План "Маршал" трябва да се приложи днес в Украйна

"Западът ще трябва да действа единно, за да спре Путин"
Обновена: 23 окт 2014 22:36 | 23 окт 2014 22:32, Елка Василева
250
План "Маршал" трябва да се приложи днес в Украйна
Снимка: Reuters

Украйна е опустошена от война, което утежнява икономическата и финансовата й криза. Тя се нуждае от сериозни реформи, както и от значителна международна помощ, не само кредити, а и щедри дарения. Спешната ситуация изисква нов план "Маршал", пише Андерш Аслунд във в. "Файненшъл таймс“.

Днес, както и през 1947 г., звучат правдиво думите на държавния секретар на САЩ Джордж Маршал: "Логично е, че САЩ трябва да направят, каквото могат, за да помогнат за възстановяване на нормалното икономическо здраве на света, без което не може да има никаква политическа стабилност и никакъв гарантиран мир". Но днес бремето лежи върху ЕС.

Националната банка на Украйна предвижда спад на икономическото производство с 10 на сто тази година. След това бюджетният дефицит ще скочи до 15 на сто от брутния вътрешен продукт, а догодина държавният дълг ще надхвърли 100 процента от БВП. Украинската валута вече беше обезценена с 60 на сто, което повиши инфлацията до 19 на сто. Класическият цикъл на обезценяване и инфлация приближава и може да доведе до финансов колапс.

За нуждата от план "Маршал" се заговори след разпадането на СССР, но тогава нямаше военни опустошения, никаква военна заплаха и нямаше особена нужда от нов западен съюз. Днес всички те са налице, което дава пет добри причини за план "Маршал" за Украйна.

На първо място причината за икономическата катастрофа е войната, която Кремъл започна срещу Украйна на 27 февруари, когато беше назначено сегашното правителство. Руски оръжия взривиха електроцентралите в Донбас и това доведе до спиране на помпите в каменовъглените мини, които бяха наводнени. През август и септември украинското производство на въглища спадна наполовина, а производството на стомана спадна с една трета. На 13 септември премиерът Арсений Яценюк оцени щетите от войната върху инфраструктурата на 9 милиарда долара, а оттогава те продължават да растат значително. Хуманитарната криза в Донбас изисква западна хуманитарна помощ.

Второ, също като Европа след Втората световна война Украйна трябва да възстанови държавата и икономиката си. След демократичния пробив през февруари, избирането на президента Петро Порошенко на 25 май и парламентарните избори тази неделя, Украйна ще е готова за тази гигантска задача. Ако ЕС приема сериозно неотдавна ратифицираното споразумение за асоцииране с Украйна, трябва да го покаже сега.

Трето, ако необходимият капитал се осигури под формата на кредити, Украйна няма да е финансово устойчива. През април Международният валутен фонд сключи двегодишно стендбай споразумение с обща международна подкрепа от 33 милиарда долара за две години, от които самият МВФ ще осигури 17 милиарда долара. Но почти целия обем на тази "помощ" се състои от кредити, които Украйна трябва да връща. В анализ на устойчивостта на дълга през юли МВФ прогнозира, че украинският държавен дълг може да достигне 134 на сто от БВП през 2016 г. при шоков сценарий, който е по-мек от сегашната реалност.

Четвърто, оригиналният план "Маршал" целеше да защити свободния свят от военни и диверсионни заплахи на Съветския съюз. Днес Европа отново е изправена пред подобна сериозна заплаха за сигурността, този път от Русия. Европа трябва да се изправи срещу тази заплаха.

И най-накрая, самият Запад се нуждае от нова форма на съюз. НАТО не е достатъчна, а не съществува друг съюз, включващ както ЕС, така и САЩ. Руският президент Владимир Путин от години води агресивна политика чрез газа, търговията, кибертехнологиите, информацията и военните. Днес ЕС, САЩ, Канада, Япония и други западни страни действат двустранно, за да подкрепят Украйна. Всички те биха спечелили от по-задълбочено сътрудничество.

Западът ще трябва да се обедини, за да спре Путин и трябва да го направят сега в Украйна. Защо да насърчава Путин да продължи към Молдова, Грузия и Балканите - а това съвсем не е изчерпателен списък?

Украйна се нуждае от цялата чуждестранна помощ, която може да получи, но тя трябва да е координирана. Затова правителството в Киев създаде работна група за план "Маршал" за Украйна под председателството на вицепремиера Володимир Гройсман.

Основната разлика с 1948 г. е, че ЕС трябва да поеме водачеството. Съюзът разполага с всички необходими средства.

Бившият премиер на Литва Андрюс Кубилюс предложи ЕС да отдели 3 на сто от бюджета си от 1 трилион евро за 2014-2020 г., равняващи се на 30 милиарда евро, като дарения за Украйна. Подходящото време за стартиране на план Маршал за Украйна е на планираната дарителска конференция през декември, след като новият украински парламент започне работа и бъде съставено ново правителство.


