Малките стрелци на Америка

Или защо деца на 5 г. са насърчавани да стрелят с истински оръжия
29 авг 2014 20:08,
171
Малките стрелци на Америка
Снимка: Reuters

Тази седмица 9-годишно момиче застреля инструктора си по стрелба, без да иска, картечен пистолет Узи. Не всички американци израстват с оръжие и стреляйки, но тези, които имат оръжия, започват от много малки, отбелязва БиБиСи.

Дан Баум започва да стреля още на 5-годишна възраст. Той е автор на книга, посветена на опасната и разрастваща се култура за обучение на деца в Америка да стрелят от малки. Баум вярва, че стрелбата може да научи децата на ценни уроци по уважение и дисциплина.

„Това, което казваш на детето, е: това е изключително опасно устройство, аз ти го давам в ръцете и ти вярвам, че можеш да го използваш правилно“, обяснява Баум.

Според данни от 2012 г. 31% от американските домакинства имат поне едно дете и един пистолет в дома. За много родители притежаването на оръжие в дома означава и обучаване на децата им от най-ранна възраст да стрелят с него.

Включването на децата в културата на оръжията е толкова вкоренено, че в някои райони денят, в който се открива ловният сезон, се обявява за неучебен.

Има фирма, която продава оръжия специално за деца. “Моята първа пушка“ има по-малка огнева мощ, отколкото версиите за възрастни и е проектирана да бъде държана от по-малки ръце.

Баум научил дъщеря си да стреля, когато е била на 10 години. „Децата са умни“, казва той. „Първо, те ще направят всичко възможно, за да намерят нещо, което се крие. И второ, те лесно могат да научат инструкциите за безопасност“, допълва Баум.

Дейвид Принс и жена му откриват стрелбището „Иигъл гън рейнж“ в Луисвил, Тексас, преди две години. Те приемат децата, колкото и малки да са, дори организират партита за рождени дни на стрелбището.

„Искахме да осигурим безопасна, семейна и приятелска среда, в която децата да могат да се научат как да стрелят с пистолети, защото те рано или късно ще имат вземане-даване с оръжията“, разказва Принс. „Оръжията са постоянно около тях – виждат ги във видеоигрите. Децата трябва да се научат, че те са опасни“, допълва той.

Принс показва на 5-6-годишни деца как да боряват с пистолети.

От правна гледна точка в САЩ няма ограничение на каква възраст трябва да са децата, за да могат да стрелят. Това е оставено на преценката на родителите. Принс казва, че децата могат да боравят с оръжието, с което се случи фаталният инцидент тази седмица, но само с необходимите предпазни мерки, като откатът на оръжието се сведе до минимума.

От своя страна Баум твърди, че не трябва да се дава оръжие Узи на дете. Той се надява, че инцидентът ще доведе до по-широка дискусия за оръжията в САЩ, но и се притеснява, че случаят ще бъде използван от антиоръжейните лобита в политиката.

„Жалкото е, че хората ще видят това клипче и ще направят генерален извод, а това е предубеждение“, подчертава той.

Междувременно Силвио Калаби, автор на друга книга за оръжията, казва, че дебатът за оръжията в САЩ е толкова поляризиран, че мненията винаги са в двете крайности. „Ако потърсите в интернет, ще откриете снимки на 5-годишни, които стрелят. Вярвам, че в една нормална ситуация е недопустимо да им се дават оръжия“, обяснява той. Въпреки това той посочва, че хората, възмутени от другите, даващи пушки на децата си, не разбират реалността, която ги заобикаля. „Те си представят, че домовете им на масите имат купи и вместо бонбони в тях има пистолети“, обяснява Калаби.

