Руско-американска сделка за Украйна: неприятно, но неизбежно

"FT": В интерес е и на Запада, и на Украйна да се преговаря с руснаците
Обновена: 1 апр 2014 21:26 | 1 апр 2014 20:50, Елка Василева
134
Руско-американска сделка за Украйна: неприятно, но неизбежно
Джон Кери и Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Всеки западен лидер, преговарящ за съдбата на по-малки страни от Централна или Източна Европа, действа в сянката на две горчиви исторически събития: Мюнхенското споразумение от 1938 г. и Ялтенското споразумение от 1945 г. В Мюнхен британци и французи се съгласиха с исканията на Адолф Хитлер за разпокъсване на Чехословакия - без участието на чешкото правителство, което не бе представлявано на преговорите. В Ялта британци и американци сключиха сделка с Йосиф Сталин, в която де факто приеха съветската доминация в следвоенна Полша и други държави под руска окупация - отново без участието на потърпевшите страни, пише Гидиън Рахман във "Financial Times".

Тези паралели - особено Мюнхен - тежат на плещите на западните лидери, докато последните се опитват да начертаят бъдещия път на Украйна. "Няма да приемем такъв път на развитие, в който легитимното правителство на Украйна не е на масата", каза американският държавен секретар Джон Кери в края на преговорите с руския външен министър Сергей Лавров през уикенда в Париж.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле сравни твърдението на президента Владимир Путин, че действа в защита на правата на етническите руснаци в Украйна, с твърдението на Хитлер, че действа в защита на правата на етническите германци в Чехословакия. Този паралел бе направен и от предшественика на Кери - Хилари Клинтън.

Макар че Кери обеща да не прави сделки зад гърба на украинците, той преговаря директно с руснаците, без да има украински представител в стаята. Истината е там, че ако бъде постигнато споразумение между Кери и Лавров, съобразено с руските искания за федерално държавно устройство в Украйна и гаранции за рускоговорящото население, правителството в Киев ще бъде подложено на огромен натиск да го приеме.

И тъй, нарушават ли американците жизненоважни принципи при обсъждането на съдбата на Украйна в двустранни преговори с Русия? Има ли някаква форма на руско-американски преговори, които да са неизбежни и необходими едновременно?
 
Мрачната действителност в настоящата ситуация е, че е в интерес и на Запада, и на Украйна да бъдат водени преговори с руснаците. За да разберем защо, е необходимо да си представим обратния сценарий. В момента хиляди руски войници са струпани по източната украинска граница. Съединените щати и Европейският съюз дадоха ясно да се разбере, че няма да тръгнат на война заради Украйна. Предвид това евентуален отказ от преговори с Москва вероятно ще бъде интерпретиран като демонстрация на безразличие, а не демонстрация на твърдост. В действителност би могъл и да насърчи руска военна интервенция, която би имала трагични последици за всички замесени страни.

Ако има нови кръгове преговори с руснаците, важно е те не просто да са параван за капитулация в стила на Мюнхенската конференция. За щастие, въпреки че Западът показа ясно, че няма да се бие за Украйна, той все още има начин да повлияе на Русия.
Но ако този лост бъде използван, той трябва да се приложи в защита на принципи, които са действително защитими, както морално, така и чрез ресурсите, които Западът може да заплаши, че ще използва.

Какви да бъдат тези принципи? Първо, ясно е, че руснаците биха искали Западът просто да приеме анексирането на Крим като свършен факт и обсъжданията да се насочат върху останалата част от Украйна. Западът трябва да отхвърли тази идея. По този начин ще заяви позиция, която ясно се отличава от Мюнхенското споразумение, в което Великобритания и Франция подписаха анексирането на Судетската област. Евентуален отказ от признаване на де юре присъединяването на Крим към Русия, може да струва скъпо на Кремъл. Крим ще стане черна дупка за световната търговия и инвестиции и бреме за руските ресурси.

Вторият принцип е да се покаже ясно, че всеки руски военен ход в Източна Украйна ще доведе до пълен разрив в икономическите отношения между Запада и Русия. ЕС вече проучва възможността за допълнителни санкции. Естеството и обхватът на едни такива мерки трябва да бъдат ясно очертани възможно най-скоро - и трябва да надхвърлят очакванията на Москва.

На последно място принципът, съгласно който руското правителство не може да иска промени в конституцията на съседна държава, също трябва да бъде изтъкнат. Това просто би създало твърде опасен прецедент.

В пакета принципи обаче трябва да има място и за обсъждане на други руски предложения - такива като идеята за федерална Украйна, гаранции за рускоезичното население и уверение, че независима Украйна няма да се присъедини към НАТО или да има отношения с ЕС, които да навредят на руските икономически интереси.

