Дългосрочната цел на санкциите срещу Русия е Путин да се оттегли

Руски политолог: Натискът върху Москва никога не е бил толкова силен
Обновена: 29 юли 2014 11:16 | 28 юли 2014 22:22, Елка Василева
402
Дългосрочната цел на санкциите срещу Русия е Путин да се оттегли
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Никога досега след края на Студената война Москва не е била подлагана на толкова силен натиск от страна на Запада, а в европейските и американските медии образът на Русия и лично на Владимир Путин са изключително силно демонизирани. Това заявява руският политолог Фьодор Лукянов в интервю за Lenta.ru.

Лукянов оценява, че ако бъдат наложени пълноценни санкции и по-специално секторни санкции срещу цели отрасли на икономиката, те значително ще влошат икономическата ситуация в Русия.

Още по темата

Според него за Европа санкции срещу Русия са „чудовищно неизгодни“. Но натискът от страна на САЩ е много мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става пределно остра, констатира Лукянов.

Той казва, че международните медии правят фактически от Русия „държава парий“, не помня в миналото толкова мощна информационна атака“.

Може да се каже, че ситуацията е безпрецедентна: в подобно положение Русия никога не е била, категоричен е политологът.

Той обяснява, че мястото на Съветския съюз в международната система е било различно. СССР участваше минимално в отношенията на взаимозависимост с противниците си, така че по онова време ограниченията бяха съвсем различни, ставаше дума за системно сдържане. Впрочем и СССР като цяло не разчиташе на особено икономическо сътрудничество, казва Лукянов.

Русия обаче през последните години се развиваше, изхождайки от това, че по един или друг начин ще се включи в глобалната икономика и ще използва нейните възможности, макар и опитвайки се да регулира въздействието й, посочва политологът.

Лукянов е убеден, че целта на Запада, който налага нови и нови санкции срещу Русия, е прекратяване на каквато и да е подкрепа за проруските сили в Украйна. „Това е непосредствената цел, тъй като за САЩ е важно Киев да спечели военна победа, която най-вероятно ще е неизбежна в случай на затваряне на границата с Русия“, убеден е експертът. 

Той уточнява, че това няма да урегулира украинската криза. „Там ще продължи някаква друга форма на съпротива, нестабилност, но украинските власти ще си възстановят общия контрол върху територията“, обяснява Лукянов.

По-дългосрочната цел, за която открито не се говори, според Лукянов е „промяна на политическата ситуация вътре в Русия, ако искате – смяна на режима“.

Според него след всичко, случило се през пролетта и лятото, нормалните контакти между Москва и Вашингтон на високо равнище са невъзможни. „И не само за Обама, но и за приемника му. Кремъл също възприема САЩ като откровен враг“, обяснява политологът.

„Затова идеалният сценарий за САЩ е оттегляне на президента Путин. Още повече, че степента на неговото демонизиране достигна пика си, атаките са крайно персонифицирани“, убеден е Лукянов.

Политологът обяснява, че става дума естествено не за пряка намеса, но влошаването на положението в Русия чрез санкциите се разглежда като дългосрочно средство за отслабване на управляващата група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
32
 
11
 
! Отговори
Коко преди 9 години
Няма какво да се залъгват от Кремъл - загубиха медийната война, никой не им вярва. Както по-долу един форумец обаче писа, най-голяма е загубата на близостта с украинците, това ще се задълбочава. Все едно ние насила да направим македонците българи (а те са), но те не се приемат за такива... Може би наистина с най-малки загуби Русия ще се отърве, ако Путин сдаде властта, т.е изиграят нов демократичен избор (не Медведев отново), например на негов опонент- Немцов. Ще загуби Путин, но Русия ще спечел
209
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че това им е целта. Мекотели като Горби и Елцин им дойдоха дюшеш. Когато дойде Путин на власт-още в самото начало-веднага подеха плюенето срещу него. Още помня как един колега на работа (работя в лицемерна западна страна) ми каза злобно, замислено и с нескрит страх: Тоя Путин е ОПАСЕН!-За кого опасен, попитах? За вас или за собствения си народ?-Абе опасен е, ти казвам!... Това им е отношението и към Русия, и към нас.
208
31
 