Според Калаби голямата част от хората, които имат оръжия, си ги държат под ключ. Той е научил децата си да стрелят, когато са били на 12 г. Научил ги е, защото просто това е част от американската традиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: оръжияАмерикаСАЩдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Или защо деца на 5 г. са насърчавани да стрелят с истински оръжия"Защото родителите им са психопати по рождение и крушата не пада по-далече от дървото.
21
2
 
6
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Да ти имам демокрацията.
20
0
 
5
 
! Отговори
До 14 ОБЕКТИВНО ПОГЛ преди 9 години
Ако едно разпасано малцинство знаеше, че и у нас има на склад такива неща, а също и празни нови затвори, може би щеше да се позамисли. Но както е тръгнало, българинът ще започне да се въоръжава, независимо от законите, защото общество в криза и в опасна ситуация си намира колая. А след това ще решим какво ще построим и кого да въдворим там.
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако във всеки български дом имаше оръжие (имало е, българино, но след 09.09. ти го взеха) и ако всеки беше научен, че животът, честта и имуществото му (което е ОВЕЩЕСТВЕН ТРУД) са неприкосновени и по-ценни от "правата" на всеки разпасан, тази страна щеше да е друга.И, 240 *** нямаше да пренебрегват нуждите и желанията на избирателите си!
18
3
 
13
 
! Отговори
6055 преди 9 години
Аз НЕ харесвам Америка и опитите и за световно господство, но по отношение на оръжията, смятам, че са на правилния път. В САЩ има повече оръжия сред цивилното население, отколкото.... цивилно население. На под 18 оръжия НЕ, но на всеки пълнолетен мъж да се зачислява по един АК да си варди дома и строги закони, ако злоупотреби с него.
17
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
със тези санкции целия свят ще претисне Русия за да я отслабят накрая ще решат да я нападнат и тогава няма да има трета световна война щото всеки ще си пуска ядренните бомби аре честито на всички
16
7
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
ДО ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО или ДО ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ един и същ човек е.По-страшни главорези от руските оправници спрямо собствения си народ няма, може би една държава колкото България от руснаци е унищожена от управляващите руски императори през нейната история, само Сталин е разстрелял близо 1 млн. руснаци мислещи обратното на него.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Малките стрелци на Америка"Те и на големите им стрелци акъла не им е в повече :))
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отлична традиция Така е било и в България преди 9 септември 1944
13
2
 
9
 
! Отговори
ОБЕКТИВНО ПОГЛЕДНАТО преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Въпросите ти могат да бъдат продължени ! Защо в САЩ са складирани няколко милиона пластмасови ковчега за по 4човека всеки ? Защо са направени няколко затвора подобни концлагери -за сега празни? Защо има влакови композиции оборудвани като затвори ?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до ДА ЖИВЕЕ РУСИЯПо-страшни лагери от тези на Хитлер и Сталин няма.
11
4
 
16
 
! Отговори
Чикчирик преди 9 години
Обучават ги да! Един ден ще отстояват собствеността, правата и децата си ако се наложи. А вие? Вие един срещу друг знаете, това ви научи доносничеството на комунизма. Вие вашите деца вардите ли - защото със служебно БМВ от порядъка на 4000 евро втора тинейджърка даде задния двор тази седмица. Ей толкова струвате! Ценностн система имате на бангладешка ***!
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е това на снимката поне има ц. цета.
9
6
 
20
 
! Отговори
Grigor преди 9 години
Една чудесна американска традиция. Някой дали си задава въпроса какво щеше да бъде нивото на престъпността в тази държава и броя на убойствата ако оръжието не беше достъпно за всички? Престъпника и убиеца винаги ще се снабдят с оръжие, независимо дали това е законно или не, и ще го използват когато решат. Но обикновените хора няма да имат средствоз а защита. В момента да влезеш с взломв американски имот си е рисково - 80% е шанса собственика да те посрещне с насочено дуло и това възпира!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по шосето се задава кака дора
7
12
 
13
 
! Отговори
1 преди 9 години
Децата трябва да може да се защитават. Това е добре, че стрелят
6
15
 
19
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
По-интересно е защо САЩ строят нови затвори приличащи до голяма степен на бъдещи концлагери, в които не въдворяват никого ?за кого са тези затвори ?Какво смятат да правят американските власти със собствения си народ ?Или вероятно с други народи ? ...Или може би с "неблагонадеждните" от цял свят, когато напълно установят и наложат Новия Световен Ред ? ...Това за оръжията не е толкова страшно, колкото другото ...
5
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще търсите агата но няма да се върне скоро
4
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами обучават се хората срещу ***.
3
5
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Много точно казано