Защо й беше на Русия Крим точно сега?

"Крим се очертава да стане за Кремъл "мини-Афганистан"
Обновена: 25 мар 2014 12:11 | 18 мар 2014 23:00, Елка Василева
533
Защо й беше на Русия Крим точно сега?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Защо й беше на Русия Крим точно сега? За да спаси руснаците? Но от кого? Нито една истински антируска, "фашистка" ексцесия не успяха да покажат дори федералните ТВ канали. Макар да положиха усилия. Из Украйна не кръстосват фашизирани тълпи. Който има възможност и ако не го мързи, да погледа неруска телевизия, пише Алексей Малашенко, "Независимая газета".

Националистите - русофоби и антисемити, все още не са Украйна, нито са впрочем нейното правителство, което при първа възможност ще се отърве от националистите. А има версия, че буйният национализъм на "Десен сектор" начело с Ярош и на колегите му е доплащан отделно - от хора, закопнели да разклатят ситуацията (Европа не искаше да я клати), в опит да ги използват за собствени користно-политически цели.

А защо Русия не пазеше руснаците в Централна Азия, в Азербайджан - те бягаха оттам на талази, а бягат и днес? Защо не се стичаха народните маси пред посолствата на страни, закривали например руски училища, изблъсквали славяните от политическия си живот? Защо нямаше кой да спасява руснаците през гражданската
война в Таджикистан? Защо бяха толкова малко грижите за "средноазиатските руснаци", отхвърляни след завръщането си в историческата родина, често и мразени от местните руснаци?

След някое време публиката изведнъж ще схване, че парите за спасяване на братския кримски народ, засега само един милиард американски долари (забележете, не е пресметнато в рубли или гривни), ще бъдат взети от джоба й - та кой би посегнал на олигарсите и чиновниците? Хора зли и недоверчиви тутакси ще се сетят, че плащат от семейния си бюджет и заради братския южноосетински, братския абхазки, съвсем братския вече беларуски народ и някои други.

Жителите на Русия, "покварени" вече от Анталия, Хургада и Барселона, едва ли ще се поблазнят от непредсказуемите, нито пък евтини курорти в Крим. Та нали не ги блазни дори постолимпийският Сочи.

Тактически Путин постигна победа. Още повече, че успя за известно време да си позатегне харизмата – мобилизира националистическите нагласи и ги пренасочи, преоформи в антиукраински и антизападни. Задейства негативни механизми.

В стратегически план обаче Владимир Владимирович изгуби.

Първо, показа, че Русия е неспособна да действа с нормални, икономически и дипломатически средства. Второ, позволи личната обида от Майдана и осъзнатата загуба в играта да го тласнат към постъпки, неочаквани за всички, включително за здравомислещата част от обкръжението му. Президентът със сигурност знае, че кримската му акция буди "недоумение" дори у мнозина от управляващата класа - недоумение дразнещо и настройващо против лидера.

Не, той естествено ще остане още много дълго в президентското кресло. Но вече без железобетонно подсигурен тил. Като бивш кадър на службата за държавна сигурност той и да не разбира това, безспорно го усеща. А и никак не е лесно дълго време да подклажда националистическия плам. Хората скоро ще се отвлекат, ще насочат внимание към неспирното поскъпване, инфлацията и тям подобни въпроси, временно позагърбени.

За външна политика хич да не споменаваме. Управлявана от днешната власт, Русия губи доверие. Тя буди страх - но страхът не означава уважение, нито желание да поддържаш връзки с нея.

Германия и други някои са принудени да поддържат връзки с нея. Дори китайските мъдреци поклащат глави (както правят още от руско-грузинската война). Русия остава с атомната си бомба, създадена по съветско време, и с горивата.

По своите последици Крим се очертава да стане за Кремъл "мини-Афганистан". Още никой не е забравил какво донесе нахлуването в Афганистан на Съветския съюз. Със сигурност нямам предвид само бойкота на Московската олимпиада.

