Срещу Русия готвят удар, какъвто унищожи СССР

Какво обсъжда Барак Обама в Саудитска Арабия
Обновена: 1 апр 2014 13:37 | 31 мар 2014 21:50, Елка Василева
810
Срещу Русия готвят удар, какъвто унищожи СССР
Снимка: архив, Reuters

Наложените от Запада срещу Русия санкции могат да се окажат цвете в сравнение с това, което може да последва в средносрочна перспектива, пише Утро.ru.

В петък в Рияд се състоя среща между президента на САЩ Барак Обама и краля на Саудитска Арабия Абдула. Като официална цел на визитата на американския президент в кралството беше посочено обсъждането на доставките на американски преносими зенитно-ракетни комплекси /ПЗРК/ и противотанкови системи за сирийските бунтовници от Саудитска Арабия. Припомняме, че през февруари представители на Белия дом заявиха, че попадането на ПЗРК „не в правилните ръце“ може да доведе до използването им за терористични цели, включително граждански самолети. Както стана известно обаче неотдавна от източници, близки до американското правителство, Вашингтон не изключва снемане на забраната за доставка на ПЗРК за сирийската опозиция.

Трудно е да се повярва, че президентът на САЩ лично е отишъл при саудитския крал за обсъждане точно на този въпрос. Практически няма съмнения, че на срещата са били обсъдени и други теми.

Всичко си идва на мястото, ако предположим, че целта на визитата на Обама в Рияд са били преговори с краля за възможно „коригиране“ на световните цени на петрола. Именно тази стъпка разглежда днес Западът като единствен лост за въздействие върху Русия, която активизира геополитическата си дейност на фона на украинските събития.

Като водещ световен играч Саудитска Арабия разполага с всички възможности, така че за кратко време значително да увеличи добива и по този начин да разруши създалото се на световния пазар статукво. Като начало ще е достатъчно да бъде пробита цената на барел петрол сорт „Брент“ от днешните $106 – 109 до $80 – 90.По-нататък са възможни различни варианти.

Такава маневра ще даде допълнителен импулс на излизащата от кризата икономика на Запада и явно ще е в полза на Китай. Да пострадат от нея могат всички суровинни страни, включително самата Саудитска Арабия и Русия.

Въпреки значителната политическа и военна зависимост от САЩ през последните години Саудитска Арабия е признат лидер на арабския свят, страна с висок стандарт и собствени политически интереси. Едва ли саудитците са готови безропотно да се подчинят на Америка, жертвайки собствените си интереси. Във Вашингтон отлично разбират това: за „коригирането“ на петролния пазар ще трябва да бъде предложена адекватна компенсация.

Веднага се появява отговорът на въпроса защо САЩ изразиха готовност да си затворят очите за доставките на ПЗРК за сирийските бунтовници. Става дума вероятно за една от формите на „адекватна компенсация“.

Саудитска Арабия не крие, че е заинтересована от падането на режима на Башар Асад. Съгласието /мълчаливо или открито/ на САЩ за доставки на въоръжения на сирийските бунтовници може да стане част от заплащането за неизбежните неудобства, свързани с падането на цените на петрола.

Напълно е възможно и в скоро време може да се очакват и други стъпки от страна на САЩ в подкрепа на Саудитска Арабия в замяна за повишаването на добива на петрол от кралството.

Припомняме, че в партньорството си със Саудитска Арабия американците вече са прибягвали до подобно въздействие върху Съветския съюз. Сривайки световните цени на петрола през 80-те години на 20 век, те успяха максимално да изострят вътрешните икономически и политически противоречия в СССР, което доведе до неговия крах.

Тогава един от главните аргументи на САЩ по отношение на саудитците стана твърдението, че падането на цените на петрола за 2-3 години за дълго ще забави развитието на алтернативни източници на енергия, преди всичко руския газ, който ще отиде в Европа. Това напълно устройваше саудитския монарх.

