Срещу Русия готвят удар, какъвто унищожи СССР

Какво обсъжда Барак Обама в Саудитска Арабия
Обновена: 1 апр 2014 13:37 | 31 мар 2014 21:50, Елка Василева
810
Срещу Русия готвят удар, какъвто унищожи СССР
Снимка: архив, Reuters

Наложените от Запада срещу Русия санкции могат да се окажат цвете в сравнение с това, което може да последва в средносрочна перспектива, пише Утро.ru.

В петък в Рияд се състоя среща между президента на САЩ Барак Обама и краля на Саудитска Арабия Абдула. Като официална цел на визитата на американския президент в кралството беше посочено обсъждането на доставките на американски преносими зенитно-ракетни комплекси /ПЗРК/ и противотанкови системи за сирийските бунтовници от Саудитска Арабия. Припомняме, че през февруари представители на Белия дом заявиха, че попадането на ПЗРК „не в правилните ръце“ може да доведе до използването им за терористични цели, включително граждански самолети. Както стана известно обаче неотдавна от източници, близки до американското правителство, Вашингтон не изключва снемане на забраната за доставка на ПЗРК за сирийската опозиция.

Трудно е да се повярва, че президентът на САЩ лично е отишъл при саудитския крал за обсъждане точно на този въпрос. Практически няма съмнения, че на срещата са били обсъдени и други теми.

Всичко си идва на мястото, ако предположим, че целта на визитата на Обама в Рияд са били преговори с краля за възможно „коригиране“ на световните цени на петрола. Именно тази стъпка разглежда днес Западът като единствен лост за въздействие върху Русия, която активизира геополитическата си дейност на фона на украинските събития.

Като водещ световен играч Саудитска Арабия разполага с всички възможности, така че за кратко време значително да увеличи добива и по този начин да разруши създалото се на световния пазар статукво. Като начало ще е достатъчно да бъде пробита цената на барел петрол сорт „Брент“ от днешните $106 – 109 до $80 – 90.По-нататък са възможни различни варианти.

Такава маневра ще даде допълнителен импулс на излизащата от кризата икономика на Запада и явно ще е в полза на Китай. Да пострадат от нея могат всички суровинни страни, включително самата Саудитска Арабия и Русия.

Въпреки значителната политическа и военна зависимост от САЩ през последните години Саудитска Арабия е признат лидер на арабския свят, страна с висок стандарт и собствени политически интереси. Едва ли саудитците са готови безропотно да се подчинят на Америка, жертвайки собствените си интереси. Във Вашингтон отлично разбират това: за „коригирането“ на петролния пазар ще трябва да бъде предложена адекватна компенсация.

Веднага се появява отговорът на въпроса защо САЩ изразиха готовност да си затворят очите за доставките на ПЗРК за сирийските бунтовници. Става дума вероятно за една от формите на „адекватна компенсация“.

Саудитска Арабия не крие, че е заинтересована от падането на режима на Башар Асад. Съгласието /мълчаливо или открито/ на САЩ за доставки на въоръжения на сирийските бунтовници може да стане част от заплащането за неизбежните неудобства, свързани с падането на цените на петрола.

Напълно е възможно и в скоро време може да се очакват и други стъпки от страна на САЩ в подкрепа на Саудитска Арабия в замяна за повишаването на добива на петрол от кралството.

Припомняме, че в партньорството си със Саудитска Арабия американците вече са прибягвали до подобно въздействие върху Съветския съюз. Сривайки световните цени на петрола през 80-те години на 20 век, те успяха максимално да изострят вътрешните икономически и политически противоречия в СССР, което доведе до неговия крах.

Тогава един от главните аргументи на САЩ по отношение на саудитците стана твърдението, че падането на цените на петрола за 2-3 години за дълго ще забави развитието на алтернативни източници на енергия, преди всичко руския газ, който ще отиде в Европа. Това напълно устройваше саудитския монарх.

Кралството рязко увеличи добива на петрол: от 2 млн. до 6 млн. барела на ден в края на 1985 г., а след това и 10 милиона. В началото на 1986 г. петролът падна от $32 на $10 за барел. Пазарът се оказа пренаситен, което принуди СССР да продава партиди на още по-ниска цена – около $6 за барел. При това Саудитска Арабия нищо не изгуби: при падане на цената 3,5 пъти добивът нарасна около пет пъти.

