Да не преговаряш с Путин е признак на безсилие, не на сила

"Дейли телеграф": Старият съюзник на Кремъл, генерал Зима, се задава
Обновена: 1 авг 2014 14:14 | 1 авг 2014 09:04, Елка Василева
262
Да не преговаряш с Путин е признак на безсилие, не на сила
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Разбираемото възмущение от ужасната съдба на 298-те невинни пътници от полет МН17 накара западните лидери да прибягнат към любимия си начин за принуждаване на държави, заплашващи световния мир, да спазват по-добро поведение, пише историкът Марк Алмънд от Оксфордския университет в статия за в. "Дейли телеграф". Санкциите срещу Русия бяха разширени, насочени срещу ключови хора от обкръжението на президента Владимир Путин и отрязващи определени сектори от руската икономика от доходоносния бизнес със САЩ и ЕС.

Изминаха 95 години, откакто Удроу Уилсън предложи на света санкциите като алтернатива на войната. През 1919 г. това може би е изглеждало правдоподобна и желана алтернатива на използването на сила или на отнемащата време дипломация. Оказа се обаче, че е много по-лесно да бъдат наложени санкции, отколкото те да донесат успех. Трябва им време да ухапят и обикновено не нараняват мишените си.

Още по темата

Ако санкциите работеха, дори и бавно, династията Ким нямаше да оцелее като наследствени владетели на Северна Корея, санкциите срещу която започват да бъдат налагани от 1950 година.

Братята Кастро в Куба устояват 52 години на американските санкции. Семейство Асад по неотдавна влезе в черния списък, но управлява Сирия под натиска на американски санкции от 1986 г.

Тези, които предлагат санкции, ще дадат за пример Иран. Не започнаха ли аятоласите сериозни преговори по иранската ядрена програма заради осакатяващите международни санкции? Иран действително отстъпи - но основно защото Русия и Китай заедно със Запада оказваха натиск над Техеран. Ако Кремъл реши да отговори на западните санкции, може да хвърли спасително въже на Иран и да ни създаде големи главоболия, пише Алмънд.

Лесно е да забравим в слънчевите летни дни, че старият съюзник на Кремъл, генерал Зима, се задава на хоризонта.

Газовите доставки за Украйна вече са спрени и Киев трябваше да спре топлата вода в много високи блокове от съветско време.

Путин иска да бъде взет на сериозно. Негодуванието и руският империализъм мотивират неговата политика. От негова гледна точка Западът отхвърля Русия, а не обратното. Призивът за санкциониране на богатите руснаци е опасен. Помнете, че ако те станат обект на санкции днес, след това богатите араби и китайци може да се почувстват некомфортно да разчитат на британски феърплей в бъдеще.

Ситуацията в Източна Украйна е ужасна и става все по-зле.

Изминаха месеци, без Западът и Русия да се чуят един-друг. Може би няма взаимно приемливо решение на украинския конфликт, но обсъждането на последиците може да отвори път към мира. Нека не налагаме ембарго на дипломацията, призовава авторът в края на статията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
30
 
! Отговори
до "един българ преди 9 години
Всички, които не сме си завряли главите в гъзовете, виждаме какво става с богатите на ресурси държави от Южна Америка и Африка. Така наречените "западни демокрации" изтискват зверски тези държави, като оставят след себе си унищожена природа, болни и отровени хора, граждански войни и безброй страдания.Учудва ли ви, че Путин не желае това за своята страна?
106
2
 
4
 
! Отговори
До нрадев преди 9 години
Я ми поясни кой цял свят, че се притесних от извънземния си произход!!!?
105
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До БобиНе съм сигурен дали разбрах какво казваш. За мен демокрацията се изразява основно в човешки права, не в модел на управление на страна. Свобода на словото, мирно управление, т.е. без военна върхушка и независима и честна съдебна система. Това е някакъв утопичен вариант но да кажем е полюса към който се стреми такъв тип управление. Разлики винаги ще има между различните държави но това е същината. Реалното управление винаги е крива от какво искат управниците срещу какво позволява народа.
104
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от конфликта,китай доволно потрива ръце и гледа към сибир
103
20
 
6
 
! Отговори
нрадев преди 9 години
за цял свят е ясно,русия е агресор и окупатор,изпраща терористи в зелени униформи без отличителни знаци. украйнския народ брани родината си и ще победи. за ушанките се задава втори Афганистан. след едно надигане в поволжието и Кавказ ще ги сполети съдбата на СССР.винаги са имали лоши политици
102
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
до Анонимент 134Каде въобще прочете,че ме интересува как ще умпре Путин? Смисъла на изречението "Ако се беше ограничил само в РФ щеше да си умре президент." поне за мен е - "ще е президент до живот" а дали ще умре старост, рибя кост или атентант си е негова работа. Сега обаче ми хрумва, че тебе всъщност не те интересува какво пиша а просто си търсиш конфронтация. В такъв случай можеш да избереш, който искаш от от анти руските коментари и ще имаш успех, аз не съм заинтересован. Късмет. :)
101
4
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
До EU citizenМисля отиваш в крайност с тая генерализация. Поне според мен всеки народ си заслужава управниците и те са огледало на душевната му нагласа. Не мисля че демокрацията ще оцелее в Русия поне за момента. както и българите те се прекланят само пред сопата и десетилетия ще им трябват за да се променят. Владетел като Путин е идеалния вариант за тях от държавна гледна точка. За съжаление има имперски амбиции. Ако се беше ограничил само в РФ щеше да си умре президент.
100
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До EU citizen,така ли бе майна? Преди да давате акъл на Путин , изчистете си смрадливия град, че децата ви *** от липса на чист въздух!
99
2
 
