В Русия тайно погребват още убити военни

По подобен начин е започнала и войната в Чечения
Обновена: 27 авг 2014 17:42 | 27 авг 2014 15:34, Елка Василева
330
В Русия тайно погребват още убити военни
Снимка: БТА

Във Воронежка област беше погребан още един военен – командирът на десантно-щурмовия взвод от 76-а Псковска дивизия Антон Короленко, загинал при неизвестни обстоятелства. Церемонията се е състояла на 25 август, предаде телевизия „Дожд“, позовавайки се на РИА-Воронеж.

Началникът на военния комисариат във Воронежка област Михаил Харковски обясни, че командирът на взвода е загинал „при изпълнение на служебните си задължения на 19 август“. Къде и при какви обстоятелства е станало това, той не каза. Не са получили отговор и въпросите на роднините за това, информацията беше определена като „тайна“.

Антон Короленко има съпруга Наталия и малка дъщеря. „В петък сутринта бях щастлива, а на обед всичко рухна. На ръба съм – от едната страна нашият щастлив живот, а от друга – пустота. Помолете се всички за моя единствен и любим Антон, как е възможно, него вече го няма“, написа жената на взводния командир в профила си във "ВКонтакте" на 24 август. Профилът на самия Антон Короленко е премахнат от социалната мрежа.

Още по темата

На 25 август руски медии съобщиха за „закритите погребения“ на двама десантчици от Псковската въздушно-десантна дивизия. Роднините на Леонид Кичаткин и Александър Осипов отказаха да говорят пред журналисти за това как са загинали военнослужещите. На гробовете им са изписани датите на смъртта – 19 и 20 август.

В профила на Кичаткин във ВКонтакте първо се появи съобщение за смъртта му, написано от името на съпругата му, а след това – опровержение, в което се казваше, че десантчикът е „жив и здрав“. След това пък профилът беше изцяло премахнат.

Командващият Въздушно-десантните войски генерал-полковник Владимир Шаманов заяви на 22 август, че „в нашата десантно-щурмова бригада всички са живи и здрави“. Но на 25 август журналисти, посетили село Вибути, където са погребани десантчиците, намериха два пресни гроба – на Леонид Кичаткин и Александър Осипов, припомня „Новие известия“.

На 26 август репортерът от телевизия „Дожд“ Владимир Поменски съобщи, че е открил гроба на Алексей Василиевич Карпенко, като се предполага, че той е бил погребан предишния ден.

Слуховете за странната смърт и погребенията на руски военни породиха множество въпроси, пише NEWSru.com. Журналистът Олег Кашин отбеляза, че такава „позорна секретност е уместна само в случай, че скрива нещо безкрайно срамно – тази секретност днес изразява неуважението от страна на руската държава и към самите десантчици, и към техните семейства, и към цялото общество, което във всеки случай има право да знае къде и на какво основание воюват и загиват руски войници“.

Мълчанието или невнятните коментари на официалните ведомства само засилват атмосферата на подозрителност и ни карат да си припомним за неприятни примери от руската и съветската история, пише „Ведомости“. Изданието сравнява сегашната ситуация с онова, което се случваше в съветско време. „Страната не е знаела за тайните операции на Червената армия в Афганистан през 1929 г. и в Синцзян през 30-те години. На участващите в тях е било забранено да пишат на роднините си за това къде се намират в момента, след цензурирането им писмата са били изпращани от мястото на постоянната дислокация. Също както Кремъл премълчаваше участието на съветски военни в бойните действия в Корея и Виетнам срещу САЩ, в Египет и Сирия срещу Израел“.

От съюза на войнишките майки припомнят, че по подобен начин е започнала и войната в Чечения, посочва "РБК Daily".

NEWSru.com припомня, че руското министерство на отбраната категорично отрича информацията за присъствие на руски военни в Украйна. Семействата на руските десантчици и правозащитниците напразно се опитват да изяснят съдбата на изчезналите им роднини.

На 26 август в Саратов се състоя пресконференция на роднините на военния Иля Максимов, който е професионален войник във военното поделение N74268  край Псков. Неговата майка съобщи, че в средата на август той казал на роднините си, че ги изпращат на учения и след това връзката с него се е изгубила. По-късно родителите видели документите на сина си в украинските социални мрежи сред документи, посочени като иззети от бойна десантна машина, пленена на територията на Украйна. В тази връзка роднините предположиха, че синът им е пленен и помолиха украинските власти да му простят и да го освободят.

На 26 август стана известно за обръщението на още една войнишка майка – Альона Косаченко. Тя съобщи, че синът й – Валерий Комаров, който отслужвал редовната си служба в 137-и гвардейски парашутно-десантен полк в Рязанска област, в края на юли е бил преведен в част, дислоцирана около село Гуково в Ростовска област /КПП на границата с Украйна, където се намират наблюдатели на ОССЕ/.

На 26 август Валерий се обадил на майки си и й казал, че карат него и другите наборни войници да подпишат договори за професионални войници, както и че са им взели медальоните в случай на безследно изчезване или смърт. Поради това жената се опасява, че синът й е изпратен да воюва в Украйна.

Секретарят на Съюза на комитетите на войнишките майки Валентина Мелникова заяви, че днешната ситуация й напомня за 26 ноември 1994 г., когато в Грозни навлезе т.нар. безименна танкова колона, за която всички знаеха, че това са руски военни. Част от хората загинаха, друга част бяха пленени. И тогава, както и сега, казва правозащитничката, от тези хора се отказваха и президентът /тогава Борис Елцин/, и министърът на отбраната /тогава Павел Грачов/.