5
 
! Отговори
1 преди 9 години
До АнонименСащ защитават страните неможещи да се справят със страни поробители като Русия. Или искат да помогнат да се свали някой гаден дектатор
207
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Краварите понесоха загуби на мноо фронтове - Сирия, Иран, Либия, Ирак, Афганистан,... Понеже почнаха да издъхват икономически, почнаха да натискат ЕС да се включи (в загубите, не и в печалбите). Европейците, както винаги, се показаха като мекушави и страхливи, а и лесно им се промиват мозъците - САЩ са добрите, Русия са лошите. Китай и те са малко лошички, ама не толкова, щото ни правят айфони и таблети. ИСТИНАТА Е: тук изобщо не става въпрос за демокрация, а за глобални икономически интереси.
206
27
 
3
 
! Отговори
м.радев преди 9 години
348света като цяло не отива на противопоставяне.русия отива на противопоставяне.за крим получи одъбрение от сев корея венецуела и още някои.от държавите на брикс не получи одобрение,нито от Япония или която и да било значима държава. русия не е СССР и няма потенциал,грешно са си пресметнали силите и възможностите.също грешно са прогнозирали и световната реакция,не става дума само за западната.
205
20
 
2
 
! Отговори
346 преди 9 години
путин вече е отписан като политик с когото могат да се правят договорености. аз от там също правя извод че санкциите ще са продължителни и губещи за двете страни.смяна на путин по демократичен път няма да има. съмнявам се доколко олигарсите могат да го свалят от власт.така че света отива към едно противопоставяне макар и не от такъв мащаб както по времето на ссср
204
1
 
27
 
! Отговори
наглеци преди 9 години
а дългосрочната цел на Путин е да го сложи в десятката на САЩ
203
19
 
5
 
! Отговори
м.радев преди 9 години
345грешката дойде от там че путин никога не е признавал украинския народ и държава. обаче те са реалност.от кога ги има е друг въпрос.важното е че ги има и когато вървиш срещу фактите,губиш.втората причина е че путин е човек от миналото,от студената война ,от кагебистката школа на вербовчик. такъв човек просто не се вписва в компанията на съвременните лидери.сега путин няма полезен ход,предстоят дълго противопоставяне със загуби и за двете страни.за русия със сигурност загубите ще са по големи
202
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
санкциите са едно на ръка,това даже не е и най голямата загуба за русия.загубата е нарушените връзки между руския и украйнския народи. проля се кръв,настани се омраза.това е загубата за русия.путин е лош политик.имаше и други възможности русия да запази влиянието си в украйна
201
9
 
3
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До Анонимен- Не Израел започна да отвлича и да убива обикновенни хора. - Не Израел започна да изстрелва залпове от ракети срещу населени места в ивицата Газа. - Не Израелската армия се крие в населените райони и се крие зад цивилни граждани.
200
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле *** е страшна писателка. Мрази *** много мрази Путин и Русия. Мрази *** това ще ти остане Ха-ха-ха
199
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
крим и украйна са грешка на руската политика както беше грешка Афганистан.в крим имаха бази и всичко каквото искат,в украйна рускоезичното население си живееше нормално.
198
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
преди украйна,путин направи добри неща за русия.по времето на президента буш имаха добри отношения със сащ и запада.не знам кой ги тласна по пътя на агресията,украинците са им най близкия народ. интерес от сегашната ситуация имат само китай и ислямистите.. русия и запада губят от противопоставянето си
197
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има българска поговорка- никога не е късно да станеш за резил. на снимката гледа като ударен с мокър ***
196
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
обърка ги нещата путин. от цялата работа ще спечели само китай. конфронтацията със запада е безмисленна, това са пилеене на богатства и изолация. накрая китайците ще ги прилапат
195
14
 
8
 
! Отговори
345 преди 9 години
защо ли толкова много руснаци отиват да живеят в сащ и канада,ти как мислиш
194
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те дъщерите му избягали,едната в холандея ,другата в южна корея,тръгнали да хвалят живота в русия. бил съм 4 години на работа в архангелск воркута Сиктивкар усогорск. рускините се изтрепваха да хванат някой българин да се измъкнат от тая държава
193
4
 
16
 
! Отговори
шаш преди 9 години
За Русия -ясно. Само че Вие Country side американа виждали ли сте? Само няколко зъба в устата. IQ -???? От Ню Джърси до Филаделфия по терасите на дървените къщи пияни по всяко време на деня
192
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари русофилски колхозници, много скоро ще видите разпада на Русия. Те и Хитлер много го обичаха и умираха за него, а после го заклеймиха.
191
2
 
8
 
! Отговори
До 345 преди 9 години
За каква идеология говориш? Никога, никой, вкл. Ленин не е вярвак в комунизма. Било е средство за държане на хората в подчинение.Сега със същия успех за същите цели се използва антикомунизма.