До каквито и уговорки да стигнат американците с руснаците, те не могат да бъдат наложени на украинското правителство в Киев - първо, защото това е въпрос на принцип и второ, защото украинските политици остават независими играчи. Предвид факта, че неофициално руско-американско предложение за Украйна би дошло без подкрепата на военни гаранции от Запада и дори без да е сигурно, че Русия изобщо ще го спази, правителството на Киев с право ще бъде крайно подозрително. За беда обаче швейцарски стандарти за напредък и сигурност не се предлагат.

За обсадената Украйна руско-американско споразумение, подплатено със заплаха от икономическа изолация на Русия, наложена от запад, ако то бъде нарушено, вероятно е най-добрата възможност, която в момента се предлага. Ако се стигне до сключване на такава сделка, тя ще даде на Украйна време да изгради наистина независима държава.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
20
 
! Отговори
majirski преди 10 години
Сегашното правителство е марионетка в ръцете на ѝамериканците ...така че каквото се разберат Америка и русия това ще стане с Украйна ...а европа мирно и послушно ще подпише и гарантира договора ....останалото дето е написано в статията са "фантастични сцени от междузездни войни" ....Дарк Обама иска да победи Оби Оне кен Путин......абе тези дето пишат статиййте да не са им задали задачи да пишат фантастика ..За толкоз *** ли ни взимат
55
7
 
5
 
! Отговори
Василиса Прекрасная преди 10 години
Тая снимка е в кремълският дворец. Ясна ми е работата. Сергей Лавров е почерпил Кери с Чернослив Михайлович и Кери веднага е казал-"дай ми един чувал за тъпите щати и си затварям очите за Украйна"! Който не вярва че действа това да отиде в някой от руските магазини Берьозка, и да пита за Чернослив Михайлович. Веднъж почерпиш ли с него, почерпения си затваря очите за всякакви неща стига да му обещаеш още.
54
3
 
19
 
! Отговори
боско преди 10 години
Те американците са купени и продадени с парцалите от руснаците. Преговори може да има между равностойни страни.Запишете си го и даже си го татуирайте!
53
3
 
31
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Ще им пусне малко гювеч Путин,няма как!Но това не е края на историята,а началото на края на американското господство.Мечката е будна и в добра кондиция.Може да изчака няколко години за да нанесе решаващия удар,неминуем и съкрушаващ.Треперете евро и US-***!
52
3
 
24
 
! Отговори
Така стоят нещата преди 10 години
Ще случи онова, което е решил по-силният - в конкретния случай очевадно това е Путин. Проста и ясна истина - правото и историята вървят винаги с по-силния ... останалото са красиви приказки без особен смисъл и значение.
51
3
 
34
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Въпросът с Крим ще бъде забравен до 2-3 месеца. Крим е бил руски до 1954 година и това, че сега е отново руски е възстановяване на историческата справедливост - факт за който ЕС и САЩ са наясно, но просто не им "отърва" да го изкажат гласно. Русия няма да допусне явлението натовска Украйна, но ще допусне компромис Украйна в ЕС срещу гарантирано неучастие на Украйна в НАТО и "забравяне" на случая Крим. Въпрос на време е този елементарен пазарлък да се случи, останалото са сценарии за Холивуд ...
50
2
 
5
 
! Отговори
Пешо Майдански преди 10 години
Абе аз и още дванайсе зурладжии бехме и таа вечер на мегдано и свирехме като щурци със свирките и една кака думкаше с клаксоно ама снайперисти немаше. Тия па ни излъгаа нихната ***. Беа ни обещали поне десет истрела ама немаше Да живее рдемокрацията и революцията и НАТО и Монката и Бареко
49
2
 
20
 
! Отговори
Соломон ПУСИ преди 10 години
България-ядрен полигон на НАТО. Майната му на православието. Да уплашим Русия. Много сме. Силни сме. Трабантите ни въоръжени и бронирани. Няма кой да ни спре.
48
4
 
18
 
! Отговори
ГЕНЧЕВ преди 10 години
НЕ ЗНАЕМ КОЯ Е ТАЗИ *** ,ДЕТО РАБОТИ ПО ПУБЛИКАЦИЯТА ,АМА И ТЯ ,КАТО ОРЕШАРСКИ И СТАНИШЕВ , Е МАЙКОПРОДАВНИЦА ! ЗАЩОТО НИКЪДЕ НЕ КАЗВА КАКВО ПРАВИТЕЛСТВО ИМА В УКРАЙНА- ОТГОВОРА Е НИКАКВО ! ЗАЩОТО ТО БЕ СЪСТАВЕНО ОТ ИЗМЕННИЦИ НА УКРАЙНА ,ПОЛСКИ ФАШИСТИ И УБИЙЦИ ОТ РОДА НА СНАЙПЕРИСТИ И АВТОМАТЧИЦИ ,ЗАСТРЕЛЯЛИ КАТО КУЧЕТА СЕМЕЙСТВО ЧАУШЕСТКО ,БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА ! ОПИТАХА СЕ ДА УБИЯТ И ЮШЧЕНКО ,НО ТОЙ СЕ УСЕТИ С КАКВИ ГАДОВЕ ИМА РАБОТА И ИЗБЯГА !
47
1
 