*Авторът Андерш Аслунд е бивш съветник на украинското правителство и старши научен сътрудник в Института "Питърсън" за международна икономика.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
14
 
19
 
! Отговори
neo преди 9 години
Първо Русия не започна нищо. Фашагите от Фащ и Ес започнаха. Второ....защо трябва от нашите данъци чрез дарения да подпомагаме Украйна, която сама реши да върви по пътя на разрухата. Трето. Анатемосването на Русия и Путин звучи толкова смешно и жалко. Щял да тръгне към Молдова. По скоро обратното ще стане ако Молдовците се усетят че в Руската федерация ще са по защитени и по богати. Фащ загуби хегемония- факт.
112
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в америка никой не счита русия като икономическа заплаха, това върви в бг. същото може да се каже и за китай, темповете на растеж стават по-малки и по-малки със всяка година, влиза се в периода на нормализиране, няма накъде да се расте вече толкова бързо. има разни руски фенове които твърдят че китай изпреварил америка, това не е вярно. китай имат наполовината бвп от това на америка и не се вижда как могат да ги стигнат при условие че растежа в америка е около 3.8% , съпоставим с тоя на китай.
111
9
 
7
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 134Русия и Китай ви започнаха,надявам се и да ви довършат със вашата резервна валута...........хихихи
110
8
 
15
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 132Не мислите за война,а на дневен ред е Унгария да бъде разорена,защото правителството не е удобно на Вашингтон. Как да го разбираме това? А как да разбираме преврата който спретнахте това лято в България?Нали демокрацията,е всеки да избира най-доброто за себе си. А вие искате да ни учите,кое е добро и зло,какво можем и какво не бива да правим.
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До Анонимен 129Като сте толкова отворени,откажете се доларът да е световна резервна валута и тогава ще видим какво ще си купиш със зелената хартия. Много лезно се говори,когато печатницата е при вас.............:)-------ние не можем да се откжем от долара, защото долара е паричната единица в хамериката. ВИЕ трябва да се откажете и тогава няма да е световна резервна валута. никой тарикат не се отказва обаче, щото може да сбърка и да загуби :)
108
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
напротив точно зад океана никой не мисли за войни, но с чугунени глави никой и не се е разбрал.войната не я иска никой, тя е необходимост. и престанете с тея баби ванги и предсказания все едно че живеете преди 2000 години, никой не знае какво е казала баба ви ванга и никой не може да бъде сигурен че това което е казано ще се сбъдне. дори и да стане едва ли ще е в близкото бъдеще, а до 2040-та година я камилата , я камиларя...
107
0
 
4
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 129Като сте толкова отворени,откажете се доларът да е световна резервна валута и тогава ще видим какво ще си купиш със зелената хартия. Много лезно се говори,когато печатницата е при вас.............:)
106
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
010ОтговориАнонимен преди 2 часапостоянно ни заливат с тази помия и пропаганда тези отвъд океана само мислят за войни и смърт ,, така и промиват мозъците на обикновенният американец ..но Баба Ванга Бог да я прости го предрече че Владимир ще възтаржествува накрая... Не съм с русняците но съм против империята на злото-лошите янки дето само за война мислят . Запалиха, Африка, Азиа сега и Европа ,,това е тяхната цел
105
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До не знам за каква икономика говорим пич, ама сме на топло, наядени. отоплението през зимата не ми струва никакви допълнителни разходи, както и да си купя всички "джаджи" за които вески бг селянин мечтае да има. не ме интересуват сухите цифри, просто правя разликата между бг и сащ.вие нямате дълг обаче ревете за цени на ток и парно, ние имаме дълг а не ни е проблем.айде обясни как става като си толкова начетен .
104
3
 
9
 
! Отговори
преди 9 години
САЩ заема всеки месец по 42 милиарда долара. Бюджетът на вашингтон за тази година е 1.1 трилион $ при годишен дефицит от почти 500 милиарда...............хахаха...........за каква икономика ми говорите?
103
4
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
До Шоппрез 2008 1 евро струваше 0.89$. През март 1 евро струваше 1.38$. Сега 1 евро струва 1.2650 долара. Коя валута е твърда та си тръгнал да обсъждаш рублата?
102
2
 
0
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 124А като не произвеждате,с какви пари купувате?
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ако не бях сигурен щях ли да ги посоча като американски ?и до утре да се обясняваме няма да схванете, защ е най-голямата икономика, причините за изнасяне на производство в китай са евтиния труд и по-ниска крайна цена на продукта,чне за това че не може да се произведе в америка
100
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До 121Пък рублата списа 25% от стойността си.
99
6
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Да живее Джордж Сорос !
98
4
 
4
 
! Отговори
преди 9 години
Доверието в икономиката на сащ,е твърде разтегливо понятие. Миналата седмица дау джоунс списа почти 2000 пункта на долу ;)
97
5
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До до 105зелена тоалетна хартия наречена долар, която не струва нищо от години и няма никакво покритие------------E, как да няма, по 40 рубли струва всяка една такава тоалетна хартийка.
96
1
 
2
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен 118А сигурен ли си,че не са произведени в Мексило или Китай? хахахаха
95
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До имам телевизор visio и два пръстена американски, стига ли ?
94
2
 
4
 
! Отговори
преди 9 години
До Анонимен115Посочи ми 1 стока от САЩ,която имаш в дома си...................... и не ми говори за компютри и уйндоус,защото компа ти е от Китай,а уйндолса ти е краден.