Кралството рязко увеличи добива на петрол: от 2 млн. до 6 млн. барела на ден в края на 1985 г., а след това и 10 милиона. В началото на 1986 г. петролът падна от $32 на $10 за барел. Пазарът се оказа пренаситен, което принуди СССР да продава партиди на още по-ниска цена – около $6 за барел. При това Саудитска Арабия нищо не изгуби: при падане на цената 3,5 пъти добивът нарасна около пет пъти.

За СССР последиците се оказаха фатални. Оказал се в тежка криза, с икономика, неспособна да произвежда необходимото количество потребителски стоки и без валута за внос на такива, след пет години СССР прекрати съществуването си.

Какво ще се случи с Русия в случай на организиран срив на световните цени на петрола, не е ясно. Съвременната руска икономика не е точно копие на съветската и това има и плюсове, и минуси. Минусите са, че делът на вноса е значително по-висок, като става дума не само за стоки, но и за технологии, части и цели производства. Това означава, че в случай на намаляване на притока на валута могат да дръпнат дори производства, които днес изглеждат чисто руски.

Плюсът в ситуацията е, че през последните години в Русия се зародиха основите на пазарната икономика. Има надежда, че в критична ситуация това ще й позволи да реагира бързо на променящите се условия и да се приспособи към промените –  подобно нещо вече се случи след кризата през 1998 г. В инертната и регулирана икономика на СССР нямаше такива възможности.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


810
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
429
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тончо вземи си изпий лекарствата. Май ти е мъчно за комунизма. Сега едва ли щеше да пишеш във форума ако не бешетой.
428
9
 
21
 
! Отговори
ТОНЧО преди 10 години
Я , НЕ ЛЪЖЕТЕ ХОРАТА ,ЧЕ ВЕЧЕ СТЕ ПЛЮНКИ В ТЕХНИТЕ ОЧИ ! КОЙ РАЗСИПА СССР И СТРАНИТЕ ОТ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР БЕ ,ЛЪЖЦИ ? РАЗСИПА ГИ ЕДИН ПРЕДАТЕЛ НА ДВАДЕСЕТИЯ ВЕК С БЕЛЕГ НА ТЕМЕТО СИ ,ПРИЛИЧАЩ НА ЕДНАТА ЧАСТ НА АМЕРИКА ! ЗНАЕТЕ ГО КОЙ Е - НАЙ СКЪПО СТРУВАЩИЯ НА АМЕРИКА ЧОВЕК ,ОХРАНЯВАН ДАЖЕ ПОВЕЧЕ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ ! ТАКА ЧЕ ,НЕ СИ ХАБЕТЕ ПИСАНИЯТА И ДЕМАГОГИИТЕ ДА НИ ОБЯСНЯВАТЕ ПРИКАЗКИ - НАРОДИТЕ ЗНАЯТ ИСТИНАТА ! ПАЗЕТЕ *** ,ДА СИ ЧЕТЕ ЛЕКЦИИТЕ ИЗ АМЕРИКА И КРАЙ !
427
33
 
9
 
! Отговори
бай ти кочо преди 10 години
Руснаците да *** в кофа!
426
7
 
21
 
! Отговори
До КНК преди 10 години
Moже и да не може Русия без Запада, но има и Изток...
425
9
 
9
 
! Отговори
КНК преди 10 години
Само за хвалещите РУСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ !!! ТЕ ОН 500 ГОДИНИ НЕ ИЗРАЗЯВАТ ЖЕЛАНИЕТО НА НАРОДА СИ !!! УБИВАТ ГО,КРАДАТ ГО,ЛЪЖАТ ГО, МАНИПУЛИРАТ ГО !!! С ТОВА , С КОЕТО ОБЛЪЧВАТ НАРОДА СИ ОБЛЪЧВАТ И ОСТАНАЛИЯ СВЯТ !!! НЯМА НАРОД ,КОЙТО ИСКА ДА ВОЮВА !!! ЛОШИТЕ УПРАВНИЦИ ВЪРВЯТ КЪМ ВОЙНА ЗА ДА ОПРАВДАЯТ С ВЪНШНИ СИЛИ ПРОВАЛА СИ !! ПЕТЪР Е РАЗБРАЛ МНОГО ДОБРЕ ТОВА И ЗАТОВА ОТВОРИ РУСИЯ КЪМ СВЕТА !!! ИСТОРИЯТА ДОКАЗА,ЧЕ РУСИЯ БЕЗ ЗАПАДА НЕ МОЖЕ !!! ПУТИН ВЪРВИ СРЕЩУ ТОВА И ЩЕ ЗАГУБИ ТОЙ,А НЕ РУСИЯ !!
424
13
 