Темата за участие на руски военнослужещи в бойните действия в Новорусия /Украйна/ е крайно изгодна за противниците на Русия. В руското и украинското общество определени сили се опитват да сформират мнение, че Русия оказва военна помощ на опълченците. И това също играе в полза на Киев в неговата информационна война срещу Русия, пише „Новие известия“.

Данните за загуби, както и данните за евентуално участие на руски военнослужещи в бойните действия в Украйна - това е на първо място елемент от информационната война. Дали обаче в тази информационна война ще има крайни победители е трудно да се каже, пише NEWSru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


330
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
8
 
9
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До АнонименВместо в Северна Америка да беше отишъл да живееш в Русия, можеше и да ти е по добре
222
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ruski voenni v Ukraina ima ot purviq den .
221
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички Украйнци са маскари и царе на пропагандата,та даже и великият Кличко,който смятах че е мъжкар и смел,започна да върти номера за мача си с Кобрата,та даже и го отложи!Ако найстина има загинали двама руски военни,то те може да са загинали и по време на занятия,учения и така!Доколкото ми е известно в руската армия има дори и допустима смъртност по време на учения,а пък че и руснаците си имат трески за дялане си имат,но определено Русия е по-малкото зло от САЩ!Ако има загинали-лека им пръст!
220
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някаква обратна корелация забелязвам тук във форума:Колкото повече реално отстъпва украинската армия,толкова повече се увеличават коментарите срещу Русия и Путин.Което ме навежда на една мисъл за увеличените коментари-позитивна корелация повече коментари срещу повече пари.Дали е така?
219
0
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Rossiq ne trqbva da pravi gre6ni stupki... :-/
218
22
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До rusnakне лъжи бе платен *** ! има ли по-голям и нагъл ботуш от руският и лудият Путин ?
217
20
 
16
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Били "влезнали" десетина десантника. А укрите като влизат в Русия по стотици, барабар с техника и БТРи??:)))
216
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом под статията е името на *** василева - знай, че е лъжа.
215
13
 
18
 
! Отговори
rusnak преди 9 години
Що пишете само някакви бастни и недоказани работи, когато укрите ядтът жесток бой по целият фронт, а за това нито дума????
214
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако русия воюваше щеше да си личи доста брутално
213
5
 
5
 
! Отговори
до 251 преди 9 години
Вы предали Украину.Они были ваши братья,вам не стыдно?
212
6
 
12
 
! Отговори
ddr преди 9 години
Грузия изпраща медицинска рота в помощ на Украйна. Русия се обгради с врагове и тези врагове ще се увеличават.
211
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Които е избрал да вярва на украинци, да отиде не да жирее, само да отиде и да опита да прави бизнес в Украйна. Повече не искам от никого. След не повече от няколко дена ще знае защо потдържам антиукраинска позиция и защо не вярвам и на една украинска дума.
210
6
 
12
 
! Отговори
Преди 25 години преди 9 години
Кремъл изпрати над 100 000 руски войници в Афганистан.Ранените и убитите са между 15 000-30 000 руски момчета,без да се броят загубите на самолети,хеликоптери,танкове и БТР.Какво направи Кремъл?ЕДИНСТВЕНО И САМО УКРЕПИ С БЕЗУМНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ ИСЛЯМА ПО СВЕТА.Иран,Саудитска Арабия,Пакистан подпомагаха всячески афганците.Резултата?Всички ислямски страни се обединиха срещу окупатора.Кремълци нищо не са разбрали от УРОКА.Историята се повтаря като фарс.
209
16
 
16
 
! Отговори
Мерси преди 9 години
Мерси за примитивната и платена антируска пропаганда! Благодарение на нея станах още по-голям привърженик на Русия и на антифашистите от Югоизточно Украйна!
208
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Царят винаги е гол. Ако не си забелязал. Особено във времена на електронни медии. Всеки може да си маскира аипито и да пише каквото желае където желае. Някои си купуват цели медии за да прокарват своята политика. България е прозападно ориентирана. Поради крайно руското отношение на българитя по въпроса с Украйна, се налагат доста по радикални мерки. Поради тази причина започнаха да пускат напоследък украинските измислици в българските медии. Всеки да си решава на кого да вярва.
207
12
 
17
 
! Отговори
под диктовка преди 9 години
Статията е написана под диктовката и с любезното съдействие на отдел "Лъжа и дезинформация" на Цру! Цру най-голямата терористична организация в света!
206
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Запада обеща и да не разширява НАТО в посока Русия, но ако погледнеш картата можеш да видиш доста странни явления в тази посока - НАТО се стреми да обхване всички страни около Русия. Ако теб те заобграждат хора, желаещи да те изнасилят, ти няма да изкараш ножката а ще се надупиш предполагам. Или ще изикаш жена си и сестра си да поемат зора вместо теб ;)
205
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не искам нищо да казвам, освен да ви напомня какви са последните думи на Марк Евтюхин преди да умре. Ако не ги знаете, намерете ги. От там нататък нека всеки да си прави изводите както си иска.
204
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори и да го прави, в което не вярвам, съм съгласен с Путин. Киев заслужава страданието, което го чака и дори много повече. Чета украинските сайтове и ако до момента всичко, коетопишат е вярно, в Украйна трябва да са влезли няколко хиляди руски танка с няколко десетки хиляди руски войника. Просто на страха очите са големи. А *** допринася за промяна на медийната атмосфера. Както и много други. Лошо няма.