САЩ откриха следи от руски военни в Сирия

От Москва отричат
9 окт 2014 21:30, Елка Василева
421
САЩ откриха следи от руски военни в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Пентагонът потвърди съобщение на сирийската опозиция, че бунтовници са превзели секретен Център за радиоелектронно разузнаване, управляван от специалисти от министерството на отбраната на Русия.

Във Вашингтон смятат, че откритите улики говорят за непосредствено участие на Москва в сирийския конфликт, тъй като събраната информация за разговорите и придвижването на силите на опозицията е била предавана на официален Дамаск.

Руските военни определят изявлението на Пентагона като „поредната провокация“, пише вестник „Комерсант“.

За превземането на секретния обект край град Ал Хара, близо до сирийско-израелската граница, представители на опозиционната Сирийска свободна армия съобщиха на 5 октомври.

От Пентагона потвърдиха, че става дума за съвместния Център за радиоелектронно разузнаване, който е бил контролиран от подразделение на сирийските проправителствени войски, но според американците основната работа в обекта се е извършвала от руски военнослужещи.

Във видеоклипове, качени от името на Сирийската свободна армия в социалните мрежи, бунтовниците показват откриването вътре в помещенията на стойки със снимки на военни от Русия на боен пост. Виждат се и списъци на бившите ръководители на базата, изображения, демонстриращи процеса на „съвместно обработване на информацията от руски и сирийски офицери“, карти на радиоелектронната обстановка, както и снимки на тържествени строеве на личния състав.

Сред уликите, намерени в едно от помещенията в обекта, са и руски нашивки с емблеми „Военно радиоелектронно разузнаване“ и паметни знаци, издадени в чест на „10-годишнината на Центъра С-2“.

Експерти на Пентагона вече са потвърдили, че събраните улики са истински и свидетелстват за „прякото участие на Москва в сирийския конфликт“.

„През последната година правителствените подразделения промениха тактиката за водене на бойни действия, а точността и ефективността на атаките значително се повиши“, смята източник на „Комерсант“, близък до военното ведомство на САЩ.

От Вашингтон не изключват успехите на правителствените войски да са свързани с работата на руските военни разузнавачи. Представителят на Сирийската свободна армия Фирас ал Хаврани заяви, че в центъра са работили не по-малко от 15 военослужещи от Русия. „Те са напуснали обекта и преди две седмици със самолет на сирийските ВВС са заминали за Дамаск“, добави той, като отбеляза, че непосредствено преди нападението на бунтовниците от обекта е била изнесена най-съвременна електронна апаратура.

В Москва не признават претенциите на Пентагона и Сирийската свободна армия. По думите на източник на „Комерсант“ от руския Генщаб обектът край град Ал Хара е бил активно експлоатиран от сирийските военни в съветско време: още в средата на 1960-те години по молба на правителството на Сирия Русия е доставила в страната техника за радиоелектронна борба, слагайки началото на формирането на радиоелектронните войски.

Сега според източника на изданието обектът е де факто изоставен, а намиращото се там оборудване е или остаряло, или е било откраднато от бунтовниците. „Нашите специалисти няма какво да правят там – казва той. - А показването на лични вещи стар образец не е нищо повече от провокация“.

От американския Конгрес обаче поискаха от Пентагона „незабавно да проучи“ събраните улики. „Нямам основания да не се доверявам на тази информация – заяви сенатор Джон Маккейн. - Сега можем да твърдим, че Русия не само оказва военна подкрепа на Сирия, но и директно координира и управлява този конфликт“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


421
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мразя САЩ и не обичам Русия, но много ми е интересно, как се създаде опозицията в Сирия, кой я въоръжи, кой обучава бунтовниците? Кой нарича отявлени главорези - борци за свобода и ги снабдява с оръжие? Нима чеченците в Сирия са борци за свобода? Нима ислямска държава са борци за свобода? Един техен разкаял се член каза, че е напуснал редовете им след четири месечно пребиваване там, защото са го излъгали, че ще себори срещу неверници, а са го карали да убива жени и деца. Това са борци за демо
254
0
 
