Срещу Русия готвят удар, какъвто унищожи СССР

Какво обсъжда Барак Обама в Саудитска Арабия
Обновена: 1 апр 2014 13:37 | 31 мар 2014 21:50, Елка Василева
810
Срещу Русия готвят удар, какъвто унищожи СССР
Снимка: архив, Reuters

Наложените от Запада срещу Русия санкции могат да се окажат цвете в сравнение с това, което може да последва в средносрочна перспектива, пише Утро.ru.

В петък в Рияд се състоя среща между президента на САЩ Барак Обама и краля на Саудитска Арабия Абдула. Като официална цел на визитата на американския президент в кралството беше посочено обсъждането на доставките на американски преносими зенитно-ракетни комплекси /ПЗРК/ и противотанкови системи за сирийските бунтовници от Саудитска Арабия. Припомняме, че през февруари представители на Белия дом заявиха, че попадането на ПЗРК „не в правилните ръце“ може да доведе до използването им за терористични цели, включително граждански самолети. Както стана известно обаче неотдавна от източници, близки до американското правителство, Вашингтон не изключва снемане на забраната за доставка на ПЗРК за сирийската опозиция.

Трудно е да се повярва, че президентът на САЩ лично е отишъл при саудитския крал за обсъждане точно на този въпрос. Практически няма съмнения, че на срещата са били обсъдени и други теми.

Всичко си идва на мястото, ако предположим, че целта на визитата на Обама в Рияд са били преговори с краля за възможно „коригиране“ на световните цени на петрола. Именно тази стъпка разглежда днес Западът като единствен лост за въздействие върху Русия, която активизира геополитическата си дейност на фона на украинските събития.

Като водещ световен играч Саудитска Арабия разполага с всички възможности, така че за кратко време значително да увеличи добива и по този начин да разруши създалото се на световния пазар статукво. Като начало ще е достатъчно да бъде пробита цената на барел петрол сорт „Брент“ от днешните $106 – 109 до $80 – 90.По-нататък са възможни различни варианти.

Такава маневра ще даде допълнителен импулс на излизащата от кризата икономика на Запада и явно ще е в полза на Китай. Да пострадат от нея могат всички суровинни страни, включително самата Саудитска Арабия и Русия.

Въпреки значителната политическа и военна зависимост от САЩ през последните години Саудитска Арабия е признат лидер на арабския свят, страна с висок стандарт и собствени политически интереси. Едва ли саудитците са готови безропотно да се подчинят на Америка, жертвайки собствените си интереси. Във Вашингтон отлично разбират това: за „коригирането“ на петролния пазар ще трябва да бъде предложена адекватна компенсация.

Веднага се появява отговорът на въпроса защо САЩ изразиха готовност да си затворят очите за доставките на ПЗРК за сирийските бунтовници. Става дума вероятно за една от формите на „адекватна компенсация“.

Саудитска Арабия не крие, че е заинтересована от падането на режима на Башар Асад. Съгласието /мълчаливо или открито/ на САЩ за доставки на въоръжения на сирийските бунтовници може да стане част от заплащането за неизбежните неудобства, свързани с падането на цените на петрола.

Напълно е възможно и в скоро време може да се очакват и други стъпки от страна на САЩ в подкрепа на Саудитска Арабия в замяна за повишаването на добива на петрол от кралството.

Припомняме, че в партньорството си със Саудитска Арабия американците вече са прибягвали до подобно въздействие върху Съветския съюз. Сривайки световните цени на петрола през 80-те години на 20 век, те успяха максимално да изострят вътрешните икономически и политически противоречия в СССР, което доведе до неговия крах.

Тогава един от главните аргументи на САЩ по отношение на саудитците стана твърдението, че падането на цените на петрола за 2-3 години за дълго ще забави развитието на алтернативни източници на енергия, преди всичко руския газ, който ще отиде в Европа. Това напълно устройваше саудитския монарх.