7
 
! Отговори
КНК преди 10 години
До ER_Dr: Вие с приятеля ти "Боби" бъркате нещата : СВЕТА ЖИВЯ БЕЗ РУСИЯ ДО 1990Г. И СТИГНА ДО ТАМ,ЧЕ РУСИЯ ДА МОЛИ ЗАПАДНИЯ СВЯТ ДА Я ПРИЕМЕ !!! С МНОГОТО СИ РЕСУРСИ ПОМОЛИ И ПОЛУЧИ ЗАЕМИ ЗА 100 МИЛИАРДА ДОЛАРА !!!Забележете :СЛЕД КАТО САЩ И НАТО НАПАДНАХА ИРАК,СЕ ВДИГНА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА И РУСИЯ НА ТАЗИ БАЗА ЗАПОЧНА ДА ИЗПЛУВА !!! АКО САЩ И ЕВРОПА СА ИСКАЛИ СРИВАНЕТО НА РУСИЯ,НЯМАШЕ ПРОБЛЕМ В СЛЕДВАЩИТЕ 10 ГОДИНИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ !!! Запада повярва на Русия и сега ще възстанови статуквото !!!
423
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
русофили русия ще изгуби отново вие трябва да бъде депортирани в северна азия и да живете там.
422
9
 
31
 
! Отговори
Смях преди 10 години
До ДедоРаботя със Руснаци от 1998 г само едно ще ти кажа.....Днешните Руснаци нямат нищо общо със онези който бяха !!!! Днешна Русия няма нищо общо със Русия която беше при пияндето Елцин !!!! Днешния Руснак е със самочуствие не пие или поне не така както ги помня....Не псуват президента си, за разлика от нас, или така както псуваха Елцин !!!! Стандарта им е висок , имал съм контакти със хора от провинцията, не всичко е Москва/Петербург дори във селата стандарта е висок проблема високите лихви
421
16
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 10 години
А бе много компетентен народ сте се навъдили беееее, я се избършете,че някой вече се окапаха с шкембе чорбата. Един ще обезценява долара, друг бил 22 пъти в САЩ. Защо един *** не написа ,че живее в Русия и от там да изразява "положителното" си мнение.
420
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 644момченце,6 пъти ходя до сащ от 2002 година до сега.има все повече и повече руснаци,млади семейства,образовани интелигентни.всичко читаво и неалкохолизирано се изнася от рашата.някои се опитват от разстояние да си управляват бизнеса ама не става,разпродават и всичко изнасят в щатите и канада.
419
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до неонео,люксембург е с 800% задлъжнялост и с минимална работна заплата 1600 евро. не е въпроса до задлъжнялост,а до това как работиш,какви сектори от бизнеса движиш,какви парични потоци контролираш
418
11
 
21
 
! Отговори
нео преди 10 години
633Мойто момче не говори глупости.....прочети мaлко повече преди дa дрънкaш. Познaвaм много повече.от тебе Русия и руснaци по цял свят и ти кaзвaм че не е тaкa. Мaсово руснaци се прибирaт от зaпaднa европa зaщото тaм кaрaт децaтa им дa учaт зa трети пол и хомо брaкове. Вече е въведено кaто обучение в Гермaния. Ти си прaви сметкa зa кaкво стaвa въпрос. Тaкa че некa дa се информирaме първо и посше дa плещим дивотии. Искa ти се явно русия дa е нa колене но нямa кaк дa стaне .
417
9
 