Какво ще последва? Времето лекува всякакви рани: малко оттук ще бъде забравено, малко оттам - простено. Общо взето, всички ще свикнат. Но ще положат усилия даже не да изолират Русия, просто да стоят някак по-надалеч. Дори в бъдния Евразийски съюз не всички са възхитени от кримската "изненада".

Вече никой няма да чака резки промени. Нова "перестройка" не се задава на хоризонта. Русия ще става все по-самотна. А държава, останала в самота, закостенява - също като човека. Впрочем май ни очаква Молдова с нейното Приднестровие и Гагаузия.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


533
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонименВсяко "излизане"на Русия на голямата сцена винаги завършва по един и същ начин.Следва поредния й провал и пак в калта.Голямата сцена не е за големи комплексари
316
11
 
7
 
! Отговори
антиЕС преди 10 години
До Анониментова е точната истина,съответно да отрежат на Русия излаз на Черно море,а сега като са големи отверки американските охлюви да им пуснат над руското пространство някой ф-16 или скапаните им стелтове,ама шобееееее,говорят си глупости и чупят пръсти,айде де нали бяха големи,то паднал човек лесно се бие,ама пред руснаците са
315
10
 
40
 
! Отговори
До 360 преди 10 години
За какво воюване на Русия срещу жени и деца дращиш бе ?Ти да не би да си забравил как срещу кого и къде воюва САЩ през последните 100 г.Голям наглец си, няма що!Русия воювала с невинни жени и деца... ами къде е това бе смехурко? Оказа се, че в Крим 97% от хората си искат в Русия, защото са руснаци и от векове са били в Русия. Аман от затлъстели мозъци, промивани с американски препарати!
314
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВАСКОДа всички видяха "фашистките снайпери" и всички видяха че те бяха руски,както и опиканите от страх"титушки" които хленчеха признавайки че им плащат от Русия
313
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо й беше на Русия Крим точно сега?-------------------По руската телевизия имаше предаване, в което казаха, че американците и НАТО са се готвели да направят своя база в Крим.Също така, са се готвили да направят позиционен район на ПРО в източна Украйна.Затова са инвестирали милиарди долари, спретвайки преврат и поставяйки на власт свои марионетки. Но руснаците ги изпревариха и сега газ пикаят.Това е всичко - няма как да правят база в Крим, а за позиционния район тепърва ще видим...
312
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Беллатова ли ти е бил проблема пък на теб
311
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГарибалдиЦък,не може колкото и да сънуваш мокри сънища.Русия може да напада само невъоръжен противник в съотношение 100:1.Най-смело воюва срещу жени и деца
310
8
 
3
 
! Отговори
антиЕС преди 10 години
До Беллаи по-добре че чакахме,щото сега като не чакаме родината ни заприлича на автоморга,отровихме си и природата
309
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ега ти лъжливата пропагандистка статийка!!! "Нито една истински антируска, "фашистка" ексцесия не успяха да покажат дори федералните ТВ канали." Ами нали в Харков неофашисти стреляха с автомати и хвърляха гранати срещу руски митинг? Има двама убити и доста ранени... Същото стана и на други места. Днес в Симферопол са хванали снайперист, който уби хора...И кои са тези злобари, които пишат такива статийки по поръка на чужди сили?!? *** Василева - преписала, събрала и от материала капе злост...
308
14
 
12
 
! Отговори
българин преди 10 години
Този форум вони нетърпимо на комунисти от съветското котило - *** на Путин. Плюят неспирно САЩ, евреите, турците, сега украинците, "фашистите" (въпреки, че не знаят що е фашизъм), Сорос и най-вече всеки, който е против комунистите и "Русия" (бандитите на Путин). Представят се за български патриоти, православни, русофили и т.н. Нямат НИКАКВА чест и достойнство, някои претендират за ученост и интелигентност, а повечето са малограмотни. НЕНАСИТНО ГРАБЛИВИ и ПРОДАЖНИ БЕЗМОЗЪЧНИ ЧЕРВЕНИ ***
307
10
 
