Руско-американска сделка за Украйна: неприятно, но неизбежно

"FT": В интерес е и на Запада, и на Украйна да се преговаря с руснаците
Обновена: 1 апр 2014 21:26 | 1 апр 2014 20:50, Елка Василева
134
Руско-американска сделка за Украйна: неприятно, но неизбежно
Джон Кери и Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Всеки западен лидер, преговарящ за съдбата на по-малки страни от Централна или Източна Европа, действа в сянката на две горчиви исторически събития: Мюнхенското споразумение от 1938 г. и Ялтенското споразумение от 1945 г. В Мюнхен британци и французи се съгласиха с исканията на Адолф Хитлер за разпокъсване на Чехословакия - без участието на чешкото правителство, което не бе представлявано на преговорите. В Ялта британци и американци сключиха сделка с Йосиф Сталин, в която де факто приеха съветската доминация в следвоенна Полша и други държави под руска окупация - отново без участието на потърпевшите страни, пише Гидиън Рахман във "Financial Times".

Тези паралели - особено Мюнхен - тежат на плещите на западните лидери, докато последните се опитват да начертаят бъдещия път на Украйна. "Няма да приемем такъв път на развитие, в който легитимното правителство на Украйна не е на масата", каза американският държавен секретар Джон Кери в края на преговорите с руския външен министър Сергей Лавров през уикенда в Париж.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле сравни твърдението на президента Владимир Путин, че действа в защита на правата на етническите руснаци в Украйна, с твърдението на Хитлер, че действа в защита на правата на етническите германци в Чехословакия. Този паралел бе направен и от предшественика на Кери - Хилари Клинтън.

Макар че Кери обеща да не прави сделки зад гърба на украинците, той преговаря директно с руснаците, без да има украински представител в стаята. Истината е там, че ако бъде постигнато споразумение между Кери и Лавров, съобразено с руските искания за федерално държавно устройство в Украйна и гаранции за рускоговорящото население, правителството в Киев ще бъде подложено на огромен натиск да го приеме.

И тъй, нарушават ли американците жизненоважни принципи при обсъждането на съдбата на Украйна в двустранни преговори с Русия? Има ли някаква форма на руско-американски преговори, които да са неизбежни и необходими едновременно?
 
Мрачната действителност в настоящата ситуация е, че е в интерес и на Запада, и на Украйна да бъдат водени преговори с руснаците. За да разберем защо, е необходимо да си представим обратния сценарий. В момента хиляди руски войници са струпани по източната украинска граница. Съединените щати и Европейският съюз дадоха ясно да се разбере, че няма да тръгнат на война заради Украйна. Предвид това евентуален отказ от преговори с Москва вероятно ще бъде интерпретиран като демонстрация на безразличие, а не демонстрация на твърдост. В действителност би могъл и да насърчи руска военна интервенция, която би имала трагични последици за всички замесени страни.

Ако има нови кръгове преговори с руснаците, важно е те не просто да са параван за капитулация в стила на Мюнхенската конференция. За щастие, въпреки че Западът показа ясно, че няма да се бие за Украйна, той все още има начин да повлияе на Русия.
Но ако този лост бъде използван, той трябва да се приложи в защита на принципи, които са действително защитими, както морално, така и чрез ресурсите, които Западът може да заплаши, че ще използва.

Какви да бъдат тези принципи? Първо, ясно е, че руснаците биха искали Западът просто да приеме анексирането на Крим като свършен факт и обсъжданията да се насочат върху останалата част от Украйна. Западът трябва да отхвърли тази идея. По този начин ще заяви позиция, която ясно се отличава от Мюнхенското споразумение, в което Великобритания и Франция подписаха анексирането на Судетската област. Евентуален отказ от признаване на де юре присъединяването на Крим към Русия, може да струва скъпо на Кремъл. Крим ще стане черна дупка за световната търговия и инвестиции и бреме за руските ресурси.

