Путин има три варианта за Украйна според Бжежински

Американският политолог: Въпросът за Крим ще остане нерешен засега
Обновена: 10 юли 2014 07:32 | 9 юли 2014 21:30, Елка Василева
436
Путин има три варианта за Украйна според Бжежински
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин има три възможни варианта за Украйна. Това пише Збигнев Бжежински - бивш американски съветник по националната сигурност в периода 1977-1981 г., в коментар, публикуван във в. "Вашингтон пост".

Повече от три месеца изминаха от триумфалната реч на Владимир Путин в руския парламент. В нея той се радваше на военното превземане на Крим, топлейки се от върволицата от шовинистични чувства. На Путин явно му хареса ентусиазмът и очевидно не е мислил много за по-големите, по-дългосрочни стратегически последици на това, което отприщи.

Три месеца по-късно, посред продължаващата несигурност, що се отнася до бъдещето на руско-украинските отношения, както и до увеличаващата се цена в международен план за Русия, Путин е изправен пред три основни избора, пише Бжежински.

1. Той може да се опита да се приспособи към (новите реалности в) Украйна, като прекрати нападението срещу нейния суверенитет и икономическо благополучие. Това би изисквало мъдрост и постоянство от страна на Русия, както и на Украйна и на Запада. Подобно приспособяване би трябвало да включва прекратяване на руските усилия за дестабилизация на Украйна отвътре, слагане на край на всякаква заплаха за по-голяма инвазия, както и някакъв вид разбирателство между Изтока и Запада, което да има като последица мълчаливото приемане от страна на Русия на продължителното пътуване на Украйна към евентуално членство в Европейския съюз. Същевременно трябва да бъде дадено ясно да се разбере, че Украйна не се стреми, а Западът не планира да я приеме в НАТО. Русия има основания да изпитва дискомфорт от тази перспектива.

Освен това по същия начин би било дадено ясно да се разбере, че Русия вече не очаква Украйна да стане част от Евразийския съюз, който е явно прикритие за претворяване на нещо, доближаващо се до Съветския съюз или Царска Русия. Това обаче не трябва да изключва руско-украинско търговско споразумение, тъй като и двете страни могат да спечелят от едни търговски връзки, които все повече да са в дух на сътрудничество, както и от финансови отношения.

Международната общност може да повтори подкрепата си за такава развръзка и възобновяването на по-нормални отношения със самата Русия, включително вдигане на санкциите, отбелязва Бжежински.

2. Путин може да продължи да подпомага една слабо прикривана военна интервенция, предназначена да разстройва живота в части от Украйна. Ако Русия продължи по този курс, очевидно Западът ще трябва да предприеме продължително и наистина наказателно прилагане на санкции, предназначено да покаже на Русия болезнените последици от нейното нарушение на суверенитета на Украйна. Тази злощастна развръзка вероятно ще произведе два безнадеждни случая в Източна Европа: Украйна, поради разрушителните действия на Русия, и самата Русия.

3. Путин може да нахлуе в Украйна, възползвайки се от доста по-големия военен потенциал на Русия. Такова действие обаче не само ще породи ответна реакция от страна на Запада, но също така би могло да провокира украинска съпротива. Ако този отпор бъде продължителен и интензивен, ще има увеличаващ се натиск върху членовете на НАТО да подкрепят украинците под различни форми, правейки конфликта по-скъп за агресора.

За Кремъл последицата от тази трета опция би била не само едно дълготрайно враждебно настроено украинско население от над 40 милиона души, но също така и икономическа и политическа изолация на Русия, изправяща се пред растящата възможност от вътрешни смутове.

Очевидно правилният избор е да се намери формула за приспособяване, която трябва да включва отказ от употребата на сила срещу Украйна от страна на Русия. Въпросът за Крим ще остане нерешен засега, но ще служи за продължително напомняне, че шовинистичният фанатизъм не е най-добрата отправна точка за решаване на комплексни въпроси. Тъкмо за това действията на Путин са заплаха не само за Запада, но, в крайна сметка, и за самата Русия, посочва Бжежински.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
3
 
2
 
! Отговори
пфуу преди 9 години
бах ти тъпата статия - тез маймуни промиват мозъците на проститйъ ора . пхууууууу
193
1
 
1
 
! Отговори
Пресиян преди 9 години
Баси... тоя още ли е жив? Бжежинский с рожденно име Арон Шехтер!!! Е га ти ***. Ко са открили тия? Вечни. Машалла
192
4
 
1
 
! Отговори
хан Крум преди 9 години
Но преди това всички правителства управлявали след 1989 трябва да отидат в затвора за съзнателно предаване на националния интерес чрез установяване на руски газов монопол у нас!
191
2
 