13
 
! Отговори
ПСАКИ СЕ ПОБЪРКА преди 9 години
от зор да показва "НЕОПРОВЕРЖИМИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА" за това, че ПУТИН лично е свалил Боинга над Украйна. Е ако не е той поне е носил вода на стрелеца. Даже спътника го е снимал как стреля с огромния пищов като лошия в БАТМАН. НО ТОВА СА СЕКРЕТНИ СНИМКИ и няма как да ги покажат на простолюдието-показват рисунки като от американски съд дето е забранено да се снима. УСА лъжците затова на времето накараха *** КОЛИН да показва епуветки с иракски отрови. Затова е *** ОБАМА НЕ СЕ ИЗЧЕРВЯВА ОТ СРАМ
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С терористи преговори НЕ!
97
5
 
5
 
! Отговори
127 преди 9 години
нима не знаеш че руските олигарси са евреи ,а етническия произход на путин е най строго пазената тайна в русия
96
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никакъв смисъл няма да се преговаря с лъжливото овчарче в кремъл. решението е много просто, изтегляне на терористите от украйна и чак след това преговори.
95
11
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 9 години
Русия трябва да свали своята тоталитарна империалистична мантия и да се присъедини към парада на радостта на бившите комунистически страни, които приеха демократичния капитализъм през 90те. Но 24 години по-късно, Русия се връща към най-лошите сценарии в съветски стил и сталинистки култ към Путин. Изчезна многопартийната политика и се върна неоимперализмът. Органите за сигурност превърнаха Русия в полицейска държава, а думата либерал се превърна в обида.
94
13
 
9
 
! Отговори
факти преди 9 години
Крим е бил 200г. руски, местното население е изселвано принудително и са докарани руснаци умишлено. Ако някой твърди, че Крим е изконно руска територия, значи е съгласен, че България е изконно турска. Все пак сме били част от Османската империя цели 500г. Доста повече от 200. А вече има и много руснаци по Черноморието. Вероятно ще сте съгласни да им го предадем и него след време?Путин е едно малко Хитлерче, липсва му мустачето, като светоглед и цели е същият.
93
4
 
10
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До TheCitizen1Световният ти правов ред е нещо, удобно, и обслужващо само САЩ, и верните им дупедавци! Този "ред", означава ограбване на по-слабите, и безкрайно обогатяване на световната олигархия! И Хитлер беше създал нов "световен ред", ама му духнаха под опашката, пак руснаците!
92
13
 
5
 
! Отговори
TheCitizen1 преди 9 години
Това което иска да ни внуши левичара Алмънд и което ни разказва Патрик Бюканън , само доказва , че тия двамата и купища други такива "капацитети" не отчетат , че вече сме във второто десетилетие на XXI-ви век - една среда , която те не желаят и не искат да опознаят и все ни дърпат към онова , което те познават... Путин доказва и потвърждава , че не признава световния правов ред , той се опитва да бъде Сталин в нашето време , което е много тъжно , но и комично. За това той ще бъде спрян ...
91
11
 
3
 
! Отговори
до 120 преди 9 години
недоволсвото в Крим от аниксерането е ОГРОМНО. Хората са им ограбили спестяванията като са обръщали парите в рубли. В момента, в който Путин го изгонят от Източна УКрайна и Крим ще обяви независимост! Нещата вече са решени и имат подкрепа от всички, вкл Турция. Затова и Израел подкрепи Независим Кюрдистан. Пакетна сделка. Чакат само Путин още да се окъка и ще се оправят нещата.
90
7
 
8
 
! Отговори
ДАВАЙ ПУТИН преди 9 години
България се моли да смачкаш наглите УСА фашисти и текните надупени марионетки. ВКЛЮЧИТЕЛНО и у нас!
89
7
 
22
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Крим,де юре,никога не е бил украински.Русия си го взе обратно,защото съзря реалната опасност,след бандеровския преврат в Киев,там да бъде разположена американска база!И това, съвсем до границите и,нещо,което не можеше да допусне!Целите на САЩ,финансирайки преврата,бяха да се докопат до ресурсите на Украйна,които не са малки,да почнат сондажи за шистов газ,да се приближат до границите на врага си - Русия,да направят Крим "непотопяем самолетоносач",насочен на изток!Но,сметките се объркаха...
88
11
 
7
 
! Отговори
ха преди 9 години
колко перфидно Путин заплашва Запада с война чрез Иран. Не му се получиха нещата Путин с ИДИЛ в Ирак и сега иска Иран да набърка. Нищо няма да постигнат. Русия след като отиде в Латинска Америка и Аржентина фалира. Путин води себе си и съюзниците си към фалит!