Кралството рязко увеличи добива на петрол: от 2 млн. до 6 млн. барела на ден в края на 1985 г., а след това и 10 милиона. В началото на 1986 г. петролът падна от $32 на $10 за барел. Пазарът се оказа пренаситен, което принуди СССР да продава партиди на още по-ниска цена – около $6 за барел. При това Саудитска Арабия нищо не изгуби: при падане на цената 3,5 пъти добивът нарасна около пет пъти.

За СССР последиците се оказаха фатални. Оказал се в тежка криза, с икономика, неспособна да произвежда необходимото количество потребителски стоки и без валута за внос на такива, след пет години СССР прекрати съществуването си.

Какво ще се случи с Русия в случай на организиран срив на световните цени на петрола, не е ясно. Съвременната руска икономика не е точно копие на съветската и това има и плюсове, и минуси. Минусите са, че делът на вноса е значително по-висок, като става дума не само за стоки, но и за технологии, части и цели производства. Това означава, че в случай на намаляване на притока на валута могат да дръпнат дори производства, които днес изглеждат чисто руски.

Плюсът в ситуацията е, че през последните години в Русия се зародиха основите на пазарната икономика. Има надежда, че в критична ситуация това ще й позволи да реагира бързо на променящите се условия и да се приспособи към промените –  подобно нещо вече се случи след кризата през 1998 г. В инертната и регулирана икономика на СССР нямаше такива възможности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


810
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
469
27
 
25
 
! Отговори
светлото бъдеще преди 10 години
СССР не зависеше от Запада, путкинова руссия зависи в голяма степен.Аакциите на руските държавни концерни се търгуват на борсите по света, демек за по-простите от Вас, те са уязвими...Студената Война ще свърши тоз път за 3 -4 години.....но от *** милиционер, като ***-толкоз
468
28
 
37
 
! Отговори
минавац преди 10 години
Не знам кой я е писал тая статия, ама нищо вярно няма. Русия НИКОГА не е фалирала. Промените там се случиха, защото Брежнев умря. И нямаше кой да продължи вместо него.Русия не е зависила от експорта на нефт по международни цени, защото нейният пазар беше определен. А не световен.Заврете си я тая статия на специалното място, не става за нищо.
467
11
 
23
 
! Отговори
тя преди 10 години
Яяяя , аз се чудех кой е автор на тая простотия , а то пак наша *** !
466
15
 
45
 
! Отговори
тя преди 10 години
По- нахални , по- мръсни , по- военолюбиви , по- алчни , по- недемократични , по- прости от американците НЯМА по света!
465
14
 
47
 
! Отговори
тя преди 10 години
Къде им бръкнаха руснаците , та американците толкова побесняха? Какво общо имат те с Украйна? Дошли на хиляди километра да заповядват кой какво да прави или да не прави.
464
15
 
13
 
! Отговори
Стамболов преди 10 години
Да я унищожат *** и империята на злото!
463
13
 
18
 
! Отговори
Balgarin преди 10 години
Те готвят,ама не знаят пък Русия с какъв в пъти по-голям удар могат да им отвърнат!Намерили срещу кой да скачат и те!
462
1
 
7
 
! Отговори
Олеее преди 10 години
михалчо, михалчо що не одиш да пасеш овцете ами се занимаваш с работи, които не разбираш? То бива бива малоумие, ама чак пък толкова ...
461
2
 
14
 
! Отговори
tig преди 10 години
Май че САЩ преди една седмица каза, че не бива да се използват ресурсите като икономическо оръжие... :)
460
12
 
6
 
! Отговори
Михалчо преди 10 години
До сос--685 ; САЩ удариха шамар на Русия 1948 г,когато Сталин блокира Западен Берлин и се опита да го открадне. Втория шамар беше когато Сталин разпали Корейската война. 1950 гм.Октомври САЩ извършиха наказателна операция и унищожиха 5 съветски бази в близост до Владивосток. Унищожиха 103 самолета
459
5
 