8
 
! Отговори
Белла преди 10 години
До антиЕСЗа "ладичките " чакахме по 20 години бе,*** !
306
1
 
9
 
! Отговори
Македония преди 10 години
До 2025г. Македония ще стане албанска и мюсюлманска.
305
12
 
11
 
! Отговори
101% Анти ЕС* преди 10 години
Евразийския съюз ще спаси България,докато ЕС* ще я превърне във вилает *** на Турция и исляма.Прогнозите са,че след 2050г.,самия ЕС* пък ще е новия европейски ислямски халифат.Кой иска и желае това?
304
2
 
5
 
! Отговори
антиЕС преди 10 години
до 353а ние имаме шанс да си останем православни.Нищо лично срещу мюсюлманите
303
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Защо й беше на Русия Крим точно сега"??? А защо беше на САЩ и ЕС Украйна точно сега??Причината е една и съща-сферите на влияние са си сфери на влияние!!Не може от 1991 година да въртиш бизнес и да наливаш пари със заеми и преференциални цени/визирам Русия/ и идват посерковците САЩ и ЕС наливат 5милиарда долара/джобни пари на фона дадените от Русия/ на революционери и казват:Вие от Русия си мълчете и не мърдайте от днес Украйна е демократична и наша,с наше правителство!Тъпо,тъпо та дрънка!!!!
302
9
 
14
 
! Отговори
антиЕС преди 10 години
Ладички,ама можехме да си ги купуваме чисто нови,а не на по 20 год. бараки.Междудругото можеш да хвърлиш едно око на УАЗ-Патриот
301
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До антиЕСДо 2050г. Франция ще бъде мюсюлманска,Испания ще бъде мюсюлманска,Германия ще бъде мюсюлманска,Великобритания(ако оцелее) ще бъде мюсюлманска.Скандинавските страни ще бъдат мюсюлмански.ЕС*=(Ф)ЕС*Факт.
300
4
 
12
 
! Отговори
ВАСКО преди 10 години
ТИ БЕ ,МНОГОЗНАЙКО , КАТО НЕ СИ ВИДЯЛ ФАШИСТИ ДА СЕ РАЗХОЖДАТ ИЗ УКРАЙНА ,НЕ ВИДЯ ЛИ ФАШИСТКИТЕ СНАЙПЕРИСТИ ,ДЕТО ИЗБИХА МИРНИ ХОРА И ХОРА ОТ ВЪТРЕШНИ ВОЙСКИ НА ПЛОЩАДА В КИЕВ ? НЕ ВИДЯ ЛИ ,КАК ФАШИСТИТЕ ИЗВЪРШИХА ПРЕВРАТ И СИ НАЗНАЧИХА РЪКОВОДНИ ОРГАНИ НЕЗАКОННО ! НЕ ВИДЯ ЛИ КАК ФАШИСТИТЕ ГОНЕХА ЗАКОННИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА УКРАЙНА ,ЗА ДА ГО ЗАСТРЕЛЯТ КАТО КУЧЕ ! ТУК Е МЯСТОТО ДА ПРИПОМНИМ СИТУАЦИЯТА В РУМЪНИЯ ,КОГАТО СЕМЕЙСТВО ЧАУШЕСТКО БЯХА ИЗБИТИ НА ПЛОЩАДА БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ! МЪРЛЯЧИ !
299
6
 
13
 
! Отговори
Гарибалди преди 10 години
Искаме си ладите и референдум за излизане от НАТО и ЕС,и влизане в Руската федерация.Турчина Реджеб,чувам,че искал да затвори Босфора за Руската флота.А Русия може ли седна малка бомбардировка да поразшири дарданелите и Босфора - така ми много са теснички.
298
4
 
12
 
! Отговори
антиЕС преди 10 години
а и като се замисля,не мога да се сетя има ли православни християни в ЕС в САЩ или ако щете НАТО,а ние сме православни ,не католици,не протестанти и т.н.А Русия са православни като нас.