2
 
! Отговори
=MS преди 9 години
Русия била отговорна за геноцида в Сирия!?!?Брутален цинизъм от изверга маккейн!!!!!!!УЖАС!
253
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименГосподине, за Ваше сведение, германците ползваха руските мигове 20 год. след обединението с ГДР, след като им смениха електрониката със съвместима с тази на НАТО. Значи можело. А сега ги използват в Полша, а поляците мразят Русия, но имат ум в главите си и не купуват американски *** 3-та употреба.
252
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАло, анонимният, преди да пишеш глупости, чети какво казват израелските военни за МИГ-21, че той е като "Фолксваген", наливай гориво и лети. Между другото, военните разправят,че този стар самолет може да излезе насреща на Ф-22. А това че в руските самолети няма много екрени в пилотската кабина се дължи на факта, че на руските летци информацията им се дава на стъклото на шлема, а американците я получават на много екрани, което разсейва пилота.
251
0
 
5
 
! Отговори
Бай Хуан преди 9 години
ХАХАХАХА Стена със мили снимки на съвместния колектив в секретна база тия или са гейове или някой си измисля...
250
0
 
6
 
! Отговори
az преди 9 години
Смешно е въобще да се допусне, че Русия не участва в сирийския конфликт. Ясно е, че като страна с интереси в тоя район тя ще направи всичко възможно да задържи Асад, колкото се може по-дълго на власт. Ако трябва, ще пусне военни без опознавателни знаци... :DТази новина, така да се каже, не е новина.
249
0
 
2
 
! Отговори
Kiro преди 9 години
Russia otkri sledi ot amerikanski boenni v Siria.
248
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стъпки в песока открили нарочно докараните Ташунка Витко и Татанка Йотанка.
247
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНA dori i da ima ruski vojski, zashto da njama? Samo na USA li trjabva da ima? Che te po tsjal svajt sa se razcheknali. Dazje na Lunata, preodoljavajki fizichnite zakoni, volno se razvjava tjahnoto zname.
246
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 316Wow, ne govori taka! Ne e gentle, OK?
245
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Тихомир ТомовNe, imalo otkriti prazni cherepi s initsiali T.T. i nadpis "Az sum tup ostroumnik, takuv me e rodika mama"
244
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A, shto li se vizjda puk, che v Syria ima voiski i to mnogo na USA? Samo che gi e strah da sljazat na zemjata i sipjat bombi ot nebeto po star,"chesten" nachin.A kude po sveta njama voiski - skrito i otkrito na USA. Kato obvinjavat drugi, uSA prikrivat bezprimernata si agresivnost i bezogledna namesa v zjivota na suverenni durzjavi, prilagajki ideologemata, izkazana otJohn Bolton v UNO, che te imat pravo dori da smenjat pravitelstva. Mnogo demokratichno i spazvashto mezjdunarodnoto pravo, nali?
243
10
 
9
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Няма ли открити празни каси от Водка , значи е провокация !
242
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До САЩсъздаде Исл. д-ваВажно е да върви алъш-вериша с въоръженията бре!Кой ти гледа друго!Що се правиш, че не разбираш?
241
3
 
38
 
! Отговори
САЩсъздаде Исл. д-ва преди 9 години
А вашите американски следи са ислямистите от Ислямска държава, създадени, обучени, въоръжавани и финансирани от САЩ и слугинските им държави като България,чийто външен министър Николай Младенов и Герб ги събираха в Правец, за да ги учат как да се бият срещу законното правителство на Сирия, а сега като се обърнаха срещу вас, започнахте да ревете. Каквито нещастия са донесли американците на света, никоя нация и държава не го е правила, като се почне с атомните бомби над Япония и 200 войни на САЩ
240
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хамериковците са открили косъм, но понеже имат опит... ето какво са решили!Впечатлен съм!
239
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американизмите са адски дразнещи. Това ли трябва да гледаме и слушаме?Едно време - "голубой вагон", сега - още по-сериозно простотийки
238
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без извинения: мамка ви американски мерекета. Такива *** не съм нито виждал нито чувал. Абе *** какво правите в Сирия? Руснаците били а Вие къде сте? На вас ви е разрешено а на други не. Смотани прости янки, няма ли най-после да спрете с простотиите си? И висе се наричате страната на неограничените възможности!? За мен сте просто ***.
237
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия военни са употребявали иранските химически оръжия!Ба си безумниците. Мислят ни за таман завършили в скапаното (вече) БГ училище.Не, че тия на запад знаят нещо (вече).
236
4
 
33
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
При условие че повечето военно оборудване на Сирия е руско(съветско) от 60-те години насам,голямо "откритие" са направили американците.А руснаците си имат военна база в Сирия,естествено ще разполагат и със съответната техника за разузнаване.Дали и с кой ще споделят информацията си е тяхна работа!Вярно,че това много ядосва американците(и израелците)-проваля или поне изважда наяве пъклените им планове!