21
 
! Отговори
GRN преди 10 години
В момента стратегията на Путин влияе отрицателно на руската икономика. Курсът на рублата се срина с 10% спрямо долара и еврото, а само през последното тримесечие от Русия са изтекли между 50 и 70 милиарда долара. За сравнение: през цялата 2013 година от Русия са "емигрирали" капитали в размер на 60 милиарда долара. При това дотук става дума само за краткосрочните ефекти. Русия изостава по много критерии. През 2013 година брутният вътрешен продукт на страната възлиза на 2,12 трилиона долара, докато САЩ и ЕС имат съответно 16,72 и 16,21 трилиона долара БВП.
458
21
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я виж ти .....! какви тънки сметчици на пиндосите отвъд океана .Само че , сметката я правят май без кръчмаря - в случая Путин.А сега Русия не е СССР ,нито Путин е Eлцин .
457
2
 
7
 
! Отговори
сос преди 10 години
До МихалчоМихале де беше на 9-май 45 г да му свиеш един на Сталина????
456
12
 
29
 
! Отговори
ттт преди 10 години
До Михалчо:Русия не е нарушила териториалната цялост на Украйна. Крим пожела и се отдели от нея. Русия насила ли трябваше да го върне обратно?Морален закон - не може да пожелаеш съпругата на приятеля си. Ако обаче приятелят ти се разведе и дамата е свободна - защо не?
455
19
 
7
 
! Отговори
Михалчо преди 10 години
До до 663--671 ;За днешното положение има вина и РУЗВЕЛТ. Той направи много отстъпки на Сталин.Той го пусна давлезе и в Берлин.Рузвелт трябваше да умре порано.Чърчил искаше втория ФРОНТ --от Балканите до Балтиско море и СССР да не излезе извън Границите си,Но Рузвелт не се съгласи. Сталин е по--виновен от Хитлер за ВСВ.Той трябваше да застане на подсъдимата скамейка в НЮРНБЕРГ
454
18
 
9
 
! Отговори
Михалчо преди 10 години
До niakoisi--668 ; Не запада а русия ще ни доведе до война.Путин върви по пътя на Хитлер и СталинХитлер присвои спорни немско --френски територии,следтова Судетите и Австрия.Неговия СЪБРАТ Сталин присвои 68% от полша, Прибалтика и Финландия.Границата с Финландия минава ше на 24 км северно от Лениград. А сега къде е? Ще върне ли Русия КАРЕЛИЯ на ФинландияРуски *** гадни.
453
16
 
15
 
! Отговори
Михалчо преди 10 години
До Язе--665 ;Проблема е че Русия не си спазва подписаните договори.1994 г САЩ ,Русия и Украина подписаха следния договор;Затова че Украйна се отказа от ядрено оръжие, САЩ и Русия и гарантират ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ И НЕЗАВИСИМОСТ.
452
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен--663 ;По добре с Турция отколкото с Русия.Турция винаги е била по--прогресивна от Русия.Турция премахва робството 1550 г а русназите още са крепостни.
451
10
 
18
 
! Отговори
до "free world& преди 10 години
Не съм "прехласнат" по СССР/Русия, но такива като тебе прехласнати по "свободния свят" им предлагам да хванат самолета и айде през океана. Там вече разрешиха освен обратните и педофилията и содомията вече. Предстои да узаконят некрофилията и канибализма. Та все ще ти излезе късмета някой да те вземе за булка. И поглеж нашия свободолюбец, барабар с баш демократите на първият ред сатанинската църква, а кумът, голям толерантен *** с гола татуирана глава, го гледа мазничко, мазничко и само чака да
450
13
 
23
 
! Отговори
Az преди 10 години
Да,обаче не!! През 80-те дългът на САЩ не беше 17 трилиона,а безработицата-7 %. В момента америкосите не могат да си позволят спад в цената на петрола защото това ще осуети тотално печа.тарските им планове, а без печатане и измислена инфлация икономиката им е загинала за свдмица. Така че спокойно-руснаците не са глупави, че да не са обмислили действията си. Да не се окаже накрая, че не Русия ше изпадне в деликатно положение....