Дългосрочната цел на санкциите срещу Русия е Путин да се оттегли

Руски политолог: Натискът върху Москва никога не е бил толкова силен
Обновена: 29 юли 2014 11:16 | 28 юли 2014 22:22, Елка Василева
402
Дългосрочната цел на санкциите срещу Русия е Путин да се оттегли
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Никога досега след края на Студената война Москва не е била подлагана на толкова силен натиск от страна на Запада, а в европейските и американските медии образът на Русия и лично на Владимир Путин са изключително силно демонизирани. Това заявява руският политолог Фьодор Лукянов в интервю за Lenta.ru.

Лукянов оценява, че ако бъдат наложени пълноценни санкции и по-специално секторни санкции срещу цели отрасли на икономиката, те значително ще влошат икономическата ситуация в Русия.

Още по темата

Според него за Европа санкции срещу Русия са „чудовищно неизгодни“. Но натискът от страна на САЩ е много мощен, а информационната картина около Украйна и сваления Боинг става пределно остра, констатира Лукянов.

Той казва, че международните медии правят фактически от Русия „държава парий“, не помня в миналото толкова мощна информационна атака“.

Може да се каже, че ситуацията е безпрецедентна: в подобно положение Русия никога не е била, категоричен е политологът.

Той обяснява, че мястото на Съветския съюз в международната система е било различно. СССР участваше минимално в отношенията на взаимозависимост с противниците си, така че по онова време ограниченията бяха съвсем различни, ставаше дума за системно сдържане. Впрочем и СССР като цяло не разчиташе на особено икономическо сътрудничество, казва Лукянов.

Русия обаче през последните години се развиваше, изхождайки от това, че по един или друг начин ще се включи в глобалната икономика и ще използва нейните възможности, макар и опитвайки се да регулира въздействието й, посочва политологът.

Лукянов е убеден, че целта на Запада, който налага нови и нови санкции срещу Русия, е прекратяване на каквато и да е подкрепа за проруските сили в Украйна. „Това е непосредствената цел, тъй като за САЩ е важно Киев да спечели военна победа, която най-вероятно ще е неизбежна в случай на затваряне на границата с Русия“, убеден е експертът. 

Той уточнява, че това няма да урегулира украинската криза. „Там ще продължи някаква друга форма на съпротива, нестабилност, но украинските власти ще си възстановят общия контрол върху територията“, обяснява Лукянов.

По-дългосрочната цел, за която открито не се говори, според Лукянов е „промяна на политическата ситуация вътре в Русия, ако искате – смяна на режима“.

Според него след всичко, случило се през пролетта и лятото, нормалните контакти между Москва и Вашингтон на високо равнище са невъзможни. „И не само за Обама, но и за приемника му. Кремъл също възприема САЩ като откровен враг“, обяснява политологът.

„Затова идеалният сценарий за САЩ е оттегляне на президента Путин. Още повече, че степента на неговото демонизиране достигна пика си, атаките са крайно персонифицирани“, убеден е Лукянов.

Политологът обяснява, че става дума естествено не за пряка намеса, но влошаването на положението в Русия чрез санкциите се разглежда като дългосрочно средство за отслабване на управляващата група.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пет червени трола само в рамките на последните 15 минути. Излагате се бе, ще ви спрат стотинките! :)
169
3
 
21
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименСВЕТЪТ С НАДЕЖДА Е ОБЪРНАЛ ПОГЛЕД КЪМ РУСИЯ ДНЕС ЗА ДА ГИ ПРЕДПАЗИ ОТ ДИКТАТУРАТА НА ЯНКИТЕ И ВОЕННИЯ БОТУШ НА КАУБОИТЕ..САЩ СЛЕДИ МЕРКЕЛ ИЗКЪСО...
168
11
 
3
 
! Отговори
пищал преди 9 години
До Разни мисликоя слава, на комплексар и топ-***, държящ собствения си народ по ботуша на КГБ, но със състояние от поне 70 милярда евро? е, на руснаците им е позволено да се чувстват принадлежащи към голяма нация. путин е част от системата по ограбване на собсвения си народ, какво величие?
167
1
 
29
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
САЩ ВИНАГИ ВОДЯТ ДЕСТРУКТИВНА ПОЛИТИКА..ТАКАВА ИМ БЕ ПОЛИТИКАТА ЗА СВАЛЯНЕ НА МИЛОШЕВИЧ.ПОСЛЕ НА САДАМ.КАДАФИ.СРЕЩУ СЕВЕРНА КОРЕЯ СЕ ОЧЕРНЯТ ЛИДЕРИТЕВЪОБЩЕ ИМА ЛИ СТРАНА КОЯТО ДА НАДИГНЕ ГЛАВА ВЕДНАГА СЕ СПРЕТВА ЕДИН ЗАГОВОР СРЕЩУ ЗАКОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО А ТРУПОВЕТЕ НА ПРЕЗИДЕНТИ СЕ ВЛАЧАТ ПО УЛИЦИТЕЕ ТЕ ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА ПО АМЕРИКАНСКИВСЕКИ ПРЕЗИДЕНТ ОТ АФРИКА АЗИЯ ИЛИ ЛАТ АМЕРИКА МОЖЕ ДА ГО СПОЛЕТИ СЪДБАТА НА КАДАФИ ИЛИ САДАМ.САМО АКО СТАНЕ НЕУДОБЕН НА САЩ.ЗАТУЙ И МЕРКЕЛ Я СЛЕДЯТ ИЗКЪСО
166
3
 