5
 
! Отговори
666 - СОЛ ИНВИКТУС преди 9 години
ТОЗИ ДЪРТАК НЕ Е В РЕАЛНОСТТА !!САМО ВОЙНИ СА МУ В ГЛАВАТА !!ИМА И ЧЕТВЪРТИ ВАРИАНТ И ТОЙ ЩЕ Е ПРЕЗ ЗИМАТА !!ТОГАВА И УКРАЙНА И БЪЛГАРИЯ ЩЕ РАЗБЕРАТ КАКВО Е РУСКИ ГАЗ !!А ДОТОГАВА СПЕТЕ СПОКОЙНО И НЕ СЪНУВАЙТЕ ВОЙНИ !!ЗАЩОТО ОСВЕН ВОЙНИ ИМА И РЕВОЛЮЦИИ НА ГЛАДНИТЕ !! ГЛАДА Е КАТО ТОКА !! НЯМА СПИРАНЕ !!ТОГАВА ДЪРТАКА ЩЕ РАЗБЕРЕ КАКВИ СА ОРЪЖИЯТА НА КОИТО СЕ ПОДЧИНЯВА ЧОВЕШКИЯ РАЗУМ !!
190
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя се мисли за много велик, но целта му всъщност е друга - да втълпи на колкото се може повече хора глупавите си идеи. Друг вариант е наистина да му хлопат дъските...
189
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бжежински живее в 1980 година, а може и лека деменция да го мъчи.Затова пък омразата му към Русия избива като гладна въшка на челото!
188
3
 
18
 
! Отговори
=== преди 9 години
Обамата да не се прави на ощипан. Нормалните хора знаят кой разрази този конфликт и най-важното - ЗАЩО!Е, мистър Обама, криви излезнаха сметките нещо?
187
2
 
27
 
! Отговори
Doc преди 9 години
Аз съм съгласен, че Русия трябва да спре да се меси в Украйна, НО същото трябва да важи и за САЩ! Ако ЦРУ продължи да си разработва конфликти в Украйна, не виждам какъв друг избор оставят на Русия, освен да продължи в същия дух.
186
2
 
13
 
! Отговори
kostadin преди 9 години
toia polski evrein pishe gluposti taka mu iznasia zapdna ukraina sa tri oblasti koito govorat pochti polski i sa katolici tovasa benderovci tam nema promishlenost promishlenosta e v rusko ezichnata chast v levobrejna ukraina benderovskite panove iskat da zimat eftino ot rusia da prodavat skapo na zapad skoro zapadnite naemnici ste badat prekarani prez chervenia plostad i posle trebva da vastanovyuvat razrushenoto ot teh kakto nemcite nekoga a usloviata ste sa stalinski a krim e bil i ste e ruski
185
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има и четвърта опция за РУСИЯ да окупира Америка за да се успокоят в Украйна...
184
15
 
5
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До асен--331; Куба и Венецуела ще се върнат там от където тръгнаха.Видяхме ги до къде стигнаха.Те са оставени другите да всемат пример от тях--Как се строи СОЦИАЛИЗЪМ.
183
18
 
6
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До Боби--326;САЩ са водили по--малко войни от РУСИЯ и СССР.Когато Екатерина се омъжва за Петър Русия е 10 милиона кв.км. по време на СССР е 22 милиона.Как стана това
182
31
 
5
 
! Отговори
БКП преди 9 години
До запознат--323; Бжежински е велик. Той позна кога СССР ще се разпадне. Слушал съм го по СВОБОДНА ЕВРОПА
181
0
 
14
 
! Отговори
пенко преди 9 години
благодаря,че давате възможност на всеки да сподели виждането си - не винаги коректно !
180
3
 
26
 
! Отговори
пенко преди 9 години
бжето знаеше много за обществото на господари -роби и слуги , но той е обикновен шляхтич славословен в добри години за американското господство -ами сега - сащ загиват ,защото ев-рейската глобализация естествено не се получава. Отгоре на всичко Бже е толкова стар ,че ........е.. х .. ....та на неговите анализи .
179
1
 
31
 
! Отговори
асен преди 9 години
правилно и за Куба на американците им е неприятно и за Венецуела и още неприятни неща ще има за тях, защото са въздухари и нахалитети!!май на хамериканците канчето им е голяма, пък чорбичката е малко.
178
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Четвъртия вариантМда-а и като се събудиш,краката ти отвити и пръстите в контакта.Естествено реалноста е точно обратна на мокрите сънища на руските ***.В Украина путиноидната *** се спасява панически,а остатъците от нея скоро ще бъдат изчистени в канала
177
5
 
48
 
! Отговори
Четвъртия вариант преди 9 години
Има и четвърти вариант. Използувайки сателитното си превъзходство, много добре обучената и въоръжена армия, Русия първо до удари Щатите по цялата и територия, унищожавайки напълно тази територия и населението в нея. Унищожаването на Централното военно и политическо командване ще парализира остатъчните военни части по света. Дезорагнизация, изчакване за заповеди, което дава време и за тяхното унищожение. Европа кляка и мирът в света ще бъде установен с жергви малко над 300 милиона Щатски граждани
176
1
 
31
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Защо не каже,че всичко е пари и още пари.Пари за въоръжаване,пари за разоръжаване и естествено взети в заем от банки.Банките са винаги частни,но дългът на държавите го плащат народите.И след всяко разоръжаване следва въоръжаване.Произведеното оръжие трябва да се унищожи по един или друг начин-с преговори или чрез военни действия.Просто и ясно.
175
1
 
53
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Хм ,А Безжински какво казва за американската агресия в Ирак ,Афганистан ,Сирия ..... или там е глътнал ябълката и не може да каже и една дума .Тези анализатори както политически тъй икономически са почти едно нищо -днес прогнозират,а утре се оправдават за прогнозите си неспулочливи .Каква ли "песен" ще запее БЕЗЖИНСКИ ако Русия започне да "привитизира" Мексико " !?