За СССР последиците се оказаха фатални. Оказал се в тежка криза, с икономика, неспособна да произвежда необходимото количество потребителски стоки и без валута за внос на такива, след пет години СССР прекрати съществуването си.

Какво ще се случи с Русия в случай на организиран срив на световните цени на петрола, не е ясно. Съвременната руска икономика не е точно копие на съветската и това има и плюсове, и минуси. Минусите са, че делът на вноса е значително по-висок, като става дума не само за стоки, но и за технологии, части и цели производства. Това означава, че в случай на намаляване на притока на валута могат да дръпнат дори производства, които днес изглеждат чисто руски.

Плюсът в ситуацията е, че през последните години в Русия се зародиха основите на пазарната икономика. Има надежда, че в критична ситуация това ще й позволи да реагира бързо на променящите се условия и да се приспособи към промените –  подобно нещо вече се случи след кризата през 1998 г. В инертната и регулирана икономика на СССР нямаше такива възможности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


810
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
2
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
До Боби 631 Сега ще има икономическо състезание между САЩ ,Русия и Китай.Европа ще е в разкрачена поза,поради членство в НАТО и суровинна зависимост от Русия.Сложна главоблъсканица.В крайна сметка когато атовете се ритат,потърпевши са останалите между тях.Обама и Путин не вземат решенията,а олигарсите с хищните си апетити.
408
2
 
19
 
! Отговори
ER_Dr преди 10 години
До КНКДа, стигна до Виена, но в следващите векове затъна в (най-често неуспешни) войни с Русия, които в крайна сметка доведоха дотам, че изгуби основните си завоевания на Балканите. Вярно е, че Русия оцелява трудно и най-често сама срещу най-силните. Но оцелява. Както може, така го прави. В днешно време не се колонизират земи, а се обсебват икономики. Западът много обичаше пияния Елцин, но сега мрази Путин и с причина.
407
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
следва изискване от страна на китай към сащ да си плати дълга, преминаване от долари към евро цената на петрола, поскъпване на газта, и т.н. реципрочни мерки и кой печели от това
406
8
 
3
 
! Отговори
КНК преди 10 години
До ER_Dr :Русия така обезкървяваше Османската империя,че тя стигна чак до Виена !!!Колкото до завладяване на Русия към днешно време,с изключение на Китай,никой друг няма интерес !!! До 1990 г. света живя без Русия и нищо не му стана , но Русия ОТИДЕ С НАВЕДЕНА ГЛАВА ПРИ ЗАПАДА И С ПРОТЕГНАТА РЪКА !!! ПОЛУЧИ 100 МИЛИАРДА ДОЛАРА ЗА ДА СЕ СПАСИ ОТ ФАЛИТ И ГРАЖДАНСКА ВОЙНА !!! Спомни си Арабското ембарго с петрола - след 3 години молеха САЩ и другите за да им го купят !!!В Русия ясно съзнават това
405
10
 
5
 
! Отговори
КНК преди 10 години
До Боби : Защо си такъв балон ??? Пример : през 1967г.България изпревари САЩ по производство на трактори - те имаха 2% ръст,а ние 1000(хиляда,няма грешка)% спрямо миналата година !!!Те произвели 102 000,а през предишната 100 000,ние сме приозвели 10(десет)бр.,а през предишната 0(нула) !!!Така е и с Русия !!!ПЕТЪР Е ОТВОРИЛ "ПРОЗОРЕЦ" КЪМ СВЕТА ЗА РУСИЯ ЗАЩОТО ОСЪЗНАЛ КОЛКО Е ИЗОСТАНАЛА,А Е ИМАЛА НАЙ-МНОГО СУРОВИНИ !!!СЕГА ПУТИН АКО ГО ЗАТВОРИ,ПАК ЩЕ ИМАТ НАЙ-МНОГО,НО НЯМА ДА ИМАТ ДРУГО !!!
404
4
 
22
 
! Отговори
ER_Dr преди 10 години
Да отказваш на Русия статута на световна сила, това е нереално. Русия спря немската колонизация на Изток, спря и претопи монголската инвазия към Европа, в три поредни века разби най-могъщите за времето си европейски военни сили и постоянно обезкръвяваше Османската империя, ангажирайки силите й на Изток. Всеки опит да бъде завладяна и колонизирана е завършвал рано или късно с епичен провал. Тя може или да е геополитически гигант, или да се свие и изчезне. Но Западът все не иска да признае това.
403
1
 