26
 
! Отговори
нео преди 10 години
Корея Китaй и Русия зaмислят дa зaменят долaрa...официaлно го имa кaто инфо aмa никой не кaзвa нищо. Русия е еднa от 5 те нaй мaлко зaдлъжмяли стрaни в светa, сaмо 7,7% от Бвп. Япония е с 238% от Бвп a Сaщ сa с 160% от Бвп. Товa нямa кaк дa сa стaбилни икономики освен изкуствено с печaтaне нa пaри. Който се интересувa знaе. Идвa моментa в който и лихвите нямa дa могaт дa си плaщaт и тогaвa ще стaнa дебелa. Помнете ми думите но те не сa сaмо мои a и нa световни финaнсисти, но нямa глaсност!!!
416
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е браво, българските военни нали за това унищожиха по искане на американците българските ракети от такъв вид, точно щото уж да не попаднат някак си в ръцете на терористи!??....та това струва 30 милиона на българския данакоплатец. А сега американците нека продават противовъздушни ракети на ТЕРОРИСТИ.
415
4
 
13
 
! Отговори
нео преди 10 години
Много скоро aмер.долaр ще зaгуби позиции нa световнa резервнa вaлутa. Съветвaм ви дa продaвaте долaри aко имaте. Вижте кои сa нaй зaдлъжнелите стрaни.....сaщ,япония и цялa европa. По никой икономически зaкон не може товa дa продължaвa. Може aко си печaтaт пaри и вaлутите им сa обръщaеми в цял свят. Но aко китaй и русия сменят долaрa с юaн или дори евро товa ще е крaят нa сaщ. Мексико вече не приемa долaри нa своя теритприя!!! Колко хорa го знaят товa. Едно време можеше дa се плaщa с долaри тaм..
414
3
 
20
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Саудитския крал тъкмо това е решил да продава без пари.Ще му се на Обама,ама ***.Дано да няма воина между Русия и САЩ,защото няма да има ни САЩ ни Русия после.А че Русия няма да дава на Натовските държави ресурси за нищо неструващи долари е ясно и на децата.Еврото е измислена валута със съмнителна ликвидност та ще е интересно.Предстои САЩ да си плати борча,но с какво още не е ясно.
413
2
 
30
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Сделката със Индия не е само за газови договори а включва и нефт...А това е пазара със най голям потенциал за развитие !!!! Освен това Русия агресивно укрепва следващата най-голяма /има се предвид територии, население и ресурси/ и може би най важната нова геополитическа ос Москва-Пекин-Делхи !!!! Също така се говори, че промишлените кръгове във Германия може да поискат излизането от Г7....Тъй като останалите шест членки са най задлъжнелите страни във света :))))))) След което нефтодолара отива в
412
6
 
42
 
! Отговори
Смях преди 10 години
И докато ЦИОНИСТИТЕ готвят удар по Русия.....Русия подготвя мега-сделка със Индия след епичното споразумение за доставка на газ за Китай :)))) Роснефт започва строителството на завод за втечняване на газ във връзка със доставките за Индия.. Остава въпроса каква валута ще бъде ползвана рупии или рубла но във никакъв случай долари!! Така че докато Обама обикаля шейховете и се надява, че цената на нефта може да падне...Може да се окаже, че долара ще се ползва по предназначение като тоалетна хартия
411
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
натикал путин олигарсите някъде си,абе хлапе ти луд ли си.че путин и обкръжението му са най големите олигарси.има просто преразпределение,удряме ходорковски зимаме му далаверата и я разпределяме по други.евреина абрамович що не е ударен,щото си плаща таксата на путята.чети руските финансисти,от началото на годината от русия са изнесени 70 милиарда долара и това е по руски данни.за сравнение през цялата 2013 са изнесени 50 милиарда.краде се като за последно
410
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
русия сама ще се унищожи както СССР,няма нужда някои да я унищожава. всичко читаво се изнася от там. остават скотове *** олигарси и чиновници