21
 
! Отговори
без изстрел преди 10 години
До 300 000 п суха хранаВ пакетите има и тоалетна хартия.
46
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия иска две прости неща - НАТО да не слага ракети в Украйна и етническите руснаци да не биват тероризирани. Толкова непосилни ли са тези искания, че да се прави проблем от това? Проблемът в действителност е в бесния каубойски милитаризъм, който не може да се примири да не владее ЦЕЛИЯ свят.
45
5
 
31
 
! Отговори
300 000 п суха храна преди 10 години
ПОМОЩ ОТ УСА армията за посерковците превратаджии. Това им даде САЩ и НАТО на своите хора в КИЕВ, когато ги хвана дръсъкът от страх. Може и малко т. хартия другия път да пратят. Естествено на кредит за $
44
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Янките загубиха Сирия, щото там има руска военноморска база в Тартюс. По - същата причина загубиха и Крим - заради руската база в Севастопол. Където има военни бази на Русия , янките организират "мирни" протести за демокрация, но необяснимо за самите тях номерата им спряха да минават. Янките вече са загубили цяла Украйна. Янките загубиха света. Хегомонията свърши господа хиени, време е да се захванете за работа да си напънете малко задниците, ане само да експоатирате и консумирате.
43
7
 
32
 
! Отговори
до края на 2014 преди 10 години
УКРАЙНА ще е фалирала без РУСИЯ. Бедните селяни от ЛВОВ да си ги чукат Брюкселските зелки у тъпите ЗЕЛКИ
42
7
 
1
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 10 години
Днес започна строеж на..магистрала от Кривунделово. Използват се руски работници и украински бетон. И ние ще видим скоро... циливилизация.
41
0
 
22
 
! Отговори
2 преди 10 години
Но ако този лост бъде използван, той трябва да се приложи в защита на принципи, които са действително защитими, както морално, така и чрез ресурсите, които Западът може да заплаши, че ще използва - ха, ха. Принципа с чукането на Русия не минава! И когато на бялото викаш черно, е патент на запада и нашите бюдолизци - излезе, че Хитлер е освободил Европа, а Русия нахлула и окопирала Полша и т.н.
40
2
 
25
 
! Отговори
Новинар преди 10 години
До Леле че народ Пускам го на Руски тъй като нямам време да превеждам и така е от първа ръка !Россия готовит мега-сделку с Индией после эпического газового соглашения с КитаемОстатся лишь один вопрос, оплата за нефть и СПГ будет производиться в рублях или рупиях? Или в золоте? Но определнно, не в долларах.Кроме того, немецкие промышленники дали понять, что уходят от своей верности Евразийской оси и Группе 6 (минус Германия) самым неплатежеспособным странам в мире
39
3
 
29
 
! Отговори
СТАЛИН преди 10 години
се прояви като истински благодетел в ЯЛТА. Ако САЩ нямаха адрена бомба щяха и във Франция да пеят химна на СССР. След войната САЩ имаха много малко бомби за СССР и не посмяха да нападнат. От 1949 силите са почти изравнени. САЩ винаги са правили планове да спечелят стратегическо надмощие над РУСИЯ. Елцин и Горбачов ги забаламосха, ама тая свърши. Руснаците вече знаят колко коварен е Запада и няма да се оставят пак да ги лъжат с празни приказки за ДИМОКРАЦИЯ - на богатите естествено
38
0
 
11
 
! Отговори
Усмивка преди 10 години
До Василев: Виждам Ви господин Василев в трети форум тази вечер, и ме е страх да отворя четвърти, да не би и там да Ви плюят като *** на хамериканските сили..?!Не мешайте салатата с форумите и си изкарвайте малко по хитро насъщния, щото хвана ли Ви по портрет, все някой някъде ще Ви даде да гризнете дръвцето от колегите форумци (ей така за спорта).. :) В този дух, някой няма ли му снимката на колегата Василев? Май с дърво по-лесно се обеждават *** да си стоят в къщи?!!!
37
4
 
23
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Смях 46 Не стига,че целия свят ползва над 40 годишния съюз (признат навсякъде като най-евтин и надежден) а и ползват руски космически костюми . Ама моля ви,космически кораб на над 40 години и все още да не са му измислили алтернатива ,показва ,че техниката е надеждна . Руснака от дизайн не рзбира,ама ако поиска прави здрави работи. Май нещо американците се дънят ли дънят.А совалките им ги пенсионираха бързо-бързо