8
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Дрън,дрън.Всички империи са падали,защото се управляват трудно.Грешката на комунистите от СССР беше,че започнаха да харчат луди пари за разни революции в Куба,Никарагуа,Манагуа,в Африкански контри и соц.страните.Предполагам,че техните хора от КГБ са ги лъгали с безотчетни пари и са се нагушили.Сащ и те се разпростряха .Сега се състезават с Русия кой ще го извади по "голям"...Сащ и Русия ще раздават оръжия на трети страни,което е голяма простотия.В крайна сметка и другите народи ще загубят.
402
2
 
23
 
! Отговори
ER_Dr преди 10 години
Да си загрижен за правата примерно на украинците, и в същото време да имаш за стратегически съюзник страна, в която обезглавяват, режат крайници и убиват жени с камъни според закони от Средновековието, това ми се струва двоен стандарт.
401
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 618Кой ще унищожиш бе ***?
400
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РУСИЯ Е НУЛА,НЕ УМЕЕ ДА ПРОИЗВЕДЕ НИЩО,ДАЙ ИМ САМО ОДЕКОЛОН
399
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЧАС ПО-СКОРО ДА УНИЩОЖИМ ОКУПАТОРА РУСИЯ
398
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Освен това ако дадат ракети на бунтовниците, руснаците хич няма да се поколебаят да се включат отварящата се пазарна ниша!И на кого самолетите са повече в кризисните райони?Тука покерджиите само блъфират! Нещо повече пак правят услуга на руснаците - ще им дадат повод да не се съобразяват със ограниченията за неразпространение на леките ЗРК.
397
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако пертола падне на 7 долара за барел аз съм за час по-скоро за санкции!Те руснаците после, като свърши на арабите ще си го изкарат техния на 250 *** кво ви пука!поне 2-3 години ще си изтърам новите гуми на колата!
396
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТВА НЕ МОЕ СТАНА, МНОО ИМ СА ШТЕ, ОБАЧИ НЕМА НАЧИН ТВА ДА СТАНЕ, ГАРАНЦИЯ
395
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКой на кого висеше на врата е друг въпрос.След рухването на комунизма,Русия ни дължеше над 130 млн долара
394
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 601Разбира се това е 'патриотизъм' в най-чист вид.Ние да измрем ако трябва,само на матушката Русия да угодим,на нея да е добре.С голи гърди ще браним правото да плащаме НАЙСКЪПИЯ ГАЗ В ЕВРОПА.Така разбират българските национални интереси набедените патриотарчета жалки копейкаджии
393
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия не е СССР от 80-те.На врата и не висят ГДР, Полша, Чехословакия, Унгария, България и други.А какъв късмет ще е петрола да падне до 8 долара за барел.Ама няма как.
392
2
 
14
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До Ционистка РусияЛеко си в грешка относно Путин !!!! Във старото КГБ евреи не са били допускани по времето на Брежнев !!!!! Същото беше и със нашето ДС, Турци и Помаци нямаше!!! А Путин е от старата школа....Във останалото си прав но пропусна една колоритна личност, благодарения на която Либия беше нападната Медведев.Той е евреина, във чиито противовес беше назначен Рогозин за вицепремиер !!! А евреите след 1993 овладяха едрия бизнес в Русия и Украйна благодарение на ЦРУ, Ротшилд и Рокфелер
391
11
 
33
 
! Отговори
Той е преди 10 години
Ето ви американската "политика", в чист,уродлив вид!Готови са да дадат оръжие на бандитите в Сирия,за да продължават да избиват невинни хора,и в същото време,да съборят противника си Русия с мръснишки методи!Дали някога Русия е постъпвала така?И не мисля толкоз за Русия,тя ще отвърне адекватно на САЩ,силна страна е,жал ми е за нас, че тия американо-западни чудовища ни унищожават,бавно и неотклонно, а ние не реагираме!Докога?
390
13
 
9
 
! Отговори
Ционистка Русия преди 10 години
Че то само евреи управляват в Русия,той е втори Израел.,,Идеите на болшевизма са идете на юдаизма''.Ленин,Йосиф /Джуга-швили/ от Осетия и син Яков-еврейски имена,а Ицхак Радошкович,президент на асоциацията на новити придприемачи в Израел заявява-Пред моя втори братовчед Владимир Путин има големи перспективи.Годината е 1997.