Да не преговаряш с Путин е признак на безсилие, не на сила

"Дейли телеграф": Старият съюзник на Кремъл, генерал Зима, се задава
Обновена: 1 авг 2014 14:14 | 1 авг 2014 09:04, Елка Василева
262
Да не преговаряш с Путин е признак на безсилие, не на сила
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Разбираемото възмущение от ужасната съдба на 298-те невинни пътници от полет МН17 накара западните лидери да прибягнат към любимия си начин за принуждаване на държави, заплашващи световния мир, да спазват по-добро поведение, пише историкът Марк Алмънд от Оксфордския университет в статия за в. "Дейли телеграф". Санкциите срещу Русия бяха разширени, насочени срещу ключови хора от обкръжението на президента Владимир Путин и отрязващи определени сектори от руската икономика от доходоносния бизнес със САЩ и ЕС.

Изминаха 95 години, откакто Удроу Уилсън предложи на света санкциите като алтернатива на войната. През 1919 г. това може би е изглеждало правдоподобна и желана алтернатива на използването на сила или на отнемащата време дипломация. Оказа се обаче, че е много по-лесно да бъдат наложени санкции, отколкото те да донесат успех. Трябва им време да ухапят и обикновено не нараняват мишените си.

Още по темата

Ако санкциите работеха, дори и бавно, династията Ким нямаше да оцелее като наследствени владетели на Северна Корея, санкциите срещу която започват да бъдат налагани от 1950 година.

Братята Кастро в Куба устояват 52 години на американските санкции. Семейство Асад по неотдавна влезе в черния списък, но управлява Сирия под натиска на американски санкции от 1986 г.

Тези, които предлагат санкции, ще дадат за пример Иран. Не започнаха ли аятоласите сериозни преговори по иранската ядрена програма заради осакатяващите международни санкции? Иран действително отстъпи - но основно защото Русия и Китай заедно със Запада оказваха натиск над Техеран. Ако Кремъл реши да отговори на западните санкции, може да хвърли спасително въже на Иран и да ни създаде големи главоболия, пише Алмънд.

Лесно е да забравим в слънчевите летни дни, че старият съюзник на Кремъл, генерал Зима, се задава на хоризонта.

Газовите доставки за Украйна вече са спрени и Киев трябваше да спре топлата вода в много високи блокове от съветско време.

Путин иска да бъде взет на сериозно. Негодуванието и руският империализъм мотивират неговата политика. От негова гледна точка Западът отхвърля Русия, а не обратното. Призивът за санкциониране на богатите руснаци е опасен. Помнете, че ако те станат обект на санкции днес, след това богатите араби и китайци може да се почувстват некомфортно да разчитат на британски феърплей в бъдеще.

Ситуацията в Източна Украйна е ужасна и става все по-зле.

Изминаха месеци, без Западът и Русия да се чуят един-друг. Може би няма взаимно приемливо решение на украинския конфликт, но обсъждането на последиците може да отвори път към мира. Нека не налагаме ембарго на дипломацията, призовава авторът в края на статията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
4
 
4
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
До 104 112Тези двамата начело на коя държава са били? Тезата ми за Гладмора си е съвсем състоятелна защото Хрушчов е роден в семейство на миньор и не е имал частно стопанство, поне не достатъчно развито-работил е като овчар и механик. Освен това Хрушчов няма нищо общо с Гладмор а само Сталин! Виж си твоите книжки. А този който има пряко участие на място в Украйна испратен от Сталин е Вячеслав *** а той си е чист руснак! Хрушчов идва на власт след Сталин!
86
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боядисва си и оредялата косица, не знам дали няма да му падне по - бързо така. Тогава сигурно ще надене перука като Йосиф Кобзон, нали са от една и съща мафия, хихихи
85
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да преговаряш с Путин е губене на време.
84
12
 
3
 
! Отговори
Путинка преди 9 години
Путин е мъжленце - джобен формат. Дребно и вредно, цялото в ботокс и фейслифт, много е смешен като женичка кисни в пластичните клиники, хо хо хох о. Сигурно вкъщи слага пеньоар и чехли с пухче, хахаха
83
11
 
