI NADBAVKI . DOKATO IMA PENSIONERI KOITO 4AKAT NQKOI DA IM UVELI4I MALKITE IM PENSII ( KOITO NAISTINA SA MALKI ) IDEATA ZA " COCIALIZMA " VINAGI 6TE IMA TARIKATI KAPITALISTI DA Q QHNAT I OSREBRAT . CIGANINA PAK 6TE SI OSTANE *** , BEDNIA PENSIONER PAK 6TE SI OSTANE BEDEN . ZA6TOTO PENSIITE SA PROEKCIA NA MINALOTO NA NATRUPAN FOND . A TAKAV VSE O6TE NQMA . NQMA I DA IMA V SKORO VREME
57
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Винаги ни се представя гледната точка на САЩ!Тук също.Хранят ни с евтина пропаганда и то всеки ден. Най-безсрамно и упорито ни пробутват клишета.Нито е толкова просто положението във Венецуела, нито източниците, от които ни препечатват статии са наясно с всички детайли и подробности.Ако имаше честно отношение към нещата, трябваше да се даде гледната точка на всички страни в описваните процеси. Но не! Ние слушкаме посолството на USA и папкама каквато и помия да ни набутват от там...
56
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако допуснат приватизация на петролната промишленост, пиши ги бегали. Ще заприличат на Нигерия. Ако обаче са стабилни, САЩ ще ду*ат супата.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, то се очакваше. Въпросът е какво следва от тук нататък.
54
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пичове, ако не можете да си преведете думата социализък аз ще ви кажа:явен пример е *** да не работи и да взема социални помощи, а който вярва в утопии като равенство и братство - много е *** :D
53
4
 
7
 
! Отговори
Пасам преди 11 години
Абе, докато ги вадят от землянките и ги учат без пари ще е добре. В един момент, обаче, ще се създаде партокрация, бюрокрация и прослойка от търтеи. Историята се повтаря.За разлика от България 'социализмът' във Венецуела е подкрепен с много пари.Колкото и да са ми прозрачни и смешни тамошните напъни за 'социализъм' ОТЧИТАМ, че на този етап това е голяма стъпка напред и 'по-добра оферта', отколкото предишното положение :)
52
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
рано или късно тази безумна система винаги пада, за това в такива общества държат власт със сила
51
6
 
13
 
! Отговори
Ама, че долна лъжа преди 11 години
Петролът бил поскъпнал 6-кратно за 10 години. Да бе - 15 $ беше само по времето на Априлския пленум 1956г. А че, Чавес си прибра доходите от венецуелския петрол от световните картели и даде прилични доходи 1000$ средна заплата вместо да пълни джобовете на американците - е това е непростимо за янките
50
8
 
12
 
! Отговори
Явно има тъпаци преди 11 години
които си мислят, че социализма е мъртъв. За огромно тяхно съжаление това е бъдещето
49
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още ли имa глупaци, които вятвaт в социaлизмa?
48
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Социализма е способен да взриви и съсипе всяко общество. Венецуела е поредния нагледен пример как една свръхбогата на природни ресурси страна залинява и пропада. Същото се получи преди години и със съветския комунизъм.
47
6
 
6
 
! Отговори
maketo преди 11 години
до 70 демократчето що бе само преди месец рипахте оти не моем се сетим убава демократия доведохте я съм стар веке ама изгонихте младите да мизерстват по чужбина съсипахте сичко що беше създадено от ората па било то и през социализмо я ви казх ке виете от глад и па ке рипате ама я ке си седим до камината ке си пием винцете и ке ви се смеем по телевизията
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нато умре Ку.о остана Мадуро и започна един дълъг преход.
45
12
 
7
 
! Отговори
демократ преди 11 години
Борбата на народа за свобода и демокрация трябва да победи и във Венецуела ! Край на социализма ! Човешки права за хората !
44
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Червена Зора:"Комунизъм =" Гражданско БЕЗПАРТИЙНО самоуправление на принципа всекиму според възможностите , всекиму според нуждите""Мен ме помързава и ще поработвам един път в месеца щото такива са ми възможностите. Но имам потребности от къща палат, бугати, яхта и частен самолет - такива са ми нуждите. Кога ще дойде тоя комунизъм , чакам го с нетърпение.
43
2
 
3
 
! Отговори
Nobi преди 11 години
До Нико - Ти пък кой си. На социализма дали му пука дали си жив
42
4
 
9
 
! Отговори
макето преди 11 години
имам лекото усещане че статията си е жива пропаганда защо го правят обаче ич не ми е ясноа кат не ми е ясно се допитвам до каната с винцето като го обсъдим ке ви кажем резултато
41
5
 
11
 
! Отговори
be_free преди 11 години
Избориот 1999: 16спечелени от Уго Чавес: 15Брой лекарите на 10 000 души1996: 182012: 58
40
3
 
11
 
! Отговори
be_free преди 11 години
Ръст на разходите за здравеопазване2000 - 2010: 61%Ръст на хората, получаващи пенсия1998-2011: 472%Доказани запаси от петролНа първо място в света, пред Саудитска АрабияПроизводство на петрол1998: 3,5 милиона барела на ден2012: 2,5 милиона барела на денДял на вносните основни хранителни продукти1998: 90%2012: 30%Средства, предоставени от САЩ на опозиционните групи2000: 230 хиляди долара2003: 10 милиона долара2012: 20 милиона долара