Вторият принцип е да се покаже ясно, че всеки руски военен ход в Източна Украйна ще доведе до пълен разрив в икономическите отношения между Запада и Русия. ЕС вече проучва възможността за допълнителни санкции. Естеството и обхватът на едни такива мерки трябва да бъдат ясно очертани възможно най-скоро - и трябва да надхвърлят очакванията на Москва.

На последно място принципът, съгласно който руското правителство не може да иска промени в конституцията на съседна държава, също трябва да бъде изтъкнат. Това просто би създало твърде опасен прецедент.

В пакета принципи обаче трябва да има място и за обсъждане на други руски предложения - такива като идеята за федерална Украйна, гаранции за рускоезичното население и уверение, че независима Украйна няма да се присъедини към НАТО или да има отношения с ЕС, които да навредят на руските икономически интереси.

До каквито и уговорки да стигнат американците с руснаците, те не могат да бъдат наложени на украинското правителство в Киев - първо, защото това е въпрос на принцип и второ, защото украинските политици остават независими играчи. Предвид факта, че неофициално руско-американско предложение за Украйна би дошло без подкрепата на военни гаранции от Запада и дори без да е сигурно, че Русия изобщо ще го спази, правителството на Киев с право ще бъде крайно подозрително. За беда обаче швейцарски стандарти за напредък и сигурност не се предлагат.

За обсадената Украйна руско-американско споразумение, подплатено със заплаха от икономическа изолация на Русия, наложена от запад, ако то бъде нарушено, вероятно е най-добрата възможност, която в момента се предлага. Ако се стигне до сключване на такава сделка, тя ще даде на Украйна време да изгради наистина независима държава.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гадни Американски ***! време е Русия да им даде урок
75
5
 
28
 
! Отговори
Тоя същия преди 10 години
До АнонименИииии от кой те освободиха, да робуваме на европейците, никаква вътрешна икономика, никаква промишленост, селскостопанско производство, защо всичко бяга да робува на мързеливете европейци да им попълва сивата икономика. Голяма свобода, тези които ни управляват задушават бизнеса всячески и все чакаме външни инвеститори които никога няма да дойдът!
74
5
 
37
 
! Отговори
Тоя същия преди 10 години
До АЗСАЩ кой може, кой воюва за чуждите ресурси, САЩ с партньорството на Великобритания и Франция, кой спонсорира революциите и превратите - САЩ
73
4
 
30
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
Като ще се правят аналогии: КОЙ и ЗАЩО направи КОСОВО държава? КОЙ и ЗАЩО направи от МАКЕДОНИЯ държава? КОЙ раздели държавата АФГАНИСТАН? КОЙ отцепи ПАКИСТАН от ИНДИЯ? КОЙ създаде КУВЕЙТ? КОЙ присвои територия от ПАЛЕСТИНА? КОЙ, КОЙ, КОЙ? ....
72
10
 
39
 
! Отговори
Бла-бла преди 10 години
Статията е типичен пример на Пропаганда. 1. Говорете за реалното финансово и икономическото състояние и на Украйна, а не само на черната дупка Крим. И 2. Изолирайки Русия и на теория и на практика Европа ИЗОЛИРА СЕБЕ СИ. Губеща е Европа, част от която Европа е и Русия. Печеливши са Котараците дърпащи конците на управляващите АСЩ кукли.
71
39
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
никога повече смрадлив руски ботуш в България.Да живее свободна и независима България,такава каквато я искаха Раковски Ботев Левски Долу измекярските партии БСП дпс атака герб и всякакви други ***
70
22
 
28
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Да не забравя германия че до скоро беше източна и западна а може да стане така че да стане само ИЗТОЧНА в състава на Русия
69
10
 
27
 
! Отговори
Съвестен Гражданин преди 10 години
.. и ако не бяха точно руснаците, остатъка от украинците щяха отдавна да са издухани през комините на концлагерите. Абе не е зле на този Волфганг да му се припомни що е то Gas Kammer и Ziklon B, производство на Degussa ("Deutsche Gold- und Silber-Scheideanstalt", не ми ясно защо не реагират руските медии
68
6
 