11
 
! Отговори
Някой преди 9 години
По-глупава статия от тази не бях чел скоро време! Какво иска да каже статията, че западните демокрации трябва да преговарят с Путин и той да си вземе каквото иска от Украйна, защото Путин имал газ и разни богаташчета с мръсни пари трябва да са спокойни? Русия е държава, в която не се спазва никакъв закон, освен на по-силния (Кремъл). Там няма човешки права, освен правото да се подчиняваш! А самият Путин се изкълчи да лъже, че той не подкрепял нито кримските сепаратисти, нито тези в Изт. Украйна!
82
7
 
8
 
! Отговори
realist преди 9 години
putin e majaga.
81
4
 
4
 
! Отговори
104 преди 9 години
Дичев, това показва несъстоятелността на вашия довод за Гладомор-а. А, между другото, Сталин и Хрушчов далеч не са някакви "комунистически ***", а двама от най-жестоките сатрапи на 20-ти век. И, както вече споменах, те не са руснаци.
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марк Алмънд е известен с левите си убеждения и със симпатиите си към бившия СССР. Какво да се прави, има ги всякакви...
79
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НФБЛОШОТО Е ЧЕ БОГАТИТЕ АРАБИ ТЕГЛЯТ ПАРИТЕ СИ ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ БАНКИ И ПРОДАВАТ СКЪПИТЕ СИ КЪЩИ..--------хахаха, голям смях правиш,***. те богатите араби станаха богати благодарение на хамериката.спазвай опорните точки и не пиши глупости.
78
4
 
4
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
До до Дичев 104И това само доказва че през времето на комунизма е имало *** на комунистическият режим навсякъде! Както и тук в България така и Грузия и в Украйна, това какво общо има!?
77
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Аляска е ПРОДАДЕНА на САЩ а не подарена чрез декрет каквато е ситуцията с Абхазия и Крим !!!!! "---Продадена е, но с договор. Ако американците не го спазват Русия може да си поиска Аляска обратно. Според договора американците трябва да респектират бичаите на местните, много от които са православни и содомията и дупедавството наранява и обижда религията им, а америка легализира дупедавството и дори брака между содомити така че Русия може да си вземе обратно Аляска.
76
5
 
3
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
До Анонимен 102А ти очевидно си нямаш идея какво е фашизъм а аз няма да те просветлявам!
75
6
 
5
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
До българина 101Дали е продадена или подарена разлика няма тя е на друга държава-това е!
74
2
 
11
 
! Отговори
до Дичев преди 9 години
Г-н Дичев, моля да отворите историческите книжки и да прочетете, че Гладомор е организиран от един грузинец - Йосиф Сталин и е приложен от един украинец - Никита Хрушчов. Прави ли ви впечатление, че и двата народа от които произхождат организаторите на Гладомор-а в момента са съюзници на САЩ и противници на Русия?
73
11
 
3
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
До Анонимен 98Цитирам се защото ми писна да се обяснявам."Ето населението на Крим 68% руснаци, 20 % украинци, 10% кримски татари. Ако процента беше около 75-80 щях да го приема, но 98% при референдума и при положение, че след Гладмор за който говори мухлясалия автор на статията украинците мразят Русия това не е реално." Такъв процент в историята аз си спомням веднъж, когато комунистическата партия завзе властта в България и имаше "честни" избори и тогава процента беше между 98 и 99%.
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименОчевидно имаш в предвид фашисткия режима в Киев.
71
0
 
7
 
! Отговори
българина преди 9 години
До ДичевАляска е ПРОДАДЕНА на САЩ а не подарена чрез декрет каквато е ситуцията с Абхазия и Крим !!!!! Разлика превиш ли между договор и подаряване ?????
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Дичев:Американците не са си платили Аляска докрай, така че имат пълно право да си я поискат. От янки пари не чакай
69
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До г-н Дичев 93Не го отричам, но в Русия нима е по-добре? Тоталитарна власт, граничеща с фашизъм? В този случай няма добри и зли има само отенъци на сивото!
68
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Крим е "автономна република в състава на Украйна, анексирана от Русия на 18 март 2014 година."Нещо си се объркал! Кой те научи на това - CNN или Reuters. На 18 март имаще референдум в Крим и народа реши да се присъедини към Русия. Никой не е анексирал Крим, дори и един руски войник не е стъпвал в Крим, и една пушка не е гръмнала, глупост е да се говори за анексиране, действието беше от страна на Крим, а не на Русия.