33
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименПРОГРАМАТА НА БРИКС Е САЩ ДА ОСТАНАТ САМО КАТО РЕГИОНАЛНА СИЛАДОЛАРА ДА СЕ ИЗПОЛЗВА САМО В САЩ И ДА НЕ Е МЕЖДУНАРОДНА ВАЛУТАДОЛАРА ДА СЕ ПОДЧИНИ НА ОСНОВНИТЕ ФИНАНСОВИ ЗАКОНИДА СПРЕ НЕОГРАНИЧЕНОТО ПЕЧАТАНЕ НА ЗЕЛЕНА ТОАЛЕТНА ХАРТИЯДА ИМА ЯСЕН МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН ЗА САЩ КАК ЩЕ ВРЪЩАТ КОЛОСАЛНИЯ ДЪЛГДА ИМА РУСКИ ИНДИЙСКИ, БРАЗИЛСКИ И КИТАЙСКИ ФИНАНСОВ ФОНД КОЙТО ДА НАБЛЮДАВА ФИНАНСОВИТЕ ОПЕРАЦИИ В САЩ...
165
6
 
39
 
! Отговори
Разни мисли преди 9 години
Сега се сещам за пророчествата на леля Ванга. "И ще дойде време бялата къща ще почернее и тогава ще започне краят на Америка" а за Русия-"Русия ще се изправи, и никой няма да може да спре славата на Владимир". Всеки може да си го интерпретира като пожелае. Аз ще го приема буквално. От края на WW II Америка води деструктивна политика. Има един библейски закон - Не може злото да прави добро и доброто-зло! Така че: Гуд бай Америка. Ъплаузите са от всички потиснати народи. Слава на Русия!
164
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопе , както вече писаха тези земи не са само на руснаците, те са федерация . Там има 83 субекта и 21 републики. Всяка република си има собствена конституция и си говорят на собственният език. Е тва ако не е демокрация, не като в Киев забраняват руският език а половината в парламента говорят на руски. А тва , че 140 млн държат 1/6 от света говори само затова колко добре се справят руснаците. Имало е доста мераклий за руските богатства. Ако си ходил там ще ги видиш из цяла Русия.
163
3
 
25
 
! Отговори
лудия преди 9 години
санкций ли та те вредят повече на европа отколкото на самодостатаната си с ресурси русия
162
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин е човек от миналото,кагебист от времето на студената война.
161
5
 
10
 
! Отговори
www преди 9 години
АКО БЯХА СЕ ОТТЕГЛИЛИ ЛЕНИН И СТАЛИН И ПУТИН ЩЕ СЕ ОТТЕГЛИ.
160
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То само заглавието говори. И преди е имало натиск тоест Путин е напълно прав. Остава да видим кога ще му писне от джафканията на задокеанските мъпети и като удари юмрук по масата да се смълчат гладни и озверели.
159
7
 
47
 
! Отговори
nina преди 9 години
Тотален страх владее цял свят от силата на Путин. След като " разкулачиха" СССР никой не очакваше, че някой ще може да даде отпор на диктаторството на запада. Дерзайте, г-н Путин!-нашата продажна държава отново ще се обърне за помощ към Русия, ако се наложи!
158
0
 
33
 
! Отговори
donika преди 9 години
Живее се добре в Америка и Запада,там отиват младите,не в Русия.Както е вярно,че ние в ЕС пътуваме до тези страни.Но с визи до ''великата Америка'' и другите.И признанието на известен американски анализатор,че САЩ са задлъжнели с над 60 трилиона долара.Което не им дава право да правят ''цветни революции'',тотална медийна война срещу РУСИЯ.ТЕ не искат нова руска възраждаща се страна,защитаващи християнските ценности.
157
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМай затова е този последен натиск срещу Русия.Путин беше в Бразилия и там БРИКС се договориха за създаване на алтернатива на МБФ с основен капитал 500 милиарда.Ако това стане до една година долара ще загуби 80% от стойноста си.Русия има 20000 тона злато,а с КитайБразилия,Индия и ЮАР-имат общо 50000 тона злато.САЩ пък имат 50000 долара на човек външен дълг.Ние в България май пак ще загубим.....
156
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много яко им бърка в гъзовете на западните "демократи" Путин,за това не им е удобен!
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Soros 279 ако има с какво да го купите :)
154
17
 
4
 
! Отговори
88 преди 9 години
След като Путин прилага практиката(руски патент) на насилствена любов от бившите соц страни и Украйна му остава да изиграе последната си игра на руска рулетка...да се гръмне за да не стане за резил.
153
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целта на войната в Донбас е да се освободи Украйна от населението на този край.
152
8
 
2
 
! Отговори
до 302 преди 9 години
732 милиарда долара-источника е руски и ти е посочен.И това не са рубли,А ДОЛАРИ.Защото една чанта рубли е един долар.
151
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТи си откaчен бе......откъде ги взе тия дaнни. Русия е еднa от 5те стрaни с нaй мaлък дълг. Около 1500 евро нa човек. Зa.сведение. Сaщ сa с около 50000 долaрa нa човек. Мaлоумнико вземи се гръмни-----------всички диктатури са с малък дълг, сев. корея няма изобщо , те само на помощи живеят