39
 
! Отговори
Съвестен Гражданин преди 10 години
Германският министър на финансите много да не напомня безумията на Хитлер и да не го сравнява с Путин, че да не почнат руснаците със сравнения и припомняния... Точно в Украйна жертвите на ненормалния трети райх са над 5 милиона души!
67
6
 
28
 
! Отговори
даммм 2 преди 10 години
да си позволи в момента такъв обем работа.По данни на георазузнавачите,залежи от петрол има поне за 90 год.--това са само (продупчените) сонди. А има още хил.кв.километри неизследвани.Вие си правете изводите дали трябва да сме в добри отношения с Русия.
66
5
 
31
 
! Отговори
даммм преди 10 години
До Смях......Назад си малко с инфото.Пояснявам и за другите--завода за втечняване на газта е вече готов-намира се на Ямал.Климата е суров там и това улеснява втечняването и го прави по-евтин.Системата е пусната преди 4 месеца и работи пробно.Танкерите са нови, а и ще взимат под наем от китайците. Тези неща ги знам от личен интерес-- това ми е професията.Някои от пишештите тук,просто си нямат представа от мащабите с които се работи в Русия.Много пъти съм бил там-никой в света неможе да си позво
65
1
 
18
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ТАБЛИЧКА ИЗ ЗООПАРКА <<ЛЬВОВ НЕ КОРМИТЬ!>> ПРИЗНАНА ХИТОМ В ЮГОВОСТОЧНЬХ ОБЛАСТЯХ УКРАИНЬ!
64
5
 
21
 
! Отговори
kane преди 10 години
вижте как САЩ защитава гражданите си в собствеата си страна, който са без пари и спят на открито в американския щат ню мексикоhttps://freespeech.org/video/bounty-police-force-albuquerque-officers-face-protests-probe-over-spate-fatal-shootings
63
0
 
0
 
! Отговори
BG преди 10 години
до "Истината" (72): Дано да стане така, че засега всичко е възможно.
62
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"защото това е въпрос на принцип и второ, защото украинските политици остават независими играчи"---------Сега ще ги видите колко са принципни и колко са независими като от Фашингтон им дръпнат кончетата. Каквото им каже Обонго, това ще стане, на секундата. А руснаците са им сърбали попарата на тия плъхове от атлантика, които не си спазват обещанията и нямат никаква чест и достойнство.US бази в Украйна ще има и руския флаг вее от Владивосток до централна Европа и някогашните земи на Византия.
61
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези от този вестник са много *** парчета. Вече не се учудвам защо на запад нямат пари. 6 години вече сме в криза и изход се не види. За сведение на тъпите парчета. За разлика от Мюнхенското споразумение, договорите от Ялта все още са в сила. И Обама го знае и затуй си трае, а нашите политици не знаят на кой свят се намират.
60
21
 
3
 
! Отговори
europa uberalles преди 10 години
Лапнахме агнето Украйна, а кокалите (Крим) оставихме на кучето Русия. Имаме вече много жизнено пространство с хубав чернозем. Сега остава да нацепим и Сирия, за да може да докараме тръбата от Катар до брега на Средиземно море, и спокойно можем да се отделяме от САЩ. Е, пък нека някой си мислят, че сме загубили Втората световна.
59
2
 
6
 
! Отговори
Майдания преди 10 години
ахахаххахаха само гаври този месец и все по ОК ще става
58
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С великото си търпение и завидно чувство за достойнство, галантно владеят руснаците огромното шахматно поле на политическия хумор. Шапо!
57
1
 
11
 
! Отговори
майорски преди 10 години
До Румбоне само че е будна и в добра кондиция ...ами е рвшила да постави на място всички Орли, Петли, бикове, Жаби и лаленца ......и накрая пак ще си легне да спи като ги помоли да бъдат тихи при следващите преговори ....